Βασικές τεχνικές χειρισμού ενός όπλου: Μέρος 2

By

γράφει ο Αλέξανδρος Χάμλατζης

Σκόπευση, έλεγχος σκανδάλης, αναπνοή, οπτική επιβεβαίωση
Στο πρώτο μέρος του άρθρου, στο προηγούμενο τεύχος, αναλύσαμε τη στάση του σώματος (stance) και τη λαβή (grip). Συνεχίζουμε τώρα στις υπόλοιπες παραμέτρους που αναφέραμε.
3. Ευθυγράμμιση σκοπευτικών (Sight Alignment)

%ce%b5%cf%85%ce%b8%cf%85%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%89%ce%bd

Αφορά το εμπρός και πίσω σκοπευτικό του πιστολιού και τη μεταξύ τους σχέση/τοποθέτηση. Θα πρέπει ιδανικά το εμπρός σκοπευτικό να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το πίσω σκοπευτικό, και ως προς τον οριζόντιο αλλά και ως προς τον κάθετο άξονα. Για να το θέσουμε πιο απλά, θα πρέπει να γεμίζει τη σχισμή του πίσω σκοπευτικού χωρίς να υπάρχει καμία απόκλιση. Στη σχετική φωτογραφία φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η σωστή ευθυγράμμιση, αλλά και οι λανθασμένες, ενώ παρουσιάζεται σε κάθε περίπτωση και η επίπτωση στην πορεία του βλήματος.

4. Σκόπευση (Sight picture)

Εφόσον έχει διασφαλιστεί η ευθυγράμμιση των σκοπευτικών, η σκόπευση αφορά το που ακριβώς πάνω στο στόχο «βλέπουν»τα σκοπευτικά μας. Ιδανικά λοιπόν, όταν έρθουν στην ίδια ευθεία τα σκοπευτικά και στο ύψος των ματιών μας, το σημείο που «δείχνουν» στο στόχο θα είναι και το σημείο πρόσκρουσης του βλήματος. Λέμε ιδανικά, γιατί όπως θα δούμε στη συνέχεια δεν αρκούν τα παραπάνω μόνο για να διασφαλίσουμε 100% επιτυχές αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν το σημείο πρόσκρουσης του βλήματος, άσχετα αν η ευθυγράμμιση των σκοπευτικών αλλά και η στόχευση έγινε ιδανικά! Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η διαδικασία του τραβήγματος από τη θήκη και ολοκλήρωσης της λαβής και της ισοσκελούς στάσης, όπως αναφέρθηκαν στο πρώτο μέρος του άρθρου στο τεύχος 17, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να έρθουμε γρήγορα και αποτελεσματικά στην ευθυγράμμιση των σκοπευτικών και στη σκόπευση.

Υπενθυμίζουμε ότι η ξηρά προπόνηση (dry firing) θα βοηθήσει πάρα πολύ στη βελτίωση της τεχνικής μας, αλλά και στην ταχύτητά μας. Εδώ να αναφέρουμε ότι, ανάλογα με τη δυσκολία/απόσταση του στόχου στον οποίο βάλλουμε σημαντικό θα είναι και που ακριβώς θα εστιάσουν τα μάτια μας σε σχέση με το στόχο αλλά και τα σκοπευτικά. Ο κανόνας είναι να εστιάζουμε όλο και περισσότερο στο εμπρός σκοπευτικό μας, όσο η δυσκολία του στόχου αυξάνεται.

5. Έλεγχος της σκανδάλης (trigger control)

Θα επηρεάσει κατά πολύ το σημείο πρόσκρουσης της σφαίρας άσχετα αν έχουμε φροντίσει όλα τα παραπάνω και είμαστε σίγουροι ότι το σκοπευτικό μας είναι μέσα στο στόχο. Κακός έλεγχος της σκανδάλης μπορεί να φέρει αρνητικό αποτέλεσμα και αστοχία παρ’ όλο που έχουμε εκτελέσει σωστά όλα τα υπόλοιπα. Και αυτό γιατί, λάθος χειρισμός της μπορεί να διαταράξει και να μετακινήσει το όπλο από το σημείο σκόπευσης. Μία τέτοια διατάραξη του σκοπευτικού (και του όπλου) κατά τη στιγμή της εκπυρσοκρότησης ακόμα και ενός-δύο χιλιοστών στο σημείο εξόδου της κάνης, σε μια απόσταση 10-15-20 μέτρων μπορεί να μας βγάλει εκτός στόχου, γιατί με την απόσταση η απόκλιση αυτή υπερπολλαπλασιάζεται. Και συνήθως σε συνθήκες στρες, και οταν επιχειρεί ο σκοπευτής να ρίξει γρήγορα, το πρώτο πράγμα που «χάνει» είναι ο σωστός έλεγχος της σκανδάλης.

Το σημαντικό είναι η κατεύθυνση προς την οποία πιέζουμε τη σκανδάλη. Γίνεται συνεχώς κουβέντα από διάφορους για το σε ποιο σημείο πρέπει να βάλουμε το δείκτη μας επάνω στη σκανδάλη (πιο μέσα, πιο έξω κλπ). Αυτό έχει λίγη σημασία (εφόσον κινούμαστε σε λογικά πλαίσια αποφεύγοντας τις υπερβολές). Αυτό που προσπαθούμε ιδανικά να κάνουμε, είναι να τραβήξουμε τη σκανδάλη προς τα πίσω εντελώς κάθετα, ασκώντας πίεση συμμετρικά στο «πρόσωπο» της σκανδάλης. Εξίσου σημαντικό είναι η πίεση αυτή να ασκηθεί συμμετρικά στο σημείο ακριβώς που το όπλο εκπυρσοκροτεί (γνωστό και ως trigger break point). Λίγη σημασία έχει αν κατά το ξεκίνημα ή τη διάρκεια του τραβήγματος δεν πιέζουμε συμμετρικά. Πρέπει όμως να τελειώσουμε το πάτημα της σκανδάλης ασκώντας συμμετρική πίεση στην επιφάνεια αυτής. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους των όπλων και τις σκανδάλες που μπορεί να έχουν, παρ’ όλο που σκανδάλη από σκανδάλη μπορεί να έχει διαφορές στη συνολική διαδρομή, στο κενό μέχρι το break point και στο κενό μετά το break point. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταραχθεί η σκοπευτική εικόνα τη στιγμή της εκπυρσοκρότησης.

vasikes-texnikes-xamlatzis-meros-2

6. Αναπνοή (Breathing)

Όπως αναφέρθηκε και στο πρώτο μέρος του άρθρου, είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθούμε την αναπνοή μας, ειδικά σε ένα δυναμικό περιβάλλον και κάτω από στρες. Έτσι κατά τη διάρκεια ενός σταδίου πρακτικής σκοποβολής, δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντικός ο έλεγχος της αναπνοής λόγω της δυναμικότητας του αθλήματος.

Παρ’ όλα αυτά, η αναπνοή είναι ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσει το αποτέλεσμά μας, ειδικά όταν η δυσκολία ενός στόχου είναι αυξημένη λόγω απόστασης ή εξαιρετικά δύσκολης θέσης ή μικρής ορατής επιφάνειας του στόχου (π.χ. στόχος με φίλιο μπροστά). Αν λοιπόν ο σκοπευτής αναπνέει κανονικά όταν πυροβολεί, η κίνηση του στήθους κατά τον κύκλο εισπνοής/εκπνοής θα προκαλέσει την κάθετη μετακίνηση του πιστολιού. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει ο σκοπευτής στιγμιαία να σταματήσει να αναπνέει λίγο πριν το όπλο εκπυρσοκροτήσει. Το ιδανικό αυτό σημείο είναι το φυσιολογικό σημείο παύσης της αναπνοής (natural respiratory pause). Όταν εκπνέει ο σκοπευτής, φτάνει σε ένα σημείο (περίοδο) παύσης του κύκλου της αναπνοής. Κατά την περίοδο αυτή, ο σκοπευτής είναι τελείως χαλαρός, άρα δεν υπάρχει η παραπάνω κίνηση του στήθους του. Η περίοδος αυτή κρατάει φυσιολογικά 3-5 δευτερόλεπτα, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο (ανάλογα και τον χρήστη, τη φυσική του κατάσταση, αλλά και τους πνεύμονές του). Είναι το ιδανικό σημείο της εκπυρσοκρότησης του όπλου. Και καλό είναι να μην προσπαθήσει ο σκοπευτής να κρατήσει περισσότερο την αναπνοή του, αφού η έλλειψη οξυγόνου θα επηρεάσει την όραση του σκοπευτή, αλλά και τη δυνατότητα εστίασης στα σκοπευτικά.

7. Οπτική επιβεβαίωση (Followthrough)

Είναι ίσως ένα από τα βασικά στοιχεία που διακρίνει έναν καλό σκοπευτή από έναν grand master σκοπευτή. Ουσιαστικά κατά τη διαδικασία αυτή ο σκοπευτής παρακολουθεί τη θέση του σκοπευτικού του μέχρι το κλάσμα του δευτερολέπτου που το όπλο εκπυρσοκροτεί και το βλήμα εξέρχεται από την κάνη του όπλου. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο σκοπευτής ξέρει ακριβώς σε ποια ζώνη του στόχου έχει προσκρούσει το βλήμα, χωρίς να καθυστερήσει περισσότερο (κάτι που κοστίζει σε βαθμολογία) με την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του στο στόχο που βάλλει. Έτσι, διαβάζοντας το σκοπευτικό τη στιγμή της κάθε εκπυρσοκρότησης, γνωρίζει ακριβώς τα αποτελέσματά του στον κάθε στόχο, είτε είναι χάρτινος είτε μεταλλικός.

Εδώ να κάνουμε μία αναφορά σε μία λανθασμένη αντίληψη, ειδικά όσον αφορά τους μεταλλικούς στόχους. Κάποιοι θεωρούν τον ήχο που κάνει ο μεταλλικός στόχος όταν βληθεί σαν σημείο αναφοράς ότι η βολή ήταν πετυχημένη, οπότε και συμβουλεύουν νέους σκοπευτές να βασίζονται στην ακοή τους για να διαγνώσουν την επιτυχία τους σε ένα μεταλλικό στόχο. Αυτό είναι λανθασμένο και πιο αργό γιατί απλούστατα συνηθίζει ο σκοπευτής να βασίζεται στην ακοή του, η οποία είναι πιο αργή από την όρασή του (στην περίπτωση δηλαδή που παρακολουθεί το σκοπευτικό μέσα από τη διαδικασία του followthrough). Η αντίληψη μέσα από την όρασή μας είναι σαφέστατα ταχύτερη από αυτήν που βασίζεται στην ακοή μας.

Επίσης, μία μικρή λεπτομέρεια είναι ότι στην περίπτωση ενός μεταλλικού στόχου, σε όποιο σημείο της επιφάνειάς του θα βληθεί, ο ήχος θα ακουστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές (ένα popper είναι ρυθμισμένο να πέφτει μόνο όταν βληθεί στο επάνω μέρος του. Χτυπήματα κάτω από αυτό θα ακουστούν, αλλά δεν θα έχουν επιτυχές αποτέλεσμα). Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι η οπτική επιβεβαίωση είναι ταχύτερη και πολύ πιο αξιόπιστη από την ακουστική.

Κλείνοντας το άρθρο αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι όλες αυτές οι παράμετροι είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθούνται από τον σκοπευτή την ώρα που εκτελεί ένα στάδιο πρακτικής σκοποβολής κάτω από στρες. Το κλειδί της επιτυχίας είναι μέσα από την προπόνησή μας (ξηρά, αλλά και με πυρομαχικά) να φτάσουμε στο σημείο να εκτελούμε όλα τα παραπάνω υποσυνείδητα και αυτόματα. Όταν το πετύχουμε αυτό, μετά από πολλές ώρες σκληρής προπόνησης και προετοιμασίας, τότε θα δούμε και τεράστια διαφορά στις επιδόσεις μας. Και αυτό γιατί θα έχουμε απαλλαχτεί από τη συνειδητή παρακολούθηση των παραπάνω παραμέτρων και θα έχουμε να ασχοληθούμε με την επίλυση του προβλήματος (σταδίου) μόνο, καθώς και με ότι απρόοπτο μπορεί να παρουσιαστεί (π.χ. εμπλοκή, αφλογιστία κ.λ.π).

Μέχρι το επόμενο τεύχος… προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση λοιπόν! Και μη ξεχνάτε ποτέ τους βασικούς κανόνες ασφάλειας των όπλων και τη συνεχή και ουσιαστική αναφορά σε αυτούς.

Δημοσιεύθηκε στο 18ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα