Σκοπευτικοί ρόλοι, μία φιλοσοφική προσέγγιση – Μέρος 2: Ο σκοπευτής ως πρεσβευτής του αθλήματος της σκοποβολής

By

Είναι μία βροχερή ημέρα του Οκτωβρίου όπου μετά βίας καταφέρνω να σηκωθώ από το κρεβάτι μου για έναν αγώνα κοντά στην περιοχή μου. Ο καιρός αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι έχει τον τελευταίο λόγο και μπορεί να διαλύσει κάθε καλή διάθεση και προσμονή για έναν όμορφο αγώνα το Σαββατοκύριακο. Τα νεύρα μου απερίγραπτα. Μόλις εχθές άλλωστε εξάντλησα κάθε πρόβλεψη από όλους τους δήθεν έγκριτους ιστότοπους με μετεωρολογικά δελτία, αλλά όπως συνήθως, πάλι έπεσαν έξω! Με την ελπίδα ότι απέφυγα τουλάχιστον την πρωινή κρεβατομουρμούρα, σηκώνομαι να ετοιμαστώ για το σκοπευτήριο όταν αυτομάτως ακούγεται από το βάθος μία φωνή… «Να μην πας πουθενά με αυτό τον καιρό! Να μείνεις έστω και μία Κυριακή να σε δει το σπίτι σου!» Τα νεύρα μου χτυπάνε στο κόκκινο, προτιμώ να μην απαντήσω, παίρνω το Range Bag μου και κατευθύνομαι προς το σκοπευτήριο. Όταν φτάνω, ως δια μαγείας, ο ήλιος δείχνει τα «δόντια» του και την καλή διάθεσή του να μου προσφέρει έναν όμορφο Κυριακάτικο αγώνα, αλλά αυτό πλέον δε στέκεται αρκετό ώστε να φτιάξει τη διάθεσή μου…

Με αυτή τη σύντομη υποθετική ιστορία, ο φανταστικός μας σκοπευτής κατευθύνεται προς το πρώτο στάδιο του αγώνα, με τη χειρότερη όμως δυνατή ψυχολογία για σκοποβολή. Αν ο κριτής του σταδίου δεν διαθέτει τη ψυχραιμία και τα εφόδια ώστε να χειριστεί επαρκώς την κατάσταση, σύντομα η σχέση τους θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα. Στο προηγούμενο μέρος, το οποίο και δημοσιεύθηκε στο 18ο τεύχος του περιοδικού μας, προσεγγίσαμε το ρόλο του κριτή και καταλήξαμε ότι βρίσκεται εκεί, ώστε να βοηθήσει κάθε σκοπευτή ξεχωριστά να ολοκληρώσει το στάδιο με ασφάλεια και να διασκεδάσει τη συμμετοχή του στον αγώνα. Για να είναι κάτι τέτοιο όμως εφικτό, χρειάζεται και τη συμβολή του κάθε σκοπευτή, ώστε να επιτευχθεί μία όσο το δυνατόν πιο αμφίδρομη σχέση και επικοινωνία. Σε αυτό το μέρος θα επικεντρωθούμε στο ρόλο του σκοπευτή δίνοντας έμφαση στους πιο συχνούς λόγους που εγκυμονούν μία παρεξήγηση μεταξύ κριτή και σκοπευτή.

Μία άσχημη ημέρα για τον σκοπευτή

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μας την υποθετική μας ιστορία και έχοντας στο μυαλό μας ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, είναι λογικό να μην είμαστε κάθε μέρα «μέσα στην τρελή χαρά», ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε ένα χώρο για διασκέδαση, όπως το σκοπευτήριο. Όπως παράλογο είναι να μεταφέρουμε οποιαδήποτε άσχημη εμπειρία μας από τη δουλειά στο σπίτι, άλλο τόσο παράλογο είναι να μεταφέρουμε μία άσχημη ημέρα στο σκοπευτήριο, ιδιαίτερα δε όταν δεν ευθύνεται αυτό (πώς θα μπορούσε άλλωστε) για τα νεύρα μας. Το να περιορίζουμε τα συναισθήματά μας είναι κάτι που μαθαίνουμε από σχετικά μικρή ηλικία και καλούμαστε να το εφαρμόσουμε ακόμη και κατά τη διασκέδασή μας. Αν η σκοποβολή εκείνη την ημέρα δεν είναι ικανή να μας αλλάξει τη διάθεση, τότε μάλλον θα ήταν καλύτερα να την αποφύγουμε ώστε να μη χαλάσουμε και τη διάθεση των υπολοίπων.

Προσπαθούμε λοιπόν να περιορίσουμε ο,τιδήποτε μας χάλασε τη διάθεση και να επικεντρωθούμε στο αγαπημένο μας άθλημα. Με αυτό τον τρόπο, αφ’ ενός θα συμβάλλουμε στην ομαλή εξέλιξη ενός αγώνα που θα τον χαρούν όλοι, και αφ’ ετέρου θα καταφέρουμε να ηρεμήσουμε και να χαρούμε και εμείς την αγαπημένη μας ενασχόληση.

Άγνοια των κανονισμών και των άτυπων κανόνων συμπεριφοράς στο σκοπευτήριο

Συχνό φαινόμενο διαφωνίας μεταξύ ενός κριτή και ενός σκοπευτή είναι η παρερμηνεία των κανονισμών. Δεν θα αναφερθούμε στον κριτή, που είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένος να γνωρίζει τους κανονισμούς, αλλά στον σκοπευτή όπου θα πρέπει να γνωρίζει και εκείνος με κάθε λεπτομέρεια τους κανονισμούς, ώστε να μπορεί να ευνοηθεί από αυτούς κατά την εκτέλεση ενός σταδίου. Είναι άλλωστε συχνό το φαινόμενο να παρακολουθούν σεμινάρια κριτών σκοπευτές που επιθυμούν απλά να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους ή να ενημερωθούν για τις αλλαγές των κανονισμών. Θα σας προτείναμε να κάνετε και εσείς το ίδιο, ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να κρατήσετε ποτέ χρονόμετρο στη ζωή σας, καθώς είναι σημαντικό για την αντίληψή σας και τα αντανακλαστικά σας ως σκοπευτές σε έναν αγώνα να γνωρίζετε σε βάθος τους κανονισμούς.

Το αγώνισμα της σκοποβολής IPSC, διαθέτει πολλαπλούς και σύνθετους κανονισμούς που θα μπορούσε να ζηλέψει κάθε δημοφιλές άθλημα στις μέρες μας. Είναι αδύνατον να θυμόμαστε με κάθε λεπτομέρεια και από καρδιάς έναν κανονισμό, γι’ αυτό ενδείκνυται να έχουμε πάντοτε μαζί μας ένα αντίγραφο των κανονισμών, ώστε να το συμβουλευόμαστε οποτεδήποτε έχουμε απορία ή ενδοιασμό για κάτι. Βεβαιωνόμαστε λοιπόν για έναν κανονισμό και στη συνέχεια εφαρμόζουμε τα προβλεπόμενα σε περίπτωση διαφωνίας μας με τον κριτή του σταδίου.

Σεβασμός των υπόλοιπων εμπλεκόμενων, σκοπευτών και κριτών

Ίσως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που συμβάλλουν στην ομαλή ροή ενός αγώνα, είναι οι άτυποι αυτοί κανόνες δεοντολογίας που υπάρχουν σχεδόν παντού, και γιατί όχι, ακόμη και στο σκοπευτήριο. Θα κάνουμε μία προσπάθεια να απαρριθμήσουμε τους σημαντικότερους από αυτούς, πριν όμως το πράξουμε αυτό, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλοι βασίζονται στο σεβασμό τόσο προς τον κριτή και τους διοργανωτές του αγώνα, όσο και προς τον συναθλητή μας. Αν δεν υπάρχει το απαραίτητο στοιχείο του σεβασμού, τότε είναι αδύνατον να συμμορφωθούμε με τους παρακάτω κανόνες δεοντολογίας, γεγονός που αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις και στο περιθώριο. Ως σκοπευτές λοιπόν, φροντίζουμε για τα παρακάτω κατά την εκτέλεση ενός σταδίου:

1ον: Τηρούμε προτεραιότητα κατά την ενημέρωση του σταδίου (briefing)

Είναι σημαντικό να δείξουμε σεβασμό προς τους συναθλητές μας και να ακολουθήσουμε την προτεραιότητα που θα τηρηθεί κατά τη βολή, ακόμη και κατά τη διάρκεια του briefing, είτε όπως διαμορφώθηκε από τη σειρά IROA, είτε από συμφωνία μεταξύ της ομάδας μας. Προς αυτό το σκοπό στοιχιζόμαστε στη θέση μας δημιουργώντας μία ουρά, όπου με σειρά από τον πρώτο έως τον τελευταίο θα δοκιμάσουμε το στάδιο κατά το briefing.

2ον: Σεβόμαστε τον επόμενο σκοπευτή που έχει σειρά να εκτελέσει το στάδιο

Ένα συχνό λάθος που γίνεται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός σταδίου από την ομάδα, είναι ότι όταν ολοκληρώνει ένας σκοπευτής τη βολή του, αρκετοί σκοπευτές εισέρχονται στον χώρο για να «περπατήσουν» το στάδιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σεβόμαστε τον χρόνο που έχει πληρώσει ο κάθε σκοπευτής κατά την καταβολή του παραβόλου συμμετοχής και να του δίνουμε την ευκαιρία να προετοιμαστεί, όπως εκείνος θέλει για την εκτέλεση του σταδίου, εφόσον είναι ο επόμενος σε σειρά για να το εκτελέσει. Κάτι τέτοιο άλλωστε προβλέπεται και από τους κανονισμούς όπου δεν επιτρέπει την είσοδο άλλων αθλητών εντός του σταδίου, εκτός αυτού που έχει σειρά να εκτελέσει το στάδιο ώστε να προετοιμαστεί.

3ον: Προσφερόμαστε για βοήθεια ώστε να τελειώσει γρήγορα η ομάδα μας

Ένας έξυπνος τρόπος να «περπατήσουμε» ένα στάδιο, χωρίς παράλληλα να εμποδίσουμε το συναθλητή μας να προετοιμαστεί αφού είναι ο επόμενος στη σειρά, είναι να προσφερθούμε να βοηθήσουμε για την αποκατάσταση του σταδίου (τάπωμα στόχων, κ.λ.π). Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στη γρήγορη αποκατάσταση του σταδίου και στη γρήγορη ολοκλήρωσή του από την ομάδα μας, ενώ παράλληλα ευνοούμαστε καθώς «περπατάμε» για ακόμη μία φορά το στάδιο.

4ον: Περιμένουμε μέχρι και τον τελευταίο σκοπευτή της ομάδας μας

Τόσο στα πλαίσια σεβασμού, όσο και στα πλαίσια συνοχής μίας ομάδας, είναι σημαντική η παραμονή όλων των σκοπευτών και η μετακίνησή τους ως ομάδα για το επόμενο σε σειρά στάδιο. Αυτό εκτός από το γεγονός ότι επιταγχύνει τη διαδικασία καθώς είναι διαθέσιμοι όλοι οι σκοπευτές να προσφέρουν τη βοήθεια τους για την αποκατάσταση ενός σταδίου, εξαλείφει τυχόν υπόνοιες για βαθμολογικά λάθη υπέρ κάποιου σκοπευτή.

Φιλοσοφώντας τον ρόλο του σκοπευτή

Τηρώντας κατά γράμμα όσα αναφέρθηκαν σε αυτό το μέρος του άρθρου μας, μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς με τη σειρά μας στην ανάπτυξη ενός όμορφου κλίματος εντός των σκοπευτηρίων και κατά τη διάρκεια μικρών ή μεγάλων διοργανώσεων. Αυτό το κλίμα σεβασμού είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση του αγωνίσματός μας ακόμη και στις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Αν ο κριτής θα πρέπει να θυμάται μία πρόταση, είναι ότι «ο κάθε σκοπευτής βρίσκεται εκεί για να διασκεδάσει», ενώ αν ο σκοπευτής θα πρέπει να θυμάται μία πρόταση είναι ότι «με αμφότερο σεβασμό στους εμπλεκόμενους και στους κανονισμούς, θα διασκεδάσουμε στο έπακρο τη συμμετοχή μας». Άλλωστε, δεν έχουμε τίποτε παραπάνω να μοιράσουμε από μία καλύτερη θέση στην κατάταξη, θέση όμως που δεν έχει καμία αξία αν δεν την έχουμε κατακτήσει δίκαια και στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.

Δημοσιεύθηκε στο 6ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Σκοπευτικοί ρόλοι, μία φιλοσοφική προσέγγιση – Μέρος 1ο: Ο πραγματικός ρόλος ενός κριτή της σκοποβολής IPSC

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα