9mm Luger (9×19, 9mm Parabellum): Το κλασικό διαμέτρημα

By

Το συναντάμε στις πιο διάσημες ταινίες του Hollywood, στην πλειοψηφία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά και σε αναφορές-συζητήσεις ανθρώπων που ουδεμία σχέση έχουν με τα όπλα. Στην πραγματική ζωή, κατέχει εξέχουσα θέση και χρησιμοποιείται καθολικά τόσο από τα σώματα ασφάλειας όσο και από αθλητές της σκοποβολής. Ο λόγος για το πασίγνωστο φυσίγγι των εννέα χιλιοστών (9mm), κοινώς γνωστό και στην καθομιλουμένη ως «το κλασικό εννιάρι».

9mm-luger-2

Αν πραγματοποιούσαμε μία έρευνα στο αγώνισμα του πιστολιού της σκοποβολής IPSC, θα παρατηρούσαμε ότι κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στα διαμετρήματα που χρησιμοποιούνται από τους σκοπευτές, σε σχεδόν όλες τις κατηγορίες. Φυσικά ως διαμέτρημα έχει την τιμητική του στην κατηγορία Production, όπου όλα τα διαμετρήματα εκεί λογίζονται ως Minor, αλλά εύκολα το συναντάμε και σε άλλες κατηγορίες ακόμη και αν βαθμολογικά ο σκοπευτής έχει μειονέκτημα. Ο λόγος; Είναι περισσότεροι από ένας, και αυτούς θα αναπτύξουμε στη συνέχεια του άρθρου μας.

Η αρχή έγινε το 1902, όταν η γερμανική εταιρεία όπλων Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM) παρουσίασε το φυσίγγιο των 9mm, το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί από τον George Luger. Έτσι θα το δείτε ή θα το ακούσετε πολλές φορές με την ονομασία 9mm Luger ή με την όχι τόσο συχνή ονομασία 9mm Parabellum, η οποία προήλθε από το Λατινικό ρητό “Si vis pacem, parabellum” (το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “Αν αναζητάς ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο”) και αποτελούσε το μότο της DWM. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η δημοτικότητα του διαμετρήματος αυξήθηκε δραματικά και υιοθετήθηκε από πολλές εταιρείες όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, το διαμέτρημα των 9mm καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, καθώς η διαχειρίσιμη ανάκρουση που προκαλεί σε σύγκριση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, προσφέρονται για ευρεία χρήση τόσο από τα σώματα ασφάλειας, όσο και από τους αθλητές σκοποβολής. Ποια είναι όμως αυτά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και πώς τα εκμεταλλευόμαστε για την αγωνιστική σκοποβολή;

Το διαμέτρημα των 9mm στη διάσταση 9×19, κυμαίνεται από 115 μέχρι 147 grains. Το βλήμα είναι πλήρης μεταλλικής επίστρωσης (FMJ), με διάμετρο .355», με ένα μικρό άνοιγμα (0.14») από το χείλος μέχρι το στόμιο της σφαίρας, το οποίο κάνει πολύ πιο εύκολη τη φόρτωσή της από τη γεμιστήρα. Φυσικά, διαφορετικοί τύποι φυσιγγίων των 9mm είναι διαθέσιμοι για κάθε χρήση ανάλογα με τις ανάγκες, όπως τα φυσίγγια Hollow-Point για υπηρεσιακή χρήση. Διαφορετικές εκδόσεις του κλασικού 9×19 έχουν υπάρξει κατά καιρούς ανάλογα με τη χρήση, με επικρατέστερες αυτές του 9×17 Browning (συνήθως για compact-μικρά πιστόλια), 9×18 Makarov (για τα όπλα Makarov), και 9×21 που κυρίως δημιουργήθηκε για λόγους πολιτικής σε χώρες, όπου το 9×19 απαγορεύεται ως χαρακτηρισμένο φυσίγγιο για «στρατιωτικούς λόγους», όπως στη γειτονική Ιταλία. Ας εξετάσουμε έναν προς έναν όμως τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει το διαμέτρημα 9×19 Luger να είναι τόσο δημοφιλές στη σκοποβολή IPSC.

Το χαμηλό κόστος, αλλά και η ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να βρει τέτοιου διαμετρήματος φυσίγγια, είναι σίγουρα δύο από τους σημαντικότερους λόγους. Από μόνοι τους αρκούν στο να δώσουν στο διαμέτρημα των 9mm ένα μεγάλο μερίδιο χρήσης ανάμεσα στα υπόλοιπα διαμετρήματα, με τον λόγο που αφορά το χαμηλό κόστος να είναι ένα κριτήριο που βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα αξιολόγησης της πλειοψηφίας των σκοπευτών. Δεν είναι μόνο αυτοί όμως, που οδήγησαν το διαμέτρημα στη σημερινή του διάδοση. Ένας από τους βασικότερους τεχνικούς λόγους της χρήσης του 9mm έχει να κάνει με τη γνωστή σε όλους μας ανάκρουση, για την οποία έχουμε μιλήσει εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα. Η ανάκρουση αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο για κάθε αθλητή της σκοποβολής. Λιγότερη ανάκρουση σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα εκτέλεσης ενός σταδίου και το εν λόγω διαμέτρημα προσφέρεται προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, το διαμέτρημα των 9mm αποκτά συγκριτικά ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των διαμετρημάτων .40 S&W, πόσο μάλλον για το .45 ACP, και όλοι μας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη σημασία του πλεονεκτήματος αυτού.

9mm-luger

Ακόμη ένα πλεονέκτημα έρχεται να προστεθεί όσον αφορά τη χωρητικότητα των γεμιστήρων στα δίστηλα όπλα. Το μικρότερο πάχος των σφαιρών με διαμέτρημα 9×19 σε σχέση με τα προαναφερθέντα .40 S&W και 45 ACP, επιτρέπουν στις γεμιστήρες εμφανώς μεγαλύτερη αποθήκευση σφαιρών. Βέβαια, αυτό το πλεονέκτημα χάνεται στην κατηγορία Production με τον περιορισμό των 15 σφαιρών, όμως δεν παύει να είναι πλεονέκτημα στη Standard ή ακόμη και εκτός σκοποβολής, όπως στον στρατό και την αστυνομία, σώματα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διάδοση ή όχι ενός διαμετρήματος. Πώς χρησιμοποιείται όμως το εν λόγω διαμέτρημα στο αγώνισμα της σκοποβολής IPSC και στις επιμέρους κατηγορίες;

Η πιο διαδεδομένη κατηγορία που χρησιμοποιούνται πιστόλια των 9mm είναι αυτή της Production, όπως αναφέραμε και κατά την εισαγωγή μας, και ο λόγος είναι ο συντελεστής ισχύος που θέλει σε αυτή την κατηγορία να δηλώνεται ως Minor. Έτσι, οποιοσδήποτε επιλέξει να αγωνιστεί στην Production με διαφορετικό διαμέτρημα από αυτό των 9mm, θα ξεκινήσει με μειονέκτημα τόσο στην ανάκρουση όσο και στη χωρητικότητα των γεμιστήρων, ενώ παράλληλα δεν θα ευνοείται βαθμολογικά. Αν μεταφερθούμε στη Standard, οι ρόλοι αντιστρέφονται κάπως, καθώς ο συντελεστής ισχύος σε αυτή την κατηγορία χωρίζεται σε δύο μέρη, σε Minor και σε Major. Έτσι, όποια φυσίγγια φέρουν συντελεστή ισχύος κάτω του 170, λογίζονται στην Standard ως Minor με ότι αυτό συνεπάγεται βαθμολογικά (για κάθε Charlie και Delta χάνεται ένας βαθμός σε σχέση με το Major, ενώ ίδιος παραμένει ο βαθμός μόνο για τις βολές Alpha). Συνεπώς, ένας σκοπευτής που θα επιλέξει να αγωνιστεί με το φυσίγγι των 9mm στη Standard (που υπό φυσιολογικές συνθήκες-εργοστασιακές θα αγωνιστεί με συντελεστή ισχύος Minor) μπορεί να έχει πλεονέκτημα στην ανάκρουση και στη χωρητικότητα των γεμιστήρων, αντιμετωπίζει όμως μειονέκτημα βαθμολογικά αν φέρει οποιαδήποτε άλλη βολή εκτός από Alpha!

Παρ’ όλο το βαθμολογικό μειονέκτημα, υπάρχουν σκοπευτές που επιλέγουν να αγωνιστούν με πιστόλι 9mm στην Standard και έχουν πολύ καλές επιδόσεις. Πάνω-κάτω τα ίδια ισχύουν και στη νεοσύστατη Classic, με τη μόνη διαφορά να έρχεται στην κατηγορία Open όπου εκεί τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά. Οι σκοπευτές της Open χρησιμοποιούν πιο πολύ το διαμέτρημα του .38 Super, το οποίο διαθέτει τα προσόντα για ένα ικανοποιητικό συντελεστή ισχύος λόγω του μακρύτερου κάλυκα (9×23) που συνεπάγεται μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μπαρούτι σε σχέση με το 9×19. Παρ’ όλα αυτά, δύναται ένα φυσίγγιο σε κάλυκα του 9×19 να φέρει συντελεστή ισχύος Major, αλλά ξεφεύγει του παρόντος άρθρου και αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι κατά καιρούς εμφανίζονται όπλα διαμετρήματος 9×19 στην κατηγορία Open.

Δεν ισχυριζόμαστε πως το 9mm Luger αποτελεί το «απόλυτο» διαμέτρημα. Άλλωστε η επιλογή του κατάλληλου διαμετρήματος έχει να κάνει με τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες και αγωνιστικές προτιμήσεις, κάτι που αναλύσαμε συνοπτικά και στην προηγούμενη παράγραφο. Αυτό που επιχειρούμε με το παρόν άρθρο είναι να ενημερώσουμε για την ιστορική πορεία του φυσιγγίου και για τη δημοτικότητά του, τόσο στα σώματα ασφάλειας όσο και στα σκοπευτικά αγωνίσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει σωστό ή λάθος διαμέτρημα και η επιλογή του διαμετρήματος είναι αυστηρά υποκειμενικό θέμα. Όταν όμως το επιλέξουμε ως το διαμέτρημα του αγωνιστικού μας πιστολιού, θα πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων σε ποια κατηγορία μας συμφέρει να αγωνιστούμε. Μία προσεκτική μελέτη των κανονισμών της IPSC θα μας έλυνε κάθε απορία.

Δημοσιεύθηκε στο 20ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα