Κρύα σφυρηλάτηση κανών: Η τεχνολογία πίσω από τη μαζική παραγωγή κανών

By

γράφει ο Δημήτρης Σκλάβης

Όταν κατασκευάστηκαν τα πρώτα πυροβόλα όπλα, οι κάνες στο εσωτερικό τους ήταν λείες με αποτέλεσμα το βεληνεκές των όπλων, όπως και η ακρίβεια των βολών, να είναι πολύ μικρής αποδόσεως.

kria-sfirilatisi-kanon-3

Στα τέλη του 19ου αιώνα ξεκίνησε η κατασκευή κανών με εσωτερική ανάγλυφη ράβδωση που έδινε πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη βολή και φυσικά μεγαλύτερο βεληνεκές. Για την κατασκευή αυτού του είδους της κάνης χρησιμοποιούσαν μεταλλικούς κυλίνδρους στο εσωτερικό, των οποίων περνούσε τρυπάνι που είχε το βήμα της ραβδώσεως που επιθυμούσε ο κατασκευαστής. Μετά την πρώτη παραγωγική μορφή ακολουθούσε πέρασμα με τρυπάνι ακριβείας που τελειοποιούσε τη ράβδωση στο εσωτερικό της κάνης και ακολούθως με ειδικό τρυπάνι ακριβείας (αλεζουάρ) γινόταν η θαλάμη της κάνης για να δεχθεί το διαμέτρημα του όπλου.

Το αδύνατο σημείο της κατασκευής ραβδωτών κανών με χρήση τρυπανιών, ήταν το ότι με την πορεία του τρυπανιού στο εσωτερικό της κάνης δημιουργούνταν τοπικές σκληρύνσεις, οι οποίες με συνεχή χρήση του όπλου και ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούσαν διαφοροποιήσεις των αναπτυσσομένων θερμοκρασιών στο εσωτερικό της κάνης και φυσικά στη ράβδωση, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση των βολών του όπλου με μεγάλες αποκλίσεις από το στόχο. Βέβαια, αυτό συνέβαινε διότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε τεχνολογικά ο κατάλληλος καθαρισμός του μετάλλου που χρησιμοποιείτο για την κατασκευή των κανών, ούτε βέβαια και η ποιότητα των τρυπανιών που υπάρχουν σήμερα.

kria-sfirilatisi-kanon-2

Σήμερα, όσες εταιρίες χρησιμοποιούν αυτόν τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής κανών με τρυπάνια, έχουν καταρχάς, άριστης ποιότητας μέταλλα και τρυπάνια υψηλής αποδόσεως που ξεπερνούν τα προβλήματα που υπήρχαν παλιά. Η κρύα σφυρηλάτηση κανών είναι μία γερμανική εφεύρεση που έγινε το 1930 κατά την αρχή του επανεξοπλισμού του στρατού της Γερμανίας και βασικός λόγος ήταν η ταχύτητα κατασκευής κανών. Σαν ένα μικρό παράδειγμα θα σας αναφέρω το ότι εάν σε μία παραγωγική διαδικασία για την κατασκευή ενός συγκεκριμένου είδους κάνης, στο χρόνο που απαιτείται για την κατασκευή μίας κάνης με το σύστημα χρήσεως τρυπανιού, με κρύα σφυρηλάτηση δύναται να παραχθούν 6-8 κάνες στον ίδιο χρόνο. Η παραγωγική διαδικασία που ακολουθείται στην κρύα σφυρηλάτηση είναι ότι ένας ατσάλινος κύλινδρος σφυροκοπείται επάνω σε αρσενικό καλούπι, το οποίο έχει το είδος, το βήμα, το πάχος της ραβδώσεως, αλλά και την τελική σύσφιξη της κάνης.

Σαν βασική προϋπόθεση για την καλή ποιότητα μιας κάνης από κρύα σφυρηλάτηση είναι το ατσάλι που χρησιμοποιείται να είναι υψηλής καθαρότητας, που η περιεκτικότητα σε ξένες ύλες να μη ξεπερνά το ποσοστό του 0,023-0,027%. Για να γίνει ο καθαρισμός του ατσαλιού από ξένες ύλες, το ατσάλι λειώνει δύο ή τρεις φορές σε ηλεκτρικούς κλιβάνους και μετά περνά από θάλαμο κενού αέρος, όπου εξαερώνεται. Όσο, λοιπόν, πιο ομοιογενές είναι το ατσάλι τόσο λιγότερα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην παραγωγή. Το υλικό που χρησιμοποιείται στην κρύα σφυρηλάτηση έχει αντοχή 750 νιούτον και μετά την επεξεργασία 1050 νιούτον ανά τετραγωνικό χιλιοστό.

kria-sfirilatisi-kanon-1

Ανέφερα πιο πάνω το λόγο για τον οποίο ξεκίνησε η παραγωγή κανών με κρύα σφυρηλάτηση, που ήταν η ταχύτητα παραγωγής κυρίως για όπλα τα οποία ήταν στρατιωτικής χρήσεως. Από το 1950 άρχισαν στην Ευρώπη και ειδικά στην Αυστρία από την εταιρεία GFM να παράγονται κάνες για σκοπευτικά και κυνηγετικά όπλα, τα οποία έριξαν σημαντικά το κόστος κατασκευής. Σήμερα, λόγω του υψηλού κόστους κάθε μηχανής κρύας σφυρηλάτησης, κοστίζει πάνω από 1200000 χιλιάδες $, και μόνο μεγάλες εταιρείες παραγωγής όπλων έχουν τέτοιου είδους μηχανές, που τροφοδοτούν με κάνες και άλλες μικρότερες εταιρείες. Βεβαίως, υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες παράγουν αποκλειστικά κάνες οι οποίες έχοντας μηχανές κρύας σφυρηλάτησης παράγουν πιο εξειδικευμένες κάνες, όπως και ειδικές παραγγελίες κανών σε είδος ραβδώσεως, βάθος ραβδώσεως, βήμα ραβδώσεως, σύσφιξη στο άκρο της κάνης κ.τ.λ.

Σαν προσωπική γνώμη θα πω ότι, για ένα σκοπευτή ή έναν κυνηγό που τον ενδιαφέρει η μέγιστη ακρίβεια με τις ελάχιστες αποκλίσεις σε διάφορες συνθήκες, θερμοκρασιών, καιρικών συνθηκών κ.τ.λ. θα προτιμούσα μία κάνη κατασκευασμένη με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με διάτρηση από τρυπάνι, με φινίρισμα της ραβδώσεως από δεύτερο τρυπάνι και κατασκευή θαλάμης με πέρασμα τριών αλεζουάρ.

Δημοσιεύθηκε στο 14ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα