Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 6ο: Το ολοκληρωμένο σκοπευτικό φαρμακείο

By

Έπειτα από μία σειρά πέντε ενοτήτων που αφορούσαν τα συχνότερα έως τα σπανιότερα περιστατικά στο σκοπευτήριο ολοκληρώνεται στο παρόν τεύχος το «Πάνω απ’ όλα η υγεία» με την παρουσίαση ενός πλήρους φαρμακείου που απαιτείται να έχει κάθε σκοπευτής κοντά του. Η σημασία της πρόληψης, όπως πολύ καλά γνωρίζετε ότι υποστήριζε ο Ιπποκράτης με τη γνωστή ρήση «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», αποτελεί τον κύριο γνώμονα όλων των περιπτώσεων που εξετάσαμε και ο ρόλος της πρόληψης αποδεικνύεται καθοριστικός και σωτήριος για τον αθλητή που θέλει να την υιοθετήσει ως τρόπο άθλησης, και γιατί όχι ζωής.

[blockquote style=»3″]

Tip!
Σοφή κίνηση ίσως αποδειχτεί μία λίστα με το τηλέφωνο του οικογενειακού ιατρού μας ή άλλα χρήσιμα τηλέφωνα της περιοχής που δραστηριοποιούμαστε, ακόμα και με τα πιθανά φάρμακα που έχουμε αλλεργία.

[/blockquote]

Το φορητό φαρμακείο υποχρεούται κάθε οδηγός να μεταφέρει στο όχημά του και αν δεν το έχετε ήδη προμηθευτεί με την αφορμή των προηγούμενων πέντε άρθρων, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να οργανώσει και να εμπλουτίσει ο κάθε αθλητής αυτό το απαραίτητο εργαλείο με βάση τα πιθανά περιστατικά που κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα στο σκοπευτήριο. Το φαρμακείο αυτοκινήτου χρειάζεται για την αντιμετώπιση των πιο συχνών καταστάσεων, που σαφώς δεν απαιτούν ιατρική παρέμβαση, ή τουλάχιστον για την παροχή των πρώτων βοηθειών μέχρις ότου εξασφαλισθεί εξειδικευμένη βοήθεια. Όπως έχει ήδη αναφερθεί στο πρώτο μέρος του άρθρου και έπειτα από μελέτες και αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώθηκε πως τα συχνότερα περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με τη φύση των πυροβόλων όπλων, αλλά ως επί των πλείστων με τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στο σκοπευτήριο.

[blockquote style=»3″]

Tip!
Μπορείς να τοποθετήσεις το καθένα από τα παραπάνω υλικά σε στεγανό σακουλάκι και να σημειώσεις σε μία ετικέτα χρήσιμες πληροφορίες, όπως ημερομηνία λήξης, είδος περιστατικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κ.ά.

[/blockquote]

Πριν εφοδιάσουμε το φαρμακείο μας με τα απαραίτητα, θα πρέπει πρώτα να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα χαρακτηριστικά του κουτιού, καθώς είναι απαραίτητο να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις για την ασφάλεια του περιεχομένου. Η στεγανότητα αυτού είναι το πρώτο που θα πρέπει να μας απασχολήσει για να είναι ικανό να προστατεύει τα εφόδια των πρώτων βοηθειών από την υγρασία και το νερό. Επίσης, το υλικό του θα πρέπει να είναι αδιαπέραστο από την ηλιακή ακτινοβολία, ώστε να μην προκληθεί αλλοίωση των υλικών και το μέγεθός του να εξασφαλίζει ευκολία στη μεταφορά και στην τοποθέτησή του εντός του αυτοκινήτου.iatriko-meros-6

Ανακεφαλαιώνοντας, τα θέματα που καλύψαμε σε προηγούμενα τεύχη, τόσο για πρόληψη όσο και αντιμετώπιση αυτών, είναι τα εξής:

  1. Εγκαύματα από τον ήλιο (65% των σκοπευτών)
  2. Τσιμπήματα από έντομα ή ερπετά (40% των σκοπευτών)
  3. Πληγές, κοψίματα, εκδορές (25% των σκοπευτών)
  4. Μυϊκοί τραυματισμοί και κράμπες (15% των σκοπευτών)
  5. Τραυματισμοί οφθαλμών (0,5% των σκοπευτών)

Με βάση τα παραπάνω περιστατικά ήρθε η ώρα να εφοδιάσουμε το φορητό φαρμακείο με τα επιπλέον υλικά, τα οποία ίσως φανούν χρήσιμα είτε σε εμάς τους ίδιους είτε σε έναν συναθλητή μας κατά τη διάρκεια παραμονής μας στον χώρο του σκοπευτηρίου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο δίνει συμβουλές για τα συγκεκριμένα και μόνο περιστατικά και συστήνει την προσθήκη των χρήσιμων εφοδίων σε ένα ήδη οργανωμένο φορητό φαρμακείο.

Τέλος, τα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν ημερομηνία λήξης και είναι αναγκαίο να έχουμε κατά νου ότι θα χρειάζεται να τα ελέγχουμε περιοδικά και να τα αντικαθιστούμε όταν κρίνεται αναγκαίο. Η ενέργεια αυτή θα πρέπει να γίνει ένας συνηθισμένος έλεγχος πριν το προγραμματισμένο μας ταξίδι για συμμετοχή σε έναν αγώνα σκοποβολής και όχι μόνο.

Δημοσιεύθηκε στο 21ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 5ο: Τραυματισμοί οφθαλμών

Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 4ο: Μυϊκές κακώσεις

Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 3ο: Πληγές, κοψίματα, εκδορές

Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 2ο: Τσιμπήματα από έντομα και ερπετά

Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 1ο: Εγκαύματα από τον ήλιο

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα