Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 3ο: Πληγές, κοψίματα, εκδορές

By

Στο τρίτο μέρος της σειράς των άρθρων για τα ατυχήματα που σχετίζονται με το σκοπευτήριο, θα ασχοληθούμε με τους διαφόρους ειδών μικρο-τραυματισμούς, τόσο αυτών που προέρχονται από το αγώνισμα καθ’ αυτού, όσο και αυτών που σχετίζονται με τη φύση και την κατάσταση των σκοπευτηρίων.

[blockquote style=»3″]

Ήξερες ότι…
Ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από τις εκδορές, είναι μία πιθανή μόλυνση

[/blockquote]

Είναι παράξενο ότι αυτή η μορφή των ατυχημάτων στο σκοπευτήριο που αφορά μικρο-τραυματισμούς καταλαμβάνει ένα τόσο μικρό ποσοστό, καθώς κάποιος θα περίμενε το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα λοιπόν, μόνο το 25% των σκοπευτών έχει μία εμπειρία στο ενεργητικό του που να σχετίζεται με πληγές, κοψίματα ή οποιωνδήποτε μορφών εκδορές. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε τους πιο δημοφιλείς μικρο-τραυματισμούς στο σκοπευτήριο, και με τη βοήθεια της ιατρού, θα σας ενημερώσουμε για τις πρώτες βοήθειες που θα πρέπει να παρέχετε σε όποιον σκοπευτή υποστεί έναν από αυτούς.

Όλα τα σκοπευτήρια της σκοποβολής IPSC στη χώρα μας είναι υπαίθρια καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει αντίστοιχα κλειστού τύπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός από τον ήλιο, που αναλύθηκε στο πρώτο μέρος του άρθρου μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όλα όσα σχετίζονται με τη ζωή ή τη φύση στην ύπαιθρο. Με τη ζωή στην ύπαιθρο, ασχοληθήκαμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας και τώρα ήρθε η σειρά να αναλύσουμε τη «φύση» των σκοπευτηρίων.

iatriko-meros-3-ekdores

Η πλειοψηφία των σκοπευτηρίων στη χώρα μας, αν όχι όλα, αποτελούνται από χώμα. Ο συνδυασμός του χώματος με άλλου είδους αντικείμενα, όπως π.χ. οι κάλυκες που συνωστίζονται από τις βολές ή το ψιλό χαλίκι αποτελούν ένα σημείο που εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο πτώσης, ιδιαίτερα αν ο σκοπευτής διαθέτει αθλητικά παπούτσια με λεία επιφάνεια. Μία πτώση που θα προκληθεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός σταδίου, επιφέρει αστάθεια προς τον σκοπευτή και αδυναμία στον έλεγχο του όπλο του. Κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό και οι κανονισμοί του αγωνίσματος είναι αυστηροί προς αυτή την κατεύθυνση ορίζοντας πως κατά τη διάρκεια κίνησης του σκοπευτή, η κάνη του όπλου θα πρέπει να «βλέπει» προς το βάθος του πεδίου και το δάκτυλο να βρίσκεται εμφανώς εκτός σκανδάλης. Αυτό, που πολύ σωστά προβλέπει ο κανονισμός, εξαλείφει κάθε κίνδυνο αθέλητου πυροβολισμού κατά τη διάρκεια μίας πτώσης, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον σκοπευτή να ελέγξει το όπλο του στην περίπτωση που γλιστρήσει ή παραπατήσει.

Μικρο-τραυματισμοί μπορούν να προκληθούν και από θραύσματα, με τη διαφορά ότι έχουμε εισχώρηση και ενός ξένου αντικειμένου στο δέρμα μας. Αυτά προκαλούνται όταν χτυπηθεί κάποιο σκληρό αντικείμενο, συνήθως μεταλλικοί στόχοι ή πέτρες και κάποιο κομμάτι τους αποκολληθεί από το κυρίως σώμα. Πρόκειται για ακίνδυνες περιπτώσεις κατά γενικό κανόνα που συνήθως καταλήγουν κολλημένα στο δέρμα. Άλλη περίπτωση μικρο-τραυμάτων στο σκοπευτήριο είναι οι σκλήθρες, αλλά δεν είναι άξιες περαιτέρω αναφοράς λόγω της πολύ μικρής τομής που προκαλούν στο δέρμα όπου αρκεί μόνο να τις αφαιρέσετε και να μην κάνετε καμία πέραν αυτής ενέργεια.

Πρόληψη

iatriko-meros-3-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%83

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, με τον σκοπευτή να πρέπει να διαμορφώσει ανάλογα τον εξοπλισμό του και τα σωματεία να μεριμνήσουν για το σκοπευτήριό τους ώστε να μειώσουν πιθανοτικά τις πτώσεις. Στο «στόχαστρο» του σκοπευτή λοιπόν θα πρέπει να μπουν τα παπούτσια που επιλέγει, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις απαιτήσεις του εδάφους των σκοπευτηρίων. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά αθλητικά παπούτσια που λύνουν αποτελεσματικά το πρόβλημα, με τα εκπληκτικά Salomon να θεωρούνται ως η κορυφαία λύση του είδους. Αν προτιμάτε να στραφείτε σε μία πιο οικονομική λύση, μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε αθλητικά παπούτσια συστήνονται για ανώμαλο έδαφος και διαθέτουν ειδική σχάρα για καλύτερη πρόσφυση. Τα μακριά παντελόνια αποδεικνύονται σωτήρια και σε αυτή την περίπτωση, καθώς μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκδορές κατά την πτώση, και να σας προστατεύσουν φυσικά από τους υπόλοιπους κινδύνους που αναφέραμε στα προηγούμενα άρθρα μας. Υπάρχουν στο εμπόριο παντελόνια με ειδικό ανθεκτικό ύφασμα που προσφέρουν επιπλέον προστασία κατά την πτώση από τα κοινά υφάσματα. Μία επιπρόσθετη κάλυψη που προσφέρουν αυτά τα παντελόνια είναι και από τα θραύσματα, με τα προστατευτικά γυαλιά όμως να είναι υψίστης σημασίας για αυτό τον κίνδυνο. Άλλωστε, τόσο από τους κανονισμούς του αγωνίσματος όσο και από τους κανόνες ασφαλείας των σκοπευτηρίων, όλοι οι σκοπευτές αλλά και οι θεατές στο χώρο του σκοπευτηρίου θα πρέπει να φορούν συνεχώς προστατευτικά γυαλιά και ωτοασπίδες. Τέλος, σε χαμηλές θέσεις βολής είτε γονυπετώς είτε πρηνηδόν, ο σκοπευτής καλό είναι να έχει προσαρμόσει επιγονατίδες για την προστασία των γονάτων του κατά την επαφή με κάποια πέτρα ή με το έδαφος.

Οι διοργανωτές των αγώνων θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουν φροντίσει να αφαιρέσουν-καλύψουν ο,τιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μία πτώση προς τους σκοπευτές (πέτρες, λακούβες, λάστιχα στη διαδρομή, χόρτα, κ.λ.π.) καθώς και ο,τιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ζημιά κατά την πτώση. Ο γενικότερος καθαρισμός του πεδίου από μεγάλες πέτρες, αλλά και η ασφαλής απόσταση των μεταλλικών στόχων είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή των θραυσμάτων.

Αντιμετώπιση – Πρώτη Βοήθεια

iatriko-meros-3-farmakeio-skopefti

Μία πτώση σε τραχύ έδαφος όπως αυτό των σκοπευτηρίων, μπορεί να προκαλέσει εκδορές ή ακόμη και πληγές στο δέρμα. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πτώσεων είναι άνευ σημασίας, δύναται σε ορισμένες περιπτώσεις ο σκοπευτής να πέσει σε ένα αιχμηρό αντικείμενο (π.χ. μία πέτρα) και να προκαλέσει μεγαλύτερο τραύμα στην περιοχή. Όπως μας διαβεβαιώνει και η ιατρός, οι εκδορές είναι ακίνδυνες και απαιτούν απλώς αντισηψία και προσωρινή επίδεση. Αυτά που χρειάζονται και ιατρική αντιμετώπιση είναι τα θλαστικά τραύματα, τα οποία προκαλούνται από σοβαρότερες πτώσεις και στο σκοπευτήριο τα συναντάμε εξαιρετικά σπάνια. Στο ερώτημά μας προς την ιατρό για το ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορούμε να παράσχουμε σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, μας απάντησε:

«Αφού φροντίσετε να καθαρίσετε τα χέρια σας ή να φορέσετε τα ειδικά ιατρικά γάντια, πρώτο μέλημά σας θα πρέπει να είναι να σταματήσετε την τυχόν αιμορραγία. Ασκήστε άμεση πίεση επάνω στην πληγή με αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό ύφασμα, μέχρι να τη σταματήσετε. Μετά μπορείτε να τη ξεπλύνετε προσεκτικά με σαπούνι και νερό, ενώ στη συνέχεια να εφαρμόσετε μία αποστειρωμένη γάζα για την προστασία της. Στην περίπτωση που υπάρχουν ξένα σώματα στο δέρμα (π.χ. θραύσματα), μπορείτε να τα αφαιρέσετε προσεκτικά πριν ξεπλύνετε την πληγή, σε καμία όμως περίπτωση μην αφαιρέσετε αντικείμενα που έχουν εισχωρήσει πιο βαθιά καθώς χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση από κάποιον ειδικό. Κατά τη διαδικασία του καθαρισμού, μη χρησιμοποιήσετε βαμβάκι ή οποιοδήποτε ύφασμα διαθέτει ίνες καθώς ενδέχεται να κολλήσει στην πληγή.»

Δημοσιεύθηκε στο 19ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

https://www.shooters.gr/%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%B7-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-2%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/

https://www.shooters.gr/%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%B7-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-1%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1/

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα