Ο ρόλος του εξοπλισμού στα αγωνίσματα της IPSC

Ο ρόλος του εξοπλισμού σκοποβολής στα αγωνίσματα της IPSC

By

γράφει ο Αλέξανδρος Χάμλατζης

Αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς άρθρων με θέμα την εφαρμογή των βασικών τεχνικών χειρισμού όπλων και γενικότερα του ασφαλούς χειρισμού τους στο αγώνισμα της σκοποβολής IPSC. Τα άρθρα αυτά απευθύνονται σε νέους, αλλά και σε παλαιούς σκοπευτές, αφού ποτέ δεν σταματάει η εξέλιξη ενός αθλητή και πολλές φορές αποδεικνύεται ότι πολλά από τα βασικά του αγωνίσματος, ακόμα και οι παλαιότεροι, δεν τα γνωρίζουμε καλά.

Χαρακτηριστικό των άρθρων αυτών θα είναι η ανάλυση των βασικών τεχνικών χειρισμού (weapons manipulation techniques) και ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες στρες, αφού αυτό είναι και ένα από τα χαρακτηριστικά του αγωνίσματος της πρακτικής σκοποβολής (σκοποβολή IPSC), που εξιτάρει όλους τους αθλητές. Ξεκινώντας σε αυτό το άρθρο από τις επιλογές σε εξοπλισμό, η σειρά των άρθρων θα επεκταθεί στη σωστή αντιμετώπιση του αγωνίσματος, αλλά και της προπόνησης (dry και live fire). Aπό την επεξήγηση και κατανόηση μίας τεχνικής (πχ. τράβηγμα, αλλαγή γεμιστήρας κ.λ.π.) και στη συνέχεια την ενσωμάτωσή της στην προπόνησή μας με τον κατάλληλο αριθμό και ταχύτητα των επαναλήψεων, θα προσπαθήσουμε με απλό τρόπο να φέρουμε τους νέους σκοπευτές πιο κοντά στο στόχο τους. Να εξελιχθούν ως σωστοί σκοπευτές στο αγώνισμα της σκοποβολής IPSC και να μάθουν να χειρίζονται με ασφαλή τρόπο το όπλο τους, ανεξάρτητα αν η ενασχόλησή τους είναι σε επίπεδο χόμπι ή σε κάτι παραπάνω.

Προφανώς, οι τεχνικές που θα παρουσιαστούν δεν θεωρούνται οι καλύτερες ή μοναδικές ή απαραίτητα ότι θα ταιριάξουν σε όλους. Το βασικό χαρακτηριστικό κάποιου που θέλει να μάθει, πρέπει να είναι το “ανοιχτό“ μυαλό. Να μην απορρίπτει κάτι πριν το εφαρμόσει όπως πρέπει. Αν, από κάθε τι που ακούμε, μπορούμε να κρατάμε και να ενσωματώνουμε στη σκοποβολή έστω και το ελάχιστο, στο τέλος θα είμαστε κερδισμένοι εμείς και αυτό σαφέστατα βοηθάει την εξέλιξή μας στο άθλημα. «Ανοιχτό μυαλό» επομένως, είναι η λέξη κλειδί.

Σχετικά με τον εξοπλισμό στο αγώνισμα της σκοποβολής, ας δούμε τις επιλογές που υπάρχουν ξεκινώντας από τα γυαλιά και τις ωτοασπίδες. Η επιλογή τους είναι σημαντική γιατί μας παρέχουν την προστασία που χρειαζόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό τα γυαλιά σκοποβολής να είναι βαλλιστικά και από κάποιο γνωστό κατασκευαστή. Να αποφεύγονται οι φθηνές απομιμήσεις αγνώστου προελεύσεως και πιστοποίησης, γιατί απλούστατα τα μάτια μας δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Και λόγω του ότι το άθλημά μας δεν παίζεται με ρακέτες ή μπαστούνια του γκολφ, αλλά με πυροβόλα όπλα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του προστατευτικού εξοπλισμού. Επίσης, καλό θα είναι τα γυαλιά σκοποβολής να έχουν εναλλασόμενους φακούς με διαφορετικές αποχρώσεις, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις συνθήκες φωτισμού που πιθανόν να συναντήσουμε στο σκοπευτήριο.

Όσον αφορά τις ωτοασπίδες σκοποβολής, καλό θα είναι να πάρουμε τα ακουστικά που καλύπτουν όλη την περιοχή των αυτιών και όχι τις μικρές που τοποθετούνται μέσα στο αυτί. Και αυτό, γιατί παρέχουν περισσότερη ασφάλεια και είναι πιο ξεκούραστες, ιδιαίτερα έπειτα από χρήση πολλών ωρών. Στο εμπόριο υπάρχουν και οι ηλεκτρονικές ωτοασπίδες που επιτρέπουν τους κανονικούς ήχους (π.χ συνομιλίες) να “περάσουν”, ενώ “κόβουν” αυτόματα τους ήχους πάνω από κάποια decibel (όπως τους πυροβολισμούς). Επειδή το κόστος τους είναι, τουλάχιστον, διπλάσιο σε σχέση με τις απλές, η προμήθειά τους δεν θεωρείται απαραίτητη, ειδικά για ένα νέο σκοπευτή.

Ο ρόλος του εξοπλισμού στα αγωνίσματα της IPSC

Θα πρέπει, επίσης, να επιλέξουμε μία ζώνη πάνω στην οποία θα σταθεί ο υπόλοιπος εξοπλισμός μας, όπως τα θηκάκια γεμιστήρων και η θήκη του πιστολιού. Βασικό χαρακτηριστικό μιας ζώνης σκοποβολής κατασκευασμένης για χρήση όπλου είναι η σκληρότητα και η ακαμψία της, ώστε να μπορεί να αντέχει το βάρος του όπλου και των γεμιστήρων χωρίς να “κρεμάει”. Οι ζώνες που είναι φτιαγμένες για το αγώνισμα της σκοποβολής IPSC, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, μας προσφέρουν και την ευκολία να έχουμε μόνιμα περασμένο πάνω τους όλο τον εξοπλισμό μας, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά που την περνάμε στο παντελόνι μας να βάζουμε και να βγάζουμε τη θήκη του πιστολιού ή τα θηκάκια των γεμιστήρων. Αυτό γίνεται με τη χρήση δύο διαφορετικών ζωνών, την εσωτερική, η οποία περνιέται από τα loops του παντελονιού μας, και την εξωτερική, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένος ο εξοπλισμός, και στερεώνεται πάνω στην εσωτερική με τη χρήση Velcro (Hook & Loop). Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι θήκη και θηκάκια βρίσκονται κάθε φορά στην ίδια θέση, που αποτελεί πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για την αποτελεσματικότητα της προπόνησής μας, και επιταχύνει κατά πολύ την προετοιμασία μας για την προπόνηση ή τον αγώνα. Παρ’ όλα αυτά, οποιαδήποτε riggers ζώνη, φτιαγμένη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αγώνισμα της IPSC.

Επόμενα στη λίστα του εξοπλισμού σκοποβολής είναι τα θηκάκια των γεμιστήρων μας. Καλό είναι να έχουμε τουλάχιστον δύο, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποιος περιορισμός από τους κανονισμούς της πρακτικής σκοποβολής. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι να κρατούν με ασφάλεια τους γεμιστήρες μας και να μας δίνουν άμεση πρόσβαση σε αυτούς, όταν μας είναι απαραίτητοι. Καλό είναι να αποφεύγονται θηκάκια κλειστού τύπου, μια και κάτω από το στρες του αγώνα είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεκουμπώσουμε το θηκάκι και να βγάλουμε το γεμιστήρα. Υπάρχουν θηκάκια καθαρά αγωνιστικά, τα οποία ρυθμίζονται και ως προς την κλίση τους, αλλά και ως προς το πόσο σφιχτά κρατάνε το γεμιστήρα.

Τελευταίο, αλλά ίσως το πιο σημαντικό μέρος του εξοπλισμού μας, είναι η θήκη του πιστολιού και αυτό γιατί η λειτουργία της είναι υψίστης σημασίας, πρέπει λοιπόν να κρατάει με ασφάλεια το πιστόλι, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα το όπλο να βγει ή να πέσει από αυτήν παρά τη θέλησή μας, αλλά ταυτόχρονα να μας δίνει άμεση πρόσβαση στο πιστόλι όσο πιο γρήγορα γίνεται, όταν χρειαστεί να το τραβήξουμε για να βάλλουμε κατά του στόχου είτε στον αγώνα, είτε στην προπόνηση. Καλό είναι να αποφεύγονται θήκες οπλοφορίας ή υπηρεσιακές, που έχουν εξωτερικές ασφάλειες, γιατί παρ’ όλο που κρατούν με ασφάλεια το πιστόλι, καθιστούν πολύ δυσκολότερο το τράβηγμά του υπό συνθήκες στρες, γιατί η λειτουργία τους είναι πολυπλοκότερη. Ο βασικός κανόνας υπό συνθήκες άγχους είναι ότι αναλαμβάνει δράση το ένστικτό μας και, προφανώς, η εκπαίδευσή μας. Είναι, όμως, αρκετά πιο δύσκολο να εκτελέσουμε τέτοιου είδους πολύπλοκες λειτουργίες, οπότε και εδώ θέλουμε την αμεσότητα και την ευκολία στο τράβηγμα του όπλου από τη θήκη.

Με αυτές τις προδιαγραφές, λοιπόν, υπάρχουν θήκες από σκληρό θερμοπλαστικό υλικό (kydex) που δεν έχουν εξωτερικούς μηχανισμούς ασφαλείας και διαθέτουν μια ρύθμιση του σφιξίματος του πιστολιού ή διαθέτουν ένα προκαθορισμένο, από κατασκευής τους, σφίξιμο. Αυτές καλύπτουν μεγάλο μέρος του όπλου όταν αυτό βρίσκεται μέσα στη θήκη.

Επίσης, υπάρχουν οι καθαρά αγωνιστικές θήκες πρακτικής σκοποβολής, οι οποίες ουσιαστικά καλύπτουν μόνο το trigger guard του όπλου, δίνοντας στον αθλητή πιο άμεσο τράβηγμα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν ρυθμίσεις για την κλίση και το ύψος της θήκης, επιτρέποντας στον αθλητή να κάνει ακριβείς ρυθμίσεις. Να τονίσουμε ότι το κόστος μιας αγωνιστικής θήκης μπορεί να είναι διπλάσιο από εκείνο της πιο απλής, και επειδή το όπλο είναι περισσότερο εκτεθειμένο δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει ένας καινούριος αθλητής. Το βασικό που πρέπει να καταλάβει κάποιος, που ξεκινάει τώρα το αγώνισμα, είναι ότι, ειδικά, σε αυτό το επίπεδο ο αγωνιστικός εξοπλισμός δεν θα του δώσει κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα και επίσης τη διαφορά θα την κάνει ο ίδιος εφ’ όσον ασχοληθεί όσο χρειάζεται, ώστε να μάθει να χειρίζεται τον εξοπλισμό που διαθέτει.

Τελειώνοντας, λοιπόν, το εισαγωγικό αυτό άρθρο, να αναφέρουμε ότι η επιλογή του εξοπλισμού μας είναι, μεν, σημαντική, γιατί μας παρέχει την ασφάλεια που χρειαζόμαστε, το βασικό, δε, είναι η νοοτροπία και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε ως σκοπευτές το αγώνισμα, καθώς και τη λογική των τεχνικών και της προπόνησης. Από εκεί θα καθοριστεί το πόσο γρήγορα και σωστά θα εξελιχθούμε ως αθλητές πρακτικής σκοποβολής. Και μην ξεχνάτε ότι, δεν υπάρχει “ταβάνι” στην εξέλιξη ενός σκοπευτή όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσες χιλιάδες σφαίρες αν έχει ρίξει. Είμαστε όλοι αυτό που πετυχημένα αποκαλούν οι Αμερικάνοι, “students of the gun”, δηλαδή “μαθητές του όπλου” και εφ’ όσον το χειριζόμαστε με ασφάλεια και οξυδέρκεια, συνεχώς θα βελτιωνόμαστε. Μέχρι το επόμενο άρθρο… stay safe!

Δημοσιεύθηκε στο 13ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα