Μυστικά και συμβουλές στη στάση του σώματος για το τυφέκιο 3 στάσεων από τον Ολυμπιονίκη Matt Emmons

By

Ο Ολυμπιονίκης σκοπευτής του σταθερού στόχου στο τυφέκιο 50μ., Matt Emmons, αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά του και τις τεχνικές που τον έχουν αναδείξει αρκετές φορές νικητή!

Με μία σύντομη αναφορά στο «αθλητικό βιογραφικό» του θα διαπιστώσουμε ότι έχει κατακτήσει τρία ολυμπιακά μετάλλια (χρυσό στο τυφέκιο 50μ. πρηνηδόν στην Αθήνα το 2004, ασημένιο στο τυφέκιο 50μ. πρηνηδόν στο Πεκίνο το 2008 και χάλκινο στο τυφέκιο 50μ. τριών στάσεων στο Λονδίνο το 2012). Αν και θεωρείται ότι είναι ο ειδικός στο τυφέκιο τριών στάσεων, έχει αναδειχτεί αρκετές φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης στο τυφέκιο 50μ. πρηνηδόν.

ΠρηνηδόνMATT_TIPS_SET_1

 

1Α, 1Β. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε ότι το κεφάλι είναι αρκετά όρθιο και ψάχνω σχεδόν έξω από το κέντρο του ματιού μου, ώστε να έχω καλύτερη εικόνα.

2Α. Οι ώμοι μου είναι επίπεδοι με τον δεξί ώμο να μην ξεπερνά τον αριστερό, είναι ακριβώς στην ίδια γραμμή. Επίσης, το κεφάλι μου είναι σε ευθεία γραμμή και το αριστερό μου χέρι ιδιαίτερα ευθύ. Δεν γυρνά προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

2Β. Σε αυτή τη γωνία λήψης φαίνεται ξεκάθαρα ότι το αριστερό μου χέρι είναι ακριβώς ευθύ. Δεν γέρνει ούτε αριστερά ούτε δεξιά, με αποτέλεσμα η πίεση να πηγαίνει κατευθείαν στο έδαφος.

3. Το αριστερό μου χέρι είναι σε ίσιο και το αριστερό πόδι δημιουργεί μία ευθεία γραμμή, η οποία εκτείνεται στην πλάτη μου και καταλήγει στο αριστερό χέρι.

Ορθίως

MATT_TIPS_SET_2

 

4. Το αριστερό μου χέρι είναι σε ευθεία και το βάρος του τυφεκίου μετατοπίζεται στο γοφό μου και από εκεί πηγαίνει στο αριστερό μου πόδι. Σχηματίζει σχεδόν μία ευθεία γραμμή με το κεφάλι να είναι ίσιο και τα αυτιά μου ώστε η ισορροπία μου να είναι καλή και στο κέντρο.

5. Κοιτάζοντας τη στάση του σώματος από μπροστά, παρατηρήστε τα πέλματά μου, τα οποία είναι σε ευθεία τοποθέτηση με τον στόχο, όπως επίσης τα πόδια μου και τα ισχία. Το αντιβράχιο (το μέρος του άνω άκρου από τον αγκώνα έως τον καρπό) είναι και αυτό σε ευθεία ώστε το βάρος του τυφεκίου να μετατοπίζεται κάτω στα ισχία και τα πόδια. Το τυφέκιο είναι ίσιο ακριβώς στη μέση των πελμάτων μου. Το κεφάλι μου είναι επίπεδο και δεν γέρνει. Με αυτό τον τρόπο έχω καλή ισορροπία.

6. Σε αυτή τη φωτογραφία μπορείτε να διακρίνεται το πίσω μέρος των ώμων, διαπιστώνοντας ότι ο αριστερός ώμος είναι ίσως λίγο πιο κάτω από ότι ο δεξιός.

ΓονυπετώςMATT_TIPS_SET_3

7. Κοιτάζοντας από πάνω στον αριστερό μου χέρι μπορείτε να δείτε ότι είναι ευθύ, δεν γυρνά ούτε αριστερά ούτε δεξιά.

8. Στη φωτογραφία 8, βλέπετε ότι το δεξί πόδι, που ακουμπάει στο έδαφος, είναι επίπεδο όπως επίσης και τα δάκτυλα κρατώντας την ένταση στο πόδι. Κοιτάζω λίγο έξω από το κέντρο του ματιού, το κεφάλι μου έχει γείρει λίγο προς τα κάτω και τα αυτιά μου είναι επίπεδα, για να είναι καλή η ισορροπία μου.

9. Εδώ βλέπετε ότι το αριστερό πόδι και το δεξί γόνατο είναι παράλληλα κοιτάζοντας τον στόχο.Έτσι πρέπει να είναι. Επίσης, το αριστερό πόδι κρατιέται σε ευθεία χωρίς να γέρνει.

10. Τέλος, το πάνω μέρος του αριστερού χεριού ασκεί πίεση στο γόνατο όπως επίσης και στο πέλμα. Μπορεί να μην σχηματίζει ευθεία γραμμή αλλά είναι σχεδόν κοντά. Ο αγκώνας είναι πίσω από το γόνατο, το δεξί χέρι είναι ιδιαίτερα χαλαρό και το πέλμα είναι τοποθετημένο μακριά από τον ώμο.

 

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα