ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014: Με αγώνες σταθερού στόχου θα συμμετέχει ο Σκοπευτικός Όμιλος Σπάρτης

By

Ο Σκοπευτικός Όμιλος Σπάρτης σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάρτης διοργανώνει στα πλαίσια των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων «εβδομάδας ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014» αγώνες σταθερού στόχου Β’ κατηγορίας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, στο σκοπευτήριο Σελλασίας του ομίλου και τα αγωνίσματα που θα φιλοξενήσει είναι το πιστόλι κεντρικής πυροδότησης Α, το πιστόλι σπορ Γ-Ε-Ν και το πιστόλι ταχύτητος Α. Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμο Σπάρτης την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στην κεντρική πλατεία Σπάρτης κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα των αγώνων είναι το εξής:

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου: 16.30-19.30

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου: 09.00-12.00

[divider]

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  • Ισχύουν οι κανονισμοί της ΣΚ.Ο.Ε. και της I.S.S.F.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία και ομάδες της δύναμης της ΣΚ.Ο.Ε. με προφορική ή γραπτή δήλωση στον Σκοπευτικό Όμιλο Σπάρτης έως και την παραμονή του αγώνα.
  • Ενστάσεις κατά των αποφάσεων των κριτών γίνονται μόνον από τον αρχηγό της ομάδος του σωματείου και αφού καταθέσει παράβολο 15€, το οποίο επιστρέφεται εάν η ένσταση τύχει αποδοχής.
  • Όπλα και φυσίγγια με φροντίδα των σκοπευτών ή των σωματείων τους.
  • Ως συμμετοχή ορίζεται για τα μη Ολυμπιακά αθλήματα  το ποσό των 6 € για κάθε αγωνιζόμενο αθλητή.

 

[box_light]

Για την ιστορία…

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα.

Σχεδίασαν τη διαδρομή και ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 1982. Τρεις από αυτούς κατάφεραν να τερματίσουν. Ήταν κατά σειρά:

Τζον Σκόλτενς: 34:30,  Τζον Φόντεν: 37:37,  Τζον Μακάρθι: 39:00

Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250  χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και Άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές.

Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στη Σπάρτη.

[/box_light]

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα