Βασικές τεχνικές χειρισμού ενός όπλου: Η επαναγέμιση (Reload)

By

γράφει ο Αλέξανδρος Χάμλατζης

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε το πως προετοιμάζουμε ένα ημι-αυτόματο πιστόλι λίγο πριν ξεκινήσουμε να ρίχνουμε καθώς και την τεχνική αλλαγής γεμιστήρα. Παρ’ όλο που οι τεχνικές και τα παραδείγματα που θα αναφέρουμε αφορούν το περιβάλλον της αθλητικής σκοποβολής (και συγκεκριμένα την IPSC), μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλου είδους εφαρμογές (όπως αστυνομικές και στρατιωτικές).

Administrative (admin) reload

Είναι η διαδικασία κατά την οποία θέλουμε να προετοιμάσουμε το όπλο μας, ύστερα από τη ρητή εντολή που έχουμε πάρει από τον κριτή «Load and make ready». Σκοπός είναι να φέρουμε το όπλο στην κατάσταση που υπαγορεύει η ενημέρωση του σταδίου ως προς τη θέση εκκίνησης. Για χάρη του παραδείγματος, ας υποθέσουμε ότι το όπλο θα πρέπει να είναι γεμάτο και οπλισμένο. Η διαδικασία του admin reload γίνεται, και πρέπει να γίνεται, χωρίς καμία χρονική πίεση και ο αθλητής θα πρέπει να φέρει το όπλο σε θέση ετοιμότητας χωρίς κανένα άγχος. Είναι εξαιρετικά σημαντική διαδικασία όποια και αν είναι η εφαρμογή, γιατί απλούστατα εάν δεν γίνει σωστά και αξιόπιστα, είναι πολύ πιθανόν λίγο παρακάτω να έχει ο αθλητής πρόβλημα αν δεν έχει γεμίσει σωστά το όπλο. Να θυμίσουμε ότι αμέσως μετά το ηχητικό σήμα, θα πρέπει να παίξει το στάδιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και κάτω από στρες. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα επιβαρύνει κατά πολύ την απόδοσή του, αν τραβώντας το όπλο του μετά το ηχητικό σήμα, διαπιστώσει ότι κάτι δεν έγινε σωστά στη διαδικασία του admin reload.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός σκοπευτών όλων των επιπέδων που δεν εκτελούν σωστά και αξιόπιστα αυτή τη διαδικασία και ουκ ολίγες φορές αυτό τους έχει κοστίσει. Η διαδικασία του admin reload είναι η εξής:

  1. Μόλις λάβει ο σκοπευτής την εντολή από τον κριτή να ετοιμαστεί, του δίνεται η δυνατότητα να εκτελέσει δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει το στάδιο, μία επανάληψη ακόμα του τραβήγματός του (κάτι σαν δοκιμαστικό τράβηγμα δηλαδή). Επομένως τραβάει γρήγορα το πιστόλι από τη θήκη, σαν να ξεκινούσε να παίζει το στάδιο αμέσως μετά το ηχητικό σήμα (βλ. φωτογραφία 1). Επειδή από τους κανονισμούς της IPSC απαγορεύεται πλέον να σκοπεύσει σε στόχο του σταδίου (sight picture), μπορεί απλά να ολοκληρώσει το τράβηγμα, σχηματίζοντας τη λαβή (master grip) και να στοχεύσει στο έδαφος μπροστά του κοιτώντας ταυτόχρονα την ευθυγράμμιση των σκοπευτικών και τη στόχευση. Έτσι λοιπόν, έχει εκτελέσει μία επανάληψη όλων των παραπάνω διαδικασιών, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο και μάλιστα την τελευταία στιγμή πριν αγωνιστεί. Σε διαφορετική περίπτωση απλά θα έβγαζε το όπλο από τη θήκη για να το ετοιμάσει, χάνοντας το παραπάνω πλεονέκτημα που αναλύσαμε.
  2. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πάρει ο αθλητής τη γεμιστήρα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πρώτη, από τα θηκάκια της ζώνης του ή από κάποια τσέπη που πιθανόν να κρατάει την πρώτη γεμιστήρα. Είναι επίσης σημαντικό το πιάσιμο της γεμιστήρας να γίνει με τον σωστό τρόπο όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία (βλ. φωτογραφία 4). Σωστό είναι να χρησιμοποιείται η ίδια τεχνική με αυτήν της αλλαγής γεμιστήρα (speed reload). Η τεχνική αυτή αφορά και τον τρόπο πιασίματος της γεμιστήρας, ώστε να έχει ο σκοπευτής το πιο άμεσο και γρήγορο αποτέλεσμα χωρίς περιττές κινήσεις, αλλά και το ύψος και τη θέση του όπλου την ώρα που το γεμίζουμε ή αλλάζουμε γεμιστήρα (βλ. φωτογραφία 2 και 3). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατήσουμε το όπλο όσο πιο ψηλά γίνεται, στο ύψος των ματιών μας και κοντά μας όπως ακριβώς θα αναλύσουμε παρακάτω και στη διαδικασία αλλαγής γεμιστήρα (speed reload).
    Στη συνέχεια βάζουμε τη γεμιστήρα στη λαβή του πιστολιού, και την κουμπώνουμε με ένα σταθερό χτύπημα. Δεν καθόμαστε να χτυπάμε δύο και τρεις φορές τη γεμιστήρα για να κουμπώσει. Αυτό δείχνει έλλειψη κατανόησης της τεχνικής και ανασφάλεια του σκοπευτή λόγω ελλειπούς εκπαίδευσης. Αν για κάποιο λόγο η γεμιστήρα δεν κουμπώνει, αυτό σημαίνει ότι κάτι φταίει. Ίσως να υπάρχει κατασκευαστικό πρόβλημα σε κάποιο από τα μέρη της γεμιστήρας ή του πιστολιού, ίσως απλά να έχει παραπάνω σφαίρες από το κανονικό. Πολύ συχνά φταίει το γεγονός ότι ο σκοπευτής για να αυξήσει τη χωρητικότητά της, έχει κάνει κάποια μετατροπή που προφανώς έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, μεταφέροντας το πρόβλημα αυτό και στη λειτουργία του όπλου.
  3. Εφόσον κουμπώσει η γεμιστήρα, το χέρι μας που δεν κρατάει το όπλο, πηγαίνει στο κλείστρο τραβώντας το μέχρι τέρμα προς τα πίσω και στη συνέχεια το αφήνει να έρθει εμπρός με τη δύναμη του επανατατικού ελατηρίου, θαλαμίζοντας την πρώτη σφαίρα (βλ. φωτογραφία 6). Καλό είναι πάντα να πιάνουμε το κλείστρο με τον ίδιο τρόπο είτε κατά τη διάρκεια της όπλισης είτε όταν θεραπεύουμε μία εμπλοκή ή αφλογιστία. Μη ξεχνάμε ότι προσπαθούμε να γίνεται όλος ο χειρισμός του όπλου αυτόματα και χωρίς σκέψη. Η συνέπεια και η συνοχή στις διάφορες τεχνικές σε συνδυασμό με τις επαναλήψεις της προπόνησης, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας.
  4. Το επόμενο είναι ένα βήμα στη διαδικασία του admin reload που οι περισσότεροι ξεχνούν ή αδιαφορούν. Είναι η διαδικασία του ελέγχου της θαλάμης και η επιβεβαίωση (press check) ότι όντως έχει θαλαμιστεί σφαίρα κατά την όπλιση. Με προσοχή τραβάει ο αθλητής το κλείστρο προς τα πίσω ελάχιστα, μέχρι να εμφανιστεί η θαλάμη και να υπάρξει η οπτική επιβεβαίωση του θαλαμισμένου φυσιγγίου. Στη συνέχεια αφήνει το κλείστρο να κουμπώσει εμπρός πάλι με τη δύναμη του επανατατικού ελατηρίου (βλ. φωτογραφία 7). Πολλές φορές όταν δεν κουμπώσει σωστά η γεμιστήρα, η σφαίρα ΔΕΝ μπαίνει στη θαλάμη. Αν ο σκοπευτής δεν επιβεβαιώσει οπτικά με press check, το αποτέλεσμα θα είναι μετά το ηχητικό σήμα και τραβώντας το όπλο, με το πάτημα της σκανδάλης να μην εκπυρσοκροτήσει το όπλο. Είναι εύκολα κατανοητό πόσο πίσω θα ρίξει τον αθλητή αυτό, γιατί εκτός από την καθυστέρηση μέχρι να διαγνώσει το πρόβλημα και να το θεραπεύσει έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και επιπλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποσυντονιστεί κάνοντας και άλλα λάθη στη συνέχεια. Όλο αυτό μπορεί να αποφευχθεί με ένα απλό press check.
  5. Η διαδικασία ολοκληρώνεται ασφαλίζοντας το όπλο και τοποθετώντας το στη θήκη. Πλέον είναι σίγουρος ο σκοπευτής ότι δευτερόλεπτα μετά και κατά την εκκίνηση του σταδίου το όπλο θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Η παραπάνω διαδικασία το διασφαλίζει αυτό στον μέγιστο βαθμό.
Speed reload

Εδώ λοιπόν αναφερόμαστε στη γρήγορη αλλαγή γεμιστήρα που θα χρειαστεί να κάνει ο σκοπευτής κατά τη διάρκεια που εκτελεί το στάδιο, είτε γιατί βάσει της τακτικής του είναι προσχεδιασμένη σε ένα συγκεκριμένο σημείο, είτε γιατί απρόοπτα υπάρχει η ανάγκη να μπει στο όπλο μία «φρέσκια» γεμιστήρα λόγω προβλήματος στη λειτουργία του όπλου (πχ. εμπλοκή) ή απλά επειδή το όπλο άδειασε (slide lock). Η διαδικασία του speed reload είναι η εξής:

  1. Εφόσον διαπίστωσε ο σκοπευτής ότι για κάποιον από τους παραπάνω λόγους χρειάζεται μία νέα γεμιστήρα από τη ζώνη του, βγάζει οπωσδήποτε το δάχτυλο έξω από τη σκανδάλη για λόγους ασφάλειας και πατάει τον απελευθερωτή γεμιστήρας (mag release) για να απορρίψει αυτή που είναι μέσα στο όπλο. Είναι σημαντικό το mag release να πατηθεί όσο η λαβή του όπλου είναι ακόμα κάθετη στο έδαφος (βλ. σχετική φωτογραφία). Αυτό θα διασφαλίσει ότι χρησιμοποιείται ακόμα και η δύναμη της βαρύτητας στην απόρριψη της γεμιστήρας και εξασφαλίζεται όσο είναι δυνατόν η απόρριψη. Σε διαφορετική περίπτωση αν καθυστερήσει ο σκοπευτής ενώ ταυτόχρονα μαζεύει και περιστρέφει το όπλο για να κάνει την αλλαγή υπάρχει κίνδυνος να μην πέσει η άδεια γεμιστήρα. Πολλές φορές ακόμα και η σκόνη ή το χώμα που τυχόν έχει η γεμιστήρα (από προηγούμενο πέσιμό της στο έδαφος) είναι αρκετή για να δημιουργήσει πρόβλημα. Αφού απορριφθεί η γεμιστήρα, το πιστόλι περιστρέφεται και μαζεύεται προς τον κορμό του σκοπευτή και σχετικά ψηλά, κοντά στο ύψος των ματιών, ώστε να διατηρηθεί η οπτική επαφή με το σκοπευτικό χωρίς να χαθεί η περιφερειακή όραση του σκοπευτή, αλλά και να υπάρχει άμεση πρόσβαση στο άνοιγμα της λάβης του όπλου (magwell), όπου θα τοποθετηθεί η «φρέσκια» γεμιστήρα από τη ζώνη του σκοπευτή.
  2. Την ώρα που το δυνατό χέρι πατάει το mag release, το άλλο χέρι πηγαίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην πρώτη άμεσα διαθέσιμη γεμιστήρα στη ζώνη. Πιάνει τη γεμιστήρα με τον τρόπο που αναφέραμε και νωρίτερα στο admin reload και τη φέρνει άμεσα προς το πιστόλι το οποίο ήδη βρίσκεται στη σωστή θέση για την αλλαγή. Σημαντικό είναι τη στιγμή που θα συναντηθούν τα δύο (όπλο και γεμιστήρα), ο σκοπευτής να κοιτάει το magwell του όπλου (και όχι το σκοπευτικό ή τους στόχους). Επίσης καλό είναι να υπάρξει και ένα στιγμιαίο φρενάρισμα του χεριού που κρατάει τη γεμιστήρα ώστε να διασφαλιστεί 100% η επιτυχία της αλλαγής. Μόλις η γεμιστήρα ξεκινήσει να εισέρχεται μέσα στο όπλο, τότε το βλέμμα του σκοπευτή μπορεί να γυρίσει προς το σκοπευτικό ή προς τον επόμενο στόχο ή σημείο μετακίνησης. Επίσης σημαντικό είναι όπως και στο admin reload, να κουμπώσει η γεμιστήρα με ένα καλό χτύπημα. Οτιδήποτε παραπάνω αποτελεί περιττή κίνηση που πιθανόν να επιβαρύνει τον χρόνο εκτέλεσης του σταδίου. Μόλις κουμπώσει η γεμιστήρα, το χέρι που την κρατούσε χωρίς να σταματήσει να κινείται, ρολάρει πάνω στη λαβή του όπλου και έρχεται στη φυσιολογική του θέση πάνω στη λαβή διασφαλίζοντας το σωστό κράτημα, αλλά και το κλείδωμα του καρπού για τις βολές που θα ακολουθήσουν. Να υπενθυμίσουμε ότι η παραπάνω διαδικασία αλλαγής θα πρέπει να εκτελείται αυστηρά με το δάχτυλο έξω από τη σκανδάλη για λόγους ασφάλειας. Ο κανονισμός της IPSC είναι σαφέστατος. Είναι παραβίαση κανόνα ασφάλειας που επιφέρει τον αποκλεισμό του σκοπευτή από τον αγώνα για ανασφαλή χειρισμό. Δεν είναι προ-απαιτούμενο να γίνει αθέλητος πυροβολισμός κατά την αλλαγή για να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω κανονισμός. Αν το αντιληφθεί ο κριτής θα πρέπει να σταματήσει τον σκοπευτή όσο το δυνατόν συντομότερα, να τον ενημερώσει για τον ανασφαλή χειρισμό και να του επιβάλλει την προβλεπόμενη ποινή.

Ο αθλητής θα πρέπει να μπορεί να εκτελέσει την παραπάνω αλλαγή γεμιστήρα από όλες τις θέσεις (mag pouches) όπου υπάρχουν γεμιστήρες επάνω στη ζώνη του.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι οι παραπάνω τεχνικές θα τελειοποιηθούν μόνο αν ο ενδιαφερόμενος τις «δουλέψει» μέσα από τη ξηρά προπόνηση (dry firing). Έμφαση στην αρχή πρέπει να δοθεί στην κατανόηση των τεχνικών. Όταν εξασφαλιστεί αυτό τότε μπορεί να ξεκινήσει να δουλεύει στην ταχύτητα της εκτέλεσής τους σε όλες τις πιθανές θέσεις που μπορεί να συναντήσει στο περιβάλλον ενός αγώνα της IPSC. Δεν πρέπει να ξεχνάει επίσης την τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας κατά την εκτέλεση των τεχνικών, αλλά και της χρήσης των πυροβόλων όπλων γενικά.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα