Σκοποβολή IPSC

Η Σκοποβολή I.P.S.C (International Practical Shooting Confederation) είναι ένα δυναμικό άθλημα, όπου οι αρχές της ακρίβειας, της ταχύτητας και της ισχύς αρμονούν για ένα μέγιστο αποτέλεσμα. Απαιτεί από τους σκοπευτές να βάλλουν με ταχύτητα και ακρίβεια, συχνά εν κινήσει, και αναπτύσσοντας τεχνικές μεταξύ των οποίων τράβηγμα από τη θήκη, αλλαγή γεμιστήρα εν κινήσει, γρήγορη εναλλαγή μεταξύ στόχων κ.λ.π., με βασικό γνώμονα την ασφάλεια.

Εάν πλήττετε με τη Σκοποβολή που απαιτεί σκόπευση μόνο από ένα σημείο, τότε το άθλημα της Σκοποβολής I.P.S.C είναι σίγουρα για εσάς! Ανεξάρτητα με το πόσο καλός μπορείτε να γίνετε, η Σκοποβολή I.P.S.C θα έχει πάντα κάτι καινούργιο για να σας προσφέρει, καθώς οι σκοπευτές δεν αγωνίζονται μόνο με αθλητές της ίδιας ή και περισσότερης εμπειρίας, αλλά πρώτα από όλα με τον εαυτό τους.

Οι χάρτινοι και οι μεταλλικοί στόχοι είναι από τα βασικά υλικά ενός σχεδιαστή σταδίου. Συνδυάζοντάς τα για τη δημιουργία του, και τοποθετώντας τα σε διαφορετικές αποστάσεις ή καλύπτοντας τα με φυσικά ή μη εμπόδια, αποτελούν το «χαρακτήρα» του κάθε σταδίου.Το επίπεδο δυσκολίας μπορεί πάντα να αυξηθεί με το μοναδικό τρόπο που επιλέγει κάθε φορά ο σχεδιαστής, μεταξύ των οποίων με την προσθήκη κινούμενων στόχων, στόχων που ενεργοποιούν ή εμφανίζουν άλλους στόχους, στόχοι με το μεγαλύτερο μέρος τους καλυμμένο καθώς και με την προσθήκη εμποδίων, περιορισμών στην κίνηση ή ορισμό συγκεκριμένης θέσης σκόπευσης (π.χ. ξαπλωμένος, γονατιστός, κλπ). Ο σκοπευτής καλείται να ξεπεράσει το κάθε σκοπευτικό εμπόδιο, και με τον καλύτερο δυνατό χρόνο και τη μεγαλύτερη δυνατή ευστοχία, και να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η συγκέντρωση των μέγιστων βαθμών επί των στόχων διαιρούμενο με το χρόνο. Όλα τα στάδια του αγώνα θα κρίνουν το νικητή και θα καταταχθεί ανάλογα με την κατηγορία και υποκατηγορία που αγωνίζεται.

Γενικότερα, το άθλημα της Πρακτικής Σκοποβολής (IPSC) διαιρείται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το τύπο όπλου που αγωνίζονται οι σκοπευτές. Οι κατηγορίες είναι αυτές του πιστολιού, τουλειόκανου και του ραβδωτού τυφεκίου. Και στα τρία παραπάνω αγωνίσματα αναγνωρίζονται κατηγορίες ανδρών, γυναικών, νέων, βετεράνων και παλαίμαχων σκοπευτών. Σύμφωνα με τους εκάστοτε κανονισμούς IPSC έχουν δημιουργηθεί κατηγορίες που βασίζονται σε τεχνικές λεπτομέρειες των όπλων που αγωνίζονται οι σκοπευτές, και αναλόγως κατατάσσονται στα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει καθώς, ανάλογα με το όπλο που διαθέτει ο κάθε σκοπευτής, αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιον άλλο, λόγω τεχνικών βελτιώσεων που μπορεί να υπάρχουν. Μερικές από τις βασικές κατηγορίες είναι αυτή της Open, της Standard, της Production,της Revolver και της Classic, λεπτομέρειες για τις οποίες μπορείτε να βρείτε στους τρέχων κανονισμούς IPSC.

Κάποιες από τις τεχνικές λεπτομέρειες των παραπάνω κατηγοριών, ορίζουν και τη βαθμολογία επί των στόχων. Σε γενικές γραμμές, οι χάρτινοι στόχοι χωρίζονται σε τρείς ζώνες Alpha (A), Charlie (C) και Delta (D) και η κάθε ζώνη βαθμολογείται βάση δύο δεικτών Minor και Major, που ορίζουν την ισχύ του κάθε όπλου στον αγώνα. Στην κλίμακα Minor ανήκουν όλα τα όπλα που έχουν Συντελεστή Δύναμης από 125 έως και 175. H ζώνη Α βαθμολογείται με 5 βαθμούς, η ζώνη C με 3 βαθμούς και η ζώνη D με 1 βαθμό. Στην κλίμακα Major ανήκουν τα όπλα με Συντελεστή Δύναμης από 175 και πάνω, με τη ζώνη Α να βαθμολογείται στους 5 βαθμούς, τη ζώνη C στους 4 βαθμούς και τη ζώνη D στους 2 βαθμούς. Όλοι οι μεταλλικοί στόχοι βαθμολογούνται με το μέγιστο της βαθμολογίας, δηλαδή με 5 βαθμούς. Ο Συντελεστής Δύναμης προκύπτει από το μαθηματικό τύπο:

Βάρος Βλήματος * Ταχύτητα / 1000

Μπορεί πολλά από τα παραπάνω να δημιουργούν με την πρώτη επαφή σύγχυση, αλλά σίγουρα θα ξεπεραστούν στην πράξη, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι οι κανονισμοί μαθαίνονται εμπειρικά στο πεδίο και όχι προσπαθώντας να αποστηθίσετε ολόκληρο το εγχειρίδιο. Παρ’ όλα αυτά, καλός σύμβουλος είναι πάντα ένα αντίγραφο να βρίσκεται στους αγώνες και στην προπόνηση, ώστε να μπορείτε να το συμβουλευτείτε ανά πάσα στιγμή.

Η Σκοποβολής I.P.S.C είναι ένα διεθνές άθλημα, ενεργό σε περισσότερες από 75 χώρες σε όλο τον κόσμο. Την κηδεμονία της Σκοποβολής I.P.S.C στην Ελλάδα την έχει αναλάβει η ΣΚ.Ο.Ε. (Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος) και τη διαχειρίζεται μέσω της Ε.Τ.Ε.Π.Σ (Ειδική Τεχνική Επιτροπή Πρακτικής Σκοποβολής).

Ακόμη κι εάν δεν είστε σίγουρος για το αν η Σκοποβολή I.P.S.C. καταφέρει να σας συναρπάσει, αξίζει μια επίσκεψη σε έναν αγώνα για να γνωρίσετε το άθλημα από κοντά, και να ενημερωθείτε πλήρως γύρω από αυτό.

Το shooters.gr σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθείτε άμεσα για τους επερχόμενους αγώνες είτε από το ημερολόγιο στα αριστερά της αρχικής σελίδας, είτε στην ενότητα «Αγώνες-Προκηρύξεις», ακόμα μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο σωματείο και σκοπευτήριο για εύκολη πρόσβαση μέσω του χάρτη «Shooters map».