Το προσόν του χρόνου στο αγώνισμα της σκοποβολής IPSC: Πώς να γίνεις πιο γρήγορος

By
Το πρόβλημα των νεκρών χρόνων

Το βασικό πρόβλημα στη σκοποβολή IPSC και η συνηθισμένη αδυναμία πολλών σκοπευτών φαίνεται να είναι ότι για να πυροβολείς γρήγορα, είσαι αναγκασμένος να θυσιάσεις μερική από την ικανότητά σου να βάλλεις βολές με ακρίβεια. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι και απόλυτα αληθές. Για να επιτύχεις γρήγορες βολές, αλλά και με ακρίβεια, πρέπει απλά να μάθεις να κάνεις λιγότερες κινήσεις.

Η ταχύτητα είναι οικονομία χρόνου και κίνησης. Όλες οι περιττές ή υπερβολικές, ή σπασμωδικές κινήσεις, όπως και οι καθυστερήσεις, πρέπει να μηδενιστούν, ώστε να αυξήσουμε τη ταχύτητα. Όταν ξεκινάς τη σκοποβολή IPSC, επικεντρώνεις το ενδιαφέρον σου πρώτα στο να μάθεις τον ασφαλή χειρισμό του όπλου και στη συνέχεια, να βρίσκεις το στόχο κατά βούληση, ξεχνώντας το χρονόμετρο και το χρόνο. Στη συνέχεια με την εμπειρία που αποκτάς, πάντα με την καθοδήγηση ενός πεπειραμένου εκπαιδευτή, η δεξιότητά σου αρχίζει να αυξάνεται, δουλεύοντας επάνω σε τεχνικές, που σου προσφέρουν βελτίωση στην ικανότητα χειρισμού του εξοπλισμού σου. Το επόμενο βήμα είναι η απόκτηση της ικανότητας να πυροβολείς όλο και πιο γρήγορα, διατηρώντας ταυτόχρονα το αποδεκτό επίπεδο ακριβείας των βολών σου.

Τι είναι ο ενδιάμεσος χρόνος ή χρόνος παύσης;

Είναι ο «νεκρός» χρόνος, ο χρόνος που παρεμβάλλεται μεταξύ δύο κινήσεων, π.χ. μεταξύ βολών, αλλαγή γεμιστήρα, μεταφορά βολών από στόχο σε στόχο, στάσεων βολής και γενικά των μετακινήσεων από θέση σε θέση ή από βαλβίδα σε βαλβίδα, ενάντια στο χρονόμετρο κτλ. Έχοντας κατά νου τα ανωτέρω, πρέπει να αρχίσεις, άμεσα, να προσπαθείς με τις ανάλογες προπονήσεις να μειώσεις εις το ελάχιστο τον ενδιάμεσο χρόνο, και με τη μείωση αυτή, το Hit Factor του σταδίου θα αυξηθεί.

Οι καλύτεροι σκοπευτές IPSC έχουν μάθει να ελαχιστοποιούν το χρόνο παύσης. Μειώνοντας το χρόνο παύσης κατά μερικά δέκατα του δευτερολέπτου, δεν δίνεις την εντύπωση ότι κινείσαι γρήγορα, όμως ο χρόνος παύσης είναι παρών, σε όλη τη διάρκεια της σκοπευτικής σου δραστηριότητας. Είναι κλάσματα του δευτερολέπτου, εδώ και εκεί, που αν προστεθούν στο τέλος του κάθε σταδίου, θα υπάρξει μια σημαντική διαφορά, μια διαφορά πιθανόν και δευτερολέπτων.

Η βελτίωση θα είναι δραματική εάν το σκεφτείς εις βάθος, αν εξοικονομήσεις ένα δέκατο του δευτερολέπτου σε ένα στάδιο των 20 βολών, αυτομάτως έχεις κερδίσει τελικά 2 ολόκληρα δευτερόλεπτα!!! και πιθανόν να έχεις «πάρει» το στάδιο. Παρατηρώντας σε αγώνες σκοπευτές υψηλής κλάσεως, δεν μπορείς να καταλάβεις πού ήταν γρήγοροι και από πού κέρδισαν χρόνο. Τον κέρδισαν από «ψίχουλα και κομμάτι», από εδώ και από εκεί, μεταξύ των χρόνων παύσης. Από τη μείωση του ενδιαμέσου χρόνου κερδίζονται ή χάνονται θέσεις ή και ολόκληροι αγώνες ακόμα.

Αναλύοντας την τεχνική σου
xronos2

Ο χρόνος παύσης μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που πρέπει να διαγνωστεί. Υπάρχει πάντα, σε όλες τις καταστάσεις και σε διαφορετικά ποσοστά για τον καθένα μας ξεχωριστά. Μειώνοντας τον ενδιάμεσο χρόνο, είναι ακριβώς σαν να μαθαίνεις μια καινούργια τεχνική. Είναι αναγκαίο να αποκτήσεις την ικανότητα ανάλυσης, δηλαδή να καθίσεις να σκεφτείς και να βρεις ΠΟΥ εμφανίζεις νεκρούς χρόνους, ώστε με την πλήρη ανάλυση, να τους μειώσεις. Η εποικοδομητική συζήτηση με άλλους σκοπευτές, για το σχετικό θέμα, είναι απαραίτητη και οι υποδείξεις τους επίσης. Ένα βίντεο θα σου επιτρέψει να μελετήσεις καλύτερα τις κινήσεις σου, να δεις τον εαυτό σου και να διαπιστώσεις το πού υπάρχουν οι νεκροί χρόνοι και πάντα με τη χρήση του χρονομέτρου. Ο πειραματισμός με διάφορες τεχνικές είναι απαραίτητος, ώστε να βρεις αυτές που σε κάνουν να νιώθεις πιο άνετα και φυσικά. Το χρονόμετρο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο του σκοπευτή για την πρόοδό του κατά την προπόνηση στο πεδίο βολής. Κατέγραψε και ανέλυσε τους ενδιάμεσους χρόνους, όπως το τράβηγμα του όπλου από τη θήκη, μεταφορά βολών από στόχο σε στόχο, αλλαγή γεμιστήρα κτλ. Αυτοί οι χρόνοι θα σου προσφέρουν τις αναγκαίες πληροφορίες για να επικεντρώσεις το ενδιαφέρον σου στα σημεία που χρειάζονται σχετική βελτίωση.

Οικονομία στην κίνηση

Η εξοικονόμηση κίνησης μπορεί να σημαίνει ένα συνδυασμό κίνησης ή κινήσεων. Πράγματι, μερικές απλές κινήσεις μπορούν να συνδυαστούν ως μια σύνθετη κίνηση, πχ. κινώντας το όπλο σου προς τον επόμενο στόχο κατά την διάρκεια της ανάκρουσης. Όταν αποκτήσεις την ικανότητα να ελέγχεις αποτελεσματικά την ανάκρουση, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπεις και μπορείς να φέρνεις τα σκοπευτικά σου συστηματικά στο ίδιο σημείο, μετά την ανύψωση της κάννης, τότε το επόμενο βήμα προόδου είναι να μπορείς να μεταφέρεις το όπλο στον επόμενο στόχο κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης, με αυτό τον τρόπο κερδίζεις σημαντικό χρόνο. Η αλλαγή γεμιστήρα σε κίνηση, είναι ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα συνδυασμένων κινήσεων. Πολλοί σκοπευτές, περιμένουν να επιστρέψουν τα σκοπευτικά τους στην αρχική τους θέση, προκειμένου να αρχίσουν τη διαδικασία επαναγέμισης. Είναι όμως δυνατόν να εκμεταλλευτούν το χρόνο ανάκρουσης, για να κρατήσουν το όπλο σε θέση επαναγέμισης. Η εξάσκηση με το χρονόμετρο θα σας δείξει τη διαφορά.

Ασκήσεις με το χρονόμετρο σκοποβολής
xronos1

1) Ένας κλασικός τρόπος για να αρχίσεις είναι να αναλύσεις τους χρόνους σου, τραβώντας και ρίχνοντας μια βολή στο στόχο αρχικά σε κοντινή απόσταση. Βαθμιαία, όταν δεις ουσιαστική πρόοδο, να αυξήσεις την απόσταση.

2) Με το όπλο προτεταμένο, κατά 45°, ανάλυσε το χρόνο αντίδρασής σου, στο «μπιιπ» του χρονομέτρου.

3) Τοποθέτησε στόχους σε κοντινές, αλλά και σε μακρινές αποστάσεις, για να ανακαλύψεις πόσο γρήγορα μπορείς να εστιάζεις στα σκοπευτικά και με ποια σειρά, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα συνεπείς βολές.

4) Δημιούργησε ασκήσεις που δοκιμάζουν την κίνησή σου από βαλβίδα σε βαλβίδα ή αλλαγές θέσεων βολής, αλλαγή βαλβίδας και θέσεως βολής ή σε στατικές αλλαγές θέσεων βολής κτλ.

5) Βρες το νεκρό χρόνο από βολή σε βολή στον ίδιο στόχο, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεσαι να επανατοποθετήσεις τα σκοπευτικά σου επάνω στο (Α) και σε διαφορετικές αποστάσεις.

6) Διαπίστωσε τη δραματική αύξηση του χρόνου παύσης εξαιτίας βίαιων ή απότομων κινήσεων.

Πολλοί αθλητές στην προσπάθειά τους να γίνουν ταχύτεροι, κάνουν βίαιες και απότομες κινήσεις, που με τη σειρά τους, τους οδηγούν σε ταλαντεύσεις του όπλου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική αργοπορία μέχρι να «ξαναβρούν» τα σκοπευτικά τους. Πρέπει να μάθεις να οδηγείς το όπλο προς τον στόχο απαλά, και να πυροβολείς τη στιγμή ακριβώς που σταματά να κινείται, ούτε πριν ούτε μετά.

Αναγνώριση στόχου

Με άλλα λόγια, εγκλωβισμός ή απόκτηση του στόχου. Η αναγνώριση του στόχου είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Μερικοί σκοπευτές έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν ένα στόχο πολύ γρηγορότερα από άλλους. Στη πραγματικότητα «διαβάζουν» στιγμιαία τα σκοπευτικά τους ή έστω αρκετά γρήγορα, ανάλογα με την αποδεκτή εικόνα που τους επιβάλλει η απόσταση και το μέγεθος του στόχου, και γι’ αυτό τελικά πυροβολούν γρηγορότερα από τους άλλους.

Οδηγώντας το όπλο προς τους στόχους και «διαβάζοντας» τα σκοπευτικά, είναι σαν να οδηγείς αυτοκίνητο κατά μήκος ενός δρόμου. Οδηγείς τόσο γρήγορα, όσο σου επιτρέπει η ικανότητά σου να ελέγχεις το αυτοκίνητο, σε συνδυασμό με την ικανότητά σου να «διαβάζεις» το δρόμο, ανάλογα με το πλάτος του και αντιστρόφως ανάλογα με τη ταχύτητά σου.

Σχετική ταχύτης

Η ταχύτητα είναι πάντα σχετική. Εξαρτάται από το χρόνο αντιδράσεώς σου, από τα ανακλαστικά, από το μυϊκό τόνο, από την κατάσταση του μυαλού, από τις φυσικές και αποκτημένες ικανότητές σου. Με τη μείωση του χρόνου παύσης, κάνεις τις ικανότητές σου περισσότερο αποδοτικές. Η λέξη-κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι…επιτρέπω. Πάντα μπορείς να πυροβολείς γρηγορότερα. Όμως, κάθε φορά που σε κάποιο αγώνα συνειδητά προσπαθείς να αλλάξεις τη ροή των κινήσεών σου, εκβιάζοντας το σώμα σου για περισσότερη ταχύτητα, θα βγεις εκτός πλαισίου χρονισμού, εκτός ρυθμού και πιθανόν θα ρίξεις βολή εκτός στόχου… Ένας αγώνας κερδίζεται ή χάνεται, προτού ακόμα φτάσεις στο σημείο εκκινήσεως. Θα δανειστώ το κατωτέρω γνωμικό του Brian Enos, στο οποίο συνοψίζεται η αντίληψη που έχω σχετικά με το θέμα της ταχύτητας:

xronos4

Η Tαχύτητα είναι το Yποπροϊόν της Προσοχής

Ανακάλυψε λοιπόν, πού και πώς σπαταλάς χρόνο. Αν συνεχίσεις, θα δεις το χρόνο παύσης να μειώνεται σταδιακά, χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η ακρίβεια των βολών σου. Στη πραγματικότητα, δεν αυξάνεις την ταχύτητά σου, αλλά μειώνεις το χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αλλά η διαφορά στα αποτελέσματα και στην ψυχολογία σου θα είναι  σπουδαία.

 

Δημοσιεύθηκε στο 3ο & 4ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα