Πετυχαίνοντας τη μέγιστη επίδοση στη σκοποβολή IPSC

Πετυχαίνοντας τη μέγιστη δυνατή επίδοσή μας στη σκοποβολή IPSC

By
Όταν υποσυνείδητο και εμπειρία συνεργάζονται

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρωταρχικός στόχος όλων των σκοπευτών, που συμμετέχουν σε έναν αγώνα σκοποβολής IPSC, είναι να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή επίδοσή τους βάσει των δυνατοτήτων τους, των ικανοτήτων τους και των προπονήσεων που έχουν πραγματοποιήσει. Όμως, είναι η επίτευξη της μέγιστης απόδοσης τόσο εύκολη; Φυσικά και όχι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ανέφικτο ή ακατόρθωτο. Τι είναι αυτό, που χρειάζεται και πρέπει να προσέξει ένας αγωνιζόμενος για να καταφέρει να εκτελέσει το στάδιο κινούμενος στο μέγιστο της δυνατής επίδοσής του;

megisti-epidosi-skopovoli-ipsc-3Το σημαντικότερο στοιχείο το οποίο αποτελεί “κλειδί” για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσής μας, είναι η σωστή ανάλυση της πληροφορίας που μας δίνουν τα ίδια τα μάτια μας. Η σωστή απεικόνιση του σταδίου στο μυαλό μας πριν και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του σταδίου είναι το Α και το Ω, η οποία και θα μας οδηγήσει στη λήψη των σωστών αποφάσεων μέσα στο στάδιο. Ο τρόπος, όμως, που κοιτάμε και απεικονίζουμε ένα στάδιο δεν είναι πάντα ο σωστός και πιστέψτε μας, «το κοιτάζω» έχει μεγάλη διαφορά από «το βλέπω» και συνεπώς «καταλαβαίνω», ειδικά κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του σταδίου.

Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πιο λεπτομερώς την έννοια της μέγιστης επίδοσης ενός σκοπευτή. Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στους αγώνες IPSC, είναι πολλοί σκοπευτές να εκτελούν ένα στάδιο σαν πανικόβλητοι. Μάλιστα, αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο αρχάριων σκοπευτών, αλλά και πολύ έμπειρων με καλά αποτελέσματα στους αγώνες μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως αυτός είναι και ο σωστός τρόπος εκτέλεσης των σταδίων ή ότι τα αποτελέσματα αυτών των αθλητών είναι και τα μέγιστα δυνατά που μπορούν να επιτύχουν. Στην πραγματικότητα, εκτελώντας ένα στάδιο έτσι, κινούμενος δηλαδή άτσαλα ως πανικόβλητος μέσα στο χώρο του σταδίου, είναι και αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε. Είναι συχνό φαινόμενο, άλλωστε, η έκπληξη ενός τέτοιου αθλητή στο άκουσμα μιας άστοχης βολής (miss), που σημαίνει ότι τελικά δεν είχε το απόλυτο έλεγχο των βολών του και της γενικότερης κίνησής του.

Τι εννοούμε, όμως, με τον έλεγχο των βολών μας και της κίνησής μας; Η απάντηση είναι απλή. Τη στιγμή που κάνουμε ένα miss θα πρέπει να το ξέρουμε από τη στιγμή που έχουμε πατήσει τη σκανδάλη. Tο πώς θα ρίξουμε σε ένα στόχο, δηλαδή πόσο γρήγορα και πόσο βάρος θα δώσουμε στην ακρίβεια της βολής μας, θα πρέπει να το έχουμε αποφασίσει στο μυαλό μας από πριν. Tο πώς θα κινηθούμε μέσα στο στάδιο θα πρέπει και αυτό να το έχουμε προαποφασίσει και όχι να κινούμαστε αναποφάσιστα και να σκεφτόμαστε εκείνη τη στιγμή τι πρέπει να κάνουμε. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να καταφέρουμε να κινούμαστε νοητά μέσα στο στάδιο και να μπορέσουμε όσο είναι δυνατόν να “απενεργοποιήσουμε” το συνειδητό του μυαλού μας.

Είναι αυτονόητο πως με τη σωστή απεικόνιση του σταδίου πριν την εκτέλεσή του, δεν εννοούμε πως ένας αθλητής πρέπει να μπει μέσα και να το ρίξει ‘’παπαγαλία’’. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης θα πρέπει να συνεχίσουμε να βλέπουμε και να έχουμε τον έλεγχο του σταδίου, όμως το σημαντικό είναι να βλέπουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε, ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα. Το κάνουμε αυτό στην εκτέλεση ενός σταδίου; Βλέπουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε;

Είναι σημαντικό να παίρνουμε τη σωστή πληροφορία, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη από αυτή που χρειάζεται. Προσπαθώντας να αναλύσουμε την περιττή πληροφορία, είναι λογικό και επόμενο να χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Για παράδειγμα, το να σκεφτόμαστε και να επιλέγουμε ποιο στόχο θα βάλλουμε, ή το προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε, αφού έχουμε ξεκινήσει την εκτέλεση του σταδίου, είναι κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί. Αντί αυτού, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κινούμαστε υποσυνείδητα, κρατώντας το συνειδητό του μυαλού μας ελάχιστα απασχολημένο έως καθόλου, εάν αυτό είναι δυνατό.

megisti-epidosi-skopovoli-ipsc-2Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, θα πρέπει να δίνουμε τη σωστή προσοχή και να σπαταλάμε τον ελάχιστο δυνατό χρόνο σε κάθε διαφορετική κατάσταση-εικόνα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του σταδίου. Τι είναι αυτό, όμως, που συναντάμε συνήθως σε ένα στάδιο; Όπως ξέρουμε όλοι, υπάρχουν πολλές παραλλαγές σταδίων εκ των οποίων το καθένα περιλαμβάνει διαφορετικών ειδών στόχους μοναδικά τοποθετημένους. Αυτό είναι άλλωστε και η ομορφιά της σκοποβολής IPSC. Κάθε στόχος λοιπόν, ή ομάδα στόχων, χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης και προσοχής αναλόγως με την απόσταση που είναι τοποθετημένος, ανάλογα με το είδος του αν είναι μεταλλικός, αν είναι σταθερός ή κινούμενος κτλ. Συνολικά, όμως, θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε όλα τα είδη στόχων σε πέντε συνολικά βασικές κατηγορίες.

Στόχοι κοντινής απόστασης – πολύ γρήγορες βολές
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει έναν και μοναδικό στόχο, τοποθετημένο σε πολύ κοντινή απόσταση. Η σωστή αντιμετώπιση του στόχου αυτού είναι να βάλλουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητά μας, αφού μπορούμε να φέρουμε Α πόντους εύκολα λόγω της μικρής απόστασης. Δεδομένου μια σταθερής λαβής, λοιπόν, χωρίς να κοιτάξουμε καν το μπροστινό σκοπευτικό μας μπορούμε να εστιάσουμε στην ταχύτητα των βολών μας και όχι στην ακρίβεια.

Πολλαπλοί στόχοι κοντινής απόστασης – γρήγορες βολές
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει πάνω από ένα στόχους ομαδοποιημένους σε πολύ κοντινή απόσταση. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να χάσουμε πολύ χρόνο, καθώς δεν είναι και πολλά αυτά που πρέπει να προσέξουμε. Το μόνο που αλλάζει σε αυτή την περίπτωση σε σχέση με την προηγούμενη, είναι πως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την εστίασή μας στη ζώνη των Α πόντων, καθώς μετακινούμε το πιστόλι μας από τον ένα στόχο στον άλλο και τότε οι Α πόντοι θα έρθουν εύκολα και γρήγορα, χωρίς καν να δώσουμε βαρύτητα στα σκοπευτικά μας.

Πολλαπλοί στόχοι μέτριας απόστασης – περισσότερη έμφαση στα σκοπευτικά
Η τρίτη κατηγορία στόχων που αντιμετωπίζουμε στη σκοποβολή IPSC αποτελείται από στόχους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε μέτρια απόσταση. Σε αυτή τη περίπτωση, τονίζουμε κατηγορηματικά πως δεν θα πρέπει να μείνει το μάτι μας στη ζώνη των Α πόντων πάνω στους στόχους όπως στη δεύτερη περίπτωση. Η απόσταση αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη και συνεπώς θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στα σκοπευτικά μας. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το σημείο αυτό, καθώς είναι πολύ πιθανό να κολλήσει το μάτι μας πάνω στους στόχους κατά την αλλαγή από τον ένα στόχο στον άλλον και σε συνδυασμό με τη σχετικά μακρινή απόσταση το πιθανότερο είναι ότι θα φέρουμε τους Α πόντους πολύ δύσκολα.

Πολλαπλοί στόχοι μακρινής απόστασης – έμφαση στην κίνηση των σκοπευτικών
Στη τέταρτη κατηγορία στόχων, το κλειδί είναι οι στοχευμένες βολές. Σε αυτή την κατηγορία στόχων δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει οτιδήποτε άλλο πέρα από τα σκοπευτικά μας. Συνήθως το μάτι μας παραμένει εστιασμένο στα σκοπευτικά μέχρι και να πατήσουμε τη σκανδάλη. Σκοπός είναι να σιγουρέψουμε τη βολή μας κάθε φορά και σε δεύτερη προτεραιότητα να ασχοληθούμε με την ταχύτητα.

Πολύ δύσκολοι στόχοι μακρινής απόστασης – βολές ακριβείας
Τέλος, στη τελευταία κατηγορία που μελετούμε, έχουμε και τους πιο απαιτητικούς από άποψη ακριβείας στόχους, καθώς πρόκειται για στόχους τοποθετημένους σε μακρινή απόσταση. Είναι λογική συνέπεια της απόστασης αυτής, πως θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς τους στόχους, άρα και μεγαλύτερο χρόνο στις βολές μας, εστιάζοντας στα σκοπευτικά μας. Σκοπός είναι να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται τα σκοπευτικά μας, και να παρακολουθούμε την πορεία τους καθόλη τη διάρκεια του κύκλου της βολής. Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας για την επιτυχία της μέγιστης ακρίβειας σε αυτού του επιπέδου δυσκολίας στόχων, είναι η σκανδάλη του πιστολιού μας. Ο σωστός έλεγχος της σκανδάλης, ειδικά σε αυτή τη κατηγορία στόχων, είναι αναγκαίος. Συνεπώς το τρίπτυχο της επιτυχίας στους μακρινούς στόχους είναι η εστίαση στα σκοπευτικά μας, η παρατήρηση όλης της κίνησής τους μετά τη βολή μας και η σταδιακή και ομαλή πίεση της σκανδάλης.

Ανακεφαλαιώνοντας, έχει πολύ μεγάλη σημασία να είμαστε σε θέση να αντλούμε τις πληροφορίες που πρέπει από τη δομή και τα στοιχεία ενός σταδίου και να τις αναλύουμε βασιζόμενοι κυρίως, στο υποσυνείδητό μας, το οποίο χτίζεται στις προπονήσεις μας και με το σύνολο των εμπειριών μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μην κρατούμε το συνειδητό μέρος του μυαλού μας απασχολημένο με σκέψεις που δεν χρειάζεται γύρω από τον τρόπο που θα εκτελέσουμε το στάδιο και να μην λειτουργούμε σαν περιπλανώμενοι μέσα στο πεδίο, αλλά να προσπαθούμε να ζούμε κάθε φορά τη σκοπευτική εμπειρία της εκτέλεσης του σταδίου βασιζόμενοι στο υποσυνείδητό μας, διαβάζοντας σωστά τις ανάγκες του σταδίου, διατηρώντας έτσι σταθερά τον έλεγχο πετυχαίνοντας τη μέγιστη δυνατή επίδοσή μας.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα