Kινηθείτε έξυπνα! Επιλέξτε την καλύτερη δυνατή στρατηγική αντιμετώπισης ενός σταδίου

By

Ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της σκοποβολής IPSC είναι ότι καλούμαστε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά στάδια. Πέραν του γεγονότος αυτού όμως, σημασία έχει πως η εκτέλεση κάθε σταδίου έγκειται στην κρίση του κάθε αθλητή. Δηλαδή η επιλογή της στρατηγικής που ακολουθούμε, είναι καθαρά δικιά μας απόφαση, η οποία έχει στόχο τη μέγιστη δυνατή απόδοσή μας. Άλλωστε αυτό είναι που δημιουργεί την πρόκληση και κάνει το άθλημά μας τόσο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι κανόνες, τους οποίους πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας κατά την επιλογή της στρατηγικής μας; Φυσικά υπάρχουν και αυτούς θα περιγράψουμε παρακάτω. Βέβαια λόγω του ελεύθερου χαρακτήρα της σκοποβολής IPSC δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τους ακολουθούμε παπαγαλία, ωστόσο αποτελούν έναν καλό οδηγό.

Κάντε τις λιγότερο δυνατές κινήσεις

Δεν είναι λογικό οι παραπανίσιες κινήσεις να κοστίζουν παραπάνω σε χρόνο; Στις περισσότερες περιπτώσεις, ναι. Προσπαθήστε οι διαφορετικές θέσεις βολής μέσα στο πεδίο να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Κινηθείτε έξυπνα και βάλλετε σε όσους στόχους μπορείτε από ένα σημείο. Πραγματικά, παίρνει χρόνο να στηθείτε σε μία νέα θέση βολής. Όταν χρειάζεται να μετακινηθείτε, χρησιμοποιήστε το συντομέτερο δυνατό τρόπο. Κόψτε χρόνο από παντού. Για παράδειγμα, σε ένα παράθυρο μην βάζετε το πιστόλι σας μέσα, κρατηθείτε πιο έξω, θα χάσετε χρόνο να το βγάλετε έξω. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από τα οποία μπορούμε να γλυτώσουμε χρόνο, έστω και λίγο. Πολλά μικρά, όμως, μας κάνουν ένα μεγάλο. Άρα οικονομία! Οικονομία στο χρόνο.

Όσο πιο κοντά, τόσο καλύτερα

Κακά τα ψέματα, όσο πιο κοντινή είναι η απόσταση βολής από τους στόχους, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε. Αυτό είναι γνωστό. Δεν έχουμε, όμως, μόνο καλύτερα αποτελέσματα αφού στην πράξη αποδεικνύεται ότι κερδίζουμε και σε χρόνο. Όταν βάλλουμε από μακριά τότε θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στα σκοπευτικά μας, κάτι που σημαίνει περισσότερος χρόνος. Ενώ σε διαφορετική περίπτωση, όταν βάλλουμε από κοντινή απόσταση, δεν χρειάζεται να δώσουμε τόση σημασία, ενώ πολλές φορές δεν κοιτάμε καν τα σκοπευτικά μας. Άρα είναι πολύ πιθανό να μας συμφέρει να κάνουμε μερικά βήματα παραπάνω και να έρθουμε πιο κοντά στο στόχο, αφού θα εξασφαλίσουμε το χαμένο χρόνο και με το παραπάνω ενώ σίγουρα θα έχουμε και καλύτερες βολές.

Μην ρισκάρετε πολλά για μικρό κέρδος

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός σταδίου, δεν είναι λίγες οι στιγμές κατά τις οποίες μπορούμε να ρισκάρουμε κάνοντας μια βολή από δύσκολη θέση, ή σε δύσκολο στόχο, π.χ. ανάμεσα σε δύο no-shoot από μακρινή απόσταση, με κέρδος λιγότερο χρόνο. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτή την περίπτωση είναι αν όντως αξίζει. Ζυγίστε το ρίσκο στο μυαλό σας και σκεφτείτε πόσο θα χάσετε αν δεν πάνε όλα όπως τα υπολογίσατε. Τι θα γίνει για παράδειγμα σε ένα miss ή ένα no-shoot έχοντας βάλλει από μακρινή απόσταση, πόσο χρόνο θα χάσετε να διορθώσετε; Αν πάλι δεν παίρνατε το ρίσκο και απλά πηγαίνατε πιο κοντά, πόσο χρόνο θα χάνατε; Αν το ρίσκο είναι μεγάλο λοιπόν με ποινές και πολύ κόστος σε χρόνο και το κέρδος είναι μόνο λίγα δευτερόλεπτα τότε μην το επιχειρήσετε, το πιθανότερο είναι να σας κοστίσει πολύ περισσότερο.

Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στις βολές σας και κινηθείτε πιο γρήγορα εντός του σταδίου

Φαίνεται, τελικά, ότι δίνοντας περισσότερο χρόνο και σημασία στις βολές μας με σκοπό τη συγκέντρωση περισσότερων «Α», και παράλληλα προσπαθώντας να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε μέσα στο στάδιο, να μας οδηγεί σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όσον αφορά την απόδοσή μας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να παίρνετε πάντα από κάθε στόχο το 90-95% της συνολικής βαθμολογίας. Αυξήστε όσο μπορείτε την ταχύτητα που βάλλετε, αλλά με προϋπόθεση πάντα το παραπάνω ποσοστό.

Όταν κινούμαστε ομαλά και στρωτά, τότε κινούμαστε γρήγορα

Αν παρατηρήσετε την κίνηση των καλύτερων σκοπευτών παγκοσμίως, περιέργως θα σας φανεί ότι δεν κινούνται και τόσο γρήγορα τελικά. Αν πάλι δείτε τους χρόνους τους, τότε θα καταλάβετε την αλήθεια, ότι δηλαδή εκτελούν το στάδιο πολύ – πολύ γρήγορα. Αυτό που μας εξαπατά όταν τους παρακολουθούμε, είναι το γεγονός πως η κίνησή τους είναι πάντα ομαλή. Βασικό στοιχείο για να επιτύχουν τέτοια ομαλότητα στην κίνησή τους είναι πρώτον, ότι έχουν απομακρύνει κάθε περιττή ενέργεια στην κίνησή τους, ενώ κάποιες μικρές ενέργειες γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα. Σκεφτείτε όταν τρέχετε με μικρά βηματάκια στον επόμενο στόχο. Κάνοντας ένα μεγαλύτερο τελευταίο βήμα, δεν θα έχετε ετοιμάσει τη στάση για τη βολή σας στο στόχο; Φέρνοντας το όπλο προς το στόχο τη στιγμή που το δεύτερο πόδι σας προσγειώνεται στο έδαφος, δεν σημαίνει ότι αμέσως έχετε κερδίσει χρόνο; Προσπαθήστε, λοιπόν, η κίνησή σας να μην είναι μηχανική σαν ρομπότ, κινηθείτε φυσικά και ομαλά, μάθετε η κίνησή σας να αποτελείται από λίγες μεμονωμένες ενέργειες. Μην κινείστε άγαρμπα, βρείτε ρυθμό, αυτή είναι η λέξη κλειδί και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

Μην ψάχνετε το στόχο που θα βάλλετε, να είστε έτοιμοι να το κάνετε ακριβώς τη στιγμή που θα το δείτε

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πολλοί σκοπευτές, ιδιαίτερα πιο άπειροι, χάνουν χρόνο μέχρι να βρουν τον πρώτο στόχο που θα βάλλουν και να ευθυγραμμίσουν το πιστόλι τους με αυτόν, έπειτα από μια μετακίνηση από προηγούμενη θέση βολής. Μεγάλη σημασία, για να μην χάνετε χρόνο τέτοιου είδους, παίζει η στιγμή που γίνεται το briefing του σταδίου και ετοιμάζετε τον τρόπο που θα το εκτελέσετε. Προσπαθήστε να βάλετε κάποια νοητά σημάδια στο στάδιο, θέση βολής, γωνία του όπλου σας σε σχέση με κάτι που βλέπετε εντός του σταδίου και γενικότερα οτιδήποτε νομίζετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να βρείτε γρήγορα τη σωστή θέση του σώματός σας, αλλά και του όπλου σας σε σχέση με το στόχο. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να εκτελέσετε την πρώτη σας βολή σε αυτόν. Αν πάλι βλέπετε το στόχο πριν φτάσετε την προκαθορισμένη θέση βολής του, ευθυγραμμίστε το όπλο σας μαζί του για να κερδίσετε χρόνο, αν πάλι τον βλέπετε και είναι και πολύ κοντά, τότε πυροβολείστε καθώς κινείστε!

Μην βάλλετε κατά των στόχων από περίεργες στάσεις, όταν βέβαια έχετε εναλλακτικό τρόπο βολής

Είναι αλήθεια πως σε πολλά στάδια καλούμαστε να βάλλουμε από περίεργες στάσεις, καθιστοί, μπρούμυτα, γονυπετώς… Αν έχετε την επιλογή να είστε όρθιοι, προτιμήστε το, ή αν όχι, τουλάχιστον προτιμήστε την επόμενη καλύτερη δυνατή στάση. Για παράδειγμα, η γονυπετώς στάση είναι καλύτερη από το να είστε μπρούμυτα. Η ισορροπία, όπως ξέρουμε όλοι μας, είναι βασικός παράγοντας για τις καλές βολές μας. Σιγουρευτείτε, λοιπόν, για την ισορροπία σας, μην κάνετε τη ζωή σας δύσκολη. Επίσης, αν ο στόχος είναι πολύ κοντά μπορείτε να βάλλετε κατά αυτού τη στιγμή που έρχεστε στην καλύτερη θέση ισορροπίας, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια που σηκώνεστε από μία καθιστή θέση. Έτσι κερδίζετε και άλλο χρόνο.

Γενικότερα, να έχετε στο νου σας να πυροβολείτε προς την κατεύθυνση που κινείστε ή σκοπεύετε να κινηθείτε. Αν είστε αντιμέτωποι με μια σειρά στόχων, ξεκινήστε από τον πιο δύσκολο, καθώς τελειώνοντας με τον πιο εύκολο θα μπορέσετε ευκολότερα να επιταχύνετε την κίνησή σας προς την επόμενη θέση βολής. Εντάξει, η αλήθεια είναι πως αυτό είναι κάπως σχετικό, υπάρχουν περιπτώσεις που συμφέρει να ξεκινήσετε με τον εύκολο στόχο φτάνοντας σε μία θέση βολής και μετά να ασχοληθείτε με τους πιο δύσκολους, αφού θα έχετε ξεμπερδέψει με τον εύκολο και θα έχετε πάρει καλύτερη στάση στο σώμα σας.

Σε μια διάταξη στόχων, το παν είναι να μετακινείτε το όπλο σας ομαλά από τον ένα στόχο στον άλλον. Όσο πιο λίγες κινήσεις κάνετε, τόσο καλύτερα. Ανεξαρτήτως της διάταξης, βρείτε τον πιο στρωτό και γρήγορο τρόπο να βάλλετε. Για παράδειγμα σε τέσσερις στόχους, κυκλικά τοποθετημένους, είναι αναμενόμενο το πως να ρίξει κάποιος τον πάνω αριστερά, μετά τον κάτω δεξιά και μετά τους υπόλοιπους, είναι κραυγαλέο λάθος που θα του στοιχίσει σίγουρα σε ρυθμό και χρόνο. Κινηθείτε κυκλικά και ρυθμικά ξεκινώντας από τον κάτω δεξιά (στο χαμηλότερο στόχο είναι συνήθως πιο εύκολο να βρείτε τα σκοπευτικά σας), μετά αυτόν στα αριστερά του, μετά τον πάνω αριστερά και τέλος τον πάνω δεξιά.

Επαναλαμβάνουμε και πάλι πως η σκοποβολή IPSC δεν μας επιτρέπει να έχουμε απόλυτους κανόνες. Όμως, όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές υποδείξεις, τις οποίες όποιος καταφέρει να τις ενσωματώσει, θα έχει χτίσει τα θεμέλια για να εξελιχθεί σε έναν καλό σκοπευτή. Προσπαθείστε να τις ακολουθήσετε και δεν θα χάσετε, κάποιες φορές έρχονται σε αντίθεση, για παράδειγμα η υπόδειξη τού να κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερες κινήσεις με την υπόδειξη τού να βάλλουμε κατά των στόχων, όσο πιο κοντά γίνεται, ακόμα και αν χρειαστεί να κάνουμε μερικά βηματάκια παραπάνω, ίσως είναι αντιφατικές. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα ζυγίσετε και να αποφασίσετε εσείς βασιζόμενοι στις ικανότητές σας, βρίσκοντας τη μέση και οικονομικότερη σε χρόνο λύση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακολουθείστε κατά προτεραιότητα την υπόδειξη εκείνη που δεν σας ανεβάζει το ρίσκο που παίρνετε.

Δημοσιεύθηκε στο 15ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα