αντιμέτωποι με τους μηχανισμούς: κινούμενοι στόχοι

Αντιμέτωποι με τους μηχανισμούς – Μέρος Α’: Κινούμενοι στόχοι

By

Για το στήσιμο ενός αξιοπρεπούς αγώνα σκοποβολής IPSC απαιτείται σχεδόν πάντα ένα καλό budget, κάποιοι άνθρωποι με καλή εμπειρία, καθώς και κάποια «χέρια» που θα αναλάβουν να τον κάνουν πραγματικότητα. Αυτό που συχνά ανεβάζει το επίπεδο μίας διοργάνωσης, αλλά παράλληλα και το κόστος της, είναι η χρήση μηχανισμών που αποσκοπούν να δώσουν ένα επιπρόσθετο βαθμό δυσκολίας στους σκοπευτές. Όσο αφήνεται ελεύθερη η φαντασία των σχεδιαστών, όλο και πιο πολύπλοκοι μηχανισμοί εντάσσονται στη δύναμη κάθε σωματείου, κάνοντας το «παιχνίδι» πολλές φορές να ξεφεύγει από τα όρια της διασκέδασης και να αποτελεί σπαζοκεφαλιά για τους σκοπευτές.

Αρκετοί σκοπευτές, και συνήθως οι πιο αρχάριοι, αντιμετωπίζουν εκ των προτέρων τους μηχανισμούς ως στόχους υψηλής δυσκολίας. Αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς λανθασμένη, και αν είστε ένας από αυτούς τους σκοπευτές, θα προσπαθήσουμε με αυτό το άρθρο να σας αλλάξουμε τη γνώμη. Όταν ένας σκοπευτής θεωρεί ως «πρόβλημα» έναν κινούμενο στόχο που βρίσκεται στο στάδιο ενός αγώνα, τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει προπονηθεί αρκετά σε αυτού του είδους τις κατασκευές και νιώθει ανασφάλεια για το πόσο αποτελεσματικός θα είναι κατά τη βολή του. Πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα, που αν αναπολήσετε λίγο στο παρελθόν σας, θα δείτε ότι το νιώσατε και την πρώτη φορά που βάλλατε πρός έναν κλασσικό στόχο. Σαν μια πρώτη συμβουλή θα σας λέγαμε ότι το κλειδί σε μία επιτυχημένη βολή προς έναν κινούμενο στόχο είναι αρχικά να έχετε εξοικειωθεί με αυτόν κατά την προπόνησή σας και να μην περιμένετε να τον αντιμετωπίσετε πρώτη φορά σε έναν αγώνα. Ας μελετήσουμε όμως μαζί τους πιο συνηθισμένους μηχανισμούς.

κινούμενοι στόχοι, προπόνηση

Κινούμενοι στόχοι

Μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές μηχανισμών που συναντάμε είναι οι κλασσικοί κινούμενοι στόχοι. Αν και πρόκειται για μηχανισμούς που στηρίζονται στην ίδια Αρχή, υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανάλογα με τα γούστα του κατασκευαστή. Από έναν στόχο σε κίνηση, μέχρι δύο ή τρεις στόχους όπου ενδιάμεσα υπάρχει και ένας στόχος ποινής, ο οποίος κινείται και αυτός και συγχρονίζεται σε κάποιες περιπτώσεις με τους υπόλοιπους δύο. Ως κινούμενους στόχους λοιπόν προσδιορίζουμε όλους τους μηχανισμούς που ακολουθούν οποιαδήποτε πορεία (αριστερά-δεξιά ή πάνω-κάτω), κάνοντας μία απλή ταλάντωση.

Η ποικιλία των κατασκευών όσο και η επιλογή κατασκευής των μηχανισμών, συνεπάγεται σε άπειρους συνδυασμούς κινούμενων στόχων με διάφορες ταχύτητες (αργούς-γρήγορους) και διάφορες συστοιχίες (μονοί στόχοι ή συνδυασμός πολλών στόχων με αντίθετες κινήσεις). Η λογική που προσεγγίζουμε σχεδόν όλους αυτούς τους στόχους είναι η ίδια. Σε μία προσπάθεια μας να καταγράψουμε όλες τις πιθανές εκδοχές που θα περάσουν από το μυαλό ενός σκοπευτή για να βάλλει προς έναν κινούμενο στόχο, παραθέτουμε έναν πίνακα με ενδεικτικά σχόλια και στη συνέχεια αναλύουμε την κάθε περίπτωση φτάνοντας σταδιακά στην ιδανική λύση.

Βολή ακολουθώντας τον στόχο

Πρόκειται ίσως για το πιο τρανταχτό λάθος που συναντάμε συνήθως σε αρχάριους σκοπευτές ή σε σκοπευτές που έχουν κάποια εμπειρία από άλλο σκοπευτικό αγώνισμα με την μέθοδο της προσκόπευσης. Δεν «κυνηγάμε» το στόχο γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα το κάνουμε με ακρίβεια. Οι σκοπευτές που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί όταν καταλήγουν στην καλύτερη περίπτωση με σκόρπιες βολές, καθώς συνήθως τις περισσότερες φορές καταλήγουν με κάποιο Miss. Αντιθέτως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, υπάρχει μία άλλη μορφή μηχανισμών που μας υποχρεώνει να τους ακολουθήσουμε και δεν είναι άλλη από το λεγόμενο «τρενάκι».

Βολή σε κατάσταση ηρεμίαςantimetopoi-me-tous-kinoumenous-stoxous-3

Αν το αγώνισμά μας βασιζόταν μόνο στις βολές ακριβείας, τότε ίσως να αποτελούσε και τη σοφότερη λύση. Στην περίπτωσή μας όμως καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και ο χρόνος που θα ολοκληρώσουμε ένα στάδιο, με αποτέλεσμα η αναμονή για να έρθει ένας κινούμενος στόχος σε κατάσταση ηρεμίας να είναι απλά… καταστροφική! Αν και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ίσως να μας συμφέρει να βάλλουμε έναν κινούμενο στόχο σε κατάσταση ηρεμίας, αυτές υπάρχουν μόνο όταν αυτός είναι ορατός και από μία άλλη θέση του σταδίου όπου στη συνέχεια θα αναγκαστούμε να περάσουμε ή να έχουμε ορατότητα από εκεί. Ο βασικός κανόνας πάντως θέλει ο στόχος να βληθεί σε ένα χρονικό σημείο που θα μας στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερο σε χρόνο και ταυτόχρονα θα μας αυξήσει τις πιθανότητες για επιτυχημένες βολές, γιαυτό και ως γενικότερη αντιμετώπιση των κινούμενων στόχων αυτή η τακτική είναι λανθασμένη.

Βολή στο μέγιστο σημείο της κίνησης ενός στόχου

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε αρχίσει να αντιμετωπίζουμε τους κινούμενους στόχους πιο ρεαλιστικά και αυτό που μας λείπει πλέον είναι λίγη παραπάνω προπόνηση. Αν και ως βασική αρχή είναι σωστό να περιμένουμε τον στόχο στο μέγιστο σημείο που φτάνει κατά την ταλάντωσή του, πολλές φορές είναι αδύνατον να βάλλουμε προς αυτόν δύο βολές (double-tap) με την μία ταλάντωση. Ακόμη και αν το πράξουμε, είναι πιθανόν οι βολές μας να μην είναι τόσο αποτελεσματικές και πιθανότατα η δεύτερη βολή να βρεθεί εκτός στόχου. Τα πράγματα πολυπλέκονται αν συνυπολογίσουμε ότι κάθε κινούμενος στόχος είναι διαφορετικής κατασκευής και έχει και διαφορετική ταχύτητα, που σημαίνει ότι η διάρκεια που παραμένει στο μέγιστο σημείο της ταλάντωσής του δεν είναι ποτέ η ίδια. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά έναν κινούμενο στόχο, αρκεί να ξέρουμε από την προπόνησή μας το συνολικό χρόνο που χρειαζόμαστε για να έχουμε ένα επιτυχημένο double-tap, και στη συνέχεια να χρονομετρήσουμε τη διάρκεια που παραμένει ο κινούμενος στόχος στο μέγιστο σημείο του. Μπορούμε να διασφαλίσουμε δύο επιτυχημένες και καλές βολές στο χρόνο που μας προσφέρεται όταν ο κινούμενος στόχος βρίσκεται στο μέγιστο σημείο του; Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι όχι. Η λύση λοιπόν είναι να κερδίσουμε οπουδήποτε μπορούμε λίγο παραπάνω χρόνο ώστε στη μία ταλάντωση να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η λύση είναι η ακόλουθη.

Μία βολή αμέσως πριν και μία αμέσως μετά το μέγιστο

κινούμενοι στόχοι, σκοποβολή IPSC

Με μία απλή προπόνηση μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να περιμένουμε τον στόχο στο μέγιστο σημείο της ταλάντωσής του. Το μυστικό όμως για μία πετυχημένη βολή είναι να εκπαιδευτούμε ώστε να έχουμε φέρει τα σκοπευτικά μας στο σωστό σημείο και λίγο πριν φτάσει στο μέγιστο ο κινούμενος στόχος, να ρίξουμε την πρώτη μας βολή. Αυτό θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ακολουθήσει απευθείας και η δεύτερη βολή που θα βρει τον κινούμενο στόχο αμέσως μετά την επιστροφή του από το μέγιστο σημείο του.

Μπορεί να ακούγεται ως ένα δύσκολο εγχείρημα, σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί να ακολουθηθούν κάποιοι απαραίτητοι κανόνες.

1ον: Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σταδίου (briefing) και κατά τη φάση που ο κριτής του σταδίου μας δείχνει την κίνηση των κινούμενων στόχων, θα πρέπει να αποτυπώσουμε στη μνήμη μας το σημείο που θα περιμένουμε τον κινούμενο στόχο και θα ευθυγραμμίσουμε τα σκοπευτικά μας. Επίσης, μπορούμε να χρονομετρήσουμε τη διάρκεια που κάνει ένας κινούμενος στόχος ώστε να έλθει πάλι στο μέγιστο σημείο του, γεγονός που θα μας βοηθήσει στο να καταστρώσουμε τη στρατηγική μας για την εκτέλεση του σταδίου. Όταν επιλέξουμε να βάλλουμε προς έναν κινούμενο στόχο, δεν σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει απευθείας στην πρώτη του ταλάντωση. Μπορεί να είναι αρκετά αργότερα ανάλογα με το πώς μας συμφέρει να εκτελέσουμε το στάδιο, αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει όμως σε κάθε περίπτωση είναι να ασχοληθούμε μόνο μία φορά με αυτό το στόχο και σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

2ον: Ένα ακόμη σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του σταδίου ή όταν κάποιος άλλος σκοπευτής ρίχνει το στάδιο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη ρίψη του μεταλλικού στόχου και την ενεργοποίηση του κινούμενου στόχου. Αυτό το διάστημα ποτέ δεν είναι το ίδιο με κάποιο μηχανισμό σε άλλο στάδιο, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως π.χ. το μέγεθος του μεταλλικού στόχου, το μήκος του συρματόσχοινου ενεργοποίησης ή ακόμη και το πώς είναι τοποθετημένος ο μοχλός που συγκρατεί τον κινούμενο στόχο πριν την ενεργοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση ένα χρονόμετρο είναι απολύτως απαραίτητο καθώς έχοντας το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ενεργοποίηση του κινούμενου στόχου, μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα τη στρατηγική εκτέλεσης του σταδίου.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι η ενεργοποίηση του κινούμενο στόχου γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, ειδάλλως όπως είναι αναμενόμενο το μέγιστο σημείο θα αλλάζει κάθε φορά.

Χτίστε την αυτοπεποίθηση σας με μεθοδική προπόνηση

Όπως και οι υπόλοιποι μηχανισμοί που θα δούμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας, χρειάζονται τον απαραίτητο χρόνο στην προπόνησή μας ώστε να μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προπονηθεί επαρκώς στους κινούμενους στόχους και στην τεχνική που αναλύσαμε, χρησιμοποιώντας όλους τους πιθανούς μηχανισμούς. Ξεκινήστε την προπόνησή σας με έναν αργό κινούμενο στόχο και στη συνέχεια αυξήστε το επίπεδο δυσκολίας αυξάνοντας την ταχύτητά του. Ένας τρόπος να αυξήσετε σταδιακά την ταχύτητα ενός κινούμενου στόχου, είναι με την προσθήκη βάρους στον βραχίονα που κινεί το στόχο. Προσθέστε ένα βαρύτερο αντικείμενο (μεταλλική ράβδο, βαρίδιο, κλπ.) και ασφαλίστε το με tire-up στο τέλος του βραχίονα. Αυτό θα αυξήσει την ταχύτητα που κινείται ο κινούμενος στόχος και θα σας δώσει το περιθώριο για πιο ολοκληρωμένη προπόνηση. Χρησιμοποιήστε το χρονόμετρό σας και κάντε όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την κίνηση του στόχου για να τον αντιμετωπίσετε επαρκώς σε έναν αγώνα.

Δημοσιεύθηκε στο 23ο τεύχος του περιοδικού Shooters, σκοποβολής IPSC.

Ίσως σας αρέσουν

Hot News

post-image
Πήλινος Στόχος

Παγκύπριο Πρωτάθλημα Σκοποβολής ΟΠΑΠ: Ο Ντίνος Κωνσταντίνου κέρδισε το «Κύπελλο Λάρνακας»

   γράφει ο Ανδρέας Λαζανίτης Νικητής στον πρώτο αγώνα κόμπακ στους έφηβους ο Βαρνάβας Θεοδώρου, στους βετεράνους ο Χαράλαμπος...
Διαβάστε Περισσότερα
post-image
Σταθερός Στόχος

Αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας από τον ΣΚΟΑΑΠΘ

Ο σκοπευτικός όμιλος αποφοίτων Α.Π.Θ. προκηρύσσει διασυλλογικούς αγώνες αεροβόλων όπλων Α’ κατηγορίας-κατάταξης: Ανδρών, Γυναικών, Εφήβων, Νεανίδων και τουφέκι παίδων...
Διαβάστε Περισσότερα