.38 Super Auto: Το δημοφιλέστερο φυσίγγιο της κατηγορίας Open

By

Ένα από τα δημοφιλέστερα διαμετρήματα στο αγώνισμα του πιστολιού IPSC, είναι το .38 Super Auto, το επικρατέστερο διαμέτρημα στην κατηγορία Open. Πρόκειται για ένα διαμέτρημα που διευκολύνει σημαντικά τους σκοπευτές της Open, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η αναγόμωση δεν επιτρέπεται. Ο λόγος φυσικά είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο διαμέτρημα μπορεί να δεχθεί ισχυρότερες γομώσεις σε σχέση με το γνωστό διαμέτρημα των 9mm, κάτι που επιτρέπει την παραγωγή ενός καλού εργοστασιακού φυσιγγίου ώστε να δουλεύουν τα όπλα της Open, ιδιαίτερα τα υβριδικά μοντέλα.

Το διαμέτρημα .38 Auto παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1900 από την Colt, μαζί με το ημι-αυτόματο πιστόλι Colt .38, το οποίο είχε σχεδιαστεί από τον John Browning. Ο σκοπός της Colt ήταν να γίνει δεκτός ο παραπάνω συνδυασμός από τον αμερικάνικο στρατό και να αντικαταστήσει το διαμέτρημα .38 Long Colt που είχε υιοθετηθεί από τον στρατό το 1892 μαζί με το περίστροφο Colt New Army M1892. Βέβαια, το γεγονός ότι τελικά ο στρατός αποφάσισε πως χρειαζόταν ένα πιστόλι διαμετρήματος .45 απορρίπτοντας το .38 Auto, είναι κάτι που ξεφεύγει από τις ανάγκες του παρόντος άρθρου. Για την ιστορία πάντως, λίγο αργότερα σχεδιάστηκε το θρυλικό Colt 1911 διαμετρήματος .45, το οποίο τελικά αντικατέστησε το περίστροφο του στρατού.

Είναι αλήθεια πως το .38 Auto έχει συσχετιστεί με το πιστόλι Colt 1902, το οποίο μάλιστα πήγε αρκετά καλά στην πολιτική αγορά, ενώ το διαμέτρημα συνέχισε να παράγεται εργοστασιακά μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα. Τα χαρακτηριστικά του ήταν 130 grain FMJ βλήμα, με βαρύτητα μάζας (MV) στα 1040 fps και ενέργεια μάζας (ME) στα 310 ft. lbs.

38-super-fisiggio-3

Αφήνοντας το .38 Auto, θα περάσουμε στο .38 Super Auto, ένα διαμέτρημα που αύξησε τις επιδόσεις του φυσιγγίου κατά πολύ. Το .38 Super, εμφανίστηκε το 1929 για το διάσημο ημι-αυτόματο πιστόλι Colt Goverment 1911. Το μοντέλο αυτό, ήταν πολύ πιο ισχυρό από το προηγούμενο ημι-αυτόματο Colt .38 και μπορούσε να αντέξει περισσότερη πίεση. Έτσι το φυσίγγιο .38 Auto άρχισε να γεμίζεται πλέον σε μεγαλύτερη πίεση (33.000 cup), δημιουργώντας το φυσίγγιο .38 Super Auto, το πιο ισχυρό φυσίγγιο μέχρι εκείνη την εποχή.

Όπως καταλαβαίνετε, τα δύο φυσίγγια εξωτερικά δεν διαφέρουν. Μάλιστα το .38 Auto μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πιστόλια φτιαγμένα να αντέχουν τις πιέσεις του .38 Super Auto, με μοναδική δυσλειτουργία την επαναφορά του κλείστρου. Το αντίθετο όμως, δηλαδή η χρησιμοποίηση φυσιγγίων διαμετρήματος .38 Super Auto σε πιστόλια φτιαγμένα για φυσίγγια τύπου .38 Auto, δεν θα πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση, αφού τα πιστόλια αυτά δεν μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις του .38 Super. Για το λόγο αυτό, το 1974, η βιομηχανία όπλων ξεκίνησε να σημειώνει υποχρεωτικά στο πίσω μέρους του φυσιγγίου του .38 Super ένα +P, για να είναι διακριτή η διαφορά τους, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παρ’ όλο που πλέον δεν παράγεται το .38 Auto.

Όσον αφορά τις κατασκευάστριες εταιρείες όπλων στην Αμερική, η πραγματικότητα είναι πως η Colt είναι η μόνη που παρήγαγε πιστόλια διαμετρήματος .38 Super. Η Springfield Inc. εισήγαγε τέτοιου τύπου πιστόλια υπό τη δικιά της επωνυμία, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές εταιρείες που κατασκεύασαν αντίγραφα του Colt 1911 στη διάρκεια των ετών, με κάποια από αυτά να φτάνουν σε διάφορες αγορές, όπως αυτή του Μεξικού, όπου τα .38 Super υπήρξαν πολύ δημοφιλή.

Το φυσίγγιο διαμετρήματος .38 Super, όχι τυχαία, θεωρήθηκε ως το πιο ισχυρό διαμέτρημα εκείνης της εποχής. Πράγματι οι βαλλιστικές του ικανότητες είναι εντυπωσιακές. Έχει συγκριθεί ακόμη και με το διαμέτρημα .357 Magnum, με τη μόνη διαφορά ότι το φυσίγγιο του .38 Super είναι μισογεμάτο. Σε κάθε περίπτωση το .38 Super σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά φυσίγγια για τα ημι-αυτόματα πιστόλια.

38-super-fisiggio-2

Γενικότερα, το .38 Super θα έπρεπε να είναι πολύ πιο δημοφιλές από ότι είναι. Είναι τόσο ισχυρό όσο το .45 ACP, με μικρότερη όμως ανάκρουση, μεγαλύτερη ταχύτητα και οι γεμιστήρες των πιστολιών .38 Super χωράνε έως και δύο επιπλέον φυσίγγια. Για τους παραπάνω λόγους, το .38 Super είναι εξαιρετικά δημοφιλές στο αγώνισμα της IPSC, χωρίς όμως να έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα στο υπόλοιπο κοινό και σε αυτό μάλλον έχει συντελέσει το γεγονός της κακής φήμης που συνοδεύει το .38 Super ως λιγότερο ακριβές στις βολές του. Το .38 Super, στο πίσω μέρος του κάλυκα έχει κάτι σαν εξοχή, που το κάνει να διαφέρει ελαφρώς από ένα φυσίγγιο χωρίς εξοχή. Αυτή η εξοχή στον κάλυκα στις αρχές υποβάθμισε κατά πολύ την ακρίβεια των όπλων, στη συνέχεια όμως βελτιώθηκε προσαρμόζοντας τη θαλάμη των όπλων επάνω στο φυσίγγιο. Έτσι όλα τα πιστόλια .38 Super έπειτα από το 1988 που έγινε η βελτίωση, μας δίνουν βολές ακριβείας, σαν τα πιστόλια διαμετρήματος .45 ACP.

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή φυσιγγίων .38 Super, κυρίως για το αγώνισμα του πιστολιού της σκοποβολής IPSC. Σκοπευτές που χαίρουν τα πλεονεκτήματα της αναγόμωσης, μπορούν να δημιουργήσουν μία μεγάλη γκάμα φυσιγγίων, για όλες τις ανάγκες και όλα τα μοντέλα όπλων στην αγορά. Στη χώρα μας ως γνωστόν, βολευόμαστε να φτιάχνουμε το όπλο επάνω στα διαθέσιμα φυσίγγια της αγοράς, και όχι τα φυσίγγια στο όπλο μας!

Δημοσιεύθηκε στο 18ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα