Μια γρήγορη ματιά σε Ευρωπαϊκές χώρες για τη νομοθεσία τους περί όπλων.

By

Η νομοθεσία περί όπλων είναι ένα πολύπλοκο θέμα που έχει απασχολήσει εντόνως όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες παγκοσμίως. Η αρνητική προκατάληψη που υπάρχει σε συνδυασμό με τον ευαίσθητο χαρακτήρα του ίδιου του αντικειμένου, έχει μπερδέψει περισσότερο, παρά έχει οδηγήσει σε ενιαίο και σταθερό νομοθετικό πλαίσιο. Ακόμη και σε χώρες όπως οι Η.Π.Α, κάθε φορά που υπάρχει ένα αρνητικό συμβάν, ανοίγει και μια νέα συζήτηση για τα όπλα. Βέβαια, ποτέ δεν άνοιξε η συζήτηση του πως ένας έφηβος οδηγείται σε ψυχολογικά προβλήματα και σε μαζική εκτέλεση ανθρώπων.

Το πρόβλημα είναι πως όλα αυτά επηρεάζουν και τους αθλητές της σκοποβολής, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που επιθυμούν έλεγχο και νομιμότητα. Η αυστηρότητα των νόμων θα πρέπει όμως να είναι στραμμένη προς την σωστή κατεύθυνση αν θέλουμε να είναι αποδοτική, εννοώντας πως θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή ο νομοθέτης να προβλέψει ένα ευνοϊκότερο προς τους αθλητές πλαίσιο, μιλώντας για την Ελλάδα. Πάντως, επειδή μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, το αποτέλεσμα είναι οι ξένοι συναθλητές μας να υπερτερούν διαχρονικά στις διεθνείς διοργανώσεις σε σχέση με εμάς, λόγω του καλύτερου νομοθετικού πλαισίου για αυτούς. Ας ρίξουμε όμως μια γρήγορη ματιά σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες.

Ξεκινώντας από την Τσεχία,  χώρα στην οποία η σκοποβολή αυτή τη στιγμή τυγχάνει πολύ μεγάλης αναγνώρισης, όντας το 3ο πιο δημοφιλές άθλημα μετά το χοκει επί πάγου και το ποδόσφαιρο, το νομοθετικό πλαίσιο της είναι από τα ευνοϊκότερα της Ευρώπης. Είναι αρκετά χαλαρό ακόμα και σε επίπεδο μη αθλητικό, αφού οι πολίτες της μπορούν να αιτηθούν για άδεια οπλοφορίας, χωρίς να έχουν κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Επιπλέον επιτρέπονται και τα ημιαυτόματα ραβδωτά τυφέκια. Στην Ελβετία, το ποσοστό οπλοκατοχής βρίσκεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα παγκοσμίως, περίπου 30%. Μάλιστα το πιο ενδιαφέρον είναι πως έχει και από τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως σε εγκληματικές ενέργειες, ενώ επιτρέπονται τα ημιαυτόματα ραβδωτά τυφέκια. Η Νορβηγία ακολουθεί την Ελβετία και έχει και αυτή υψηλό ποσοστό οπλοκατοχής ανάμεσα στους κατοίκους της. Επιπλέον οι αθλητές έχουν την δυνατότητα να κατέχουν τους περισσότερους τύπους όπλων, φυσικά και των ημιαυτόματων ραβδωτών τυφεκίων. Στην Σουηδία απαιτείται ένα ελάχιστο εξάμηνο ενασχόλησης με τη σκοποβολή για να αποκτήσουν την προσωπική του άδεια οπλοκατοχής, αλλά το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά ευνοϊκό για τους αθλητές. Στη Σερβία, η νομοθεσία περί όπων είναι σαφώς πιο περιοριστική από τις προαναφερθείσες χώρες. Απαγορεύεται η αναγόμωση φυσιγγίων, ενώ υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί στον αριθμό των φυσιγγίων που μπορεί να αγοράσει ο σκοπευτής εκτός σκοπευτηρίου, 60 τον χρόνο. Απαγορεύονται και τα ημιαυτόματα ραβδωτά τυφέκια. Τέλος η Φινλανδία ακολουθεί τις βόρειες χώρες σε ποσοστά οπλοκατοχής αν και με μικρότερο, περίπου 13%. Η ισχυρή παράδοση στο κυνήγι έχει βοηθήσει και στην ευνοϊκότερη νομοθεσία.

Σε επόμενο τεύχος του Shooters θα υπάρξει εκτενέστερο και πλήρες ρεπορταζ για τις νομοθεσίες περί όπλων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Μείνετε συντονισμένοι.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα