Εξοπλισμός σκοποβολής: ωτοασπίδες σκοποβολής

Επιλογή Κατάλληλου Εξοπλισμού Σκοποβολής: Ωτοασπίδες

By

Είναι γνωστό πως οι σκοπευτές των οποίων η ακοή έχει μειωθεί με το πέρασμα των χρόνων, δεν είναι λίγοι. Η ελλιπής σημασία που έτυχε να δίνουν στο θέμα της προστασίας της ακοής, τους οδήγησε σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Άλλωστε, η μειωμένη ακουστική ικανότητα είναι πραγματικά ενοχλητική, και πώς να μην είναι, όταν κάποιος μιλάει δυνατά αλλά εσύ τον ακούς σαν να ψιθυρίζει και αναγκαστικά μαντεύεις τα λόγια του ή σε άλλη περίπτωση, ενοχλείς τον περίγυρό σου, έχοντας την ένταση της τηλεόρασης στο τέρμα; Φυσικά, μπορεί να σκεφτεί κάποιος, υπάρχουν ακουστικά βοηθήματα που λύνουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, όμως σκοπός είναι να μην φτάσει κάποιος σε αυτή τη λύση, ακόμη και έπειτα από αρκετά χρόνια.

Βασιζόμενοι στα παραπάνω, είναι αναμφισβήτητο πως επιβάλλεται η προστασία της ακοής μας κατά τη διάρκεια των βολών, και δεν θα πρέπει να επιδέχεται καμία χαλάρωση στα μέτρα προστασίας. Άλλωστε, οι κανονισμοί του αγωνίσματός μας, υποχρεώνουν τόσο τους σκοπευτές όσο και τους θεατές στη χρήση ωτοασπίδων σκοποβολής, σε τέτοιο βαθμό που αν δεν διαθέτουν δεν επιτρέπεται η έναρξη οποιασδήποτε βολής. Ας μελετήσουμε όμως τα διαθέσιμα προϊόντα για την προστασία των αυτιών μας και με ποια κριτήρια θα πρέπει να τα επιλέγουμε για την άσκησή μας στη σκοποβολή.

[blockquote style=»3″]

Θυμηθείτε!
Φυλάσσετε τα ατομικά μέσα προστασίας της ακοής σε καθαρό και χωρίς υγρασία μέρος.

[/blockquote]

Εξοπλισμός Σκοποβολής: Ωτοασπίδες σκοποβολής

Τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας για την επιλογή των κατάλληλων ωτοασπίδων, είναι η αποδοτικότητα, η άνεση, η πρακτικότητα και φυσικά το κόστος τους. Η επιλογή των κατάλληλων ωτοασπίδων είτε καταλήγει σε «πονοκέφαλο» λόγω της τεράστιας γκάμας προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά, είτε σε μία ατυχής επιλογή αν δεν πραγματοποιήσουμε την απαραίτητη έρευνα αγοράς. Οι περισσότεροι σκοπευτές χρησιμοποιούν παθητικού τύπου ωτοασπίδες, οι οποίες βασίζονται σε απλή κάλυψη των αυτιών και των οποίων η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το επίπεδο της έκθεσης στο θόρυβο, τον αριθμό των βολών, και την ικανότητα-ανατομία των ωτοασπίδων ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή της ηχητικής ενέργειας στο κανάλι των αυτιών μας μέσω του αέρα. Εκτός του καναλιού των αυτιών μας, δύναται η εισαγωγή του ήχου μέσω των οστών (ως αγωγοί) του κεφαλιού μας, κάτι τέτοιο όμως είναι υπαρκτό ως φαινόμενο σε μεγαλύτερες εντάσεις πυροβολισμών και δεν αφορά τα όπλα που χρησιμοποιούμε για σκοποβολή. Σε γενικές γραμμές, τα όπλα που χρησιμοποιούμε στη σκοποβολή, δεν απαιτούν τόσο υπερβολικού βαθμού προστασίας ωτοασπίδες που επιλέγουν μερικοί σκοπευτές. Ωτοασπίδες βαθμού προστασίας 5 ή 6, είναι πολλές φορές ακριβές, βαριές και μη πρακτικές σφίγγοντας μας αρκετά, ενώ δημιουργούν πρόβλημα, αφού δεν αφήνουν τον απαραίτητο ήχο να περάσει. Συνεπώς, ωτοασπίδες βαθμού προστασίας 3, οι οποίες να κάνουν καλή επαφή με τα αυτιά μας, θεωρούνται υπεραρκετές για την προστασία ενός σκοπευτή.

Η καλή επαφή των ωτοασπίδων με τα αυτιά μας είναι πολύ σημαντική, ώστε η ένταση του ήχου που φτάνει σε αυτά, να είναι μειωμένη και αποδεκτή. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αφού εξαρτάται από την ανατομία του προσώπου κάθε ανθρώπου. Πολλοί άνθρωποι για παράδειγμα σχηματίζουν ένα βαθύ αυλάκι κάτω από το αυτί τους, κατά μήκος του σαγονιού τους, με αποτέλεσμα η σωστή εφαρμογή να είναι σχεδόν αδύνατη. Ακόμη και μια μικρή διαρροή του ήχου μπορεί να μειώσει την απόδοση των ωτοασπίδων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των εξωτερικών μαξιλαριών τους. Τα πιο αποδοτικά μαξιλαράκια πάντως, όσον αφορά τη σωστή εφαρμογή, είναι τα μαξιλαράκια ελαίου και μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ακόμη και σε περίπτωση ιδιαίτερων ανατομιών.

Στο εμπόριο υπάρχει πλήθος διαφορετικών ωτοασπίδων και διαφορετικών τύπων. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αφρώδεις ωτοασπίδες, τύπου σφουγγαράκι, τότε θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τις έχετε εισάγει καλά στα αυτιά σας και πως μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτές θα είναι ορατό. Σε περίπτωση που βλέπετε το μισό κομμάτι τους έξω από το αυτί σας, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε επαρκή προστασία. Να είστε προσεκτικοί και με τις πλαστικού τύπου ωτοασπίδες, που μπαίνουν στα αυτιά σας, αφού θα πρέπει να τις στρίψετε καλά, ακολουθώντας τις χαραγμένες στροφές που έχουν πάνω τους, ώστε να εφαρμόσουν καλά στον ακουστικό πόρο.

[blockquote style=»3″]

Θυμηθείτε!
Μη χρησιμοποιείτε κατεστραμμένα προστατευτικά μέσα ακοής.

[/blockquote]

Είναι πιθανό πως πολλές ωτοασπίδες δεν θα σας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, άλλωστε οι περισσότερες ωτοασπίδες που κυκλοφορούν έχουν βαθμό προστασίας 2. Όμως, δεν είναι ο χαμηλός βαθμός προστασίας που θα ευθύνεται για την κακή απόδοση τους, αφού ο βαθμός προστασίας 2 είναι σχετικά ικανοποιητικός για τους σκοπευτές, η λάθος εφαρμογή όμως, θα είναι αυτή που θα έχει παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο στη μικρή προστασία των αυτιών σας.

Εξοπλισμός Σκοποβολής: Ωτοασπίδες σκοποβολής

Μία λύση, στην οποία όλο και πιο συχνά στρέφονται οι σκοπευτές, είναι οι προσαρμοσμένες (custom) ωτοασπίδες ώστε να ταιριάζουν ακριβώς στα αυτιά τους. Αυτό βέβαια απαιτεί ένα ακριβές “προφίλ” του αυτιού από έναν επαγγελματία, κατά προτίμηση ωτορινολαρυγγολόγο, με σκοπό να κατασκευαστεί με ακρίβεια το απαραίτητο «καλούπι» για την κατασκευή των ωτοασπίδων. Στη συνέχεια, έχοντας το «καλούπι», είμαστε σε θέση να φτιάξουμε τις ωτοασπίδες χρησιμοποιώντας συνήθως ένα εύπλαστο υλικό σιλικόνης. Δύο επιλογές υπάρχουν όσον αφορά την κατασκευή τους. Είτε μία έκδοση στερεού τύπου, για το μέγιστο αποκλεισμό του ήχου, είτε μία έκδοση “μη γραμμικού φίλτρου”, στην οποία περιορίζονται οι ήχοι μεγάλης έντασης, ενώ επιτρέπονται οι ήχοι χαμηλής έντασης, δίνοντας έτσι στους σκοπευτές τη δυνατότητα να μη χάνουν χρήσιμους, χαμηλής έντασης, ήχους. Οι περισσότεροι αθλητές της σκοποβολής γενικά πετυχαίνουν την επιθυμητή προστασία της ακοής τους, χρησιμοποιώντας τις «παθητικού τύπου» ωτοασπίδες, καθώς δεν είναι απαραίτητο να έχουν ηλεκτρονικές ωτοασπίδες, αφού και με τις «παθητικού τύπου» είναι σε θέση να ακούν τις εντολές των κριτών στο πεδίο.

Βέβαια, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ακούει τους χαμηλής έντασης ήχου ακόμη πιο επιτυχημένα, όπως ίσως ένας προπονητής που για αυτόν έχει σημασία να ακούει περισσότερους εξωτερικούς ήχους από ότι ο αθλητής, τότε οι ηλεκτρονικές ωτοασπίδες επιβάλλονται, αφού αυτές μπορούν να αποκόβουν μόνο τους υψηλής έντασης ήχους και να αφήνουν τους χαμηλής έντασης ήχους ακόμη πιο επιτυχημένα.

Οι ηλεκτρονικές ωτοασπίδες είναι διαθέσιμες είτε ως τύπου ακουστικού (οι πιο συνηθισμένες), είτε προσαρμοσμένες που μπαίνουν μέσα στα αυτιά μας, με τις τελευταίες να είναι πιο ακριβές. Είναι γεγονός, πως οι ηλεκτρονικές ωτοασπίδες μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε «παθητικού τύπου», σε περίπτωση που θέλουμε να αποκόψουμε όλους τους θορύβους από το περιβάλλον, αφού για να γίνει αυτό, αρκεί να τις απενεργοποιήσουμε. Έτσι, είναι προφανές, πως οι ηλεκτρονικές ωτοασπίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε περίπτωση, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος αναγκών από τις «παθητικού τύπου», κάτι όμως που διαμορφώνει ανάλογα και το κόστος απόκτησής τους.

[blockquote style=»3″]

Θυμηθείτε!
Έχετε τα χέρια σας καθαρά, όταν πρόκειται να τοποθετήσετε τα ωτοβύσματα, για να προστατέψετε τα αυτιά σας από ρύπους και μικρόβια.

[/blockquote]

Κλείνοντας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες, κάποιοι από εσάς να αντιμετωπίζετε ήδη προβλήματα ακοής, λόγω κακής προστασίας της ακοής σας τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή τη περίπτωση, θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος μπορεί να μετρήσει την ακοή σας και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Άλλωστε, υπάρχουν πλέον στην αγορά εξαιρετικά και φιλικά προς τον χρήστη ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία βέβαια απευχόμαστε να χρησιμοποιήσετε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, για να μην φτάσετε εκεί, απλά χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες ωτοασπίδες και πιστέψτε μας, δεν θα χρειαστεί να επισκεφθείτε κανέναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Δημοσιεύθηκε στο 18o τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα