Χρησιμοποιώντας το airsoft σαν εργαλείο προπόνησης IPSC: Ο απόλυτος σύντροφος για τη ξηρά προπόνηση

By

γράφει ο ο Αλέξανδρος Χάμλατζης

1. Εισαγωγή. Λίγα λόγια για το airsoft και πως έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Τεχνολογίες airsoft διαθέσιμες. Εξοπλισμός προπόνησης με airsoft
2. Υπενθύμιση του σωστού mindset και της ανοιχτόμυαλης προσέγγισης σε νέες εναλλακτικές μορφές προπόνησης με την προϋπόθεση να ξέρουμε το όφελος από κάθε νέα τεχνολογία ή τεχνική.
3. Που ακριβώς θα βοηθήσει έναν σκοπευτή IPSC η ενσωμάτωση με airsoft στην προπόνηση του. Ποιες τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν, τι εξοπλισμός απαιτείται, ποιο το όφελος.
4. Με την έναρξη της νέας σκοπευτικής σεζόν θα αναφερθούμε σε μια μορφή νέας και εναλλακτικής προπόνησης για σκοπευτές IPSC, το airsoft.

Πριν, όμως, ξεκινήσουμε να υπενθυμίσω κάτι σημαντικό για όλους τους σκοπευτές. Κάτι που το αναφέρω συχνά σε άρθρα, αλλά και στις προπονήσεις. Αυτό το κάτι είναι ο τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης του αγωνίσματος της IPSC, άλλα και γενικότερα κάθε δραστηριότητας που έχει να κάνει με το χειρισμό όπλων και τη σκοποβολή. Το βασικό είναι να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να μην βιαστούμε να απορρίψουμε ή να περιγελάσουμε κάτι, ειδικά όταν δεν το γνωρίζουμε και δεν το έχουμε δοκιμάσει. Όπως έχουμε ξαναπεί υπάρχουν πολλά χρήσιμα εργαλεία εκεί έξω και μονό με αυτό τον τρόπο σκέψης θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τη χρήση τους. Να υπενθυμίσω επίσης ότι η ανάπτυξη και η βελτίωση ενός σκοπευτή δεν σταματάει ποτέ όσα χρόνια και αν περάσουν και όσες χιλιάδες σφαίρες και αν έχει ρίξει. Μόνο, λοιπόν, με ανοιχτόμυαλη προσέγγιση θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και πιθανώς να επωφεληθούμε από τέτοιες μορφές εναλλακτικής προπόνησης.

Τι είναι το airsoft; Είναι μια δραστηριότητα που χρησιμοποιεί αεροβόλα όπλα, πιστά αντίγραφα πραγματικών, που εκτοξεύουν με τη χρήση ειδικού αερίου πλαστικά σφαιρίδια 6mm. Τα όπλα αυτά είναι αντίγραφα, όχι μόνο στην εμφάνιση τους με τα αντίστοιχα πυροβόλα, αλλά και στο βάρος (κατά προσέγγιση) και ακόμα κυριότερα στον τρόπο λειτουργίας τους. Έτσι, έχουμε πιστά αντίγραφα πυροβόλων όπλων που γεμίζουν/επαναγεμίζουν/απογεμίζουν όπως τα πραγματικά, με κλείστρα τα οποία παλινδρομούν κάθε φορά που εκπυρσοκροτεί το όπλο. Η αίσθηση της ανάκρουσης υπάρχει σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με ένα πυροβόλο όπλο, αλλά είναι αρκετή ώστε να διαταράξει την εικόνα του σκοπευτικού πάνω στο στόχο. Η ακρίβεια των βολών παρ’ όλο που εξαρτάται από την ποιότητα και τις αναβαθμίσεις που έχει το κάθε όπλο, θεωρείται αρκετά ικανοποιητική σε αποστάσεις μέχρι 15 μέτρα. Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε κάποια πιστόλια airsoft, καθώς επίσης και την ακρίβεια βολών που έχουν τα πιστόλια αυτά.

Παρ’ όλο που το αγώνισμα της πρακτικής σκοποβολής μπορεί να παιχτεί και με όπλα airsoft (είναι αναγνωρισμένο από την IPSC με δικό του σετ κανονισμών), στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιστόλι airsoft και κάποια υλικά, για να προπονηθούμε σε τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε στη σκοποβολή IPSC με πυροβόλα όπλα.

Πριν, λοιπόν, αρχίσουμε να βλέπουμε πως θα ενσωματώσουμε ένα νέο εργαλείο προπόνησης στο πρόγραμμά μας, θα αναφέρω ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας του airsoft. Η πρώτη φορά που έγινε η δοκιμή του airsoft σαν εργαλείο προπόνησης ενός νέου σκοπευτή, ήταν στο σκοπευτικό μου σωματείο τον ΑΣΟΛΠ.

Η εφαρμογή του έγινε ως εξής: Ένας σκοπευτής ξεκίνησε ταυτόχρονα με τα θεωρητικά μαθήματα σχετικά με την ασφάλεια των όπλων αλλά και την IPSC, την προπόνηση με airsoft. Για αρκετούς μήνες και χωρίς να έχει ρίξει ποτέ με πυροβόλο όπλο, έκανε προπονήσεις αλλά και αγώνες IPSC Action Air (έτσι αποκαλείται το αναγνωρισμένο από την IPSC αγώνισμα). Αποκλειστικά με airsoft, λοιπόν. Έτσι είχε τη δυνατότητα να μάθει το αγώνισμα, τις τεχνικές χειρισμού των όπλων, αλλά και τις συνθήκες ενός αγώνα χωρίς να έχει ρίξει με πυροβόλο όπλο.

Ο σκοπευτής αυτός στη συνέχεια έκανε μια προπόνηση με πυροβόλο όπλο, ώστε να προσαρμοστεί στη λειτουργία, άλλα και την αίσθηση του πυροβόλου και της ανάκρουσής του. Στον πρώτο του επίσημο αγώνα ήταν εντός 10αδας σε τοπικό επίπεδο, με ένα ποσοστό της τάξεως του 70% του πρώτου της κατηγορίας. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί υπό κανονικές συνθήκες (εξαιρούνται οι περιπτώσεις ταλέντων) και σχεδόν αδύνατο με μηδενικό κόστος πυρομαχικών. Το airsoft, λοιπόν, έδωσε τη δυνατότητα στον αθλητή να μάθει τα βασικά του αγωνίσματος, αλλά και του χειρισμού, τις συνθήκες και την πίεση ενός αγώνα, αλλά και πολλά άλλα σχετικά με το αγώνισμα χωρίς να έχει και το στρες του χειρισμού ενός πυροβόλου όπλου. Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παίξει σε έναν αγώνα IPSC έπρεπε απλά να προσαρμοστεί στη λειτουργία, ανάκρουση αλλά και γενικότερη συμπεριφορά του πυροβόλου όπλου. Ήξερε το αγώνισμα, τους κανονισμούς, τον ασφαλή χειρισμό, τις μετακινήσεις και πως πρέπει να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια.

Νομίζω ότι από το παραπάνω παράδειγμα είναι σαφέστατη η αποτελεσματικότητα του airsoft σαν εργαλείο προπόνησης. Το εργαλείο αυτό έχει έκτοτε ενσωματωθεί στη λογική και στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΑΣΟΛΠ, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Για άλλη μια φορά να υπενθυμίσω ότι είναι απλά ένα ακόμα εργαλείο. Η ουσία βρίσκεται στον αθλητή, στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το αγώνισμα και στο πόσο σκληρά θα δουλέψει για να επιτύχει το στόχο του.

Πως, λοιπόν, θα εντάξουμε τη νέα αυτή μέθοδο στο πρόγραμμα των προπονήσεών μας; Για ένα νέο αθλητή που δεν κατέχει πυροβόλο όπλο, τα πράγματα έχουν ως εξής : Καλό είναι να προμηθευτεί ένα airsoft πιστόλι ίδιο με το αντίστοιχο πυροβόλο που θα χρησιμοποιεί (προφανώς του ομίλου του, εφόσον αρχικά δεν έχει δικαίωμα προσωπικής οπλοκατοχής). Κατά αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον υπάρχον εξοπλισμό (ζώνη, θήκη, θηκάκια κλπ) μιας και τα πιστόλια είναι εξωτερικά τα ίδια. Επομένως, o νέος αθλητής θα χρησιμοποιεί το πιστόλι airsoft και για να κάνει ξηρά προπόνηση (dry firing), αφού η πρόσβασή του στο πυροβόλο είναι περιορισμένη. Αντίστοιχα, ένας σκοπευτής με προσωπικό όπλο, θα διαχωρίσει τη ξηρά προπόνηση, την οποία θα πραγματοποιεί με το πυροβόλο όπλο, από την προπόνηση με το airsoft όπλο. Αυτό γίνεται γιατί, από τη στιγμή που είναι διαθέσιμο το πυροβόλο, είναι καλύτερο να υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη τριβή και εξοικείωση με αυτό.

Επειδή συνήθως τα πιστόλια airsoft χρησιμοποιούνται σε μικρές αποστάσεις (μέχρι 10-12m) και για να μην επηρεάζουν τις βολές μας εξωτερικοί παράγοντες, όπως αέρας και κρύο (το αέριο είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες) καλό είναι η προπόνηση μας να γίνεται σε κλειστό χώρο. Χρήσιμο, επίσης, είναι να προμηθευτούμε τους ειδικούς χάρτινους IPSC στόχους, αλλά και τους μεταλλικούς που προορίζονται για χρήση airsoft. Είναι ίδιοι ακριβώς με τους πραγματικούς, αλλά σε πολύ μικρότερο μέγεθος, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία. Έτσι, μπορεί οι αποστάσεις της προπόνησής μας να είναι πολύ μικρότερες από τις πραγματικές αποστάσεις ενός σταδίου σε έναν αγώνα, αλλά και οι στόχοι μας είναι μικρότεροι. Κατά αυτόν τον τρόπο, εξομοιώνουμε την απόσταση που θα συναντήσουμε σε μια κανονική προπόνηση ή αγώνα IPSC.

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να δουλέψουμε σε μια σειρά ασκήσεων, όπως θα κάναμε και σε μια προπόνηση με το πυροβόλο όπλο. Ασκήσεις τραβήγματος από τη θήκη, ασκήσεις αλλαγής γεμιστήρα, standard drills, βολές κατά τη μετακίνηση, βολές από διάφορες δυναμικές θέσεις (kneeling, prone, urban prone), μετάβαση από στόχο σε στόχο, βολές με ένα χέρι κλπ, μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν με ένα airsoft πιστόλι και μερικούς στόχους. Όλα αυτά χωρίς να βγούμε καν από το σπίτι μας και χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία σε πυρομαχικά. Να τονίσω, για άλλη μια φορά βέβαια, ότι πρέπει ως χρήστες του συγκεκριμένου εργαλείου εκπαίδευσης, να γνωρίζουμε το σωστό τρόπο χρήσης του, αλλά και τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφερόμαστε σαν να κρατάμε ένα πραγματικό πιστόλι στα χέρια μας. Άρα, οι βασικοί κανόνες ασφαλείας ισχύουν και εδώ. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσουμε κάποιες “κακές συνήθειες” που πολύ εύκολα θα μεταφερθούν και στη χρήση του πυροβόλου όπλου, και αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Άλλωστε, αν δεν προσέξουμε είναι πολύ εύκολο να υπάρξει τραυματισμός ακόμα και με ένα όπλο airsoft. Γι’ αυτό λοιπόν, σεβασμός και τήρηση των κανόνων ασφαλείας, οποιαδήποτε είναι η εκάστοτε πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε.

Στο επόμενο άρθρο θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε τις βασικές τεχνικές χειρισμού ενός πιστολιού και συχνά πυκνά θα γίνονται αναφορές για το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το airsoft για την κάθε τεχνική με παραδείγματα, αλλά και σειρά ασκήσεων προπόνησης.

Δημοσιεύθηκε στο 15ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα