Σημαντικές αποφάσεις και νέοι κανονισμοί για τα αγωνίσματα της σκοποβολής

By

γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης

Δημήτρης Λόρδος και Πέτρος Κυρίτσης σε συνεδρίες της ISSF στο Μόναχο 

Οι γυναίκες σε σκητ και τραπ θα αγωνίζονται όπως και οι άνδρες σε σύνολο 125 δίσκων

Εγκώμια στη ΣΚΟΚ για το μεγάλο αριθμό συμμετοχών που συγκέντρωσαν οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής του 2017 στη Λάρνακα

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής θα διεξάγονται κάθε δύο χρόνια

Το καθιερωμένο ετήσιο «Εργαστήρι Σκοποβολής» και οι συνεδρίες των διαφόρων επιτροπών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής, ISSF, πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο στο Μόναχο της Γερμανίας, έδρα της παγκόσμιας σκοποβολής. Ο πρόεδρος της ΣΚΟΚ Δημήτρης Λόρδος και ο τεχνικός διευθυντής Πέτρος Κυρίτσης συμμετείχαν τόσο στο «Εργαστήρι» όσο και στις συνεδρίες των Επιτροπών στις οποίες είναι μέλη. Ο Δημήτρης Λόρδος ως πρόεδρος της Επιτροπής Κυνηγετικού Όπλου και ο Πέτρος Κυρίτσης ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της ISSF.

Στο ετήσιο «Εργαστήρι Σκοποβολής»  συμμετείχαν οι διοργανωτές επίσημων αγώνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς όπως η ISSF TV, συνεργαζόμενες εταιρίες, η επιτροπή ντόπινγκ και άλλοι. Στη διάρκεια του «Εργαστηρίου» παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις και έγινε απολογισμός των παγκοσμίων και ηπειρωτικών διοργανώσεων του 2017 και δόθηκαν στατιστικές, όπου ξεχώρισε ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Λάρνακας. Για το γεγονός αυτό οι εκπρόσωποι της ΣΚΟΚ απέσπασαν τα συγχαρητήρια των συνέδρων, αφού οι συμμετοχές στην Κύπρο ήταν υπερδιπλάσιες από τα άλλα δυο Παγκόσμια Κύπελλα του 2017. 

Στις συνεδρίες των επί μέρους επιτροπών της ISSF, ο Δημήτρης Λόρδος προήδρευσε της Επιτροπής Κυνηγετικού Όπλου, ενώ ο Πέτρος Κυρίτσης συμμετείχε στην Τεχνική Επιρτοπή, στις οποίες λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις και εγκρίθηκαν νέοι κανονισμοί για τα διάφορα αγωνίσματα της σκοποβολής.

Από αυτές ξεχωρίζουν, η απόφαση για διεξαγωγή των Παγκοσμίων Αγώνων Σκοποβολής ανά διετία, η απόφαση για να αγωνίζονται οι γυναίκες σε σύνολο 125 δίσκων στο σκητ και στο τραπ όπως και οι άνδρες συναθλητές τους, η διεξαγωγή Παγκοσμίων Αγώνων Εφήβων ξεχωριστά, ενώ εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί για τους αγώνες των «ζευγαριών» (Skeet Mixed Team και Trap Mixed Team), για την τοποθέτηση της λωρίδας στο σκητ και τη διεξαγωγή των τελικών του σκητ με δίσκους φλας δυο χρωμάτων (δίσκος πουλ και δίσκος μαρκ). Εγκρίθηκαν επίσης οι ποινές που προνοούνται για τη χρήση φυσιγγίων με βάρος σκαγιών πέραν των 24.5 γραμμαρίων.

Από τις νέες αποφάσεις, καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι μια κάρτα (Quota Place) σε κάθε αγώνισμα για τους Ολυμπιακούς θα παραχωρείται στους αθλητές με βάση την παγκόσμια κατάταξη. Οι πρώτες κάρτες για το Τόκυο 2020 θα δοθούν στους 52ους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής που θα γίνουν στη Νότια Κορέα τον Σεπτέμβρη του 2018.

«Επιδόρπιο» για τη ΣΚΟΚ και για την Κύπρο αποτέλεσε η συγκατάνευση του γενικού γραμματέα της ISSF, στο αίτημα των εκπροσώπων μας για διεκδίκηση ενός αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2020 πριν τους Ολυμπιακούς, καθώς και η υποβολή αίτησης για διοργάνωση των Παγκοσμίων Αγώνων του 2019, αν τελικά η Γενική Συνέλευση του επόμενου χρόνου (2018) αποφασίσει τη διεξαγωγή τους.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα