Η σημασία της υπομονής στη λήψη αποφάσεων

By
Δεν εκλαμβάνεται ως ελαφρυντικό η «εν βρασμώ ψυχής» αντίδραση ενός κριτή IPSC

Σε αυτό το μέρος θα σταθούμε λίγο στο κομμάτι «υπομονή», γιατί είναι ένα αρκετά λεπτό θέμα. Όταν λέμε υπομονή εννοούμε πάντα μέσα στα λογικά χρονικά πλαίσια. Τι εννοούμε με αυτό;

Για παράδειγμα, μετά το briefing τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να απαντήσουμε και να διευκρινίσουμε αρκετά σημεία του σταδίου και της διαδικασίας και αυτό θα το κάνουμε με προθυμία. Θα πρέπει όμως να γίνει στα πλαίσια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας, σεβόμενοι το χρόνο και των άλλων αθλητών, αλλά το κυριότερο να διατηρήσουμε την ομαλή ροή του αγώνα. Πολύ σημαντικό αυτό!

Τί γίνετε, όμως, όταν κάποιος δεν καταλαβαίνει, είτε επειδή είναι αρχάριος, είτε επειδή απλά δεν διαθέτει την κατάλληλη ψυχολογία εκείνη τη στιγμή, ώστε να το καταλάβει; Μην αγανακτήσετε! Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις… υπάρχουν μόνο ανόητες απαντήσεις!

Το θέμα είναι απλό. Και στις δυο περιπτώσεις απλά τον καθησυχάζουμε λέγοντάς του να μπει στη σειρά της ομάδας του και τον διαβεβαιώνουμε ότι εμείς θα τον βοηθήσουμε να ολοκλήρωσει το στάδιο με ασφάλεια. Προσοχή όμως. Θα τον βοηθήσουμε μόνο να ολοκληρώσει το στάδιο και όχι να το κερδίσει!

Δεν είναι κακό, και ίσως το θέλαμε και εμείς κάποτε, να μας βοηθήσει ο κριτής στα πρώτα μας βήματα. Έτσι με αυτό τον τρόπο, είμαστε και αρεστοί και δεν επηρεάζουμε το χρόνο της ομάδας και κατ ’επέκταση όλο τον αγώνα.

Νομίζω ότι μια τέτοια αντιμετώπιση θα θέλαμε να είχαμε από τον κριτή μας τη στιγμή που για κάποιο λόγο δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε κάτι. Θα σας θυμίσω κάτι εδώ στο οποίο θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο παρακάτω… Η στάση του κριτή, το ύφος και ο τρόπος που μας ζητούσε κάτι (είτε να κολλήσουμε, είτε να βοηθήσουμε στην αντικατάσταση στόχων, είτε να μεταφέρουμε κάτι) προσδιόριζε και την προθυμία μας!

Όταν μας το απαιτούσε, δεν μας άρεσε και φαινόταν κουραστικό. Όταν το ζητούσε ευγενικά, τότε τα πόδια μας πήγαιναν μόνα τους. Στο θέμα της εξωτερικής εμφάνισης του κριτή καλό είναι να έχει επιμελημένη εμφάνιση και να προσπαθεί να μην δείχνει σημάδια κούρασης και εξάντλησης παρόλο που γνωρίζουμε πόσο κουραστική είναι μερικές φορές αυτή η δουλειά ειδικά όταν υπάρχουν μεγάλα και περίπλοκα στάδια, καθώς απαιτούν χρονοβόρα αποκατάσταση. Καλό είναι, όλοι οι αθλητές που θα περάσουν από το στάδιό μας να δουν τον κριτή με ενιαία εικόνα.

Φανταστείτε να πηγαίναμε σε ένα στάδιο, και στην ενημέρωση ο κριτής να δείχνει ταλαιπωρημένος, κουρασμένος και απρόθυμος. Αμέσως, προδιαθέτει αυτή η εικόνα αρνητικά και σίγουρα από μέσα μας θα σχολιάζαμε χωρίς να λάβουμε υπ ‘όψη μας την κούραση του ανθρώπου αφού δεν είμαστε μαζί του όλη μέρα. Στο επόμενο τεύχος θα ασχοληθούμε με τον κριτή εν ώρα υπηρεσίας.

Δημοσιεύθηκε στο 7ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα