Σκοπευτικοί ρόλοι, μία φιλοσοφική προσέγγιση – Μέρος 1ο: Ο πραγματικός ρόλος ενός κριτή της σκοποβολής IPSC

By

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ίδιο ακριβώς όμορφο συναίσθημα με κατακλύζει κάθε φορά που ξεκινάω για το σκοπευτήριο, είτε για έναν όμορφο αγώνα, είτε απλά για μία προγραμματισμένη προπόνηση. Κακά τα ψέματα. Μετά από μία φορτισμένη επαγγελματικά εβδομάδα, το σκοπευτήριο είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Αυτή είναι η «φύση» του αγωνίσματος, αλλά μετά από 17 χρόνια ενασχόλησής μου με τη σκοποβολή IPSC, αδυνατώ να πιστέψω ότι είναι μόνο αυτά τα 3, 4 ή 5 λεπτά σκοποβολής στα στάδια που προσφέρουν τη διασκέδασή μας σε έναν αγώνα σκοποβολής IPSC!

Αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας σε έναν αγώνα, το πόσο τελικά θα τον διασκεδάσετε και το πόσο θα τον ευχαριστηθείτε, δεν οφείλεται τόσο στο αγωνιστικό ενδιαφέρον όσο στο περιβάλλον σας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και τον περισσότερο χρόνο θα τον περάσετε με τους υπόλοιπους σκοπευτές της ομάδας σας, παρά με το όπλο σας… Για την ακρίβεια, βρισκόσαστε εκεί, καθώς έχετε ένα κοινό χαρακτηριστικό να μοιραστείτε. Την αγάπη σας για τα όπλα και τη σκοποβολή. Αυτό αποτελεί και το βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, σε τέτοιο βαθμό, που αρκετές φορές εξελίσσονται σε δυνατές φιλίες.

Είτε επιλέξετε να συμμετέχετε στον αγώνα ως σκοπευτές, είτε ως κριτές, ο σκοπός είναι πάντα ο ίδιος. Να περάσετε καλά. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το κίνητρο όλων όσων εμπλέκονται με έναν αγώνα σκοποβολής, είναι η διασκέδαση!

[blockquote style=»3″]

Ένα πλατύ χαμόγελο και μία καλημέρα, έχει αποδειχθεί ότι αφοπλίζει έναν σκοπευτή με άσχημη διάθεση και οπλίζει έναν σκοπευτή που βρίσκεται εκεί για να διασκεδάσει!

[/blockquote]

Ο πραγματικός ρόλος ενός κριτή της σκοποβολής IPSC

Ένας αληθινός κριτής της σκοποβολής IPSC, έχει έναν και μοναδικό ρόλο. Να βοηθήσει κάθε σκοπευτή ξεχωριστά να ολοκληρώσει το στάδιο με ασφάλεια ώστε να διασκεδάσει στο έπακρο τη συμμετοχή του στον αγώνα. Αν ο κάθε κριτής είχε λοιπόν στο μυαλό του ότι «ρόλος μου και σκοπός μου είναι να βοηθήσω τους σκοπευτές να διασκεδάσουν και να ευχαριστηθούν τον αγώνα», αυτομάτως η ποιότητα των αγώνων θα εκτοξευόταν σε ασύλληπτα επίπεδα. Αλήθεια όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια θα πρέπει να είναι τα ιδανικά εφόδια κάποιου που θέλει να ονομάζεται κριτής της σκοποβολής IPSC;

Ο κριτής σε ρόλο «κωμικού»

Κριτής IPSC σε ρόλο "κωμικού"

Με δεδομένο ότι ο κριτής βρίσκεται εκεί με σκοπό να φροντίσει και να διασφαλίσει τη διασκέδαση όλων των σκοπευτών, τα πράγματα απλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τη διασκέδαση ενός σκοπευτή που φτάνει στο στάδιό σου, αν εσύ ο ίδιος έχεις ξυπνήσει «στραβά» το πρωί ή αν έχεις τσακωθεί με τη σύζυγό σου το προηγούμενο βράδυ. Θα ήμουν άδικος αν υποστήριζα ότι ένας κριτής δεν μπορεί να έχει μία άσχημη ημέρα, αν με ρωτάγατε όμως για το ποιο θα πρέπει να είναι το πρώτο εφόδιο που θα πρέπει να διαθέτει, θα σας απαντούσα, η ικανότητά του να αφήνει για λίγο τα προβλήματά του στην άκρη. Ένας κριτής δεν βρίσκεται στο σκοπευτήριο για να λύσει τα προβλήματά του, αν όμως επιλέξει να τα φέρει εκεί, θα πρέπει στο ελάχιστο να έχει την ικανότητα να τα αφήσει για λίγο στην άκρη και να ασχοληθεί μαζί τους όταν τελειώσει τον αγώνα του. Ο νόμος της έλξης όπως περιγράφεται και στο διάσημο βιβλίο της Rhonda Byrne με τίτλο «Το μυστικό», κάνει άριστα τη δουλειά του, και δεν θα αργήσει η ώρα που θα λογομαχήσετε με κάποιο σκοπευτή που θα βρεθεί στο στάδιό σας. Το άσχημο σε αυτή την περίπτωση όμως δεν είναι μόνο ότι θα χαλάσετε τη διάθεση τη δική σας και του σκοπευτή που έχετε αντίλογο, αλλά τη διάθεση και των υπόλοιπων σκοπευτών που βρίσκονται στο στάδιο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, θα έχετε αποτύχει ολοκληρωτικά ως κριτής.

Ο κριτής σε ρόλο «ψυχολόγου»

Κριτής IPSC σε ρόλο "ψυχολόγου"

Με δεδομένο ότι έχετε καταφέρει να χειριστείτε τη δική σας διάθεση, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε τη διάθεση των σκοπευτών που θα επισκεφθούν το στάδιό σας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σε αυτό το σημείο, δεν θα χρειαστείτε ιδιαίτερη προσπάθεια. Η καλή σας διάθεση κατά ένα μαγικό τρόπο θα καταφέρει να ησυχάσει και τον πιο ανήσυχο σκοπευτή. Ένα πλατύ χαμόγελο και μία καλημέρα, έχει αποδειχθεί ότι αφοπλίζει έναν σκοπευτή με άσχημη διάθεση και οπλίζει έναν σκοπευτή που βρίσκεται εκεί για να διασκεδάσει! Θυμηθείτε, ο σκοπός όλων είναι η διασκέδαση και μόνο, και εσείς έχετε έναν καθοριστικό ρόλο ώστε να βοηθήσετε αυτό να επιτευχθεί.

Αντιμετωπίστε τον σκοπευτή με φιλική διάθεση, τηρήστε τη διαδικασία αυστηρά όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς, όχι όμως με τη διάθεση να επιδείξετε εξουσία, αλλά με τη διάθεση να διασφαλίσετε μία ίδια αντιμετώπιση προς όλους. Οι κανονισμοί θεσπίζονται για αυτόν ακριβώς το λόγο. Να διασφαλίσουν δηλαδή μία ίδια αντιμετώπιση, με σκοπό να συναγωνιστούν όλοι και να διασκεδάσουν επί ίσοις όροις έναν αγώνα. Ο κριτής βρίσκεται εκεί απλά για να τους εφαρμόσει και όχι να εξαντλήσει την υπομονή του σκοπευτή με πολλαπλούς και χωρίς ουσία ελέγχους ή με επίμονη επίδειξη ισχύος.

Ο κριτής σε ρόλο «αστυνομικού»

Κριτής IPSC σε ρόλο "αστυνομικού"

Όπως υπάρχει ο αστυνομικός για να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι νόμοι σε μία κοινωνία, έτσι υπάρχει και ο κριτής για να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι κανονισμοί σε ένα στάδιο. Το τρίτο λοιπόν εφόδιο που θα πρέπει να έχει ένας πραγματικός κριτής της σκοποβολής IPSC, είναι η άριστη γνώση των κανονισμών.

Μία άριστη γνώση των κανονισμών δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Εφαρμόστε τον κανονισμό αδιακρίτως και να είστε σίγουροι ότι θα σας εκτιμήσουν ακόμη και οι πιο «ιδιόρρυθμοι» σκοπευτές. Ένας σκοπευτής που θα ευνοηθεί από έναν «κακό-διαβασμένο» κριτή, είναι αυτονόητο ότι θα χαλάσει τη διάθεση των υπολοίπων όταν αντιληφθούν ότι δε συναγωνίζονται επί ίσοις όροις.

Η εφαρμογή των κανονισμών του αγωνίσματος είναι πράγματι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του κριτή, το οποίο όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με δύο τρόπους. Είτε για να φτιάξει τη διάθεση του σκοπευτή, είτε για να τη χαλάσει. Είναι στο χέρι σας να επιλέξετε σε ποια από τις δύο κατηγορίες θέλετε να ανήκετε, αλλά αν θέλετε να ονομάζεστε ως ένας επιτυχημένος κριτής, τότε είναι μονόδρομος! Ο μόνος τρόπος για να μην χαλάσει η διάθεση του σκοπευτή, είναι να εφαρμοστεί ακριβώς ο κανονισμός όπως προβλέπεται, κάτι άλλωστε που το έχει αποδεχθεί και ο ίδιος ο σκοπευτής ταυτόχρονα με τη συμμετοχή του στους αγώνες της σκοποβολής IPSC.

Είστε ο πρώτος ως κριτής που θα πρέπει να σεβαστείτε τον χρόνο και τα χρήματα που έχει αφιερώσει ο κάθε σκοπευτής για να συναγωνιστεί επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους. Αν δεν το κάνετε, τότε με κάθε σιγουριά έχετε καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στη διάθεσή του.

Ο κριτής σε ρόλο «εργάτη»

Κριτής IPSC σε ρόλο "εργάτη"

Η διασκέδαση των σκοπευτών έγκειται και στην ταχύτητα ολοκλήρωσης και αποκατάστασης ενός σταδίου. Είστε στη δύσκολη θέση, ώστε ως κριτές, να πρέπει να φροντίσετε και για αυτό. Οργανώστε τη ροή στο στάδιό σας βάσει των κανονισμών, πριν ακόμη ξεκινήσει ο αγώνας. Πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τις αδυναμίες του σταδίου και που θα πρέπει να βοηθάτε εσείς, ώστε να επιταχύνετε τη διαδικασία. Κατά προτεραιότητα, αναλάβετε εσείς αποκλειστικά την ενεργοποίηση τυχόν μηχανισμών στα στάδια. Αυτό θα σας γλιτώσει από ενδεχόμενα Re-Shoot λόγω βλάβης πεδίου με μηχανισμούς που δεν ενεργοποιήθηκαν σωστά από κάποιο σκοπευτή. Αν δεν υπάρχουν, τότε αναλάβετε να «ταπώνετε» κάποιους στόχους αφού έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία της βαθμολογίας (συνήθως αυτούς που βρίσκονται πιο μακριά). Δώστε αυστηρά χώρο προετοιμασίας μόνο για τον επόμενο σκοπευτή και διασφαλίστε ότι μόνο αυτός θα μπαίνει στο στάδιο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε σκοπευτής ότι υπάρχει σεβασμός για τον πληρωμένο χρόνο του στον αγώνα, και η προετοιμασία του για την εκτέλεση του σταδίου προβλέπεται από τον κανονισμό.

Γενικότερα, κανένας κριτής δεν είναι υπεράνω των υπόλοιπων σκοπευτών. Όλοι είναι εκεί για να διασκεδάσουν και να ευχαριστηθούν τον αγώνα, και όλοι θα πρέπει να εργάζονται προς αυτό το σκοπό. Ένας κριτής λοιπόν θα πρέπει να είναι πρόθυμος να βοηθήσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να κάνει ευκολότερη τη ζωή του σκοπευτή.

Φιλοσοφώντας το ρόλο του κριτή

Κατά κανόνα, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που επιλέγει κάποιος να ασχοληθεί ως κριτής στα αγωνίσματα της σκοποβολής IPSC. Ο ένας έχει να κάνει με τη διάθεση να συνεισφέρει στο αγώνισμα προσφέροντας τις υπηρεσίες του, ενώ ο άλλος έχει να κάνει με την κάλυψη προσωπικών του ζητημάτων μέσω της επίδειξης ισχύος με την επιβολή των κανονισμών. Προσωπικά θα συμβούλευα τον τελευταίο να ζητήσει άμεσα βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο και να ακολουθήσει εντατικά μία ψυχοθεραπεία, καθώς είναι άδικο να διοχετεύει τις προσωπικές του αδυναμίες εις βάρος των υπολοίπων σκοπευτών.

Όσοι είστε κριτές, είναι σημαντικό να αφιερώσετε τώρα λίγο χρόνο και να αναρωτηθείτε για το τι είναι αυτό που πραγματικά σας οδηγεί να «κρατάτε» κάθε φορά χρονόμετρο σε αγώνες. Τι αντιμετώπιση θα θέλατε να έχετε εσείς ως σκοπευτές από κάποιον άλλον κριτή όταν θα φτάσετε στο στάδιό του; Γενικότερος κανόνας λοιπόν, μην κάνετε σε άλλους αυτά που δεν θα θέλατε να σας κάνουν.

Με το ρόλο του κωμικού, του ψυχολόγου, του αστυνομικού και του εργάτη, διασκεδάστε μαζί με τον σκοπευτή και θα έχετε πετύχει το στόχο σας ως κριτές στο 100%.

Στο επόμενο τεύχος θα προσεγγίσουμε το σκοπευτή και τον ρόλο του εντός, αλλά και εκτός του σκοπευτηρίου.

Δημοσιεύθηκε στο 18o τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα