Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 5ο: Τραυματισμοί οφθαλμών

By

Τι είναι αυτό που φοράμε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε εξωτερικό περιβάλλον και το έχουμε ανάγκη για να μειώσουμε την ποσότητα του φωτός που χτυπά τα μάτια μας; Μα φυσικά, τα γυαλιά ηλίου! Με αφορμή τη συνέχεια του ιατρικού άρθρου για τους πιθανούς τραυματισμούς των σκοπευτών, όταν αυτοί βρίσκονται στο χώρο του σκοπευτηρίου, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που έχει καθιερωθεί η δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, μας δίνεται η ευκαιρία να αναλύσουμε τη σημαντικότητα της πρόληψης και προστασίας των πολύτιμων αυτών οργάνων με μοναδικό μας μέσο να είναι τα γυαλιά ηλίου.

iatriko-meros-5-gialia

Τα μάτια μας είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της ανθρώπινης αίσθησης και γι’ αυτό η προστασία τους θα πρέπει να αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Η αλήθεια είναι ότι το 80% των ερεθισμάτων, που δεχόμαστε καθημερινά από το περιβάλλον και μας κάνουν να αντιδρούμε άμεσα, είναι οπτικά. Αν και μόνο το 0,5% των σκοπευτών μπορεί να έχει υποστεί, έστω και μία φορά, τραυματισμό οφθαλμών εντός του χώρου του σκοπευτηρίου, εντούτοις δεν μπορεί το ποσοστό αυτό να θεωρηθεί ως αμελητέο. Όσον αφορά την προστασία των οφθαλμών μας, αρχικά πρέπει να πληρούμε ορισμένους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Κατ’ αρχάς, περνώντας την πόρτα του σκοπευτηρίου φοράμε γυαλιά και ωτοασπίδες. Επίσης, πρέπει και οι ίδιοι να επιδιώκουμε την προστασία τους, γεγονός που θα επιφέρει και τη βελτίωση των αθλητικών μας επιδόσεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και παρακάτω στις υποδείξεις της ιατρού. Βελτίωση που ειδικά στη σκοποβολή IPSC έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού αποτελεί ένα αγώνισμα στο οποίο προσπαθεί να ξεχωρίσει ο ταχύτερος, ο πιο εύστοχος και εκείνος που βρίσκεται στην καλύτερη φυσική κατάσταση.

[blockquote style=»3″]

Συμβουλή…
Δεν προτιμούμε πάρα πολύ σκούρους φακούς ώστε να μην προκαλούν διαστολή στις κόρες των ματιών, καθώς επιτρέπει την είσοδο περισσότερης βλαβερής ακτινοβολίας

[/blockquote]

Ας λάβουμε υπόψη μας ορισμένους εξωγενείς παράγοντες, όπως τον ήλιο και τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες, τις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις που προκαλούνται από το έντονο ηλιακό φως, την ανθυγιεινή πυρίτιδα που σκορπάται κατά τη βολή, καθώς και τα θραύσματα που επιστρέφουν στην περιοχή του προσώπου. Αυτοί είναι μόλις λίγοι από τους πολλούς παράγοντες που είναι ικανοί να μας αλλάξουν γνώμη για τη σωστή επιλογή του εξοπλισμού μας.

[blockquote style=»3″]

Ήξερες ότι…
Το χρώμα των γυαλιών δεν επηρεάζει τον βαθμό απορρόφησης της υπεριώδους ακτινοβολίας

[/blockquote]

Τα συνήθεις τραύματα που μπορούν να προκληθούν από τους προαναφερθέντες παράγοντες μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει η ιατρός. «Αμβλύ τραύμα, διαμπερές τραύμα και έγκαυμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα αμβλεία τραύματα είναι τα πιο συχνά τραύματα στον αθλητισμό και η έκτασή τους εξαρτάται από το μέγεθος του αντικειμένου που χτυπά το μάτι, τη σκληρότητα και την ταχύτητα. Τα διαμπερή τραύματα συνήθως προκαλούνται από τα γυαλιά που φορούν οι αθλητές όταν σπάσουν και κυμαίνονται από ήπια μέχρι βαθιά κοψίματα. Τέλος, τα εγκαύματα προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Το συχνότερο φαινόμενο είναι η εμφάνιση κερατίτιδας.»

Ήλιος

iatriko-meros-5-skopeftes-gialia

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε από την έκθεσή μας στις υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες, είναι ιδιαίτερα αυξημένοι στις μέρες μας σε σχέση με το παρελθόν. Οι ποσότητες, μάλιστα, που δεχόμαστε κατά τις μεσημεριανές ώρες, αλλά και καθώς μετακινούμαστε προς τον ισημερινό ή προς μεγαλύτερα υψόμετρα, αυξάνονται κατακόρυφα. Η υπεριώδης ακτινοβολία Β ή UVB είναι υπεύθυνη για αρκετά προβλήματα στα μάτια, όπως για κερατίτιδες, κερατοεπιπεφυκίτιδες, κερατοπάθειες και πτερύγιο, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Α ή UVA μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καταρράκτη.

Δεδομένου ότι η χρήση γυαλιών ηλίου επιβάλλεται για την προστασία των ματιών μας, την προσοχή μας θα πρέπει να στρέψουμε στους φακούς. Η σωστή επιλογή των φακών, είναι εκείνη που προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα ως προς τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, σε ποσοστό έως και 95%. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα γυαλιά ηλίου επιβάλλεται να προσφέρουν ευρεία κάλυψη των ματιών, δηλαδή να εφαρμόζουν ιδανικά στο πρόσωπο, ώστε να τα προφυλάσσουν και από το φως που εισέρχεται από τα πλάγια, προσφέροντας μέγιστη προστασία. Προτείνεται για μέγιστη κάλυψη να φοράμε καπέλα με γείσο, τα οποία μειώνουν σημαντικά την ποσότητα του εισερχόμενου φωτός.

Αντανάκλαση

Σημαντικός παράγοντας για την ορθή επιλογή των γυαλιών στο αγώνισμα της σκοποβολής IPSC είναι οι ανεπιθύμητες αντανακλάσεις που δεχόμαστε κατά τη διάρκεια του αγώνα από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Η αλήθεια είναι ότι τα πολύ σκουρόχρωμα γυαλιά μειώνουν αρκετά το θάμβος της όρασης και τις αντανακλάσεις, αλλά ταυτόχρονα ελαττώνουν τη χρωματική αντίθεση και τη διακριτή ικανότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να απορροφούν τις υψηλής ενέργειας ακτίνες στο ορατό φάσμα -το λεγόμενο κυανό φως- αφήνοντας μόνο το 5% των ακτίνων, με σκοπό να ελαχιστοποιείται η χρωματική και γενικά η οπτική αλλοίωση. Αυτού του είδους οι φακοί είναι αρκετά χρήσιμοι σε άτομα με ευαισθησίες στα μάτια και η ικανότητα τους να εξουδετερώνουν τις ανεπιθύμητες και εκτυφλωτικές αντανακλάσεις, προσφέρουν στον σκοπευτή μία πολύ ξεκούραστη όραση, ιδιαίτερα την ώρα που αγωνίζεται.

Πυρίτιδα

iatriko-meros-5-skopeftis-gialia

Μπορεί η πυρίτιδα, όπως και η αντανάκλαση, να μην θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβείς παράγοντες για τα μάτια μας, σε σημείο τέτοιο, ώστε να προκαλέσουν τραυματισμό, αλλά είναι σίγουρα παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία των ματιών μας. Η πυρίτιδα «εκτοξεύεται» κάθε φορά που βάλλουμε και τα σωματίδιά της πλέον εγκαθίστανται στα χέρια μας, στο σώμα μας και φυσικά στο πρόσωπο μας. Στην περίπτωση αυτή τα γυαλιά λειτουργούν σαν ασπίδα, κρατώντας την πυρίτιδα μακριά από τα μάτια μας και προστατεύοντάς τα από πιθανό ερεθισμό.

Θραύσματα

Είναι τέτοια η φύση του αγωνίσματος που επιβάλλει, για λόγους ασφάλειας, γυαλιά εξειδικευμένα για αθλητική χρήση και σε καμία περίπτωση δεν χρίζονται κατάλληλα τα κοινά του εμπορίου. Τόσο οι φακοί, όσο και ο σκελετός θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά για να αποφευχθεί τραυματισμός των οφθαλμών, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατά τις βολές να επιστρέψουν θραύσματα από τα υλικά του πεδίου και του φυσικού περιβάλλοντος, όπως θραύσματα από πέτρες. Το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης του θραύσματος με τα γυαλιά θα είναι επιτυχές, ως προς την προστασία μας, και αυτό θα συμβεί γιατί οι αθλητικοί φακοί έχουν αντιθραυστικές ικανότητες φροντίζοντας για την ασφάλειά μας. Οι κοινοί φακοί σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα ανταποκρίνονταν των περιστάσεων.

[blockquote style=»3″]

Ήξερες ότι…
Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες αυξάνονται κατά 10% για κάθε χίλια μέτρα υψόμετρου, καθώς η ατμόσφαιρα που τις φιλτράρει αραιώνει.

[/blockquote]

iatriko-meros-5-gialia-bolle

Δυστυχώς, τα οπτικά καταστήματα σπάνια προμηθεύονται γυαλιά ικανά να ανταπεξέλθουν στις παραπάνω απαιτήσεις του αγωνίσματος και για το λόγο αυτό σας συμβουλεύουμε να προτιμάτε μόνο ειδικά γυαλιά προστασίας. Στο πρώτο τεύχος της χρονιάς, σας παρουσιάσαμε τα εξειδικευμένα γυαλιά «Bollé Tactical», τα οποία προσφέρουν μέγιστη οπτική ποιότητα και πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα βαλλιστικής ανθεκτικότητας. Επίσης, διαθέτουν σύγχρονες τεχνολογίες και καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού σκοπευτή, αφού χαρακτηρίζονται τόσο για το αντι-θολωτικό σύστημα, όσο και για την ικανότητά τους να μειώνουν τις βλαβερές επιπτώσεις του μπλε φωτός και να φιλτράρουν το εκτυφλωτικό φως και τις αντανακλάσεις του. Ευτυχώς, όλα αυτά προσφέρονται σε αρκετά οικονομική τιμή από τον επίσημο εισαγωγέα, Κοπελάκη Δημήτριο, αφού η τιμή τους ξεκινά από 60 ευρώ. Τέλος, στο κατάστημά του στην Άρτεμη Αττικής θα μπορέσετε να προμηθευτείτε τα γυαλιά μαζί με τη θήκη τους, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον φακούς που προσαρμόζονται στη βάση και ένα λουράκι με τεχνολογία μη ολίσθησης και περιστρεφόμενη πλευρά για μεγαλύτερη άνεση.

Δημοσιεύθηκε στο 21ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 4ο: Μυϊκές κακώσεις

Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 3ο: Πληγές, κοψίματα, εκδορές

Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 2ο: Τσιμπήματα από έντομα και ερπετά

Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 1ο: Εγκαύματα από τον ήλιο

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα