Σκοπευτικές εντυπώσεις Πανελληνίου 2016

Σκοπευτικές εντυπώσεις από τον Πανελλήνιο 2016

By

φωτογραφία εξωφύλλου: Andy Van Rose

Όταν το 2012 τον πανελλήνιο όπλων χειρός είχε διοργανώσει ο Σκοπευτικός Όμιλος Κοζάνης, οι σκοπευτικές εντυπώσεις και τα σχόλια που είχε συγκεντρώσει ήταν άκρως θετικά βάζοντας με τη σειρά του ένα λιθαράκι για πιο άρτιους σχεδιαστικά αγώνες. Έτσι φέτος είχαμε την απορία αν θα πετύχαινε δύο στα δύο!

Έντονη προετοιμασία πριν τον Πανελλήνιο

Ο διοργανωτής σύλλογος αφιέρωσε τρεις μήνες για να στηθεί ο πανελλήνιος αγώνας με αρκετές παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου έχοντας στο πλευρό του τη συμπαράσταση της Περιφέρειας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, που βοήθησαν οικονομικά και υλικά. Συνολικά δαπανήθηκαν 10.000 ευρώ ώστε να κατασκευαστούν τα στέγαστρα και το οδικό δίκτυο, να αναδιαμορφωθούν κάποια στάδια και να δημιουργηθούν νέα, να επεκταθεί ο χώρος της γραμματείας αλλά και για προμήθεια υλικών. Με τον καιρό να έχει τα δικά του σχέδια μία εβδομάδα πριν τον πανελλήνιο αγώνα, οι διοργανωτές θα είχαν δυσκολία να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προέκυψαν από την νεροποντή, χωρίς τη βοήθεια του Δήμου που ήταν καταλυτική. Τέλος καλό, όλα καλά όμως και οι τέσσερις (4) ημέρες των αγώνων πραγματοποιήθηκαν σε τέλειο καιρό και ιδανική θερμοκρασία, με τους διοργανωτές να έχουν φροντίσει όμως και για τα χειρότερα.

Καλοσχεδιασμένα τα στάδια του αγώνα

Κατά γενική ομολογία τα στάδια του αγώνα ήταν καλοσχεδιασμένα, έξυπνα και για όλα τα γούστα και σίγουρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αρκετά τεχνικά, με τον αθλητή που έπαιρνε στα σοβαρά τον αγώνα και κυνήγαγε την καλύτερη βαθμολογία (Alpha) να εξασφαλίζει σκοπευτικές επιδόσεις και μία καλή θέση στη γενική κατάταξη. Μπορεί η διακόσμηση των σταδίων να ήταν πιο οικονομική σε σχέση με το 2012, αλλά όπως ήδη αναφέραμε ο διοργανωτής σύλλογος έριξε το βάρος του στις υποδομές του σκοπευτηρίου, έχοντας μελλοντικά ως στόχο την διεκδίκηση και άλλων μεγάλων διοργανώσεων. Η γρήγορη αποκατάσταση σταδίων και βλαβών λόγω του επαρκή αριθμού βοηθών, η δεύτερη μικρότερη καντίνα η οποία εξυπηρετούσε τα απομακρυσμένα στάδια, και οι σφραγισμένοι φάκελοι που μεταφέρονταν εγκαίρως στη γραμματεία για τα αποτελέσματα, έπαιξαν το δικό τους θετικό ρόλο στην όλη διοργάνωση. Αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια του ανθρώπου πίσω από τον Σκοπευτικό Όμιλο Κοζάνης, του Προέδρου Γιώργου Πουτογλίδη, ο οποίος βοηθούσε σε όλα τα μέτωπα καθώς και του Αγωνάρχη, Νίκου Κοσμαρά, ο οποίος υπερέβαλλε εαυτού και εξασφάλισε την ορθή εφαρμογή των κανονισμών στον αγώνα.

Τα «μελανά σημεία» της διοργάνωσης

Οι κριτές του αγώνα ήταν επαρκείς ποσοτικά, όχι όμως και ποιοτικά, όπως θα άρμοζε σε έναν Πανελλήνιο. Υπήρξαν δυστυχώς οι εξαιρέσεις κριτών τις οποίες απεύχεσαι να συναντήσεις τουλάχιστον σε έναν Πανελλήνιο αγώνα, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις άγνοιας στοιχειωδών εδαφίων του κανονισμού. Ευτυχώς, ήταν λίγοι αυτοί που για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν χρειάζονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη διορθωτική παρέμβαση του Αγωνάρχη. Οι προσδοκίες σε έναν Πανελλήνιο θέλουν την αφρόκρεμα των κριτών που διαθέτει η χώρα μας να βρίσκονται εκεί, κάτι όμως που δεν συνέβη σε αυτό τον αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 13 κριτές που ολοκλήρωσαν το καθιερωμένο σεμινάριο πριν τον αγώνα, εργάστηκαν ως βοηθοί αποκομίζοντας μία μεγάλη εμπειρία από έναν Πανελλήνιο αγώνα (θα ακολουθήσει σχετικό άρθρο για τα δύο σεμινάρια κριτών που διεξήχθησαν).

Ακόμη ένα μελανό σημείο της διοργάνωσης θεωρείται η απουσία γιατρού από τον χώρο του σκοπευτηρίου, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε μία περίπτωση αδιαθεσίας σκοπευτή που προέκυψε κατά τη διεξαγωγή του κύριου αγώνα. Έχουμε τονίσει πολλάκις από αυτό το βήμα τη σημασία ενός γιατρού, ή στο ελάχιστο την παρουσία του Ερυθρού Σταυρού, σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Μπορεί να έχει εξαλειφθεί το ενδεχόμενο τραυματισμών λόγω των αυστηρών κανόνων ασφαλείας του αγωνίσματος, αλλά με περίπου 300 άτομα στο σκοπευτήριο είναι στατιστικά αδύνατον να μην προκύψει έστω και ένα μικρό περιστατικό αδιαθεσίας και να χρειαστούν οι πρώτες βοήθειες.

Σκοπευτικές εντυπώσεις από τον Πανελλήνιο 2016

Οι γενικότερες σκοπευτικές εντυπώσεις ήθελαν έναν πανελλήνιο αγώνα που σε καμία περίπτωση δεν είχε την ατμόσφαιρα γιορτής όπως είχε αυτός που είχε διοργανωθεί στο ίδιο μέρος το 2012. Το κλίμα ήταν πιο τεταμένο, υπήρξαν προβλήματα συμπεριφοράς που κάποια αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως πριν κλιμακωθούν, ενώ κάποια άλλα ξέφυγαν από τον έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι σκοπευτικές συμπεριφορές θα πρέπει να εκλείψουν καθώς αμαυρώνουν την εικόνα της σκοποβολής και απομακρύνουν τον κόσμο από τα σκοπευτήρια.

Η  ροή του διήμερου αγώνα ήταν αρκετά ικανοποιητική με το τελευταίο «μπαμ» να πέφτει την Κυριακή στις 14.00 και στις 17.00 να ακολουθούν οι απονομές. Ενδιάμεσα μοιράστηκαν τα δώρα των χορηγών προς τους σκοπευτές, με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Queen Custom Guns, ARI και 5.11.

Ο Πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Κοζάνης και ο άνθρωπος πίσω από την όλη προσπάθεια, Γιώργος Πουτογλίδης, δήλωσε στο Shooters: [blockquote style=»2″]Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για αυτό τον αγώνα, από τα παιδιά που τον έστησαν μέχρι τη διοίκηση πεδίου, τους SO αλλά και ιδιαίτερα τους ανθρώπους του Τμήματος Ασφαλείας Κοζάνης που βρίσκονταν στο σκοπευτήριο και τις τέσσερις ημέρες των αγώνων.[/blockquote]

Ακολουθεί νέο άρθρο του Shooters που περιγράφει τις επιδόσεις των σκοπευτών, τις ενστάσεις και τα DQ του αγώνα. Μείνετε συντονισμένοι!

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα