Δέκα βασικές συμβουλές για να βελτιωθείτε στο σκητ: Οι απαραίτητες ενέργειες που αποτελούν τη βάση του Ολυμπιακού αθλήματος

By

[dropcap]Η [/dropcap]σκοποβολή σκήτ είναι ένα άθλημα που απολαμβάνουν πολλοί, ωστόσο, συχνά μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ψυχαγωγία.
Έχει την ικανότητα να εντυπωσιάζει κάθε σκοπευτή που θα κάνει το πρώτο βήμα να τη γνωρίσει αγωνιστικά. Υπάρχουν ποικίλες τεχνικές και αρκετοί κανονισμοί που δίνουν την ευκαιρία με ποιοτική προπόνηση, υπομονή, θέληση και πειθαρχία, ο ενδιαφερόμενος να εξελιχθεί. Το Ολυμπιακό αγώνισμα προσφέρεται για την ανάπτυξη της ικανότητας να βάλλει ο αθλητής με ακρίβεια κατά του δίσκου και να βελτιώνεται συνεχώς με προσπάθειες. Ακολουθούν δέκα συμβουλές, τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε, όσο μπορείτε, τις δεξιότητές σας στη σκοποβολή σκήτ.

watermark_1

1. Αποκτήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στο σκητ πήλινου στόχου, η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού είναι απολύτως απαραίτητη. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το όπλο σάς ταιριάζει και ότι νιώθετε άνετα με αυτό. Αν δεν νιώθετε άνετα με το όπλο σας και με τον τρόπο που το κρατάτε, αυτό θα επηρεάσει τη σκοπευτική σας ακρίβεια. Άλλος εξοπλισμός που ενδέχεται να σας βοηθήσει περιλαμβάνει προστατευτικά για τα αυτιά, ώστε ο θόρυβος ναμη σας τρομάξει και ένα καπέλο για να μη σας ενοχλεί στα μάτια ο ήλιος.

2. Βρείτε μια άνετη θέση στησίματος. Ορισμένοι επιλέγουν να στήνουν το όπλο ψηλά και κοντά στο σώμα τους, ενώ άλλοι επιλέγουν να το διατηρούν χαμηλά και μακριά. Το σώμα λειτουργεί καλύτερα όταν ακολουθεί την φυσική του στάση, χωρίς αυτό να πιέζεται όταν το όπλο ακουμπάει πάνω του. Βρείτε τη θέση που είναι πιο άνετη και χρησιμοποιήστε την για την υψηλότερη δυνατή ακρίβεια, ενώ σκοπεύετε.

3. Θέση σώματος. Η θέση του σώματός σας είναι τόσο σημαντική όσο και η θέση του όπλου, όταν σκοπεύετε στο σκητ.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε σταθερή στάση σώματος και ότι τοποθετείτε τα πόδια σας έχοντας απόσταση αντίστοιχη του εύρους των ώμων σας, για να έχετε την καλύτερη θέση. Έτσι, δε θα χάσετε την ισορροπία σας και θα μπορέσετε να προστατέψετε τους μύες σας, από το να σφίξουν ή να τεντωθούν τη λάθος στιγμή, συντελώντας στο να αστοχήσετε.

4. Αναπνεύστε. Όταν σκοπεύετε, βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε και είστε ήρεμοι πριν από τη βολή σας, προκειμένου να διατηρήσετε το σώμα σας χαλαρό. Καθώς περπατάτε από μέρος σε μέρος, βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να αναπνέετε και δεν κρατάτε την αναπνοή σας.

5. Στοχεύστε το όπλο σας. Είναι πολύ χρήσιμο να στοχεύσετε με το όπλο σας προς την κατεύθυνση που θα βρίσκεται ο στόχος σας. Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετείτε το σώμα και το όπλο σας στην κατάλληλη θέση για την επόμενη βολή. Αν στοχεύετε ήδη με το όπλο σας προς την κατεύθυνση του επόμενου στόχου σας, θα είστε έτοιμοι να στοχεύσετε γρήγορα και με ακρίβεια.

6. Συγκεντρωθείτε στο στόχο. Είναι σημαντικό να συγκεντρωθείτε στο στόχο που θα στοχεύσετε, αντί για την κάνη του όπλου. Η συγκέντρωση στο στόχο θα διασφαλίσει ακριβέστερη βολή, εφόσον είστε συγκεντρωμένοι στο αντικείμενο της βολής σας.

7. Αποφασίστε. Αν στοχεύετε ζεύγη, ίσως πρέπει να αποφασίσετε ποιόν στόχο θα βάλλετε πρώτα. Είναι σημαντικό να πάρετε αυτή την απόφαση έγκαιρα, ώστε να μη χρειάζεται να το σκεφτείτε την ώρα της βολής και τη χάσετε, ενώ σκέφτεστε.

8. Εξάσκηση στον καθρέφτη. Για να είστε βέβαιος ότι η κίνηση και το στήσιμό σας είναι σωστά, μπορείτε να εξασκηθείτε μπροστά στον καθρέφτη. Αν έχετε ομαλή και γρήγορη κίνηση και στάση, θα μπορέσετε να είστε πιο ακριβείς. Όταν εξασκείστε μπροστά σε καθρέφτη, μπορείτε να ελέγξετε τη θέση του σώματός σας και να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι ίσιο.

9. Κάντε αλλαγή. Αν σας συμβεί να χάνετε στόχους τον ένα μετά τον άλλο, θα πρέπει να κάνετε κάποια αλλαγή σε ό,τι κάνετε. Μπορείτε να αλλάξετε τη θέση των ποδιών ή το στήσιμό σας, για να προσπαθήσετε να επιλύσετε το πρόβλημα.

10. Εξάσκηση. Ένα από τα χρησιμότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να γίνετε πιο ακριβείς στη σκοποβολή σκητ είναι να εξασκείστε. Εξασκηθείτε σε όλα τα τμήματα της διαδικασίας, από τη στάση σας έως την κίνησή σας και την τελική σας βολή. Όσο περισσότερο εξασκείστε και νιώθετε πιο άνετα με την όλη διαδικασία, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε.

watermark_1

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 2o και 3ο του περιοδικού Shooters, Σταθερού και Πήλινου Στόχου.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα