Η σημασία του προγράμματος στην πρακτική σκοποβολή

Η σημασία του προγράμματος στην πρακτική σκοποβολή

By
Συμβουλές και κανόνες για μία πειθαρχημένη προπόνηση

Προγραμματείστε την προπόνησή σας τώρα! Και επειδή η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως, σας το επαναλαμβάνουμε, προγραμματείστε την προπόνηση σας τώρα! Συγχωρέστε μας για τον επιτακτικό τρόπο γραφής, αλλά πραγματικά πιστεύετε πως υπάρχει κάτι που να αποκτιέται χωρίς κόπο; Το έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι άλλωστε, «αγαθά κόποις κτώνται», μας το φώναζαν και οι γονείς μας, όταν ήμασταν μικρά παιδιά ακόμη, κάθε φορά που τεμπελιάζαμε και αποφεύγαμε πάσης φύσεως εργασία, όπως το διάβασμα.

Ο ίδιος κανόνας ακριβώς ισχύει και στη σκοποβολή, ο καλύτερα προετοιμασμένος και προπονημένος είναι και ο νικητής. Θα μπορούσε, βέβαια, κάποιος να αντικρούσει την άποψη αυτή με τη συνηθισμένη ερώτηση περί του ταλέντου. Ναι είναι αλήθεια, το ταλέντο παίζει σημαντικό ρόλο, είναι έμφυτο και δεν αποκτιέται, όμως δεν αρκεί. Χρειάζεστε παραδείγματα που να στηρίζουν την άποψη αυτή; Πάμπολλα! Ρίξτε μια ματιά σε άλλα αθλήματα εκτός σκοποβολής, πιο ευρέως διαδεδομένα. Δείτε στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ, πόσα και πόσα ταλέντα χάθηκαν και δεν πραγματοποίησαν την αναμενόμενη πορεία, επειδή δεν είχαν την ωριμότητα να δουλέψουν. Και από την άλλη πόσοι, ακόμη και με λιγότερο ταλέντο, αναδείχθηκαν μέσω της σκληρής δουλειάς και πρωταγωνίστησαν;

Κλείνοντας την παραπάνω, φιλοσοφική κυρίως, παρένθεση, επανερχόμαστε στην ουσία των γραφόμενών μας, που δεν είναι άλλη από το βάρος που θα πρέπει να δώσει ένας σκοπευτής στην οργανωμένη και προγραμματισμένη προπόνηση. Επιμένουμε με τη λέξη «πρόγραμμα», διότι χωρίς αυτό, το πιθανότερο είναι να παρατήσουμε τη σωστή προπόνηση και να οδηγηθούμε σε άτσαλες και αποσπασματικές κινήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά θα μας σπαταλήσουν τον χρόνο και τα χρήματα μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Το πρώτο ζητούμενο είναι να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα προπόνησης μέχρι τέλους. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουμε ορίσει σαφώς, τον στόχο του προγράμματος. Θα πρέπει να ξέρουμε ακριβώς που θέλουμε να φτάσουμε. Ο καλός ορισμός του στόχου έχει τεράστια σημασία, γιατί είναι αυτός που θα μας δημιουργήσει το απαραίτητο κίνητρο. Ας το παραδεχθούμε, όσο πειθαρχημένος και να είναι κάποιος, θα έρθει η στιγμή που θα μπει στον πειρασμό να μην ακολουθήσει αυστηρά την προπόνησή του. Και τότε είναι που το ισχυρό κίνητρο θα λειτουργήσει ευεργετικά ως προς την τήρηση του προγράμματος.

Η σημασία του προγράμματος στην πρακτική σκοποβολή

Το επόμενο σημείο, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε προσοχή, είναι να δημιουργήσουμε ένα βατό πρόγραμμα προπόνησης. Συνήθως, παρασυρόμενοι από τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών τείνουμε να είμαστε λίγο υπερβολικοί. Δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε χρειάζεται να εστιάσουμε στην ποσότητα της προπόνησης, αλλά στην ποιότητα. Ένα λογικό πρόγραμμα προπόνησης που να μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας είναι αρκετό.

Θα σας προτείναμε ως πρώτο βήμα, να πάρετε ένα χαρτί και ένα στυλό, ώστε να καταγράψετε το σκοπευτικό σας επίπεδο σε διάφορα σημεία της πρακτικής σκοποβολής. Αξιολογείστε τον εαυτό σας αντικειμενικά στο τράβηγμα του όπλου από τη θήκη του, στις κινήσεις σας, στην ακρίβεια και ταχύτητα των βολών σας, στις βολές με το ένα χέρι, δυνατό ή αδύναμο, στη γέμιση και απογέμιση του γεμιστήρα. Αν σας βοηθάει, δείτε και στάδια προηγούμενων αγώνων, ώστε να σημειώσετε όλες τις διαφορετικές περιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε σε έναν αγώνα.

Σκοπός είναι να αναλύσετε όσο περισσότερο μπορείτε τα κομμάτια της πρακτικής σκοποβολής, να καταγράψετε το επίπεδό σας για αυτά και να βρείτε τις σκοπευτικές σας αδυναμίες. Έπειτα καταγράψτε τις ασκήσεις που θα ακολουθήσετε για κάθε κομμάτι με κάθε ακρίβεια, ακόμα και τον αριθμό των σφαιρών που θα ρίξετε. Δώστε βάρος στις αδυναμίες σας, αφού εκ φύσεως δείχνει να αποφεύγουμε να τις δουλέψουμε. Η καταγραφή των πάντων με κάθε λεπτομέρεια έχει τεράστια σημασία ώστε να μην παρεκκλίνουμε του προγράμματος. Δουλεύοντας ένα-ένα κομμάτι θα αρχίσετε να βελτιώνεστε σταδιακά και με την αυστηρή τήρηση του προγράμματος θα αρχίσετε να βλέπετε άμεσα αποτελέσματα.

Προπόνηση δεν είναι όμως μόνο η προπόνηση του σκοπευτηρίου με πραγματικά πυρά. Πολλοί σκοπευτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το μέρος της προπόνησης και ξεχνούν ένα άλλο εξίσου σημαντικό μέρος, αυτό της ξηράς προπόνησης. Πιθανόν το γεγονός πως τη ξηρά προπόνηση μπορούμε να την κάνουμε ότι ώρα θέλουμε στο σπίτι μας, να μας οδηγεί τελικά στην αναβολή της. Ακολουθείστε και εδώ την ίδια αυστηρότητα, εντάξετε τη ξηρά προπόνηση στο πρόγραμμά σας, καθορίστε ποιες μέρες και πόσες ώρες συγκεκριμένα θα την πραγματοποιείτε. Μην πέσετε στην παγίδα να την υποτιμήσετε γιατί τα οφέλη της είναι πολλά.

Αν μαζί με τα παραπάνω καταφέρετε να αφιερώσετε και ένα μικρότερο αναλογικά κομμάτι του χρόνου σας στη φυσική κατάσταση, τότε θα έχετε ένα πλήρες πρόγραμμα προπόνησης, στο οποίο αν μείνετε πειθαρχημένοι θα εκπλαγείτε με τα σύντομα αποτελέσματα που θα φέρει. Η εντατικότητα των προπονήσεών σας, αποτελεί κλειδί για την επίτευξη των στόχων σας. Καλό θα ήταν στο σκοπευτήριο να προπονείστε με εμπειρότερους σκοπευτές που έχουν ήδη ενστερνιστεί τη λογική της ποιοτικής προπόνησης.

Τέλος, επειδή λίγη χαλάρωση την δικαιούμαστε όλοι, μπορείτε να αλλάζετε την ένταση των προπονήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι εναλλαγές αυτές θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο για τη σκοποβολή και δεν θα νιώσετε πίεση. Μην ξεχνάτε πως η σκοποβολή πρώτα απ΄όλα είναι διασκέδαση και όχι καταναγκαστικό έργο. Συνεπώς, μπορείτε να ορίσετε διαστήματα που θα ρίχνετε λιγότερες σφαίρες ή θα πηγαίνετε λιγότερες φορές στο σκοπευτήριο και μετά πάλι επιστροφή στο εντατικό πρόγραμμα. Προσοχή όμως, σε καμία περίπτωση μην χάσετε επαφή με την προπόνησή σας, είναι διαφορετικό πράγμα να ρίξετε τον ρυθμό σας και διαφορετικό να αποκοπείτε τελείως ακόμη και για ένα μικρό διάστημα. Τότε θα έχετε γκρεμίσει ότι χτίσατε ως τότε με τις προηγούμενες προπονήσεις σας.

Δημοσιεύθηκε στο 20ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα