Το πρόσωπο του Κριτή: Η εικόνα του κριτή μέσα από τις σελίδες μας

By

[dropcap]Σ[/dropcap]το νέο αυτό θέμα που ανοίγεται στο περιοδικό θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε με γνώμονα πάντα το δόγμα του κριτή, την πραγματική εικόνα για το πρόσωπο του κριτή IPSC. Θα το καταφέρουμε αυτό σκεπτόμενοι στην αρχή όχι σαν κριτές αλλά σαν αθλητές την ώρα που μπαίνουμε σε ένα στάδιο. Πώς θα θέλαμε εμείς να είναι ο κριτής που θα μας κρίνει; Έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα πως αισθάνεται ο αθλητής έχοντας δίπλα του έναν σοβαρό κριτή και πόσο θα ωφελήσει αυτό τον αγώνα και κατ’επέκταση όλο αυτό το δημιούργημα που λέγεται πρακτική σκοποβολή.

Το πρώτο πράγμα που άκουσα όταν πήγα στο σεμινάριο κριτών ήταν: «Πρέπει να το θέλετε να είστε κριτές». Αλήθεια πώς ξέρει κάποιος ότι θέλει να είναι κριτής; Τι σημαίνει για κάποιον ο όρος και ο ρόλος του κριτή και συγκεκριμένα της IPSC;

watermark_1
Ας γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω στην περίοδο που ακόμη δεν ήμασταν κριτές και ας θυμηθούμε: Τι ήταν αυτό που μας έκανε τον αγώνα μας ευχάριστο ή δυσάρεστο; Καλό ή κακό; Φεύγαμε από τον αγώνα στο τέλος και λέγαμε ότι αδικηθήκαμε ή ότι ευχαριστηθήκαμε ή ότι ήταν αγώνας χωρίς ενδιαφέρον (κακός πολλές φορές). Μάλιστα λέγαμε ότι απλώς χάσαμε τον χρόνο μας και άλλες φορές ήταν τόσο ωραία που προγραμματίζαμε αμέσως με την παρέα μας τον επόμενο αγώνα μας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την διάθεσή μας. Κάθε φορά ήταν διαφορετική αλλά αυτή άλλαζε ανάλογα από το πώς κυλούσε ο αγώνας. Εικόνες στο μυαλό μας που είναι χαραγμένες βαθιά γιατί τα βιώματα είναι αυτά που θα καθορίσουν την μετέπειτα πορεία μας. Θυμόμαστε όλοι το πρώτο μας διαδικαστικό. Θυμόμαστε όλοι τις ποινές για βαθμολογία. Θυμόμαστε όλοι το πρώτο μας D.Q(!!) Θυμόμαστε τα δύσκολα στάδια με την πολύ βροχή, με το χιόνι, με τον καύσωνα. Θυμόμαστε επίσης τον πρώτο μας αγώνα όταν περπατάγαμε στο στάδιο πόσο δειλά ρίχναμε, πώς προσέχαμε τις γραμμές σφάλματος, πώς περιμέναμε με αγωνία το «μπίπ» και πόσο αγχωμένοι πηγαίναμε για την βαθμολογία και το τάπωμα των στόχων. Πόσα απίστευτα πράγματα ρωτάγαμε!

Τώρα θα καταλάβουμε από τότε μέχρι σήμερα τι κοινό έχουν αυτές οι εικόνες και γιατί θα συνεχίζουν να υπάρχουν όσο θα υπάρχει σκοποβολή. Σε όλες αυτές τις εικόνες υπήρχε πάντα μαζί μας και ο κριτής.

Ποτέ δεν τρέξαμε το στάδιο μόνοι μας. Τίποτε από αυτά δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε ο κριτής. Από καμία εικόνα αθλητικής σκοποβολής δεν λείπει ο κριτής. Και ξέρετε γιατί δεν λείπει; Γιατί το θέλει να είναι εκεί με ότι συνθήκες και να υπάρχουν.

Τότε δεν παρατηρούσαμε τον κριτή απλά ακούγαμε την ενημέρωση του σταδίου και πηγαίναμε μαζί του στην βαθμολογία και μερικές φορές και στο τάπωμα των στόχων. Περνώντας ο καιρός αρχίζαμε να ερχόμαστε πιο κοντά στον κριτή και εκτός από την ενημέρωση του σταδίου αρχίζαμε να έχουμε μαζί του μία καλύτερη επαφή και σιγά σιγά, χάρη στην βοήθεια του, να κατανοούμε καλύτερα τα πράγματα της αγωνιστικής σκοποβολής που μέχρι τότε μας ήταν άγνωστα. Θα τολμούσα να πω ότι πέρα από κριτής, ήταν και εκπαιδευτής μας σε θέματα κανόνων και διαδικασίας.

Τώρα αυτό που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε είναι ότι τις περισσότερες φορές τους βάζαμε «ταμπέλες» δηλαδή αυτός είναι καλός, αυτός είναι κακός, αυτός νευρικός, αυτός αυστηρός, αυτός άσχετος και άλλα πολλά και διάφορα.watermark_1

Ακριβώς εδώ λοιπόν σε αυτό το σημείο ανοίγει το νέο μας κεφάλαιο με θέμα το πρόσωπο του κριτή. Παρακάτω θα πατήσουμε πάνω στα εδάφια του δόγματος του κριτή θα τα αναλύσουμε και θα τα αφομοιώσουμε.

Πριν μπούμε όμως στην ιδεολογία των κριτών της σκοποβολής θα πρέπει να ζωγραφίσουμε πρώτα εσωτερικά και μετά εξωτερικά τον κριτή! Τι εσωτερικά χαρακτηριστικά πρέπει να συγκεντρώνει ο κριτής;

Πρώτα – πρώτα ηρεμία! (το σημαντικότερο). Είναι τόσα πολλά, δύσκολα και σημαντικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει στο σκοπευτήριο που μόνο αν είναι ήρεμος θα μπορέσει να τα διαχειριστεί σωστά. Φανταστείτε σε ένα μικρό αγώνα Level I ότι μαζί με την υπόλοιπη διοίκηση πεδίου κατά μέσο όρο θα έχει να διαχειριστεί περίπου 30-40 διαφορετικούς ανθρώπους, που ο κάθε ένας από αυτούς θα περάσει αρκετή ώρα μαζί του σε διαφορετικές καταστάσεις του αγώνα.

Κανένας μα κανένας δεν θα είναι ίδια περίπτωση με τον άλλο και ο λόγος είναι απλός: Κανείς δεν ξύπνησε με την ίδια διάθεση το πρωί. Το σίγουρο όμως είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν το πρωί από το σπίτι τους για να πάνε να κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί και να συμμετέχουν σε ένα ωραίο αγώνα. Θα πρέπει λοιπόν ο κριτής να είναι ήρεμος, ευχάριστος και έτοιμος να ανταποκριθεί σε ότι προκύψει κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Δεύτερο και επίσης σημαντικό που πρέπει να προσέξει ο κριτής είναι ότι πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος για πάρα πολλά θέματα, είτε είναι θέματα διαιτησίας, είτε θέματα όπλων, είτε θέματα κανονισμού. Θυμηθείτε ότι μεταβολές και προσθήκες στον κανονισμό και στην λίστα των όπλων είναι συχνό φαινόμενο και γι’αυτό πρέπει να ενημερωνόμαστε διαρκώς. Μην ξεχνάτε όμως και τους εσωτερικούς κανονισμούς που διαφέρουν από σκοπευτήριο σε σκοπευτήριο.

Όσον αφορά τώρα την εξωτερική εμφάνιση του κριτή αυτό είναι το εύκολο μέρος αφού ένας ήρεμος και σίγουρος για την δουλειά του άνθρωπος φαίνεται από μακριά!

Προθυμία και υπομονή!

Δύο στοιχεία πολύ σημαντικά που πρέπει να διακρίνουν τον κριτή. Μην αγανακτείτε όταν ένας σκοπευτής (όχι απαραίτητα νέος) δεν καταλαβαίνει κάτι. Πρόθυμα και με υπομονή χωρίς να ροκανίζουμε τον χρόνο της ομάδας εξηγούμε και δείχνουμε ότι χρειάζεται. Μην ξεχνάμε όταν ρωτάγαμε εμείς τον κριτή για κάτι που δεν καταλαβαίναμε πώς θα θέλαμε να μας αντιμετωπίσει.

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 6ο του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα