Δυναμικές θέσεις βολής – Μέρος 1ο: Γονυπετώς & Πρηνηδόν

By

γράφει ο Αλέξανδρος Χάμλατζης

Όπως έχουμε αναφέρει στη σειρά αυτή των άρθρων, η πρακτική σκοποβολή είναι ένα δυναμικό άθλημα. Χαρακτηριστικό βασικό είναι η διαφοροποίηση των σταδίων από αγώνα σε αγώνα. Τα στάδια περιλαμβάνουν διαφορετικές θέσεις βολής με συνεχείς εναλλαγές των γκρουπ, αλλά και της δυσκολίας των στόχων. Είναι βασικό επομένως για τον σκοπευτή να ενσωματώσει στην εργαλειοθήκη του ποικίλες τεχνικές, αλλά και δυναμικές στάσεις, ώστε όταν κληθεί από τη στρατηγική εκτέλεσης του σταδίου να μπορεί να τις εκτελέσει σωστά. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο έλεγχος του όπλου γίνεται από το άνω μέρος του κορμού μας (όπως αναλύσαμε στην περιγραφή της ισοσκελούς στάσης) και ένα βασικό χαρακτηριστικό των δυναμικών θέσεων βολής που θα αναλύσουμε παρακάτω είναι το ότι άσχετα σε ποια στάση είμαστε, το άνω μέρος του κορμού μας εξακολουθεί να διατηρεί τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε στην ισοσκελή στάση.

Οι βασικές δυναμικές θέσεις είναι οι εξής:

Γονάτισμα (Kneeling)

Το γονάτισμα (όταν κρίνεται απαραίτητο) πρέπει να εκτελείται άμεσα, χωρίς περιττές κινήσεις των ποδιών προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Φυσικά να αναφέρουμε εδώ ότι ανάλογα τον σωματότυπο, τη φυσική κατάσταση αλλά και πιθανούς παλαιούς τραυματισμούς, προφανώς αυτό να μην είναι εφικτό. Ο σκοπευτής γνωρίζοντας τα παραπάνω θα πρέπει να συμβιβαστεί και να βρει τον καλύτερο (γι’ αυτόν) τρόπο να γονατίσει. Η επιλογή του γονάτου είναι σημαντική ανάλογα και με τη θέση βολής και το σημείο που αυτή βρίσκεται, όπως επίσης και αν θα χρειαστεί μετά το γονάτισμα να μετακινηθεί σε άλλη θέση βολής. Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η στρατηγική. Σε γενικές γραμμές καλό είναι το γονάτισμα να αποτελεί την τελευταία θέση βολής του σταδίου. Αυτό, γιατί απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια αλλά και χρόνο από τη θέση αυτή να ανασηκωθεί και να μετακινηθεί σε μια άλλη θέση εντός του σταδίου. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, το γονάτισμα θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ο σκοπευτής σε πλήρη ετοιμότητα να σηκωθεί και να μετακινηθεί ξανά. Ανάλογα τον τύπο του εδάφους και για να αποφευχθούν τραυματισμοί καλό είναι ο αθλητής να φοράει επιγονατίδες. Εδώ να κάνουμε την εξής παρατήρηση μιας και είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε σκοπευτές να φοράνε μόνο μια επιγονατίδα. Κάτω από στρες είναι πολύ πιθανό να τύχει να γονατίσει ο σκοπευτής με οποιοδήποτε από τα δύο γόνατά του παρ’ όλο που το έχει δοκιμάσει στο walkthrough του σταδίου και παρ’ όλο που σχεδόν πάντα γονατίζει με το πόδι της επιλογής του. Όταν η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο δεν είναι βέβαιο ότι όλα θα γίνουν όπως τα σχεδιάζει. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε οι επιγονατίδες, πωλούνται σε ζευγάρια. Καλό είναι να φοράει και τις δυο επιγονατίδες οπότε έτσι έχει και ένα λιγότερο πράγμα να τον απασχολεί κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του σταδίου. Στις σχετικές φωτογραφίες φαίνονται τα στάδια της διαδικασίας του γονατίσματος.

Φωτογραφίες:

  1. Το γονάτισμα και στα δύο γόνατα παρέχει μία πιο σταθερή βάση για τον σκοπευτή, αλλά βασικό μειονέκτημα είναι η δυσκολία μετάβασης σε μία άλλη θέση. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η χρήση του στην τελευταία θέση βολής του σταδίου. Όπου δηλαδή ο σκοπευτής δεν θα χρειαστεί να σηκωθεί για να μετακινηθεί.
  2. Στην περίπτωση που ρίχνουμε πίσω από εμπόδιο είναι σημαντικό να γονατίσουμε με το αντίστοιχο πόδι. Στην προκειμένη περίπτωση το δεξί γόνατο ακουμπάει στο έδαφος.
  3. Στην περίπτωση που υπάρχει στόχος ή γκρουπ στόχων, που δυσκολεύει λόγω θέσης τον σκοπευτή στην κλασική θέση γονατίσματος, με προέκταση του απέναντι ποδιού ο σκοπευτής έχει τη δυνατότητα να σκύψει περισσότερο πίσω από το εμπόδιο αποκτώντας καλύτερη ορατότητα και θέση βολής.
  4. Χωρίς περιττές κινήσεις των ποδιών, ο σκοπευτής έρχεται στη θέση «kneeling». Προτεραιότητά μας είναι να γονατίσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Από τη μέση και πάνω δεν αλλάζει κάτι στη στάση του κορμού.
Πρηνηδόν (Prone)

dynamic-shooting-positions-prinidon-xamlatzis

Η κλασική στάση πρηνηδόν παρ’ όλο που σπάνια τη συναντάμε σε αγώνες IPSC, δεν παύει να αποτελεί μια πρόκληση για κάθε σκοπευτή. Σκοπός μας είναι να ξαπλώσουμε σε αυτή τη στάση στο σημείο που απαιτείται (χαμηλό παράθυρο) και αν χρειαστεί να ανασηκωθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εδώ πέραν της τεχνικής, σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο σωματότυπος, αλλά και η ευλυγισία και εκρηκτικότητα του αθλητή. Όπως με τις περισσότερες τεχνικές της σκοποβολής, για να είναι αποτελεσματικός ο αθλητής, πρέπει να περιορίσει όσο είναι εφικτό, τις περιττές κινήσεις. Το walkthrough του σταδίου είναι επίσης σημαντικό, ώστε να δοκιμάσει τη θέση άλλα και το πως θα «μπει» σε αυτή πιο αποτελεσματικά. Στις φωτογραφίες φαίνεται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη θέση prone. Από τη στιγμή που θα «πάρει» τη θέση ο αθλητής, απομένει να βάλλει εναντίον των στόχων που πλέον έχει μπροστά του. Ανάλογα το ύψος, τη δυσκολία και το πλήθος των στόχων ίσως χρειαστεί να αλλάξει ελαφρώς τη στάση του κορμού του. Πολλές φορές όταν οι στόχοι είναι «απλωμένοι» για να μπορέσει να βάλλει κατά όλων, ο σκοπευτής τροποποιεί ελαφρώς τη στάση του, ώστε να καλύψει μεγαλύτερο εύρος. Εξίσου σημαντικό με τη σωστή στάση είναι να τηρούνται τα βασικά που έχουμε προαναφέρει σχετικά με τη λαβή, τη σκόπευση και τον έλεγχος της ανάκρουσης. Καλό είναι το όπλο να ακουμπάει στο έδαφος. Πολλοί σκοπευτές πέφτοντας στη θέση αυτή, λυγίζουν τους αγκώνες τους και στηρίζονται πάνω σε αυτούς. Η άρθρωση επομένως στους αγκώνες λειτουργεί ως σημείο περιστροφής και πλέον ο έλεγχος της ανάκρουσης, αλλά και η επαναφορά στον στόχο μετά από κάθε βολή, γίνεται δυσκολότερη. Μπορείτε να δείτε όλα τα στάδια που μεσολαβούν για να «πέσει» ο σκοπευτής στη θέση αυτή στις σχετικές φωτογραφίες.

dynamic-shooting-positions-prinidon-2-xamlatzis

Στο 2ο μέρος του άρθρου θα δούμε κάποιες επιπλέον δυναμικές θέσεις βολής, μερικές από τις οποίες αποτελούν παραλλαγές των παραπάνω βασικών θέσεων που μπορεί να θεωρηθούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε κάποιες περιπτώσεις. Ως τότε μη ξεχνάτε την τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας εντός αλλά και εκτός του σκοπευτηρίου.

Δημοσιεύθηκε στο 22ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Διάφορα

Κύπρος: Η γιορτή της σκοποβολής στο Ολυμπιακό Μέγαρο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης   Βραβεύονται οι πρωταθλητές της σκοποβολής του 2017, καθώς και αθλητές και αθλήτριες για τις...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Επικαιρότητα

Σε δημοπρασία υπογεγραμμένο όπλο από την Ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη

Με αφορμή το γιορτινό κλίμα η γερμανική ομάδα, που κατά καιρούς συμμετέχει η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη, διαθέτει προς...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Συμβουλή

11 +1 συμβουλές για να αυξήσεις την ικανότητά σου στη σκοποβολή

Η καλύτερη δοκιμή οποιασδήποτε αθλητικής ικανότητας είναι ο αθλητής να δοκιμαστεί κατά τον αγώνα. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις...
Διαβάστε Περισσότερα