Μεγάλη αύξηση των συμμετοχών στα περιφερειακά κύπελλα των ζωνών για το 2015!

By

Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να αγγίζει τα Περιφερειακά Πρωταθλήματα τα οποία κατά γενικό κανόνα παρουσιάζουν αύξηση συμμετοχών για το 2015. Με τη βοήθεια του ShooterSIS δημιουργήσαμε μία στατιστική απεικόνιση των συμμετοχών για το 2014 σε σύγκριση με το 2015, τα αποτελέσματα της οποίας σχολιάζουμε και ευελπιστούμε να αποτελέσουν μία βάση συζήτησης για την περαιτέρω εξέλιξη του αγωνίσματος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συμμετοχές που περιγράφουμε αφορούν αποκλειστικά σκοπευτές που ανήκουν σε σωματεία της κάθε ζώνης, οπότε και θεωρούμε ότι αποτελούν την πραγματική «δύναμη» της κάθε ζώνης στο αγώνισμα. Η πιο δυνατή ζώνη από άποψη πλήθους συμμετοχών τόσο για το 2014 όσο και για το 2015, αποδεικνύεται η Α’ Ζώνη η οποία παρουσιάζει και μεγάλο ρυθμό αύξησης των συμμετοχών που αγγίζει το 33%. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ζώνες παρακάτω.

shootersis-chart-zone

Α’ Ζώνη (αύξηση συμμετοχών κατά 33%)

Οι συμμετοχές στην Α’ Ζώνη για το 2015 αυξήθηκαν σε ποσοστό 33% σε σχέση με αυτές του 2014. Πιο συγκεκριμένα, στο Περιφερειακό Κύπελλο της Α’ Ζώνης συμμετείχαν το 2014, συνολικά 246 σκοπευτές ενώ για το 2015 αυτοί αυξήθηκαν στους 327! Το πλήθος των σκοπευτών που συμμετέχουν στη ζώνη οφείλεται στα πολλά σωματεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή, επί των πλείστων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ επίσης οφείλεται και στο οδικό δίκτυο που κάνει εξαιρετικά εύκολη την μετάβαση σε αγώνες της ζώνης (Κοζάνη – Θεσσαλονίκη – Καβάλα).

Β’ Ζώνη (αύξηση συμμετοχών κατά 77%)

Η Β’ Ζώνη αποδεικνύεται ως η πιο αδύναμη ζώνη από άποψη συμμετοχών, παρόλο που για εφέτος παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από όλες τις υπόλοιπες ζώνες. Το 2014 οι συνολικές συμμετοχές ανήλθαν στους 83 σκοπευτές, όμως για το 2015 πέρασαν σε φυσιολογικά επίπεδα και άγγιξαν τους 147. Υπάρχουν διάσπαρτα σωματεία σε ένα οδικό δίκτυο που δεν είναι και τόσο ευνοϊκό για μετακινήσεις, με την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας να αποδεικνύεται εξαιρετικά αδύναμη να υποστηρίξει με συμμετοχές τη ζώνη.

Γ’ Ζώνη (μείωση συμμετοχών κατά 12%)

Η μοναδική ζώνη που παρουσιάζει μία μικρή πτώση συμμετοχών για το 2015 είναι η Γ’ Ζώνη η οποία το 2014 είχε 208 συμμετοχές ενώ το 2015 κατάφερε να συγκεντρώσει 184 σκοπευτές. Η Γ΄Ζώνη αποτελείται από μεγάλες αποστάσεις με άσχημο οδικό δίκτυο και τα νησιά του Αιγαίου να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή (εκτός των Δωδεκανήσων). Το πραγματικό πρόβλημα όμως της ζώνης είναι η σημαντική έλλειψη σκοπευτηρίων με αποτέλεσμα η αγωνιστική δραστηριότητα να συγκεντρώνεται σταθερά σε 3 σκοπευτήρια καθιστώντας δύσκολη την μετάβαση σκοπευτών ιδιαίτερα από τα νησιά.

Δ’ Ζώνη (αύξηση συμμετοχών κατά 17%)

Μικρή αύξηση των συμμετοχών είχαμε και στη Δ’ Ζώνη όπου οι σκοπευτές για το 2014 ανήλθαν στους 135 ενώ το 2015 κατάφεραν να αγγίξουν τους 158. Η Δ’ Ζώνη στηρίζεται επί των πλείστων από τα σωματεία της Κρήτης και αποτελεί την πιο συμπαγής ζώνη σε σχέση με τις υπόλοιπες καθώς οι αποστάσεις είναι κατά κανόνα μικρότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες ζώνες.

Πρωτάθλημα Ελλάδος

Το πρωτάθλημα Ελλάδος για το 2015 κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι από συμμετοχές, με ένα μηδαμινό ποσοστό αύξησης που δεν άγγιξε ούτε το 1%. Για το 2014 οι σκοπευτές που συμμετείχαν έστω και σε ένα αγώνα του πρωταθλήματος (Level III) ήταν 355 ενώ για το 2015 αυξήθηκαν κατά 22 και άγγιξαν τους 377. Κατά κανόνα οι αγώνες του πρωταθλήματος Ελλάδος είναι ακριβότεροι, τόσο στο κόστος συμμετοχής λόγω του ότι πρόκειται για Level III όσο και στο κόστος των φυσιγγίων καθώς απαιτούνται περισσότερα για την ολοκλήρωσή τους. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις σκοπευτών σε έναν αγώνα για κάθε ζώνη, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των συμμετεχόντων σκοπευτών.

Πανελλήνιος αγώνας

Ο πανελλήνιος αγώνας για το 2014 διεξήχθη στην Κρήτη και κατάφερε να συγκεντρώσει 164 συμμετέχοντες σκοπευτές. Το γεγονός ότι για εφέτος διεξήχθη στα Ιωάννινα, αύξησε σημαντικά τις συμμετοχές στις 231, ένα νούμερο που σε ποσοστά μεταφράζεται σε 41% αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Αυτή είναι η πιο εμφανής απόδειξη ότι οι αγώνες που απαιτούν ακτοπλοϊκά για την μετάβαση των σκοπευτών αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καθώς δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες συμμετοχές για την εύρυθμη διεξαγωγή τους.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα