ιδέες για μείωση ανάκρουσης

Ιδέες για μείωση της ανάκρουσης: Καλύτερα σκοπευτικά αποτελέσματα

By

γράφει ο Δημήτρης Σκλάβης

Η ανάκρουση ενός όπλου, πιστολιού, περιστρόφου ή τυφεκίου, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους χρήστες των πυροβόλων όπλων από την αρχική κατασκευή αυτών. Το θέμα της ανάκρουσης, κατά τη γνώμη μου, ενδιαφέρει για δύο λόγους. Πρώτον, για την ενόχληση και καταπόνηση τμημάτων του σώματος κατά την εκπυρσοκρότηση (π.χ. καρπός χεριού, ώμος κ.τ.λ.) και δεύτερον και σπουδαιότερο, τη διαφοροποίηση της σκοπευτικής γραμμής οφθαλμού και σκοπευτικών μετά την εκπυρσοκρότηση. Ο δεύτερος λόγος ίσως είναι και ο σπουδαιότερος, διότι ενδιαφέρει όλους τους χρήστες πυροβόλων όπλων, είτε είναι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κυνηγοί ή σκοπευτές. Τους μεν στρατιωτικούς και αστυνομικούς ενδιαφέρει διότι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και σε περιπτώσεις εμπλοκής μία διαφοροποίηση της σκοπευτικής γραμμής μετά τον πρώτο πυροβολισμό, ο χρόνος επαναφοράς των σκοπευτικών στο στόχο ίσως δώσει την ευκαιρία να δεχτούν κάποια βολή από τον αντίπαλο. Τους κυνηγούς, επίσης, ενδιαφέρει γιατί εάν η πρώτη βολή σε ένα θήραμα είναι αποτυχημένη, πρέπει να υπάρχει συνέχιση της επόμενης βολής σε ελάχιστο χρόνο διότι το θήραμα θα απομακρυνθεί και θα βρεθεί εκτός του βεληνεκούς του όπλου. Στους σκοπευτές υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μειώσεως της ανακρούσεως, διότι στα περισσότερα αγωνίσματα δίνεται κάποιο χρονικό περιθώριο να γίνουν κάποιες βολές ή ο χρόνος των βολών είναι σημαντικός για το αποτέλεσμα που είναι συνάρτηση ακρίβειας και χρόνου (αγωνίσματα IPSC).

Ιδέες για μείωση της ανάκρουσης

Θα ξεκινήσω να αναφέρω παράγοντες που μειώνουν την ανάκρουση ενός όπλου από ένα βασικό παράγοντα που είναι η λαβή του όπλου. Ξεκινώντας από τα πιστόλια και περίστροφα, θα πω ότι ο πρώτος παράγοντας της σωστής λαβής είναι ότι όταν κρατάμε το πιστόλι ή το περίστροφο δεν πρέπει να υπάρχουν κενά μεταξύ του χεριού και της λαβής του όπλου, διότι εάν δεν υπάρχει κενό η δύναμη της ανάκρουσης επιμερίζεται ισομερώς σε όλη την παλάμη, οπότε αποφεύγονται αποκλίσεις προς κάποιο αδύνατο σημείο όπου υπάρχει κενό μεταξύ της λαβής του όπλου και παλάμης. Εκείνο που πρέπει να προσέξει ένας σκοπευτής είναι ότι εκτός της θέσης που κρατάει τη λαβή ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ παλάμης και λαβής του όπλου, πρέπει με το κράτημα αυτό η πρώτη φάλαγγα του δείκτη να βρίσκεται ακριβώς στο ύψος της σκανδάλης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πίεσης αυτής χωρίς μετακίνηση της παλάμης από τη λαβή του όπλου, όπως και για τους σκοπευτές της IPSC. Παράλληλα, πρέπει και ο αντίχειρας να εφάπτεται με το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα. Αυτός βασικά είναι και ο λόγος που κάθε σκοπευτής όταν πρόκειται να αγοράσει το όπλο του, εκτός των επιλογών της καλής λειτουργίας ή άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών, πρέπει σαν πρωταρχικό παράγοντα να έχει το αν το όπλο του “κάθεται” καλά στο χέρι. Στην περίπτωση της σκοποβολής IPSC, όπου στο μεγαλύτερο ποσοστό οι βολές γίνονται με κράτηση της λαβής του όπλου με τα δύο χέρια, τότε πάλι έχουμε το κράτημα που περιέγραψα πιο πάνω με τη διαφορά ότι τώρα το αριστερό χέρι (στην περίπτωση που ο σκοπευτής είναι δεξιόχειρας) κρατάει τη λαβή του όπλου πάνω από το δεξί, με τρόπο ώστε ο δείκτης του αριστερού χεριού να πιέζει ελαφρώς τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης από κάτω, αποφεύγοντας τυχόν αποκλίσεις των βολών προς τα κάτω λόγω της ανάκρουσης, ενώ ο αντίχειρας του αριστερού χεριού πιέζει ελαφρά τη βάση του όπλου κάτω από το κλείστρο, ώστε να αποφευχθεί τυχόν απόκλιση προς τα αριστερά που πολλές φορές προέρχεται από ισχυρή πίεση της σκανδάλης. Το κράτημα αυτό της λαβής του όπλου με τα δύο χέρια σε συνάρτηση με κάποιους άλλους παράγοντες που θα αναφέρω πιο κάτω, είναι ο καλύτερος τρόπος μειώσεως της ανάκρουσης, παράλληλα με πολύ καλά βαλλιστικά αποτελέσματα.

Θα εξετάσουμε τώρα μία διαφορετική παράμετρο, η οποία παράλληλα με τον τύπο και την ισχύ των φυσιγγίων που χρησιμοποιούμε μειώνουν την ανάκρουση, η οποία είναι η επιλογή του επανατατικού ελατηρίου. Σε αυτή την περίπτωση, αφού έχουμε επιλέξει τον τύπο των φυσιγγίων και το βάρος του βλήματος αυτών, ώστε να έχουμε άψογη λειτουργία του όπλου μας (αφορά μόνο τα πιστόλια) και τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια βολής, τότε επιλέγουμε το κατάλληλο επανατατικό ελατήριο, ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν και την ανάκρουση. Στην επιλογή του κατάλληλου ελατηρίου, εκτός από το είδος του φυσιγγίου που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να λάβουμε υπόψη και το είδος κατασκευής του πιστολιού μας, όπως και το διαμέτρημα αυτού. Για παράδειγμα, εάν το πιστόλι έχει πολυμερική βάση και κάνει χρήση τον ίδιο τύπο φυσιγγίων με άλλο πιστόλι με μεταλλική βάση, τότε σίγουρα το ελατήριο θα είναι διαφορετικό με τη διαφορά στο ότι το πιστόλι με τη μεταλλική βάση θα θέλει ελατήριο 1 – 2 κιλά ελαφρύτερο από αυτό με την πολυμερική βάση.

Η επιλογή του ελατηρίου είναι καθαρά προσωπική για τον κάθε σκοπευτή, διότι ο σωματότυπος του κάθε ενός διαφέρει από απόψη βάρους, μυϊκής δυνάμεως, ασκήσεως κ.τ.λ. Εκτός των γνωστών απλών ελατηρίων, υπάρχουν σήμερα και διάφοροι τύποι διπλών ελατηρίων, τα οποία κατά την οπισθοδρόμηση του κλείστρου έχουν μία διαφοροποιημένη αντίσταση, η οποία είναι διαφορετική σε κάθε τύπο που μειώνει, όμως, σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό την ανάκρουση. Πρέπει να επιστήσω την προσοχή σε όσους επιλέγουν πολύ ελαφριά ελατήρια, ειδικά στα διαμετρήματα .38 super και .40S&W, διότι μία κακή επιλογή ελατηρίου σε συνάρτηση με τις υψηλές πιέσεις των διαμετρημάτων αυτών μπορεί να δημιουργήσει μικρές ή και μεγαλύτερες ζημίες κυρίως στον κορμό του πιστολιού. Έχω δει πολλές φορές ραγίσματα στον κορμό πιστολιών, κυρίως στο σημείο δίπλα στη ράμπα τροφοδοσίας του πιστολιού, που προήλθαν από πολύ ελαφρά ελατήρια, τα οποία έδιναν μεν μία μεγαλύτερη ταχύτητα κινήσεως του κλείστρου, αλλά η μεγαλύτερη σε δύναμη κρούση του κλείστρου κατά τον τερματισμό δημιούργησε τις ζημιές που ανέφερα.

Άλλος παράγοντας που μειώνει την ανάκρουση είναι η σωστή ισορροπία του όπλου, γιατί ειδικά στα πιστόλια που έχουμε την κίνηση του κλείστρου προς τα πίσω και επαναφοράς του στην αρχική θέση, δημιουργούνται αποκλίσεις στα σημεία που υπάρχει κάποια ανισορροπία, με αποτέλεσμα και την απώλεια της σκοπευτικής γραμμής. Σαν παράδειγμα μπορείτε να δείτε ένα πιστόλι τύπου 1911 με πλαστική λαβή και κλείστρο full frame, που όταν εκπυρσοκροτεί, έχοντας το κατάλληλο φυσίγγιο και ελατήριο, η ανάκρουση είναι μηδαμινή. Ενώ ενός LUGER 08 με γυμνή κάνη διαφοροποιείται η σκοπευτική γραμμή προς τα επάνω, αν και το κλείστρο ανοίγει προς τα επάνω, περίπου η ίδια διαφοροποίηση με ένα WALTER P38, που το κλείστρο κινείται οριζόντια. Η ισορροπία ενός πιστολιού ή περιστρόφου δύναται να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό με διάφορες τεχνικές λύσεις που δίνουν μία καλύτερη ισορροπία και μικρότερη ανάκρουση.

Άφησα τελευταίο τον παράγοντα των φυσιγγίων, που είναι εξαιρετικά σημαντικός στην ανάκρουση, γιατί όπως έχει ειπωθεί και σε άλλο άρθρο μου, στην Ελλάδα λόγω της απαγορεύσεως της ιδιογόμωσης-αναγόμωσης, αντί να προσαρμόζουμε τα φυσίγγια στο όπλο μας, έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να προσαρμόζουμε το όπλο μας στα υπάρχοντα εργοστασιακά φυσίγγια της αγοράς. Σαν γενικές, λοιπόν, παρατηρήσεις θα πω ότι, ένας σκοπευτής για να διαλέξει το καταλληλότερο φυσίγγιo, πρέπει πρώτα το φυσίγγιο αυτό να λειτουργεί άψογα στο όπλο του με τα καλύτερα βαλλιστικά αποτελέσματα. Δεύτερον, γνωρίζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου του και ειδικά το βήμα της ραβδώσεως της κάνης του, να επιλέγει φυσίγγια με βάρος βλήματος τέτοιο που να μη δημιουργεί μεγαλύτερη ή ακανόνιστη ανάκρουση. Τέτοιου είδους ακανόνιστες μορφές ανακρούσεως έχουμε όταν σε κάνες με κοντό βήμα χρησιμοποιούνται βλήματα με μικρό βάρος, διότι λόγω της μεγάλης ταχύτητος σε συνάρτηση με κοντό βήμα ραβδώσεως έχουμε τα φαινόμενα αυτά. Σε αντίθεση αυτού, κάνες με πολύ αραιό βήμα και φυσίγγια με μεγάλο βάρος βλήματος έχουμε πάλι ακανόνιστες μορφές ανακρούσεως. Εφ’ όσον, λοιπόν, δεν έχουμε τη δυνατότητα κατασκευής δικών μας φυσιγγίων, πρέπει να επιλέγουμε το μέσο όρο βάρους βλήματος, ο οποίος θα λειτουργεί σωστά το όπλο, αλλά θα είμαστε και μέσα στα όρια του PF. Ελπίζω να έδωσα ορισμένες ιδέες για μείωση της ανακρούσεως, ώστε να έχουμε καλύτερα σκοπευτικά αποτελέσματα.

Δημοσιεύθηκε στο 13ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα