Πάνω απ’ όλα η υγεία – Μέρος 1ο: Εγκαύματα από τον ήλιο

By
“Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν”, υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης για την υγεία. Η μεγάλη σημασία της παραπάνω ρήσης συναντάται καθημερινά σε όλες μας τις εργασίες, από το τακτικό εμβολιασμό των παιδιών μας, μέχρι την υγιεινή διατροφή και τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Τη συναντάμε ακόμη και στο αγώνισμά μας σε έμμεσες μορφές, μέσω των κανονισμών της IPSC (π.χ. ελάχιστη απόσταση μεταλλικών στόχων στα 8 μέτρα), αλλά και σε άμεσες, με τη χρήση προστατευτικών γυαλιών και ωτοασπίδων.
Εισαγωγή

Όσο και αν ακολουθούμε πιστά τους κανόνες, τις περισσότερες φορές είναι παραπάνω από τις δυνάμεις μας να ελέγξουμε τις καταστάσεις, ή ακόμη και αν πιστεύουμε ότι το έχουμε καταφέρει σε ένα μεγάλο ποσοστό, σίγουρα υπάρχουν γύρω μας κάποιοι περισσότερο αφελής που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Σε συνέχεια του ίδιου σκεπτικού, καθίσταται σαφές από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) η υποχρέωση του οδηγού να φέρει, μεταξύ άλλων, φαρμακείο εντός του οχήματός του για την παροχή πρώτων βοηθειών όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

[blockquote style=»3″]

Ήξερες Ότι…
Το πρόστιμο που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. στην περίπτωση έλλειψης του απαραίτητου φαρμακείου από το όχημά σας, ανέρχεται στα 80 ευρώ

[/blockquote]

Με δεδομένο ότι η διενέργεια του αγωνίσματος της σκοποβολής IPSC διεξάγεται στη φύση και η μετάβασή μας εκεί προϋποθέτει το αυτοκίνητό μας, με τη βοήθεια της στατιστικής αλλά και της ιατρού Αναστασίας Μπέτα, κάνουμε μία προσπάθεια να καταγράψουμε τα συχνότερα περιστατικά στο σκοπευτήριο και να διαμορφώσουμε ανάλογα το φαρμακείο του αυτοκινήτου μας ώστε να είμαστε σε θέση να τα καλύψουμε. Ξεκινάμε την αναφορά μας με ταξινόμηση των περιστατικών από τα συχνότερα που συναντάμε στο σκοπευτήριο μέχρι και τα πιο σπάνια. Με την ολοκλήρωση και την κάλυψη όλων των περιστατικών στα επόμενα τεύχη του περιοδικού μας, η θεματική μας ενότητα θα κλείσει με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου φαρμακείου που θα εξυπηρετεί τόσο τις καθημερινές μας ανάγκες όσο και αυτές στο σκοπευτήριο.

iatriko-meros1b

Τα θέματα που θα καλύψουμε ταξινομημένα από τα συχνότερα έως τα σπανιότερα, είναι τα εξής:

  • Εγκαύματα από τον ήλιο (65% των σκοπευτών)
  • Τσιμπήματα από έντομα ή ερπετά (40% των σκοπευτών)
  • Πληγές, κοψίματα, εκδορές (25% των σκοπευτών)
  • Μυϊκοί τραυματισμοί και κράμπες (15% των σκοπευτών)
  • Τραυματισμοί οφθαλμών (0.5% των σκοπευτών)
  • Το Φαρμακείο του σκοπευτή

Όπως διαφαίνεται και από τις στατιστικές, τα συχνότερα περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με τη φύση των πυροβόλων όπλων, αλλά επί των πλείστων, με τις συνθήκες που επικρατούν στην ύπαιθρο και τους όποιους κινδύνους εγκυμονούν.

Εγκαύματα από τον ήλιο
65% των σκοπευτών έχουν αντιμετωπίσει το περιστατικό έστω μία φορά στη ζωή τους στο σκοπευτήριο

Όσο περίεργο και αν ακούγεται λόγω της χρήσης των πυροβόλων όπλων, το συνηθέστερο περιστατικό το οποίο και καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο στατιστικό μας πίνακα, είναι αυτό των εγκαυμάτων που παρατηρούνται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στα σκοπευτήρια. Η συνεχής έκθεση ενός σκοπευτή στον ήλιο, λόγω της φύσης του αγωνίσματος, μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές και δυσάρεστες επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συμπτώματα

iatriko-meros1c

Όπως μας διαβεβαιώνει η ιατρός Αναστασία Μπέτα, δυστυχώς τα σημάδια υπερβολικής έκθεσης σε υπεριώδης ακτινοβολία αρχίζουν να διαφαίνονται μετά τις πρώτες δύο (2) ώρες και το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να εκτιμηθεί αρχικά μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες έξι (6) ώρες. Σε σχετική ερώτησή μας αναφορικά με τα συμπτώματα ενός ηλιακού εγκαύματος, η Αναστασία μας απάντησε χαρακτηριστικά ότι «οι πιο συχνές περιπτώσεις που συναντάμε είναι σε ήπιες μορφές και το έγκαυμα εκδηλώνεται σαν απλό ερύθημα ή φλεγμονή. Αν και οι πρώτες 6 ώρες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για την εκτίμηση της κατάστασης, οι μέγιστες επιδράσεις ενός εγκαύματος χρειάζονται μέχρι και 24 ώρες ώστε να εκδηλωθούν. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να είναι επώδυνη και να καλυφθεί από φουσκάλες γεμάτες με υγρό. Σε περιπτώσεις όπου οι βλάβες είναι εκτεταμένες μπορεί να συνοδεύονται από μαζική απώλεια υγρών (αφυδάτωση), συστηματικές εκδηλώσεις και πιθανώς λοίμωξη».

Πρόληψη

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι από τη στιγμή που κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, λίγα πράγματα πλέον μπορούμε να κάνουμε, οπότε η σημασία της πρόληψης είναι καθοριστική σε τέτοιας μορφής περιστατικά. Η γιατρός μας συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας σε υπεριώδεις ακτίνες UV-A και UV-B, καθ’ όλη τη διάρκεια που βρισκόμαστε στο σκοπευτήριο. Να εκτιθόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο σε αυτόν, χρησιμοποιώντας πάντα το καπέλο μας, και να πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Σε περιπτώσεις που οι συνθήκες το επιτρέπουν, να χρησιμοποιούμε μακρυμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια, καθώς όπως θα δούμε και στη συνέχεια, είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία μας και από άλλους κινδύνους στο σκοπευτήριο.

[blockquote style=»3″]

Ήξερες Ότι…
Η απροκάλυπτη έκθεση σε υπεριώδης ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρκίνο του δέρματος

[/blockquote]

Αντιμετώπιση – Πρώτη βοήθεια

iatriko-meros1a

Η ιατρός Αναστασία Μπέτα μας συμβουλεύει: «Για ήπια εγκαύματα από τον ήλιο, μπορείτε αρχικά να χρησιμοποιήσετε κατά προτίμηση κρύα επιθέματα από το φαρμακείο σας ή εναλλακτικά, μία ενυδατωμένη γάζα. Εφαρμόστε στην περιοχή για 15-20 λεπτά και ανανεώστε. Μπορείτε να το κάνετε τακτικά, θα σας προσφέρει ανακούφιση και θα επιταχύνει τη θεραπεία. Τα παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου αλλά και της φλεγμονής. Στην περίπτωση που επιθυμείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιφλεγμονώδη κρέμα τοπικής χρήσης, αποφεύγοντας να τρίψουμε την περιοχή του εγκαύματος με νερό, σαπούνι ή πετσέτα και σε κάθε περίπτωση την έκθεση στον ήλιο, ενισχύστε την κατανάλωση υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης, και αν τα συμπτώματα επιμείνουν, απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό».

Όπως διαπιστώνουμε, η πρόληψη είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το γεγονός ότι αποτελεί το νούμερο ένα περιστατικό που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σκοπευτές στο σκοπευτήριο, επιβάλλει μία πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση καθώς οποιαδήποτε αμέλειά μας μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εξελίξεις και πολλές φορές σε μη επαναστρέψιμες καταστάσεις.

Δημοσιεύθηκε στο 17ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα