3+1 κρίσιμα θέματα που απαντώνται με τη συμ-βολή των ειδικών!

By

Ερωτήματα που πιθανότατα απασχολούν πολλούς σκοπευτές της IPSC και οι περισσότεροι θα ήθελαν μία εμπεριστατωμένη άποψη. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν 3+1 υποθετικές ερωτήσεις που χρήζουν απάντησης πάντα με τη συμ-βολή των ειδικών!

 

«Αν υποθετικά ένας κριτής επιλεχθεί ως διοίκηση πεδίου σε έναν Level III αγώνα στη χώρα μας, τι θα πρέπει να έχει απαραίτητα μαζί του ως εξοπλισμό όταν βρεθεί στο σκοπευτήριο; Τι είδους προετοιμασία πρέπει να κάνει πριν βρεθεί στον αγώνα με σκοπό να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ως κριτής;»

[blockquote style=»1″]

soumalevris-ntinos
Σουμαλεύρης Κων/νος, υπεύθυνος κριτών NROI

Οι κριτές είναι η σπονδυλική στήλη του αθλήματος και για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ενός αγώνα είναι απαραίτητα κάποια εφόδια. Υποχρεωτικά, λοιπόν, θεωρούνται τα εξής εργαλεία:

  • χρονόμετρο με εφεδρική μπαταρία
  • δύο διαφάνειες πολυεργαλείο
  • σχοινάκι 3 μέτρων
  • το βιβλίο των κανονισμών στα αγγλικά, καθώς υπερισχύει οποιονδήποτε άλλων μεταφράσεων

Για την ομαλή λειτουργία και ροή του αγώνα, και πόσο μάλλον όταν αυτός είναι Level III, που θεωρείται διεθνής αγώνας και επιβάλλεται να έχει υψηλές προδιαγραφές, είναι καθήκον του διοργανωτή συλλόγου να παρέχει στους κριτές το γνωστό σε όλους κουτί, το οποίο θα περιέχει όλα τα απαραίτητα υλικά του σταδίου. Αν και φρονιμότερο όλων θα ήταν ο κάθε κριτής να έχει κοντά του και το δικό του range bag σε περίπτωση ανάγκης, που σε αυτή την περίπτωση βέβαια ο διοργανωτής σύλλογος μένει μετεξεταστέος! Σημαντικότερο εφόδιο όμως είναι η κατανόηση των κανονισμών, καθώς χρήζει επίλυσης τυχόν προβληματισμών και διευκρινήσεων.

[/blockquote]

 


 

 

«Ενώ καθάριζα το πιστόλι μου εντόπισα σημάδια σκουριάς. Ποιος είναι ο τρόπος καθαρισμού και πως να το συντηρώ ώστε να αποφύγω την οξείδωση;»

[blockquote style=»1″]

sklavis-alex
Σκλάβης Αλέξανδρος, οπλουργός

Η οξείδωση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που εμφανίζεται στις μεταλλικές επιφάνειες των όπλων. Βασικά εργαλεία για τον καθαρισμό της οξείδωσης είναι το χοντρό λάδι για λίπανση και ψιλό σύρμα καθαρισμού (κουζίνας).

Πρώτα λαδώνουμε τις σκουριές πολύ καλά, αφήνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει το σημείο και με απαλές κινήσεις, χωρίς πολύ δύναμη, τρίβουμε με το σύρμα τις σκουριές μέχρι να φύγουν τελείως. Επίσης, αντί για λάδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντισκωριακό σπρέι ή υγρό. Αν και στο εμπόριο συνέχεια βλέπουμε νέα προϊόντα καθαρισμού κατά της σκουριάς, η διαδικασία καθαρισμού είναι σχεδόν ίδια. Για την προστασία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό λάδι λίπανσης/συντήρησης.

Αφού περάσουμε με ένα πανί εμποτισμένο με το λάδι όλες τις μεταλλικές επιφάνειες, θα τις έχουμε προστατευμένες για αρκετό καιρό. Ένα ειδικό λάδι λίπανσης/συντήρησης μπορεί, λόγω της σύνθεσης του, να μην αφήσει να εισχωρήσουν ξένα σωματίδια πάνω στην επιφάνεια του μετάλλου και έτσι να αποφύγουμε τη διάβρωση που μπορεί να προκαλέσει στο μέταλλο.

[/blockquote]


 

«Στην κατηγορία standard που θα αγωνίζομαι πλέον, τι συντελεστή ισχύος με συμφέρει να έχω; Minor για λιγότερη ανάκρουση ή major για καλύτερη βαθμολογία και γιατί;»

gravanis-dimitris
Γραβάνης Δημήτρης, κριτής ταχογράφου

[blockquote style=»1″]

Ερώτηση για ολονύκτιες χειμερινές συζητήσεις! Με φανατικούς οπαδούς εκατέρωθεν και με πάμπολλες τεκμηριωμένες απόψεις.

Όμως, ας τα πάρουμε από την αρχή και ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του και θα επιλέξει. Να διαλέξω minor για μικρότερη ανάκρουση, αλλά -θα συμπληρώσω- και μικρότερη κατά 30% περίπου τιμή του πυρομαχικού; Χάνω όμως από τη βαθμολογία των C και D. Πόσο χάνω είναι η επόμενη ερώτηση που έρχεται αμέσως. Για να απαντήσουμε θα κάνουμε χρήση του WinMSS, του προγράμματος δηλαδή με το οποίο υπολογίζουμε τα αποτελέσματα των αγώνων IPSC.

Και συγκεκριμένα σε αγώνες του πρωταθλήματος που έχουν γίνει θα αλλάξουμε το συντελεστή ισχύος του πρώτου αθλητή από major σε minor. Το αποτέλεσμα δίνει μια μείωση της διαφοράς του πρώτου με τον δεύτερο της τάξης του 3 έως 6%. Δηλαδή, εάν ο δεύτερος είχε 94%, τώρα πλησιάζει στο 97 με 100%!!!

Το αβίαστο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, όταν παίζουμε για τις πρώτες θέσεις δεν χαρίζουμε ούτε πόντο, πολύ δε περισσότερο ένα ποσοστό 3-6 %. Και σωστό και λάθος κατά τη γνώμη μου. Που είναι το λάθος; Μα στο ότι αν ο πρώτος έπαιζε όντως minor (και όχι επειδή απλά αλλάξαμε στο πρόγραμμα το συντελεστή του) τότε πιθανότατα θα είχε και καλύτερους χρόνους στα στάδια. Οπότε ίσως η διαφορά στη βαθμολογία να εξανεμιζόταν.

Παράδειγμα σκοπευτή που πήρε πρωτάθλημα με standard minor υπάρχει. Όπως βέβαια υπάρχουν και πολύ περισσότερα με major, ώστε να αποτελεί εξαίρεση το προηγούμενο. Αν ακολουθήσουμε την απλή στατιστική το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι για πρωταθλητισμό ο κανόνας είναι standard major.

Όμως στις ημέρες κρίσης που περνάμε, standard minor σημαίνει λιγότερη ανάκρουση-κόπωση, σώματος και τσέπης και λόγω διαφοράς τιμής, ευχέρεια για κατανάλωση περισσοτέρων φυσιγγίων, άρα καλύτερη προπόνηση. Διαλέγετε και παίρνετε φίλοι μου.

[/blockquote]


 

«Ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να βάλλουμε σε έναν κινούμενο στόχο; Υπάρχουν κάποιες τακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε;»

matt-burkett
Matt Burkett, πρωταθλητής σκοποβολής – εκπαιδευτής

[blockquote style=»1″]

Προσεγγίζω τους κινούμενους στόχους με διάφορους τρόπους. Περιμένοντας: όταν βάλλεις σε ένα κινούμενο στόχο τη στιγμή που βρίσκεται στο μέγιστο σημείο απομάκρυνσης από τη θέση ισορροπίας (στόχος σε κατάσταση ηρεμίας). Συνήθως βοηθάει να χρονομετρείς το στόχο όταν φτάνει σε αυτό το σημείο, για να γνωρίζεις ακριβώς πόσο χρόνο έχεις διαθέσιμο να πραγματοποιήσεις τις δύο βολές. Ακολουθώντας: όταν ακολουθείς την κίνηση που πραγματοποιεί ένας κινούμενος στόχος. Εγώ συνήθως τοποθετώ τα σκοπευτικά μου λίγο πιο μπροστά από το Α, στην περιοχή του C.

Τους περισσότερους στόχους τους ακολουθώ και μετά τους περιμένω. Ρίχνω μία βολή όταν βρίσκεται στην κίνησή του προς τα κάτω και λίγο πριν σταματήσει, και άλλη μία όταν σταματήσει στο μέγιστο σημείο του. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από την επιδεξιότητά σας στη σκοποβολή IPSCκαι την άνεσή σας με τους κινούμενους στόχους, όπως επίσης και από την ταχύτητά τους. Ο χρόνος ενεργοποίησης του στόχου είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς θα σας δείξει πότε θα ρίξετε την πρώτη βολή και φυσικά αν εκείνη θα είναι ακολουθώντας το στόχο ή περιμένοντάς τον.

Κάντε προπόνηση στους κινούμενους στόχους, ώστε να ξεπεράσετε τις φοβίες σας και να αποκτήσετε την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να τους βάλλετε επιτυχώς.

[/blockquote]

Δημοσιεύθηκε στο 17ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα