Το ημερολόγιο ενός σκοπευτή: Εσείς το χρησιμοποιείται;

By
Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για κάθε αναπτυσσόμενο σκοπευτή, διατίθεται εντελώς δωρεάν, και είναι και πολύ εύκολο να το βρούμε! Αν και είναι από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται πολύ λίγο από τους σκοπευτές, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επίδοσή τους. Αυτό το εργαλείο μπορούμε να το βρούμε σε όλα σχεδόν τα καταστήματα, ακόμη και με διαφορετική κάθε φορά ονομασία.

Ο λόγος, φυσικά, για ένα ημερολόγιο, το οποίο και θα χρησιμοποιούμε για να καταγράφουμε ο,τιδήποτε επηρεάζει τη σκοπευτική μας επίδοση. Μπορούμε να καταγράφουμε το σύνολο των επιτυχιών μας επί του στόχου, τις καιρικές συνθήκες και το πώς αυτές επηρεάζουν την κάθε μας βολή. Το ημερολόγιο μπορεί να μας δώσει μία βάση για να αναλύουμε την επίδοσή μας, και τη συμπεριφορά του όπλου μας, όπως και να θέτουμε τους μελλοντικούς μας στόχους. Δεν θα μας δείχνει μόνο τη σκοπευτική μας πορεία, αλλά και τις ιδιομορφίες των σκοπευτηρίων που έχουμε επισκεφθεί κατά το παρελθόν, όπως θέματα φωτισμού ή ανέμων στο χώρο του σκοπευτηρίου. Το σκοπευτικό μας ημερολόγιο μπορεί να καταγράφει κάθε φορά τον εξοπλισμό που επιλέγουμε, αλλά και τις προδιαγραφές των πυρομαχικών που χρησιμοποιούμε, με σκοπό να έχουμε μία καλή βάση δεδομένων για μελλοντικές αποφάσεις.

Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις στα σκοπευτικά ή στα πυρομαχικά μας, πριν ακόμη ξεκινήσουμε τον αγώνα! Η παγκόσμια κλάσης σκοπεύτρια και η επίσημη προπονήτρια της αμερικάνικης ολυμπιακής ομάδας για το αγώνισμα του Διάθλου, Marie Alkire, αναφέρει:

«…το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει ένα σκοπευτή με πολλούς τρόπους:

  1. τον βοηθάει να προσαρμοστεί στο ετήσιο πρόγραμμα προπόνησης,
  2. του παρέχει μία γραπτή αναφορά της προόδου του,
  3. τον ενθαρρύνει να εντείνει την προπόνησή του με σκοπό να πετύχει ένα στόχο που έχει θέσει στην προπόνησή του,
  4. τον βοηθάει να σκέφτεται καθαρά και ρεαλιστικά στις δοκιμές του με σκοπό να τις καταγράψει με ακρίβεια,
  5. παρέχει μία αναφορά με λύσεις σε σκοπευτικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά την προπόνηση ή τον αγώνα και
  6. τον βοηθάει να συγκεντρωθεί στην επανάληψη των θετικών σημείων της σκοπευτικής του επίδοσης».

Ας ρίξουμε μια ματιά στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο το σκοπευτικό μας ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα πρέπει να το κρατάμε κάθε φορά που προπονούμαστε ή αγωνιζόμαστε στη σκοποβολή.

Καταγράφουμε τα ακόλουθα:

Λίγο πριν τον αγώνα:

Την ημερομηνία, την ώρα, τον τύπο και αριθμό του όπλου, την μάρκα των πυρομαχικών και τον αριθμό LOT, τη θερμοκρασία του αέρα, την τοποθεσία, την κατάσταση του φωτισμού και του ανέμου, και τη φυσική και ψυχολογική κατάστασή μας. Τη γενικότερη διαμόρφωση του σκοπευτηρίου, δένδρα, κτίρια, και όποια χαρακτηριστικά μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του ανέμου στην περιοχή. Καταγράφουμε επίσης την κατεύθυνση του ήλιου, η οποία μπορεί να δυσκολέψει το έργο μας κατά τη βολή. Το ύψος του τραπεζιού μπορεί να είναι πρόβλημα για τους σκοπευτές που αγωνίζονται με το πιστόλι. Καταγράψτε στο ημερολόγιο σας την περίπτωση που χρειάζεστε να φέρετε κάτι για να διαμορφώσετε το ύψος του τραπεζιού.

Πριν τους ολυμπιακούς αγώνες που διεξήχθησαν στην Καλιφόρνια το 1984, η εθνική ομάδα των Η.Π.Α βρισκόταν για τα δοκιμαστικά στην Αριζόνα, όπου οι θερμοκρασίες στα μέσα Ιουνίου μερικές φορές φτάνουν και τους 47 βαθμούς Κελσίου! Ο κάθε σκοπευτής ήταν από την αριστερή του πλευρά εκτεθειμένος στον ήλιο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων του τυφεκίου. Ο ήλιος ήταν τόσο έντονος, όπου πολλοί σκοπευτές δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν από τη ζέστη στο τεντωμένο αριστερό τους χέρι. Οι έμπειροι σκοπευτές είχαν φροντίσει να εγκαταστήσουν τα τραπέζια τους όσο το δυνατόν πιο πίσω, πριν ξεκινήσει ο αγώνας, όπου υπήρχε αρκετή σκιά. Οι αρχάριοι σκοπευτές φάνηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπου σταμάτησαν τις βολές και άρχισαν να μετακινούν τα τραπέζια τους και τον εξοπλισμό τους στη σκιά. Η λύση για τους σκοπευτές των τυφεκίων ήταν να φέρουν μία πετσέτα, η οποία και θα κάλυπτε το αριστερό τους χέρι κατά τη διάρκεια της βολής. Το ημερολόγιο δεν υπενθύμισε στους σκοπευτές να φέρουν μόνο μία πετσέτα, αλλά και ένα φορητό ψυγείο για τα ποτά τους αλλά και τα… πυρομαχικά τους!

Σε περίπτωση που υπάρχει αγώνας περισσότερο από μία ημέρα και κυριαρχεί υψηλή θερμοκρασία στο σκοπευτήριο, είναι σημαντικό να πάρετε μαζί σας μόνο τα πυρομαχικά που χρειάζεστε. Τα πυρομαχικά που υπερθερμένονται, χάνουν κατά πολύ την ακρίβειά τους επί του στόχου. Μία ανασκόπηση του σκοπευτικού σας ημερολογίου, το βράδυ πριν από τον αγώνα, ίσως σας υπενθυμίσει να πάρετε μαζί σας μία κορδέλα για τον ιδρώτα ή ακόμη και το εντομοαπωθητικό σας σπρέι! Τι πιο χειρότερο, τη στιγμή που είστε έτοιμος να πατήσετε τη σκανδάλη, να στάξει ο ιδρώτας στα μάτια σας ή ένα ενοχλητικό έντομο να κάνει βόλτες μπροστά από το σκοπευτικό σας; Ο,τιδήποτε μπορεί να σας προστατεύσει από τον αέρα ή τη σκόνη, αξίζει να σημειωθεί στο ημερολόγιό σας. Σε κάποια σκοπευτήρια επικρατούν άνεμοι που οδηγούνται απευθείας από το στόχο, στα μάτια των σκοπευτών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δάκρυα στα μάτια ή ακόμη και το στέγνωμα των φακών επαφής. Πρέπει να φοράτε πάντα γυαλιά, αλλά σε αυτά τα σκοπευτήρια είναι χρήσιμο να φοράτε και ένα καπέλο που θα αποτρέπει τον αέρα να μπει απευθείας στα μάτια σας. Το ημερολόγιο μπορεί να σας υπενθυμίσει να φορέσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό πριν μπείτε στη βαλβίδα και χρειαστεί να ανακαλύψετε ξανά αυτή την ενόχληση. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι οι φυσικές διαδικασίες που συχνά δηλώνουν πώς πρέπει να προετοιμάζεται ένας σκοπευτής για μία επιτυχημένη βολή. Αξιοποιώντας τα δεδομένα του ημερολογίου σας σχετικά με παλαιές διοργανώσεις και τοποθεσίες, μπορείτε να προβλέψετε τις ρυθμίσεις των σκοπευτικών σας για το φωτισμό και την κατάσταση του αέρα, για διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα. Οι σημαντικότερες σημειώσεις στο ημερολόγιο από παλιότερους αγώνες θα πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά και να εφαρμόζονται πριν οδηγηθούμε στη γραμμή βολής.

imerologio-skopefti

Αμέσως πριν τη βολή

Κάντε έναν τελευταίο έλεγχο στα σκοπευτικά σας, ακόμη και πριν πραγματοποιήσετε τις δοκιμαστικές βολές. Παρακολουθήστε και καταγράψτε τη συμπεριφορά του ανέμου, στο ελάχιστο 10 λεπτά πριν οδηγηθείτε στη γραμμή βολής ώστε να ξεκινήσει ο αγώνας. Αυτή δεν είναι η ώρα για να σπαταλάτε το χρόνο σας με φίλους σκοπευτές.

Κατά τη διάρκεια της βολής

Καταγράψτε νοητά οποιαδήποτε βολή βγει εκτός ή δεν είναι σύμφωνη με την προετοιμασία σας.

Μετά την ολοκλήρωση της βολής

Ο αγώνας θα πρέπει να εκτιμηθεί μόνο όταν ολοκληρωθεί η ανάλυσή του και σημειωθούν οι χαμένες βολές, οι αλλαγές των συνθηκών και οι θερμοκρασίες που τις οδήγησαν εκτός του στόχου μας, όπως επίσης και τα τελικά αποτελέσματα. Αυτή η χρονική στιγμή είναι καθοριστικής σημασίας για μία μελλοντικά επιτυχημένη προπόνηση. Αυτή είναι η ώρα να καταγράψετε την ανάλυση της σκοπευτικής σας επίδοσης, όπου ο αγώνας είναι φρέσκος στο μυαλό σας. Θυμηθείτε, το ημερολόγιό σας δεν θα πρέπει να περιέχει αρνητικές σκέψεις και αντιδράσεις. Πρέπει να εστιάζεται σε θετικές προτάσεις για την επόμενη προπόνηση. Καταγράψτε τα θετικά στοιχεία της ημέρας, με θετικά σχόλια.

Δημοσιεύθηκε στο 6ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σταθερού και Πήλινου Στόχου.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα