Ο ρόλος των όπλων μονής και διπλής ενέργειας στη σκοποβολή

By
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τα όπλα διπλής ενέργειας

opla-diplis-energeias-2

Το να είναι κάποιος κριτής στη σκοποβολή IPSC δεν είναι καθόλου εύκολο. Υπάρχουν πολλοί κανονισμοί που πρέπει να λαμβάνει ένας κριτής υπ’ όψιν του για τους οποίους και θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την τήρησή τους. Τι θα κάνατε, όντας κριτής, στην περίπτωση που ένας αθλητής με ένα Walther P99, στην αρχή της εκτέλεσης του σταδίου, όπλιζε το πιστόλι του και στη συνέχεια το έβαζε στη θήκη της ζώνης του; Αν στην ίδια περίπτωση χρησιμοποιούσε ένα CZ 75;

Οι περισσότεροι κριτές είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τα πιστόλια τύπου 1911, αλλά φαίνεται να μην έχουν την αντίστοιχη εξοικείωση με τους υπόλοιπους τύπους πιστολιών. Είναι γνωστό πως η κατηγορία Production έχει γνωρίσει μεγάλη άνθιση, με πολλούς αθλητές να αγωνίζονται σε αυτή, με αποτέλεσμα και την ύπαρξη πολλών διαφορετικών πιστολιών. Έχει παρατηρηθεί λοιπόν το φαινόμενο, αρκετοί κριτές να μην ξέρουν τις βασικές αρχές λειτουργίας των πιστολιών όσον αφορά τις σκανδάλες μονής και διπλής ενέργειας. Έχει υπάρξει ακόμη και περίπτωση κριτή να μην αφήνει σκοπευτή, αγωνιζόμενο στην κατηγορία Production, να κατεβάσει τη σφύρα από οπλισμένο CZ 75 χειροκίνητα, πριν αυτός το βάλει στη θήκη της ζώνης του για να ξεκινήσει την εκτέλεση του σταδίου.

Πιστόλια όπως τα Walther και τα Smith & Wesson, όταν οπλιστούν, η σκανδάλη τους βρίσκεται σε κατάσταση μονής ενέργειας και συμπεριφέρονται όπως τα κλασικού τύπου πιστόλια 1911. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Δεν υπάρχει σφύρα εξωτερικά όπως στα πιστόλια τύπου 1911, καθώς ο μηχανισμός βρίσκεται εσωτερικά. Αντί αυτού, συνήθως υπάρχει στα αριστερά του πιστολιού, ένας “μοχλός” τύπου ασφάλειας (decocking lever), ο οποίος και πρέπει να πατηθεί ώστε να κατεβεί η σφύρα, να αφοπλιστεί ο επικρουστήρας και να βρεθεί η σκανδάλη σε κατάσταση διπλής ενέργειας. Υπάρχει και μία ένδειξη πίσω από το κλείστρο, που δείχνει σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο επικρουστήρας του όπλου, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα ασφαλές να βασιστούμε εκεί καθώς μερικές φορές η ένδειξη χάνεται.

Συνεπώς, καταλήγουμε στο γεγονός πως είναι υπαρκτή η ανάγκη να είναι όλοι οι κριτές ενήμεροι για όλους του τύπους πιστολιών και του τρόπου λειτουργίας τους. Σε περίπτωση που ένας κριτής δεν γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας ενός πιστολιού, είναι προτιμότερο να μην διστάσει να ρωτήσει ώστε να του τον εξηγήσει ο ίδιος ο αθλητής και κάτοχος του πιστολιού.

Μία ανασκόπηση για το πως λειτουργούν τα όπλα διπλής ενέργειας

Είδαμε λοιπόν, πως πολλά πιστόλια έχουν στην αριστερή πλευρά, ένα μοχλό τύπου ασφάλειας που χρησιμοποιείται για να κατέβει η σφύρα και να έρθει η σκανδάλη σε κατάσταση διπλής ενέργειας. Μάλιστα, πολλές φορές αυτός ο μοχλός είναι παράλληλα και η ασφάλεια του όπλου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κατά την πίεση του μοχλού αυτού, υπάρχουν εσωτερικοί μηχανισμοί στο πιστόλι που αποτρέπουν την κατά λάθος εκπυρσοκρότηση του όπλου, ανεξαρτήτως το μέγεθος της πίεσης που ασκούμε στο μοχλό. Ένα σημαντικό λάθος συμβαίνει όταν πολλοί σκοπευτές κατά το παράγγελμα “hammer down”, στο τέλος της εκτέλεσης του σταδίου, χρησιμοποιούν το μοχλό για να κατεβάσουν τη σφύρα! Στην περίπτωση αυτή, επιβάλλεται ο κριτής να τους ζητήσει να πατήσουν τη σκανδάλη για να είναι βέβαιος ότι το όπλο είναι καθαρό, καθώς η ουσία του “hammer down” δεν είναι να φαίνεται η σφύρα κατεβασμένη αλλά να είναι το όπλο καθαρό και ο επικρουστήρας αφοπλισμένος.

Τι γίνεται όμως με τα πιστόλια που δεν διαθέτουν μηχανισμό (decocking lever), ώστε να κατεβαίνει η σφύρα μετά την όπλισή τους; Ας πάρουμε για παράδειγμα το CZ 75 που δεν διαθέτει τέτοιο μηχανισμό. Στην κατηγορία Production γνωρίζουμε πως η πρώτη σφαίρα θα πρέπει να βληθεί με τη σκανδάλη σε κατάσταση διπλής ενέργειας. Θα πρέπει λοιπόν κάποιος αν θέλει να παραμείνει σε αυτή την κατηγορία και να μην καταλήξει να αγωνίζεται στην κατηγορία Standard άθελά του, να κατεβάσει τη σφύρα χειροκίνητα. Πως μπορεί να γίνει αυτό όμως με ασφάλεια;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κατεβάσουμε τη σφύρα του όπλου, όταν αυτό είναι οπλισμένο. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να κρατήσουμε τη σφύρα με το αδύναμο χέρι και στη συνέχεια πατώντας τη σκανδάλη με τον δείκτη του δυνατού μας χεριού, να αρχίσουμε να κατεβάζουμε ομαλά τη σφύρα. Πρέπει να προσέξουμε στο τέλος της διαδρομής της να την αφήσουμε απαλά, ώστε να μην έχουμε αθέμιτο πυροβολισμό και αποβληθούμε από τον αγώνα. Εννοείται πως η διαδικασία αυτή γίνεται με το όπλο στραμμένο μπροστά προς το στάδιο, πριν αρχίσουμε την εκτέλεσή του. Αν τώρα θέλουμε να αποφύγουμε και την παραμικρή πιθανότητα να έχουμε έναν αθέμιτο πυροβολισμό, τότε καλύτερα να επιλέξουμε το δεύτερο τρόπο, σύμφωνα με τον οποίον θα πρέπει να τοποθετήσουμε τον αντίχειρα του αδύναμου χεριού μας ανάμεσα στη σφύρα και το σημείο εκπυρσοκρότησης. Στη συνέχεια, κρατώντας τη σφύρα με τον αντίχειρα του δυνατού χεριού και πατώντας τη σκανδάλη με τον δείκτη του δυνατού χεριού, να κατεβάσουμε τη σφύρα μέχρι το τέλος της διαδρομής της. Έτσι, σιγουρεύουμε πως ακόμη και στην περίπτωση που γλιστρήσει η σφύρα από το χέρι μας, δεν θα εκπυρσοκροτήσει το πιστόλι.

Συνολικά, από τα παραπάνω καταλήγουμε πως εμείς ως αθλητές και κάτοχοι ενός όπλου σίγουρα είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του, ένας κριτής όμως θα πρέπει να γνωρίζει τους τρόπους λειτουργίας όλων των όπλων.

Δημοσιεύθηκε στο 16ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα