Η σκοποβολή στην Πάτρα του 1910! Σκοπευτικές εποχές πολύ μπροστά και από τα σημερινά δεδομένα

By
Πόσοι γνωρίζουν ότι το πρώτο πανελλήνιο σκοπευτικό πρωτάθλημα διοργανώθηκε στην Πάτρα το 1910;

Πρόκειται για τον αγώνα με την επωνυμία «Ελευθέρια» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο κάστρο του Ρίου τον Φεβρουάριο του 1910 από τον Παναχαϊκό. Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, στον αγώνα πήραν μέρος 361 αθλητές (!!!) με τον πρώτο νικητή του αγώνα να συνοδεύεται με πομπή σπίτι του με το λάβαρο του συλλόγου, η οποία πέρασε πρώτα από το δημαρχείο όπου έβγαλαν λόγους ο νικητής, οι υπουργοί, ο νομάρχης και ο δήμαρχος! Ο νικητής του αγώνα ήταν ο Χρήστος Γεωργίου (ή Μώρος) ο οποίος ήταν και ο πρώτος πανελληνιονίκης. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1893 και πέθανε στην Αθήνα το 1966. Ήταν σκοπευτής του Παναχαϊκού και είχε σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Βγήκε πρώτος στην γενική βαθμολογία με 29 στις 30 βολές και 182 βαθμούς με όπλο Gras και σε θέση οκλαδόν αφού αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρεπόταν ο σκοπευτής να κάνει τις βολές του από όποια θέση επιθυμούσε. Μαζί με το χρυσό μετάλλιο κέρδισε και το έπαθλο των 10.000 δραχμών! Ο Γεωργίου είχε ασχοληθεί με τη σκοποβολή από πολύ μικρή ηλικία και ασκούνταν στο σκοπευτήριο του Παναχαϊκού και στο σχολικό σκοπευτήριο! Στους σχολικούς σκοπευτικούς αγώνες (!!) της ίδιας χρονιάς είχε έλθει δεύτερος.

Ο Παναχαϊκός παρακίνησε τα μέλη του να ασχοληθούν με την σκοποβολή αλλά εκείνα τα χρόνια οι Πατρινοί δεν φημίζονταν για την αγάπη τους στα όπλα. Η διάδοση της σκοποβολής ως αθλήματος και μεταξύ των πολιτών ήταν στις επαρχίες δύσκολη καθώς δεν υπήρχαν σκοπευτήρια. Στην Πάτρα η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για να αποκτήσει η πόλη «ασκητήριον της επί σκοπόν βολής» εκδηλώθηκε τον Απρίλιο του 1877. Για την ανέγερση σκοπευτηρίου η Επιτροπή επέλεξε οικόπεδο ανατολικώς του ναού του Αγίου Ανδρέα. Για να αντιμετωπίσει τα έξοδα της οικοδόμησης απευθύνθηκε στο κοινό και από τις προσφορές 50 περίπου πολιτών συγκέντρωσε 1.602 δραχμές. Οι εργασίες άρχισαν στις 25 Μαΐου και τελείωσαν στις 8 Ιουλίου. Όταν άρχισε ο τρυγητός της σταφίδας οι ιδιοκτήτες των γειτονικών κτημάτων παραπονέθηκαν στον Νομάρχη, ότι οι εργάτες δεν δέχονται να διημερεύσουν στα αμπέλια επειδή φοβούνται τις αδέσποτες σφαίρες. Αποφασίστηκε να διακοπεί η λειτουργία του σκοπευτηρίου για όσο διαρκεί ο τρυγητός. Αλλά πέρασε η περίοδος του τρύγου και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος και το Σκοπευτήριο συνέχισε να παραμένει κλειστό. Ανακοινώθηκε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες για την επαναλειτουργία του και δεν υπήρχαν χρήματα. Οι επισκευές έγινα τελικά, αφού κάποιος ανώνυμος διέθεσε τα αναγκαία χρήματα και υλικά. Tο σκοπευτήριο αποδόθηκε σε κοινή χρήση στις 26 Δεκεμβρίου, αλλά δεν λειτούργησε περισσότερο από 2 εβδομάδες. Από τότε έως το 1893 δεν αναφέρεται καμία προσπάθεια για την επανίδρυση συλλόγου σκοπευτών. Το σκοπευτικό τμήμα που θέλησε να ιδρύσει ο Παναχαϊκός δεν καρποφόρησε γιατί τα μέλη του συλλόγου δεν έδειξαν ενδιαφέρον.

Αφορμή για να αποκτήσει Σκοπευτήριο η Πάτρα ξανά έδωσε η προκήρυξη των Α ́ Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων. Τον Μάιο του 1895 εμφανίζεται νέος όμιλος σκοπευτών. Πατρινοί στρατιωτικοί και πολίτες άρχισαν να προπονούνται με σκοπό να μετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι Πατρινοί σκοπευτές με προπόνηση τριών μηνών, δεν μπορούσαν να φθάσουν επιδόσεις που να τους επιτρέπουν τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Ο Όμιλος δεν άργησε να διαλυθεί καθώς εξατμίστηκε κάθε ενδιαφέρον για το άθλημα της σκοποβολής.

Πηγή: Πατραϊκός Αθλητισμός, τόμος Β’

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα