Σκοπευτική συμβουλή: Χρησιμοποιείστε εκπαιδευτικά φυσίγγια αδράνειας για να μάθετε να ελέγχετε την σκανδάλη!

By

Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι σκοπευτές είναι το λεγόμενο τράβηγμα της σκανδάλης. Έχουμε επανηλειμμένως τονίσει την σημασία του ελέγχου σε όλη την διαδρομή της, καθώς και τον στρωτό τρόπο που θα πρέπει να την πιέζουμε με την σωστή επιφάνεια του δείκτη μας, χωρίς να «βιάζουμε» την κίνηση της.

Σίγουρα κάποια στιγμή στην σκοπευτική σας καριέρα θα έχετε παρατηρήσει στο πιστόλι ένα μικρό «μπρουμύτισμα» κατά την εκτέλεση της βολής σας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τραβάτε απότομα τη σκανδάλη. Επίσης, πολλές φορές ένας λόγος που συντελεί σε αυτό, είναι και ο ασυναίσθητος φόβος για την εκπυρσοκρότηση του πιστολιού, κατά την εκτέλεση της οποίας πιθανόν να κλείνετε και τα μάτια σας.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να σιγουρευτείτε ότι δεν «μπρουμυτίζετε» το πιστόλι σας, είναι να χρησιμοποιήσετε εκπαιδευτικά φυσίγγια αδράνειας (dummy), μαζί με τα πραγματικά. Κατά την διάρκεια της προπόνησης σας, γεμίστε κανονικά φυσίγγια και ενδιάμεσα τοποθετήστε και dummy φυσίγγια με τυχαία σειρά. Έτσι κατά την εκτέλεση των βολών σας δεν θα γνωρίζετε ποιό είναι πραγματικό φυσίγγιο και ποιό όχι. Ο στόχος είναι να παρατηρήσετε την αντίδραση του πιστολιού χωρίς την ανάκρουση του, ακριβώς σαν να πραγματοποιείτε ξηρά προπόνηση.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει το πιστόλι να μείνει ακούνητο, με το εμπρός σκοπευτικό ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήταν και πρίν. Αν δείτε ότι το σκοπευτικό σας να κατεβαίνει προς τα κάτω σημαίνει πως τραβάτε απότομα την σκανδάλη. Επίσης, οποιαδήποτε κίνηση του σκοπευτικού σας θα πρέπει να σας προβληματίσει, διότι αυτό θα σημαίνει ότι τραβάτε την σκανδάλη βίαια ή εν γένει παραβιάζετε κάποια από τις βασικές αρχές σκόπευσης.

 

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα