Βαλλιστική δοκιμή στα όπλα της SIG SAUER: P 226 X-FIVE / P 228 / P 229

By

γράφει ο Δημήτρης Σκλάβης

Στο παρόν τεύχος μου ζητήθηκε από το περιοδικό Shooters να πραγματοποιήσω μία βαλλιστική δοκιμή των τριών δημοφιλέστερων πιστολιών της SIG SAUER στη σκοποβολή IPSC, με σκοπό να μεταφέρω τις απόψεις μου και τα προσωπικά μου συμπεράσματα. Προσπάθησα όσο το δυνατόν καλύτερα, πάντα με τα ελληνικά δεδομένα, να πραγματοποιήσω αυτή τη βαλλιστική δοκιμή και το κατάφερα στο σκοπευτήριο Κοκκινοχώματος Καβάλας.

Προδιαγραφές της βαλλιστικής δοκιμής

Για τη βαλλιστική δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν τρία όπλα της SIG SAUER, όλα διαμετρήματος 9mm, τα μοντέλα P 226 X-Five, P 228 και P 229. Αρχικά, πραγματοποιήθηκαν ρυθμιστικές βολές και των τριών πιστολιών, με σκοπό να γνωρίζω την ακριβή σκοπευτική γραμμή του κάθε όπλου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής και αντικειμενική η βαλλιστική δοκιμή. Τα φυσίγγια που χρησιμοποιήθηκαν καθόλη τη διάρκεια των δοκιμών, ήταν αυτά της MAGTECH, 9mm 124 grain. Χρησιμοποίησα δύο διαφορετικές αποστάσεις για τις δοκιμές, αυτή των 12 μέτρων και αυτή των 25 μέτρων, που είναι και οι βασικές αποστάσεις στα αγωνίσματα της IPSC. Στην κάθε απόσταση έριξα 10 φυσίγγια με το κάθε όπλο, ώστε να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα των σχηματισθέντων «γκρουπ» βολών. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν 26 βαθμοί που δεν επηρεάζει τις πιέσεις των φυσιγγίων όταν βρίσκονται υπό σκιά.

Τεχνική ανάλυση των όπλων, πριν τη βαλλιστική δοκιμή

Τα τρία όπλα διαθέτουν στην κάνη τους έξι (6) δεξιόστροφες (RH) ραβδώσεις (rifling grooves), με βήμα ραβδώσεως 1/10 inc (twist rate). H ράβδωση είναι ανάγλυφη (traditional rifling). Για το crown της κάνης δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία, διότι ίσως να αποτελεί στοιχείο τεχνικό που δεν αναφέρεται για λόγους κατασκευαστικούς. Το μόνο που μπόρεσα να βρω για το crown είναι από αναφορά Αμερικανού οπλουργού στο XDS, που λέει ότι είναι recessed muzzle crown. Η κατασκευή γενικά όλων των κανών της SIG SAUER γίνεται στο Eckemforde-Germany, με δύο τρόπους κατασκευής, τον ηλεκτροχημικό (electro-chemical rifling) ή με κρύα σφυρηλάτηση (cold hammer rifling) και είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στη χρόνια χρήση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάτοχοι πιστολιών SIG SAUER στα διάφορα forum ( AR 15.com, XDS). Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από 80.000 – 100.000 φυσίγγια, εξακολουθούν να είναι λειτουργικές. Στο είδος της ραβδώσεως, επίσης, γίνεται ιδιαίτερη μνεία για την ανθεκτικότητά της, αν και στο άκρο της είναι πολύ λεπτή συγκρινόμενη με ραβδώσεις των BERETTA, CZ κ.α. Το μυστικό πιθανόν της ανθεκτικότητας είναι το μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή της που, όπως αναφέρουν επίσης Αμερικανοί κάτοχοι, είναι high grade steel. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω, διότι παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση των βολών, το μήκος της κάνης του κάθε όπλου που είναι 5 inc. για το Χ-Five, και 3.9 inc για τα Ρ 228 και Ρ229.

Η βαλλιστική δοκιμή των όπλων

ballistiki-dokimi-sig-sauer-12m-25mΣτα αποτελέσματα τώρα της δοκιμής θα δούμε στη φωτογραφία που γράφεται η απόσταση 12 μέτρα, στο επάνω μέρος που έριξε το Ρ229, ένα πολύ καλό γκρουπ 8 βλημάτων περίπου 1 – 1.5 inc. με δύο βλήματα εκτός (πιθανόν δικό μου λάθος), στο κέντρο είναι η βολή του Χ-Five που είναι λίγο καλύτερη από το Ρ229 με «γκρουπ» 1 inc.και στο κάτω μέρος η βολή του Ρ228 που έχει μεγαλύτερη διασπορά από τα άλλα δύο όπλα και είναι σε δύο γκρουπ των 2 – 2.5 inc. και 1.5 – 2 inc. Στη δεύτερη φωτογραφία που αναγράφεται η απόσταση των 25 μέτρων, θα παρατηρήσουμε στο επάνω μέρος, που είναι οι βολές του Ρ229, ένα αρκετά καλό «γκρουπ», περίπου στο κέντρο του στόχου 1 – 1,5 inc. και ένα μικρότερο τεσσάρων (4) βλημάτων στην κάτω πλευρά 2.5 – 3 inc. Στο μέσο της φωτογραφίας όπου είναι οι βολές του Χ-Five, βλέπουμε ένα πολύ καλό «γκρουπ» οκτώ (8) βλημάτων 1.5 inc. ακριβώς πάνω από το κέντρο με δύο βλήματα με μικρή απόκλιση, ενώ στο κάτω μέρος που είναι οι βολές του Ρ228 έχουμε βασικά ένα «γκρούπ» με διάμετρο 4 – 4.5 inc.

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη βαλλιστική δοκιμή, θέλουν όλα τα πιστόλια να έχουν καλές βαλλιστικές επιδόσεις, με το X-Five όμως να ξεχωρίζει και με διαφορά για χρήση στα αγωνίσματα της IPSC. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των δοκιμών όπως προανέφερα έπαιξε το μήκος της κάνης του X-Five, το οποίο έδωσε μεγάλο πλεονέκτημα για τη συγκέντρωση των βολών, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες αποστάσεις. Προσωπικά, για τα αγωνίσματα της IPSC θα επέλεγα ένα X-Five, αλλά στην περίπτωση που επιθυμούσα ένα όπλο για την προσωπική μου ασφάλεια, θα δυσκολευόμουν να επιλέξω μεταξύ του P228 και του P229!

Δημοσιεύθηκε στο 19ο τεύχος του περιοδικού Shooters, Σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα