Μετάβαση σε περιεχόμενο


Φωτογραφία

Κρυογενείς επεξεργασία


 • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
10 απαντήσεις στο θέμα

#1 snipercarp

snipercarp

  Νέο Μέλος

 • Μέλη
 • 13 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΚαστοριά

Δημοσιεύθηκε 04 Φεβρουάριος 2010 - 02:20 μμ

λογικα ολοι εχουμε ακουσει οτι αυτη επεξεργασια στις μεταλικα μερη του οπλου οτι προσφερει αντοχη κ.τ.λ.ξερει κανενας εδω στην ελλαδα αν κανει κανενας γιατι πηρα σε εκεινη την εταιρια στην ηλιουπολη και ειπε οτι οπλα εκανε αλλα τωρα δεν κανει.υπαρχει κανενας αλλος?

Επεξεργάσθηκε από snipercarp, 04 Φεβρουάριος 2010 - 02:21 μμ.


#2 exkostas

exkostas

  Master

 • Μέλη
 • 1.092 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΙΩΑΝΝΙΝΑ
 • Όπλο:CZ SP 01... benelli super 90 M1-molot verp 12-σχεδον τα παντα απο benelli

Δημοσιεύθηκε 04 Φεβρουάριος 2010 - 07:55 μμ

λογικα ολοι εχουμε ακουσει οτι αυτη επεξεργασια στις μεταλικα μερη του οπλου οτι προσφερει αντοχη κ.τ.λ.ξερει κανενας εδω στην ελλαδα αν κανει κανενας γιατι πηρα σε εκεινη την εταιρια στην ηλιουπολη και ειπε οτι οπλα εκανε αλλα τωρα δεν κανει.υπαρχει κανενας αλλος?

Γεια σου φιλε μου, ειλικρινα δεν καταλαβα την ερωτηση σου, η κρυογενης επεξεργασια γινεται για την κατασκευη ενος οπλου η για να διορθωση προβλημα σε κανες που εχουν στραβωσει. Τι ακριβως ζητας? για να μπορεσουνε να σου πουμε τι και πως.
Έξαρχος Κωνσταντίνος

#3 Γιάννης Μαραγκουδάκης

Γιάννης Μαραγκουδάκης

  Πρόεδρος ΖΕΥΣ Χανίων

 • Πρόεδροι
 • 11 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΧανιά
 • Αγώνισμα:Σκοποβολή IPSC

Δημοσιεύθηκε 04 Φεβρουάριος 2010 - 09:13 μμ

Την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδω εργασία με θέμα κρυγενική επεξεργασία μετάλων ...μέσα σ'αυτήν γράφει ακι για την κατργασία των μερών των όπλων..
Υπομονή όμως να παραδωθεί πρώτα και μετά θα δημοσιυθεί όπως λογικά πρέπει..

Επεξεργάσθηκε από sotiris, 04 Φεβρουάριος 2010 - 10:44 μμ.
Κεφαλαία γράμματα


#4 snipercarp

snipercarp

  Νέο Μέλος

 • Μέλη
 • 13 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΚαστοριά

Δημοσιεύθηκε 05 Φεβρουάριος 2010 - 12:21 πμ

Από την εποχή που ο άνθρωπος ανακάλυψε το μέταλλο και άρχισε να το κατεργάζεται διαπίστωσε ότι υπάρχουν πάμπολλες εφαρμογές. Η τεχνολογία προχωράει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Νέες μέθοδοι συνεχώς ανακαλύπτονται και μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία. Η κατεργασία CRYO που πρόσφατα είδαμε να εφαρμόζεται στο χώρο της κατασκευής όπλων, είναι μια από αυτές τις νέες μεθόδους. Αποσκοπεί στη βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων της κάνης καθώς και των υπόλοιπων μεταλλικών εξαρτημάτων που απαρτίζουν το όπλο. Αυτή η τεχνολογία εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα.

Η επίσκεψή μας στους χώρους της εταιρείας Cryo μας έλυσε πολλές απορίες. Παράλληλα μας βοήθησε να αντιληφθούμε τις νέες προοπτικές που παρέχει η νέα αυτή τεχνολογία για την βελτίωση των όπλων.
Η κρυογενική άρχισε να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως στην αεροναυπηγική. Σε εμπορικό και βιομηχανικό επίπεδο άρχισε να εφαρμόζεται το 1966.
Η εταιρεία CryoTech ήταν πρωτοπόρος σ’ αυτόν τον τομέα. Αργότερα, το 1990, η εταιρεία 300ο Below εξαγόρασε την CryoTech και έγινε πλέον η ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο αυτό.
Η όλη διαδικασία αποσκοπεί στην αλλαγή της μοριακής δομής του μετάλλου, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο αλλά και τις καταπονήσεις.
Κρυογενική επεξεργασία είναι η επεξεργασία που γίνεται σε κάθε μεταλλικό αντικείμενο, το οποίο ψύχεται σε θερμοκρασία κάτω των -150°C.
Kατά την κρυογενική κατεργασία η κρυσταλλική δομή του μετάλλου συστέλλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα άτομα του μετάλλου δημιουργούν πιο πυκνή διάταξη μεταξύ τους κι έτσι εξαλείφονται τα κενά στην κρυσταλλική δομή του. Παράλληλα, εκτονώνονται οι παραμένουσες τάσεις.
Στα ανθρακούχα κράματα του σιδήρου (ατσάλι, μαντέμι) παρατηρείται επίσης το φαινόμενο της μεταβολής του εναπομείναντα από τη βαφή (διαδικασία σκλήρυνσης) οστενίτη σε μαρτενσίτη. Τέλος, κατά την κρυογενική επεξεργασία παρουσιάζεται επιπλέον και εμφάνιση καρβιδίων από τα ελεύθερα άτομα άνθρακα. Έτσι, καλύπτονται τα μικροκενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά τη χύτευση.
Για να το κάνουμε πιο απλό να πούμε ότι, πολλά από τα καρβίδια (άλατα με βάση τον άνθρακα) \ανήκουν στα κεραμικά υλικά και επομένως είναι σκληρά με αποτέλεσμα να λειτουργούν ενισχυτικά.
Οι τρεις κυριότερες μεταβολές που προκύπτουν στα μέταλλα, μετά την κρυογενική επεξεργασία είναι:
1. Η κρυσταλλική δομή του μετάλλου μεταβάλλεται σε πιο ανθεκτική δομή στη φθορά.
2. Επιτυγχάνεται μεγαλύτερη συνοχή στη δομή του μετάλλου με τελικό αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
3. Εκτονώνονται οι τυχαίες μεταλλικές εντάσεις που μπορεί να έχουν προκληθεί από θερμική ή μηχανική επεξεργασία στα μέταλλα.
Τα πλεονεκτήματα της κρυογενικής επεξεργασίας είναι:
- Αυξημένη αντοχή στην τριβή (φθορά).
- Αυξημένη αντοχή στην κόπωση
- Μετατροπή του οστενίτη σε μαρτενσίτη* στα φερριτικά μέταλλα
(* Ο μαρτενσίτης είναι πολύ πιο σκληρός από τον οστενίτη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η σκληρότητα του μετάλλου)
- Μείωση των ταλαντώσεων
- Αύξηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας
- Μεταβολή στη μεταφορά της θερμότητας
- Σταθεροποίηση των μετάλλων με τη μείωση της παραμόρφωσης λόγω θερμότητας, έντασης και ταλαντώσεων, και τέλος
- Εξάλειψη των παραμενουσών τάσεων.

Στο χώρο των όπλων η κρυογενική αρχικά είχε εφαρμογή στις κάνες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία 300ο Below έχει ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μετά από μελέτες έχει καταφέρει να δημιουργήσει ειδικές συνθήκες επεξεργασίας για κάνες. Στην περιοχή που εδρεύει η εταιρεία στην Αμερική σε μηνιαία βάση εφαρμόζει την κρυογενική σε 5.000 κάνες.
Η κρυογενική μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μέταλλα: χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό κλπ.
Η διαδικασία που ακολουθείται για την επεξεργασία μιας κάνης είναι η εξής:
Η κάνη, μόλις φτάσει στο εργαστήριο της εταιρείας Cryo καθαρίζεται σχολαστικά με ειδικό καθαριστικό. Μετά τυλίγεται μέσα σε ένα ειδικό αντιπυρικό ύφασμα για την συνολική προστασία της σε όλη τη διαδικασία.
Ο κύκλος διάρκειας της επεξεργασίας είναι 48 ώρες. Τις πρώτες 8 μέσα στον ειδικό θάλαμο η θερμοκρασία πέφτει στους –200°C. Σ’ αυτή τη θερμοκρασία παραμένει για τις επόμενες 30 ώρες. Τις επόμενες 10 ώρες η θερμοκρασία μεταβάλλεται σταδιακά και ελεγχόμενα έως ότου φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε επόμενο στάδιο μπαίνει στο φούρνο όπου αναπτύσσει θερμοκρασία 150°C για την απομάκρυνση τυχών υγρασιών και τη πλήρη επαναφορά του μετάλλου (ανόπτυση). Αυτή είναι η όλη διαδικασία. Να πούμε ότι η διαδικασία της κρυογένεσης δεν επηρεάζει τις κάνες που εσωτερικά είναι χρωμιωμένες και ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μεταλλικά τμήματα του όπλου (βάση, μηχανισμό, τσοκ, κάνη κλπ)
Τρεις (3) μέρες ουσιαστικά χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η όλη διαδικασία και μπορεί να γίνει με την αποστολή των επιμέρους τμημάτων στην εταιρεία Cryo.
Σχετικά με το τι προσφέρει η κρυογενής επεξεργασία στις κάνες, να πούμε ότι στα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται:
- αύξηση διάρκειας ζωής των κανών κατά 250%
- βελτίωση της απόδοσης κατά 30% (για την ακρίβεια βολής αυτό αφορά κυρίως τα ραβδωτά όπλα)
- μείωση των ταλαντώσεων, ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες
- σταθερότερη απόδοση και τέλος,
- ταχύτερη αποβολή της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται κυρίως μετά από συνεχόμενες βολές.

Αυτά ισχύουν για όλα τα μεταλλικά εξαρτήματα του όπλου. Μια άλλη σημαντική εφαρμογή που έχει η κρυογενική και αφορά τα όπλα, είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στο αλουμίνιο. Άρα βάσεις από ergal, είτε αυτά είναι αλληλεπίθετα ή αυτογεμή όπλα μπορούν να δεχτούν την κρυογενική επεξεργασία.
Η όλη διαδικασία ελέγχεται ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση.
Η κρυογενική επεξεργασία δεν επηρεάζει τις κολλήσεις που υπάρχουν μεταξύ των κανών δεν επηρεάζει το χρώμιο εσωτερικά ή εξωτερικά αν υπάρχει και δεν επιφέρει καμία αρνητική επίπτωση.
Το κόστος για τις κάνες (ανεξάρτητα αν είναι δίκανο ή αυτογεμές) από ότι μας ενημέρωσαν, ανέρχεται στα 100 ευρώ για τα υπόλοιπα εξαρτήματα το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα.
Η κρυογενική επεξεργασία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε κάνη, παλιά ή καινούρια.
Πολύ μεγάλα οφέλη από τη κρυογενική επεξεργασία θα αποκομίσουν οι σκοπευτές και όλοι όσοι ρίχνουν αρκετές συνεχόμενες βολές.
Η κρυογενική είναι μια νέα τεχνολογία που έχει περάσει και στον χώρο της κατασκευής όπλων. Πάμπολλες εφαρμογές θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Η κρυογενική επεξεργασία μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα από την εταιρεία Cryo που εδρεύει στην Αργυρούπολη.
Τηλ.:210.9938358


ΜΟΤΟ
Η όλη διαδικασία αποσκοπεί στην αλλαγή της μοριακής δομής του μετάλλου με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο αλλά και τις καταπονήσεις.
Κρυογενική επεξεργασία είναι η επεξεργασία που γίνεται σε κάθε μεταλλικό αντικείμενο το οποίο ψύχεται σε θερμοκρασία κάτω των -150°C.

Η κρυογενική επεξεργασία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε κάνη, παλιά ή καινούρια.
Πολύ μεγάλα οφέλη από τη κρυογενική επεξεργασία θα αποκομίσουν οι σκοπευτές και όλοι όσοι ρίχνουν αρκετές συνεχόμενες βολές.Παράθυρο
Εφαρμογές της κρυογενικής

Το πεδίο εφαρμογών της κρυογενικής επεξεργασίας είναι ευρύ. Κρυογενική εφαρμόζεται κυρίως σε μεταλλικά αντικείμενα που μας ενδιαφέρει να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους και να έχουν βελτιωμένη αντίσταση στις μηχανικές καταπονήσεις.
Κύριος τομέας της κρυογενικής είναι οι κάνες των όπλων (ραβδωτών και λειόκανων). Οι κάνες των όπλων κατασκευάζονται από πρόσμιξη διαφόρων μετάλλων (χάλυβες). Στη μηχανολογία, αυτοί οι χάλυβες ανήκουν στην κατηγορία των ταχυχάλυβων και η κρυογενική επεξεργασία τους προϋποθέτει εξειδίκευση. Στο μέλλον θα δούμε την κρυογενική επεξεργασία να «συνεργάζεται» και με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις όπως μαγνητικά πεδία. Αυτή η διεργασία βρίσκεται ήδη σε πειραματικό στάδιο και γίνονται δοκιμές.
Σε μια πρόσφατη δοκιμή, σε μία κάνη που δέχτηκε κρυογενική επεξεργασία και παράλληλα εκτέθηκε σε μαγνητικό πεδίο τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν ήταν εντυπωσιακά. Οι τριβές στο εσωτερικό της κάνης μειώθηκαν αισθητά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το μεταλλικό βλήμα να αναπτύξει ισχυρές ιδιότητες μαγνητών με αποτέλεσμα να μειωθεί το ωφέλιμο βεληνεκές.
Όλα αυτά γίνονται σε πειραματικό στάδιο και το σίγουρο είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

απλα αυτη η εταιρια οπως παντα στην ελλαδα σταματησε να το κανει σε οπλα.τους πηρα τηλ. και μου ειπαν οτι τα "ψυγεια" τους ειναι κλεισμενα .ζητουμε λυση, την ξερει κανεις?¨\

Επεξεργάσθηκε από snipercarp, 05 Φεβρουάριος 2010 - 12:24 πμ.


#5 exkostas

exkostas

  Master

 • Μέλη
 • 1.092 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΙΩΑΝΝΙΝΑ
 • Όπλο:CZ SP 01... benelli super 90 M1-molot verp 12-σχεδον τα παντα απο benelli

Δημοσιεύθηκε 05 Φεβρουάριος 2010 - 09:52 πμ

Από την εποχή που ο άνθρωπος ανακάλυψε το μέταλλο και άρχισε να το κατεργάζεται διαπίστωσε ότι υπάρχουν πάμπολλες εφαρμογές. Η τεχνολογία προχωράει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Νέες μέθοδοι συνεχώς ανακαλύπτονται και μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία. Η κατεργασία CRYO που πρόσφατα είδαμε να εφαρμόζεται στο χώρο της κατασκευής όπλων, είναι μια από αυτές τις νέες μεθόδους. Αποσκοπεί στη βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων της κάνης καθώς και των υπόλοιπων μεταλλικών εξαρτημάτων που απαρτίζουν το όπλο. Αυτή η τεχνολογία εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα.

Η επίσκεψή μας στους χώρους της εταιρείας Cryo μας έλυσε πολλές απορίες. Παράλληλα μας βοήθησε να αντιληφθούμε τις νέες προοπτικές που παρέχει η νέα αυτή τεχνολογία για την βελτίωση των όπλων.
Η κρυογενική άρχισε να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως στην αεροναυπηγική. Σε εμπορικό και βιομηχανικό επίπεδο άρχισε να εφαρμόζεται το 1966.
Η εταιρεία CryoTech ήταν πρωτοπόρος σ’ αυτόν τον τομέα. Αργότερα, το 1990, η εταιρεία 300ο Below εξαγόρασε την CryoTech και έγινε πλέον η ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο αυτό.
Η όλη διαδικασία αποσκοπεί στην αλλαγή της μοριακής δομής του μετάλλου, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο αλλά και τις καταπονήσεις.
Κρυογενική επεξεργασία είναι η επεξεργασία που γίνεται σε κάθε μεταλλικό αντικείμενο, το οποίο ψύχεται σε θερμοκρασία κάτω των -150°C.
Kατά την κρυογενική κατεργασία η κρυσταλλική δομή του μετάλλου συστέλλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα άτομα του μετάλλου δημιουργούν πιο πυκνή διάταξη μεταξύ τους κι έτσι εξαλείφονται τα κενά στην κρυσταλλική δομή του. Παράλληλα, εκτονώνονται οι παραμένουσες τάσεις.
Στα ανθρακούχα κράματα του σιδήρου (ατσάλι, μαντέμι) παρατηρείται επίσης το φαινόμενο της μεταβολής του εναπομείναντα από τη βαφή (διαδικασία σκλήρυνσης) οστενίτη σε μαρτενσίτη. Τέλος, κατά την κρυογενική επεξεργασία παρουσιάζεται επιπλέον και εμφάνιση καρβιδίων από τα ελεύθερα άτομα άνθρακα. Έτσι, καλύπτονται τα μικροκενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά τη χύτευση.
Για να το κάνουμε πιο απλό να πούμε ότι, πολλά από τα καρβίδια (άλατα με βάση τον άνθρακα) \ανήκουν στα κεραμικά υλικά και επομένως είναι σκληρά με αποτέλεσμα να λειτουργούν ενισχυτικά.
Οι τρεις κυριότερες μεταβολές που προκύπτουν στα μέταλλα, μετά την κρυογενική επεξεργασία είναι:
1. Η κρυσταλλική δομή του μετάλλου μεταβάλλεται σε πιο ανθεκτική δομή στη φθορά.
2. Επιτυγχάνεται μεγαλύτερη συνοχή στη δομή του μετάλλου με τελικό αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
3. Εκτονώνονται οι τυχαίες μεταλλικές εντάσεις που μπορεί να έχουν προκληθεί από θερμική ή μηχανική επεξεργασία στα μέταλλα.
Τα πλεονεκτήματα της κρυογενικής επεξεργασίας είναι:
- Αυξημένη αντοχή στην τριβή (φθορά).
- Αυξημένη αντοχή στην κόπωση
- Μετατροπή του οστενίτη σε μαρτενσίτη* στα φερριτικά μέταλλα
(* Ο μαρτενσίτης είναι πολύ πιο σκληρός από τον οστενίτη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η σκληρότητα του μετάλλου)
- Μείωση των ταλαντώσεων
- Αύξηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας
- Μεταβολή στη μεταφορά της θερμότητας
- Σταθεροποίηση των μετάλλων με τη μείωση της παραμόρφωσης λόγω θερμότητας, έντασης και ταλαντώσεων, και τέλος
- Εξάλειψη των παραμενουσών τάσεων.

Στο χώρο των όπλων η κρυογενική αρχικά είχε εφαρμογή στις κάνες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία 300ο Below έχει ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μετά από μελέτες έχει καταφέρει να δημιουργήσει ειδικές συνθήκες επεξεργασίας για κάνες. Στην περιοχή που εδρεύει η εταιρεία στην Αμερική σε μηνιαία βάση εφαρμόζει την κρυογενική σε 5.000 κάνες.
Η κρυογενική μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μέταλλα: χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό κλπ.
Η διαδικασία που ακολουθείται για την επεξεργασία μιας κάνης είναι η εξής:
Η κάνη, μόλις φτάσει στο εργαστήριο της εταιρείας Cryo καθαρίζεται σχολαστικά με ειδικό καθαριστικό. Μετά τυλίγεται μέσα σε ένα ειδικό αντιπυρικό ύφασμα για την συνολική προστασία της σε όλη τη διαδικασία.
Ο κύκλος διάρκειας της επεξεργασίας είναι 48 ώρες. Τις πρώτες 8 μέσα στον ειδικό θάλαμο η θερμοκρασία πέφτει στους –200°C. Σ’ αυτή τη θερμοκρασία παραμένει για τις επόμενες 30 ώρες. Τις επόμενες 10 ώρες η θερμοκρασία μεταβάλλεται σταδιακά και ελεγχόμενα έως ότου φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε επόμενο στάδιο μπαίνει στο φούρνο όπου αναπτύσσει θερμοκρασία 150°C για την απομάκρυνση τυχών υγρασιών και τη πλήρη επαναφορά του μετάλλου (ανόπτυση). Αυτή είναι η όλη διαδικασία. Να πούμε ότι η διαδικασία της κρυογένεσης δεν επηρεάζει τις κάνες που εσωτερικά είναι χρωμιωμένες και ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μεταλλικά τμήματα του όπλου (βάση, μηχανισμό, τσοκ, κάνη κλπ)
Τρεις (3) μέρες ουσιαστικά χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η όλη διαδικασία και μπορεί να γίνει με την αποστολή των επιμέρους τμημάτων στην εταιρεία Cryo.
Σχετικά με το τι προσφέρει η κρυογενής επεξεργασία στις κάνες, να πούμε ότι στα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται:
- αύξηση διάρκειας ζωής των κανών κατά 250%
- βελτίωση της απόδοσης κατά 30% (για την ακρίβεια βολής αυτό αφορά κυρίως τα ραβδωτά όπλα)
- μείωση των ταλαντώσεων, ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες
- σταθερότερη απόδοση και τέλος,
- ταχύτερη αποβολή της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται κυρίως μετά από συνεχόμενες βολές.

Αυτά ισχύουν για όλα τα μεταλλικά εξαρτήματα του όπλου. Μια άλλη σημαντική εφαρμογή που έχει η κρυογενική και αφορά τα όπλα, είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στο αλουμίνιο. Άρα βάσεις από ergal, είτε αυτά είναι αλληλεπίθετα ή αυτογεμή όπλα μπορούν να δεχτούν την κρυογενική επεξεργασία.
Η όλη διαδικασία ελέγχεται ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση.
Η κρυογενική επεξεργασία δεν επηρεάζει τις κολλήσεις που υπάρχουν μεταξύ των κανών δεν επηρεάζει το χρώμιο εσωτερικά ή εξωτερικά αν υπάρχει και δεν επιφέρει καμία αρνητική επίπτωση.
Το κόστος για τις κάνες (ανεξάρτητα αν είναι δίκανο ή αυτογεμές) από ότι μας ενημέρωσαν, ανέρχεται στα 100 ευρώ για τα υπόλοιπα εξαρτήματα το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα.
Η κρυογενική επεξεργασία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε κάνη, παλιά ή καινούρια.
Πολύ μεγάλα οφέλη από τη κρυογενική επεξεργασία θα αποκομίσουν οι σκοπευτές και όλοι όσοι ρίχνουν αρκετές συνεχόμενες βολές.
Η κρυογενική είναι μια νέα τεχνολογία που έχει περάσει και στον χώρο της κατασκευής όπλων. Πάμπολλες εφαρμογές θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Η κρυογενική επεξεργασία μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα από την εταιρεία Cryo που εδρεύει στην Αργυρούπολη.
Τηλ.:210.9938358


ΜΟΤΟ
Η όλη διαδικασία αποσκοπεί στην αλλαγή της μοριακής δομής του μετάλλου με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο αλλά και τις καταπονήσεις.
Κρυογενική επεξεργασία είναι η επεξεργασία που γίνεται σε κάθε μεταλλικό αντικείμενο το οποίο ψύχεται σε θερμοκρασία κάτω των -150°C.

Η κρυογενική επεξεργασία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε κάνη, παλιά ή καινούρια.
Πολύ μεγάλα οφέλη από τη κρυογενική επεξεργασία θα αποκομίσουν οι σκοπευτές και όλοι όσοι ρίχνουν αρκετές συνεχόμενες βολές.Παράθυρο
Εφαρμογές της κρυογενικής

Το πεδίο εφαρμογών της κρυογενικής επεξεργασίας είναι ευρύ. Κρυογενική εφαρμόζεται κυρίως σε μεταλλικά αντικείμενα που μας ενδιαφέρει να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους και να έχουν βελτιωμένη αντίσταση στις μηχανικές καταπονήσεις.
Κύριος τομέας της κρυογενικής είναι οι κάνες των όπλων (ραβδωτών και λειόκανων). Οι κάνες των όπλων κατασκευάζονται από πρόσμιξη διαφόρων μετάλλων (χάλυβες). Στη μηχανολογία, αυτοί οι χάλυβες ανήκουν στην κατηγορία των ταχυχάλυβων και η κρυογενική επεξεργασία τους προϋποθέτει εξειδίκευση. Στο μέλλον θα δούμε την κρυογενική επεξεργασία να «συνεργάζεται» και με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις όπως μαγνητικά πεδία. Αυτή η διεργασία βρίσκεται ήδη σε πειραματικό στάδιο και γίνονται δοκιμές.
Σε μια πρόσφατη δοκιμή, σε μία κάνη που δέχτηκε κρυογενική επεξεργασία και παράλληλα εκτέθηκε σε μαγνητικό πεδίο τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν ήταν εντυπωσιακά. Οι τριβές στο εσωτερικό της κάνης μειώθηκαν αισθητά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το μεταλλικό βλήμα να αναπτύξει ισχυρές ιδιότητες μαγνητών με αποτέλεσμα να μειωθεί το ωφέλιμο βεληνεκές.
Όλα αυτά γίνονται σε πειραματικό στάδιο και το σίγουρο είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

απλα αυτη η εταιρια οπως παντα στην ελλαδα σταματησε να το κανει σε οπλα.τους πηρα τηλ. και μου ειπαν οτι τα "ψυγεια" τους ειναι κλεισμενα .ζητουμε λυση, την ξερει κανεις?¨\

Συγνωμη αλλα και παλι δεν καταλαβα τι ρωτας και τι θελεις εσυ προσωπικα. (+ η παρουσιαση για την κρυογενη επεξεργασια τελεια) :friends:
Έξαρχος Κωνσταντίνος

#6 mk23

mk23

  Μέλος A Class

 • Μέλη
 • 481 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΝαύπακτος
 • Όπλο:H&K P30L, BENELLI M4

Δημοσιεύθηκε 05 Φεβρουάριος 2010 - 11:59 πμ

Συγνωμη αλλα και παλι δεν καταλαβα τι ρωτας και τι θελεις εσυ προσωπικα. (+ η παρουσιαση για την κρυογενη επεξεργασια τελεια) :friends:Ρωτάει ο άνθρωπος αν γνωρίζει κάποιο μέλος του forum κάποια εταιρία στην Ελλάδα η οποία να κάνει την κατεργασία αυτή σε μέρη όπλων
Παναγιωτόπουλος Τάσος
Ο.Α.Σ.Ρ.

#7 GLOCK

GLOCK

  Shooters Expert

 • Μέλη
 • 3.561 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΠάτρα
 • Όπλο:Glock 35 - Browning hp practical - Franchi Elite

Δημοσιεύθηκε 05 Φεβρουάριος 2010 - 12:44 μμ

Πολύ καλή η παρουσίαση του αγαπητού snipercarp για την κρυογενή διαδιακασία. Μπράβο του γιατί βρήκε, έψαξε , διάβασε και ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με το εν΄λ'ογω θέμα. Θα μπορούσε η παρουσίαση που έκανε να είναι και μέρος πτυχιακής εργασίας ενός μηχανολόγου στο πτυχίο. ΜΠΡΑΒΟ :good: :ok:
ΜΑΡΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
"Tον άρχοντα , τριών δει μεμνήσθαι πρώτον ότι ανθρώπων άρχει , δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει , τρίτον ότι ουκ αεί άρχει"
"Δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις, εκτός από εκείνες που εσύ εγκατέλειψες"
"Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου"
"Aν αγωνίζεσαι μπορεί να χάσεις, αν δεν αγωνίζεσαι έχεις ήδη χάσει"

#8 Γιάννης Μαραγκουδάκης

Γιάννης Μαραγκουδάκης

  Πρόεδρος ΖΕΥΣ Χανίων

 • Πρόεδροι
 • 11 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΧανιά
 • Αγώνισμα:Σκοποβολή IPSC

Δημοσιεύθηκε 05 Φεβρουάριος 2010 - 06:01 μμ

ΚΡΥΟΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΡΥΣΤΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ.
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΤΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΕΠΑ.Σ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΩΝ C.N.C.

Α’ ΕΤΟΣ
Από την εποχή που ο άνθρωπος δάμασε την φωτιά ανοιχτήκαν και νέοι ορίζοντες για την εξέλιξη του. Από την εποχή των σπηλαίων είχε γίνει κατανοητό ότι η έκθεση των υπό κατεργασία υλικών στην φωτιά και μετά στο νερό άλλαζε δραματικά τις ιδιότητες των. Από τότε που ανακάλυψαν τα μέταλλα και άρχισε η κατεργασία τους άρχισαν να εφευρίσκουν και νέους τρόπους για την βελτίωση και αποδοτικότητα τους. Έλιωναν τα μέταλλα στην φωτιά και τα σκλήραναν στο νερό . Ακόμα και κομμάτια που ήταν σκληρά αλλά όχι εύθραυστα τα πάγωναν για να τα κομματιάσουν Πολύ πριν λοιπόν την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης οι άνθρωποι
γνώριζαν πως όλα τα μέταλλα δεν είναι ίδια. Στη συνέχεια ανακάλυψαν πως
ακόμα και δυο όμοια κομμάτια από το ίδιο μέταλλο δεν είναι ίδια εάν αυτά τα
κομμάτια έχουν υποστεί ορισμένες συγκεκριμένες διεργασίες. Αυτό που
αλλάζει δραματικά τη συμπεριφορά των μετάλλων είναι η μεταβολή της
ενεργειακής τους κατάστασης εξ’ αιτίας της μεταβολής της θερμοκρασίας τους.
. Σιγά-σιγά με την πρόοδο της επιστήμης και την ανάπτυξη και νέων μεθόδων και με την πρόοδο της νεότερης τεχνολογίας οι άνθρωποι μέσα από τα ηλεκτρονικά ποια μικροσκόπια και με αναλύσεις με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ,εξομοιωτές και πειράματα είναι σε θέση σήμερα να μπορούν να κατανοήσουν και να εκμεταλλευτούν εν μέρη και την δύναμη του σχεδόν απολύτου ψύχους. Από την εποχή της παραπάνω διαπίστωσης έως σήμερα, έχουν γίνει
πραγματικά θαύματα στον τομέα των θερμικών κατεργασιών της
μεταλλουργίας. Είναι δε τόσο πολλές οι τεχνικές και οι εφαρμογές τους που
πλέον η μεταλλουργία είναι μια ξεχωριστή επιστήμη που «πατά» στην
επιστήμη της τεχνολογίας των υλικών, στη μηχανολογία, την ιατρική και όπου
αλλού υπάρχουν μέταλλα.
Ο ανταγωνισμός στην πολεμική βιομηχανία και οι μεγάλες απαιτήσεις στην διάρκεια μακρών και απομονωμένων πολεμικών επιχειρήσεων , η ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας στο απόλυτο μηδέν του διαστήματος ,η υπόσχεση του πολλαπλασιασμού του προσδόκιμου ορίου ζωής των υλικών ,έδωσαν νέα ώθηση και άνθηση στην κρυογενική ανακρυστάλωση των μετάλλων. .
Ακόμα και στην γενετική σήμερα καταψύχουν τον πλακούντα του εμβρύου για μελλοντική ιατρική χρήση.
Εκεί κοντά στο απόλυτο μηδέν , πού όλα αλλάζουν συμπεριφορά και ιδιότητες, εκεί λοιπόν ο σημερινός άνθρωπος αναζητά αντοχές και επιμήκυνση της ζωής των εργαλείων και εξαρτημάτων που πρώτα θα φάνταζαν αδύνατες.


Ιστορία της κρυογενικής

Τα πρώτα πειράματα της εφαρμογής της κρυογενικής σε μέταλλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία. Τα πειράματα αυτά αφορούσαν κυρίως βύθιση μεταλλικών αντικειμένων μέσα σε υγρό άζωτο. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά αλλά η τεχνολογία της εποχής σε συνδυασμό με τις μικρές ποσότητες αζώτου που ήταν διαθέσιμες δεν επέτρεψε την γενικευμένη χρήση της κρυογενικής. Γιατί όμως εγκαταλείψανε έτσι ,αυτή τη νέα σκέψη?
Η αλήθεια είναι πως οι λίγο πολύ ανεξερεύνητες ενδοκρυσταλικές διεργασίες καθώς και η εμμονή στις καθιερωμένες αρχές και αυθεντίες εμπόδιζαν τους ερευνητές
στο να κινηθούν γενικότερα προς την κατεύθυνση της βαθειάς ψύξης.
Επιπλέον, όταν κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, Σοβιετικοί επιστήμονες
δοκίμασαν να ψύξουν χαλύβδινα δοκίμια δεν διαπίστωσαν ιδιαίτερα αξιόλογα
αποτελέσματα σχετικά με τη μεταβολή των μηχανικών ιδιοτήτων οπότε
απέρριψαν τη μέθοδο της βαθειάς ψύξης.
Βέβαια σήμερα γνωρίζουμε πως για τα φτωχά αποτελέσματα των
σοβιετικών ευθύνεται μόνο η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν η οποία δεν
ήταν τίποτε άλλο από την απλή εμβάπτυση των δοκιμίων σε υγρό άζωτο.
Είναι λοιπόν λογικό πως το τεράστιο αυτό θερμικό σοκ από την ακαριαία
πτώση της θερμοκρασίας είχε περισσότερο δυσμενή παρά ευεργετικά
αποτελέσματα στις μηχανικές ιδιότητες των δοκιμίων.

Το 1966 ο Αμερικανός Edward Busch ο οποίος είχε πολλές εταιρείες θερμικών επεξεργασιών μετάλλου, κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο κρυογενικό επεξεργαστή που χρησιμοποιούσε αέριο άζωτο. Έτσι δημιουργήθηκε η Cryo-tech, η πρώτη εταιρεία κρυογενικής επεξεργασίας μετάλλων παγκοσμίως.
Το 1973 ο Ed Busch σε συνεργασία με τον Dr. Randall Barron καθηγητή κρυογενικής στο πανεπιστήμιο της Louisiana, πραγματοποίησαν μια έρευνα για τα αποτελέσματα της κρυογενικής πάνω σε μεταλλικά αντικείμενα. Μετά από ένα χρόνο τα αποτελέσματα της έρευνας δικαίωσαν και καθιέρωσαν την κρυογενική επεξεργασία.
Το 1989 ο Pete Paulin εξαγόρασε την τεχνολογία από τον Ed Busch και εξελίσσοντας τον κρυογενικό επεξεργαστή την ανέβασε σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Ο Pete Paulin εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που του έδιναν πλέον οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δημιούργησε εξειδικευμένο software το οποίο μπορούσε πλέον να ελέγχει πλήρως την διαδικασία παρέχοντας πολλές πληροφορίες όσον αφορά το
χρόνο και τη θερμοκρασία της κρυογενικής επεξεργασίας. Το 1999 η νέα εταιρεία του Pete Paulin, 300below εξαγόρασε πλήρως την cryo tech και έγινε η μεγαλύτερη
εταιρεία κρυογενικής επεξεργασίας στον κόσμο. Από το 2000 μέχρι και το 2005 η 300below επεξεργάζεται η ίδια στις εγκαταστάσεις της στο Decatur IL πάνω από 1500 τόνους μέταλλο το χρόνο και παγκοσμίως λειτουργούν 160 κρυογενικές εγκαταστάσεις της.
.
Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε αρκετά με το χάλυβα και τις θερμικές
του κατεργασίες, οπότε θα ήταν καλό να αναφερθούμε λίγο παραπάνω στο
υλικό αυτό αλλά και στις κατεργασίες που τον υποβάλλουμε για να
βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά του.Ο χάλυβας

Αρχικά, και χωρίς να επεκταθούμε σε βαθύτερες αναλύσεις, μπορούμε
να πούμε πως ο χάλυβας είναι ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα. Βέβαια
υπάρχουν πάρα πολλά είδη χαλύβων, με διάφορες προσμίξεις άλλων
στοιχείων (π.χ. μαγγάνιο, χρώμιο, μολυβδαίνιο, πυρίτιο κ.α) τα οποία έχουν
ορισμένα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ωστόσο στο παρόν κείμενο είναι
αδύνατο να παρουσιαστούν όλες αυτές οι πληροφορίες. Εδώ λοιπόν θα μας
απασχολήσουν οι απλοί ανθρακούχοι χάλυβες με περιεκτικότητα σε άνθρακα
από 0.01% έως και 1.5% περίπου.
Η όλη διαδικασία αποσκοπεί στην αλλαγή της μοριακής δομής του μετάλλου, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο αλλά και τις καταπονήσεις.
Κρυογενική επεξεργασία είναι η επεξεργασία που γίνεται σε κάθε μεταλλικό αντικείμενο, το οποίο ψύχεται σε θερμοκρασία κάτω των -150°C. Εκτός όμως από τη μετατροπή του ωστενίτη σε μαρτενσίτη, τα
σύγχρονα μέσα παρατήρησης, όπως είναι το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μας
έχουν δώσει την ευκαιρία να εντοπίσουμε και ορισμένα άλλα «ελαττώματα»
που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια των κλασικών θερμικών κατεργασιών
και τα οποία εξαλείφονται με τη μέθοδο της κρυογενικής ανακρυστάλλωσης
Kατά την κρυογενική κατεργασία η κρυσταλλική δομή του μετάλλου συστέλλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα άτομα του μετάλλου δημιουργούν πιο πυκνή διάταξη μεταξύ τους κι έτσι εξαλείφονται τα κενά στην κρυσταλλική δομή του. Παράλληλα, εκτονώνονται οι παραμένουσες τάσεις.
Τι είναι η κρυογενική επεξεργασία?
Κρυογενική επεξεργασία είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία τα μέταλλα ψύχονται ακολουθώντας έναν ειδικά σχεδιασμένο κατά περίπτωση θερμοδυναμικό κύκλο εως τους - 200 βαθμούς κελσίου (300 βαθμούς Fahrenheit) . Στη συνέχεια παραμένουν στη θερμοκρασία αυτή για τουλάχιστον 30 ωρες.Στην φάση αυτή μεταβάλλεται σε όλη τη μάζα του μετάλου η κρυσταλλική του δομή. Στη συνέχεια το μέταλλο επανέρχεται με πλήρως ελεγχόμενο τρόπο, που διαρκεί 12 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου. Κατά τη διάρκεια της κρυογενικής επεξεργασίας των μετάλλων μεταβάλλονται τα μόρια του άνθρακα τα οποία βρίσκονται μέσα στη κρυσταλλική δομή. Τρεις κύριες μεταβολές προκύπτουν:
Η κρυσταλλική δομή του μετάλλου μεταβάλλεται σε μια πιο ανθεκτική δομή στη φθορά. Τα ωστενικά κατάλοιπα μετατρέπονται σε μαρτενσίτη. Ο ωστενίτης είναι μαλακός και ασταθής, ενώ ο μαρτενσίτης είναι σκληρός και πιο συνεκτικός. Πάντα μετά την κρυογενική επεξεργασία γίνεται «επαναφορά» των μετάλλων. Η «επαναφορά» αυτή δημιουργεί μια κρυσταλλική δομή επεξεργασμένου μαρτενσίτη η οποία είναι και η επιθυμητή για τα μέταλλα με αυξημένα χαρακτηριστικά αντοχής και σκληρότητας
Παράλληλα δημιουργούνται καρβίδια από τα ελεύθερα άτομα άνθρακα καλύπτοντας τα μικροκενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά την χύτευση, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη συνοχή στην δομή του μετάλλου με τελικό αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του. Επίσης τα καρβίδια ενώνουν πλέον με πολύ ισχυρούς δεσμούς το νέο μαρτενσιτικό πλέγμα δίνοντας μεγάλη αντοχή στη φθορά
Εκτονώνονται έως και απαλοίφονται οι οι τυχαίες μεταλλικές εντάσεις που μπορεί να προκαλέσει η θερμική ή μηχανική επεξεργασία , που προκαλούνται από τη θερμική ή μηχανική επεξεργασία του μετάλλου κατα τη φάση κατασκευής του. Αυτό συμβαίνει λόγω των μεταβολών της κρυσταλλικής δομής του μετάλλου σε συνδυασμό με την επιτυγχανόμενη ομοιόμορφη συστολή και διαστολή του θερμομηχανικού κύκλου κατά τη διάρκεια της κρυογενικής επεξεργασίας .
Για να το κάνουμε πιο απλό να πούμε ότι, πολλά από τα καρβίδια (άλατα με βάση τον άνθρακα) \ανήκουν στα κεραμικά υλικά και επομένως είναι σκληρά με αποτέλεσμα να λειτουργούν ενισχυτικά.
Οι κυριότερες μεταβολές που προκύπτουν στα μέταλλα, μετά την κρυογενική επεξεργασία με συντομία είναι:
1. Η κρυσταλλική δομή του μετάλλου μεταβάλλεται σε πιο ανθεκτική δομή στη φθορά.
2. Επιτυγχάνεται μεγαλύτερη συνοχή στη δομή του μετάλλου με τελικό αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
3. Εκτονώνονται οι τυχαίες μεταλλικές εντάσεις που μπορεί να έχουν προκληθεί από θερμική ή μηχανική επεξεργασία στα μέταλλα.
4. Τα ωστενικά κατάλοιπα μετατρέπονται και αυτά σε μαρτενσίτη. Ο ωστενίτης είναι μαλακός και ασταθής, ενώ ο μαρτενσίτης είναι σκληρός και ψαθυρός. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα μετά την κρυογενική επεξεργασία να γίνεται «επαναφορά» των μετάλλων. Η «επαναφορά» αυτή δημιουργεί μια κρυσταλλική δομή επεξεργασμένου μαρτενσίτη η οποία είναι και η επιθυμητή για τα μέταλλα με αυξημένα χαρακτηριστικά αντοχής και σκληρότητας.
Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας μεταβάλλεται η κρυσταλλική δομή του μετάλλου. Με την δημιουργία καρβιδίων από τα ελεύθερα άτομα άνθρακα καλύπτονται τα μικροκενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά την χύτευση, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη
συνοχή στην δομή του με τελικό αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του. Επίσης τα καρβίδια ενώνουν πλέον με πολύ ισχυρούς δεσμούς το νέο μαρτενσιτικό πλέγμα δίνοντας μεγάλη αντοχή στη φθορά

Τα πλεονεκτήματα της κρυογενικής επεξεργασίας είναι:
- Αυξημένη αντοχή στην τριβή (φθορά).
- Αυξημένη αντοχή στην κόπωση
- Μετατροπή του οστενίτη σε μαρτενσίτη* στα φερριτικά μέταλλα
(* Ο μαρτενσίτης είναι πολύ πιο σκληρός από τον οστενίτη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η σκληρότητα του μετάλλου)
- Μείωση των ταλαντώσεων
- Αύξηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας
- Μεταβολή στη μεταφορά της θερμότητας
- Σταθεροποίηση των μετάλλων με τη μείωση της παραμόρφωσης λόγω θερμότητας, έντασης και ταλαντώσεων, και τέλος
- Εξάλειψη των παραμενουσών τάσεων.


Αυτό που πρέπει εδώ να σημειωθεί είναι οτι οι χάλυβες όπως και όλα
τα μέταλλα δεν έχουν τη δομή των υπολοίπων φυσικών ουσιών, δηλαδή τη
δημιουργία μορίων με ηλεκτρόνια, πρωτόνια κ.λ.π. Όλα τα μέταλλα έχουν τη
μορφή κρυστάλλων, με τα θετικά ιόντα του στοιχείου να βρίσκονται
διατεταγμένα σε αυστηρά καθορισμένες θέσεις δημιουργώντας ένα γεωμετρικό κρυσταλλικό πλέγμα. Αντίθετα τα ηλεκτρόνια κινούνται ελεύθερα
στο εσωτερικό του πλέγματος υπό μορφή νέφους. Αυτή ακριβώς η
ιδιαιτερότητα της δομής των μετάλλων είναι η αιτία πολλών χαρακτηριστικών
τους ιδιοτήτων, όπως είναι η θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα, η μεταλλική
λάμψη κ.α.

Επίσης είπαμε ότι ο χάλυβας είναι ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα,
είναι δηλαδή το προϊόν της ανάμιξης ενός μετάλλου (σίδηρος) με μια οργανική
ουσία (άνθρακας) σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Ειδικότερα δε στην
περίπτωση των χαλύβων, η ανάμιξη των δυο αυτών συστατικών δημιουργεί
ένα τελικό μίγμα το οποίο όταν ψυχθεί διατηρεί τα δυο συστατικά του
διαλυμένα το ένα μέσα στο άλλο. Τα συστατικά αυτά πλέον είναι αδύνατον να
διαχωριστούν ή να εντοπιστούν οπτικά (με γυμνό μάτι) και το στερεό αυτό
μίγμα ονομάζεται στερεό διάλυμα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των χαλύβων
κάνουμε λόγω για τη δημιουργία στερεού διαλύματος παρεμβολής, επειδή τα
στοιχεία του άνθρακα παρεμβάλλονται μεταξύ των ατόμων του σιδήρου μέσα
στο κρυσταλλικό πλέγμα. Η παρεμβολή αυτή είναι συνήθως ακανόνιστη και
ανάλογα με τη θερμοκρασία σχηματισμού, το διάλυμα παίρνει την ονομασία
φερρίτης ή ωστενίτης. Η βασική διαφορά του ωστενίτη και του φερρίτη
βρίσκεται στην περιεκτικότητά τους σε άνθρακα. Ο φερρίτης δηλαδή
δημιουργείται σε θερμοκρασία μικρότερη των 723οC και έχει πολύ μικρή
περιεκτικότητα σε άνθρακα (περίπου 0.03%) ενώ οι μηχανικές του ιδιότητες
είναι παρόμοιες με του καθαρού σιδήρου. Αντίθετα ο ωστενίτης δημιουργείται
σε θερμοκρασίες από 723 – 1400οC περίπου και εδώ ο άνθρακας διαλύεται
σε αναλογία μέχρι και 2% ενώ οι μηχανικές του ιδιότητες είναι πολύ ανώτερες
αυτών που φερρίτη.

Εύκολα λοιπόν μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως οι ιδιότητες των
χαλύβων εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από δυο πολύ βασικά στοιχεία:

- την περιεκτικότητα του χάλυβα σε άνθρακα
- την κατανομή του άνθρακα στη μάζα του αντικειμένου


Για τη βελτίωση των μηχανικών χαρακτηριστικών των χαλύβων έχουν
αναπτυχθεί ορισμένες θερμικές κατεργασίες οι οποίες στοχεύουν στην
ελεγχόμενη μεταβολή των παραπάνω στοιχείων. Στη συνέχεια θα
αναφέρουμε τα σημαντικότερα στοιχεία σχετικά με αυτές τις κατεργασίες.

Θερμικές Κατεργασίες .


Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον κλασικό σιδερά που πυρώνει ένα κομμάτι σίδερο
στη φωτιά έως ότου αυτό ερυθροπυρωθεί και στη συνέχεια το βυθίζει στον
κουβά με το νερό. Αυτό που έχει μόλις πραγματοποιήσει ο σιδεράς είναι η
βαφή του συγκεκριμένου μετάλλου. Η συγκεκριμένη διεργασία είναι η
βασικότερη θερμική κατεργασία των μετάλλων και σίγουρα η αρχαιότερη.

Σχετικά λοιπόν με τη θεωρία της βαφής μπορούμε να πούμε πως είναι
ο απλούστερος τρόπος δημιουργίας ωστενιτικής μορφής στερεού διαλύματος
το οποίο να διατηρείται σχετικά σταθερό στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με
τη θέρμανση του μετάλλου, άτομα άνθρακα παρεμβάλλονται στο κρυσταλλικό
πλέγμα του σιδήρου το οποίο λόγω της πρόσδοσης θερμότητας έχει γίνει πιο
«χαλαρό», σχηματίζοντας ωστενιτικό στερεό διάλυμα. Η απότομη ψύξη του
αντικειμένου επαναφέρει το κρυσταλλικό πλέγμα ταχύτατα στην αρχική του
κατάσταση εγκλωβίζοντας τα άτομα άνθρακα που έχουν εισχωρήσει σε αυτό.
Το αποτέλεσμα αυτής της θερμική κατεργασίας είναι η μεγάλη αύξηση της
σκληρότητας του χάλυβα αλλά και η μεγάλη μείωση της πλαστικότητάς του.
Με τον τρόπο αυτό δηλαδή δημιουργούνται εύθραυστα αντικείμενα υψηλής
σκληρότητας, τα οποία όμως είναι ουσιαστικά άχρηστα στη βιομηχανία.

Η αιτία της υψηλής ευθραυστότητας των βαμμένων χαλύβων είναι η
ασταθής φύση του ωστενίτη όταν αυτός βρίσκεται σε θερμοκρασία
περιβάλλοντος. Τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα δίνει η θερμική
κατεργασία της επαναφοράς. Η κατεργασία αυτή πραγματοποιείται μετά τη
βαφή και συνίσταται στην αναθέρμανση του βαμμένου χάλυβα έως μια
ορισμένη θερμοκρασία (ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε άνθρακα), τη
διατήρηση αυτής της θερμοκρασίας έως τη στιγμή που θα θερμανθεί
ομοιόμορφα ολόκληρη η μάζα του χάλυβα και τέλος την αργή ψύξη του
χάλυβα έως της θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει τη
μετατροπή του ωστενίτη σε μια άλλη μορφή πολύ πιο σταθερή που
ονομάζεται μαρτενσίτης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μείωσης της θερμοκρασίας
ο ωστενίτης μετατρέπεται σε μαρτενσίτη, τόσο στην επιφάνεια του
αντικειμένου, όσο και στο εσωτερικό του.
Όταν λοιπόν η θερμοκρασία φτάσει στους 25 περίπου βαθμούς
(θερμοκρασία περιβάλλοντος) η διαδικασία σταματά, χωρίς όμως να έχει
μετατραπεί ολόκληρη η ποσότητα του ωστενίτη σε μαρτενσίτη. Το φαινόμενο
αυτό είναι περισσότερο έντονο στους υπερευτικτοειδείς χάλυβες, στους
χάλυβες δηλαδή που έχουν περιεκτικότητα σε άνθρακα μεγαλύτερη του
0.80%.
Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένα αντικείμενο από χάλυβα
με περιεκτικότητα σε άνθρακα μεγαλύτερη από 0.80% υποστεί βαφή και
επαναφορά έως και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, η μισή περίπου
ποσότητα του ωστενίτη που περιέχει δεν καταφέρνει να μετατραπεί σε
μαρτενσίτη. Έτσι οι μηχανικές ιδιότητες των αντικειμένων που υπόκεινται σε
επαναφορά είναι μεν καλύτερες σε σχέση με την απλή βαφή, ωστόσο
διατηρείται σε μεγάλο βαθμό η ευθραυστότητα και η πολύ μικρή αντοχή στην
κάμψη.
Τόσα χρόνια λοιπόν χρησιμοποιούσαμε χάλυβες που είχαν τη μισή
ποσότητα του άνθρακά τους με μορφή ωστενίτη!
Ευτυχώς η επιστήμη της τεχνολογίας των υλικών βρήκε τη λύση. Ας δούμε
λοιπόν ποια είναι αυτή...


Κρυογενική Ανακρυστάλλωση .

Σύμφωνα με τη λογική, η απόψυξη του χάλυβα σε μικρότερες
θερμοκρασίες από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος θα επιτρέψει σε
μεγαλύτερο ποσοστό ωστενίτη να μετατραπεί σε μαρτενσίτη. Τα
αποτελέσματα λοιπόν των σχετικών πειραμάτων έδειξαν οτι όταν η διαδικασία
της ψύξης του δοκιμίου επεκταθεί έως και τους –190oC, μόνο το 0.9% του
ωστενίτη παραμένει ανέπαφο, πρακτικά δηλαδή το σύνολο της μάζας του
αντικειμένου έχει μαρτενσιτική δομή. Οι μηχανικές λοιπόν ιδιότητες του
χάλυβα μετά από αυτή τη θερμική κατεργασία βαθειάς ψύξης είναι κατά πολύ
ανώτερες από οποιαδήποτε θερμική κατεργασία έχει επινοηθεί έως τώρα. Η
θερμική αυτή κατεργασία ονομάζεται Κρυογενική Ανακρυστάλλωση ή
Κρυογενική Κατεργασία.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν της μαρτενσιτικής μετατροπής, ένα μικρό
ποσοστό ελεύθερων ατόμων άνθρακα απεγκλωβίζεται από το κρυσταλλικό
πλέγμα του μετάλλου και δεν συμμετέχει στο στερεό διάλυμα. Επιπλέον κατά
τη διάρκεια της δημιουργίας του μαρτενσίτη αναπτύσσονται εσωτερικές
δυνάμεις οι οποίες ωθούν τα ελεύθερα αυτά άτομα τα οποία τελικά
συνενώνονται υπό πίεση και δημιουργούν μικρούς θύλακες άνθρακα οι οποίοι
συνήθως αποκαλούνται καρβίδια. Αυτές οι ανομοιογενείς συγκεντρώσεις
άνθρακα καταστρέφουν τοπικά την ομοιομορφία του κρυσταλλικού πλέγματος
και αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους της υψηλής σκληρότητας αλλά
και της ευθραυστότητας των βαμμένων χαλύβων. Επιπλέον οι εσωτερικές
τάσεις που δημιουργούν τα καρβίδια παραμένουν και επιβαρύνουν ιδιαίτερα
την κρυσταλλική δομή του μετάλλου. Όσο περισσότερες και μεγαλύτερης
ισχύος εσωτερικές τάσεις αναπτύσσονται σε ένα μεταλλικό αντικείμενο, τόσο
φτωχότερη είναι τελικά και η μηχανική του συμπεριφορά.

Η εξέταση δειγμάτων από χάλυβες που επέστησαν κρυογενική
επεξεργασία έδειξε ότι ενώ το συνολικό ποσό ελεύθερου άνθρακα παρέμεινε
σταθερό (πριν και μετά τη βαθειά ψύξη) τα ελεύθερα άτομα άνθρακα μετά την
κρυογενική επεξεργασία ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένα στη μάζα του
αντικειμένου, ενώ και οι συσσωματώσεις άνθρακα (καρβίδια) ήταν πολύ
μικρότερες. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η σχεδόν πλήρης διατήρηση της
συνοχής και της αρχικής γεωμετρίας του κρυσταλλικού πλέγματος. Έτσι η
μηχανική συμπεριφορά του χάλυβα είναι πλέον πολύ καλύτερη και η
δυσθραυστότητά του αυξάνεται δραματικά. Το γιατί υπάρχει αυτή η ευεργετική
δράση κατά την κρυογενική επεξεργασία δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, ωστόσο
η πιο ισχυρή θεωρία υποστηρίζει πως η πολύ χαμηλή θερμοκρασία εξασθενεί
τους δεσμούς μεταξύ των ατόμων άνθρακα επιβραδύνοντας τη δημιουργία
συσσωματωμάτων και επιτρέποντας στα άτομα να διαχυθούν στο χώρο.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε πως η κρυογενική
ανακρυστάλλωση των χαλύβων και γενικότερα η κρυογενική επεξεργασία
διαφόρων υλικών, μόνο ευεργετικά αποτελέσματα έχει έως τώρα
παρουσιάσει. Είναι συνεπώς αναμενόμενη η συνεχής εξάπλωση αυτής της
μεθόδου σε όλο και περισσότερες εφαρμογές. Ήδη έχει αρχίσει να εισβάλει
στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αμυντική βιομηχανία, στη βιομηχανία
ιατρικών οργάνων κ.α. Ίσως και να μην είναι λοιπόν μακριά η μέρες που όλα
τα μεταλλικά αντικείμενα, και πολλά πλαστικά θα υπόκεινται σε κρυογενική
επεξεργασία κατά την παραγωγή τους.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις κρυογενικές
κατεργασίες προσπαθούν να ερμηνεύσουν πλήρως το φαινόμενο και να
βελτιστοποιήσουν της θετικές επιδράσεις του πάνω στα υλικά. Επιπλέον
γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθούν οι διαδικασίες που θα μειώσουν το
κόστος της βαθειάς ψύξης και θα επιτρέψουν την εισαγωγή της κρυογενικής
κατεργασίας δυναμικά στη βιομηχανία. Το πεδίο εφαρμογών της κρυογενικής επεξεργασίας είναι ευρύ. Κρυογενική εφαρμόζεται κυρίως σε μεταλλικά αντικείμενα που μας ενδιαφέρει να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους και να έχουν βελτιωμένη αντίσταση στις μηχανικές καταπονήσεις.


Η τεχνολογία της κρυογενικής έχει εφαρμογή σε όλα τα μέταλλα όπως ατσάλι, μαντέμι, σίδηρος, χαλκός, αλουμίνιο και τα κράματα τους.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΕΩΣ 800%
Μείωση των κραδασμών, αύξηση της αγωγιμότητας, εξάλειψη των παραμένουσων τάσεων, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κρυογενική.
Βελτίωση της ποιότητας των υλικών, μείωση του κόστους λειτουργίας και ανταλλακτικών, αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας και αξιοπιστίας.

Οι δυο μέθοδοι κρυογενικής ανακρυστάλλωσης

Σύμφωνα με τα θεωρητικά δεδομένα αλλά και τις πειραματικές δοκιμές,
η κρυογενική ανακρυστάλλωση πρέπει να αποτελεί συνέχεια στης θερμικής
κατεργασίας της επαναφοράς. Πρέπει δηλαδή το αντικείμενο να θερμανθεί
έως την κατάλληλη θερμοκρασία και να διατηρηθεί σε αυτή τη θερμοκρασία
μέχρι να επιτευχθεί θερμική ισορροπία σε όλα τα σημεία του. Στη συνέχεια
πρέπει να ακολουθήσει η σταδιακή ψύξη του, με πτώση της θερμοκρασίας
περίπου 2,5oC ανά λεπτό έως και τη θερμοκρασία των –190oC. Όταν
επιτευχθεί εκ νέου θερμική ισορροπία (όταν δηλαδή κάθε σημείο του δοκιμίου
έχει θερμοκρασία –190oC) το αντικείμενο πρέπει να βγει από τον κρυογενικό
θάλαμο για να επανέλθει στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με τον τρόπο
αυτό επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή μετατροπή του ωστενίτη σε μαρτενσίτη
ενώ το αντικείμενο δεν υφίσταται έντονες θερμικές καταπονήσεις.

Ωστόσο η παραπάνω διαδικασία είναι πολύ ακριβή αφού απαιτεί την
ύπαρξη ενός φούρνου θερμικών κατεργασιών δίπλα σε έναν κρυογενικό
θάλαμο, συνεπώς η πραγματοποίηση ολοκληρωμένης κρυογενικής
επεξεργασίας σε παραγωγή μεγάλης κλίμακας είναι ασύμφορη. Στην
περίπτωση όμως της γραμμής παραγωγής είναι δυνατή η πραγματοποίηση
της κρυογενικής ανακρυστάλλωσης τμηματικά. Αφού δηλαδή τα κομμάτια
παραχθούν και υποστούν τις κλασικές θερμικές κατεργασίες της βαφής και
της επαναφοράς, μπορούν να υποστούν βαθειά ψύξη κάποια άλλη στιγμή
πριν τη συναρμολόγηση. Στην περίπτωση αυτή η μετατροπή του ελεύθερου
ωστενίτη είναι και πάλι πλήρης ωστόσο η κρυσταλλική δομή του μαρτενσίτη
που παράγεται δεν είναι τόσο ομοιόμορφη όσο στην ολοκληρωμένη μέθοδο.
Η κρυογενική ανακρυστάλλωση από θερμοκρασία περιβάλλοντος
χρησιμοποιείται ήδη σε πληθώρα εφαρμογών και από πολλές εταιρίες, ενώ οι
χρήσεις αυτής της μεθόδου συνεχώς πληθαίνουν.Τα αποτελέσματα της μεθόδου

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε πως η κρυογενική κατεργασία
αποφέρει τα παρακάτω αποτελέσματα:

- Αυξημένη αντοχή στην επιφανειακή τριβή
- Αυξημένη αντίσταση στην κόπωση του μετάλλου λόγω συνεχούς
καταπόνησης
- Λεπτοδιαμερισμό των καρβιδίων στα ανθρακούχα μέταλλα, με
αποτέλεσμα την αύξηση της σκληρότητας αλλά και την αύξηση της
δυσθραυστότητας.
- Σχεδόν πλήρης μετατροπή του ωστενίτη σε μαρτενσίτη στα
ανθρακούχα μέταλλα.
- Αύξηση της ικανότητας απορρόφησης κραδασμών.
- Αυξημένη ηλεκτρική αγωγιμότητα.
- Αυξημένη θερμική αγωγιμότητα
- Αυξημένη αντοχή στην παραμόρφωση που προκαλούν οι έντονες
θερμικές και μηχανικές καταπονήσεις.


Τέλος, αξίζει να επισημανθεί άλλη μια φορά οτι η κρυογενική επεξεργασία
δεν είναι επιφανειακή κατεργασία, αλλά επιδρά σε όλη τη μάζα του
αντικειμένου. Συνεπώς μετά την κρυογενική επεξεργασία μπορεί να
πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μηχανουργική κατεργασία (σε τόρνο, φρέζα
κ.λ.π). Επίσης, η κρυογενική επεξεργασία δεν αφορά μόνο τους
ανθρακούχους χάλυβες. Έχει αποδειχθεί πειραματικά οτι με την κρυογενική
επεξεργασία βελτιστοποιούνται οι ιδιότητες του χαλκού, του τιτανίου, του
αργύρου, του αλουμινίου, του μπρούτζου, όλων των χαλύβων (και των inox)
και πολλών άλλων μετάλλων. Επιπλέον διάφορα πλαστικά όπως το nylon
παρουσιάζουν σημαντικές αλλαγές στις ιδιότητές τους όταν υποστούν
κρυογενική επεξεργασία.Οι σημαντικότερες χρήσεις της κρυογενικής κατεργασίας

Αφού λοιπόν έχουμε αναλύσει αρκετά καλά την κρυογενική κατεργασία
ήρθε η στιγμή να δούμε τις διάφορες πρακτικές της εφαρμογές, τα
αποτελέσματα που επιφέρει αλλά και μια ενδεικτική τάξη οικονομικού μεγέθους της εν λόγω εφαρμογής.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικές αγωνιστικές ομάδες έχουν καλύτερη τύχη από άλλες;
Γιατί κάποιες τερματίζουν στους περισσότερους αγώνες, αποδίδουν καλύτερα και έχουν σχεδόν πάντα θέση στο βάθρο; Μην περιμένετε άδικα να σας πουν. Είναι περίπου η ίδια περίπτωση με τους μεγάλους σεφ. Δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν την μυστική συνταγή της καλύτερης τους σάλτσας οπότε γιατί περιμένετε από τις αγωνιστικές ομάδες να σας δώσουν τη συνταγή της επιτυχίας τους;
Η κρυογενική, ένας όρος που συνήθως είναι συνυφασμένος με τη NASA και άλλες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, βρήκε όμως εφαρμογή και στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Έτσι τμήματα όπως μπλοκ κινητήρων, σασμάν, καπάκια, και άλλα αποδίδουν καλύτερα και διαρκούν περισσότερο. Δεν λέει και πολλά να είσαι πρώτος μέχρι τον 95ο γύρο και να μην τερματίζεις έναν αγώνα 100 γύρων εξαιτίας ενός σπασίματος, και η κρυογενική επεξεργασία μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα τερματίσεις τον αγώνα. Αφού οι απαιτήσεις των αγώνων είναι πολύ μεγαλύτερες από τις απαιτήσεις του «καθημερινού» αυτοκινήτου, σκεφτείτε την βελτίωση στην διάρκεια ζωής του δικού σας κινητήρα που μπορεί να έχει η κρυογενική.
Αφού η κρυογενική είναι τόσο πετυχημένη σε τόσους τομείς θα σκεφτόσασταν ότι θα το έκαναν όλοι. Όμως είναι πολύ δύσκολο να κόψεις μερικές παλιές συνήθειες. Υπάρχουν πάντα δηλώσεις του στυλ: «Πάντα το κάναμε έτσι και δούλευε» ή «Μετά την κρυογενική δεν φαίνεται τίποτα διαφορετικό οπότε πως ξέρω ότι βελτιώθηκε τίποτα». Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπάρχει βελτίωση σε κάτι μόνο όταν υπάρχουν οπτικές μεταβολές. ΛΑΘΟΣ. . Η κρυογενική επεξεργασία δεν έχει καμία οπτική βελτίωση. Θα χρειαζόταν ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να ανιχνευτούν οι μεταβολές. Εκτός αυτού τα κρυογενικά επεξεργασμένα τμήματα δεν έχουν και καμία διαφορά στην αφή.
Η διαφορά φαίνεται μόνο όταν ο επεξεργασμένος κινητήρας δεθεί, γίνει δυναμομέτρηση( 2-6% αύξηση της ιπποδύναμης), τρέξει στους αγώνες (και δουλεύει καλύτερα), τελειώσει η σαιζόν (χωρίς να έχεις τα σπασίματα που είχες συνηθίσει) και τελικά λύσεις τον κινητήρα για να διαπιστώσεις ότι πολύ λίγα άλλαξαν και φθάρθηκαν από τη μέρα που τον έδεσες. Καλύτερες επιδόσεις, λιγότερη φθορά και σπασίματα είναι τα ποιο κοινά αποτελέσματα της κρυογενικής επεξεργασίας. Παρόλο που υπάρχουν μεγάλες διαφορές από κινητήρα σε κινητήρα αναφορές για αύξηση της ανθεκτικότητας από 100% έως 400% δεν είναι ασυνήθιστες.
Αγωνιστικές εφαρμογές
Σήμερα, η κρυογενική επεξεργασία χρησιμοποιείται κυριολεκτικά σε κάθε μορφή αγώνων και σε όλες τις υπάρχουσες κατηγορίες: Nascar, IRL, CART, NHRA, IHRA, SCCA, IMSA, ARCA, F1 καθώς επίσης και Pulling Tractors, Go Karts, αγώνες ταχυπλόων… ως και αγώνες μηχανών κοπής γκαζόν!
Η κρυογενική επεξεργασία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε κάθε μηχανή, μετάδοση, εξάρτημα αυτοκινήτου, καθώς και σε πολλά εξαρτήματα σασί.
Υπάρχουν οριστικά αξιόπιστα τεστ και δεδομένα γύρω από τις αγωνιστικές εφαρμογές της κρυογενικής επεξεργασίας στα οποία είμαστε σε θέση με βεβαιότητα να γνωρίζουμε ? Όχι ακόμα. Οι αγωνιστικές ομάδες πραγματοποιούν τις δοκιμές τους στο δυναμόμετρο και μέσα από τους αγώνες. Δεν πρόκειται για ελεγχόμενες δοκιμές με την κλασική έννοια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα λόγω του κινδύνου απώλειας του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Αυτό που πάντως γνωρίζουμε είναι ότι η χρήση της κρυογενικής επεξεργασίας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Η χρήση της από παραγωγούς αγωνιστικών εξαρτημάτων εξαπλώνεται ταχύτατα. Επίσης γνωρίζουμε ότι πεπειραμένοι ειδικοί των αγώνων ταχύτητας έχουν εντυπωσιαστεί και έχουν εκθειάσει τα αποτελέσματα της κρυογενικής επεξεργασίας

Η αύξηση της ανθεκτικότητας και της αντοχής των μερών ενός οχήματος είναι ο κύριος λόγος για τη χρήση της κρυογενικής επεξεργασίας. Η πρόκληση των αγώνων συνεχών αναγκάζουν τους μηχανικούς να σχεδιάσουν κινητήρες που θα αντέξουν αρκετά ώστε να τερματίσουν τον αγώνα χωρίς να έχουν παραπανίσια κιλά. Αν κάποιος προσθέσει μεγάλη μάζα, τότε το όχημα θα είναι αργό και θα συμπεριφέρεται άτσαλα. Από την άλλη, αν τα διάφορα μέρη κατασκευαστούν πολύ ελαφρά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην τερματίσει το όχημα. Πάντα υπάρχει αυτή η λεπτή ισορροπία: Βάρος έναντι Αξιοπιστίας.
Το καταπληκτικό με την κρυογενική επεξεργασία είναι ότι επιτρέπει την αύξηση της ανθεκτικότητας χωρίς ανάλογη αύξηση του βάρους και χωρίς αλλαγές στο σχεδιασμό των μηχανικών μερών. Επιπλέον, η χρήση της κρυογενικής βοήθησε πολλές ομάδες να περικόψουν το κόστος της αγωνιστικής χρονιάς επιτρέποντας τη χρήση μερικών ανταλλακτικών σε περισσότερους αγώνες.


Πλεονεκτήματα απόδοσης
Οι περισσότερες αγωνιστικές ομάδες προβαίνουν στην επεξεργασία τμημάτων των μηχανικών τους μερών. Αυτό γίνεται επειδή η κρυογενική επεξεργασία παρουσιάζει αποδεδειγμένα οφέλη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες. Οι αγωνιζόμενοι λειτουργούν υπό καθεστώς πίεσης χρόνου και σίγουρα δεν θα επέλεγαν τη χρήση της κρυογενικής (δηλ. μιας χρονοβόρας διαδικασίας) αν δεν τους παρείχε σαφή πλεονεκτήματα.
Οι εφαρμογές που έχει η κρυογενική είναι αναρίθμητες:
Το μπλοκ αποτελεί τη βάση ενός κινητήρα. Αν ένα μπλοκ είναι σωστά σχεδιασμένο τότε ο κινητήρας μπορεί να αντέξει αρκετά αυξημένες ιπποδυνάμεις. Όμως όσο αυξάνεται η ιπποδύναμη ενός κινητήρα τόσο μεγαλύτερες καταπονήσεις δέχεται το μπλοκ. Έτσι φαινόμενα όπως ραγίσματα, φουσκώματα στους κυλίνδρους και στρεβλώσεις ολόκληρου του μπλοκ είναι καθημερινά. Μετά την κρυογενική επεξεργασία όλες οι παραμένουσες τάσεις απαλείφονται με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη σταθερότητα του συνόλου, την διατήρηση της προβλεπόμενης συμπίεσης και της τελικά αύξησης της ζωής του κινητήρα.
Τα πιστόνια, οι μπιέλες και οι βαλβίδες αποτελούν τα κύρια κινούμενα μέρη ενός κινητήρα. Από την αντοχή τους εξαρτάται και η καλή λειτουργία συνολικά του κινητήρα. Με την κρυογενική επεξεργασία παρατείνεται κατά πολύ η διάρκεια ζωής τους και εξαφανίζονται φαινόμενα όπως η επιμήκυνση των μετάλλων και η ανομοιόμορφη συστολή και διαστολή τους
Φρένα και Δίσκος Πλατώ.
Τα φρένα των αγωνιστικών αυτοκινήτων δέχονται μεγάλη καταπόνηση. Είναι σύνηθες να τελειώσει κάποιος έναν αγώνα ταχύτητας ή αντοχής με τα φρένα τελείως φαγωμένα. Κρυογενικά μπορούν να επεξεργασθούν τόσο οι δίσκοι όσο και τα τακάκια. Το αποτέλεσμα είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ακόμη και κάτω από αγωνιστικές συνθήκες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι δίσκοι δεν θα ραγίσουν ή θα σπάσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί οδηγοί αναφέρουν καλύτερο φρενάρισμα και αίσθηση. Ο δίσκος του συμπλέκτη αποτελεί επίσης ένα είδος φρένου και τα αποτελέσματα είναι παρόμοια.
Παράλληλα με την ανάπτυξη αγωνιστικών εφαρμογών, οι κρυογενικά επεξεργασμένοι δίσκοι βρίσκουν το δρόμο τους και σε εφαρμογές για στόλους οχημάτων δρόμου. Η αμερικανική ταχυδρομική υπηρεσία (U.S. Postal Service) αναφέρει ως και τριπλασιασμό των μιλίων που διανύουν τα οχήματά τους με τους παραπάνω δίσκους. Επίσης, στόλοι περιπολικών, ασθενοφόρων και πυροσβεστικών αναφέρουν μεγάλη μείωση των εξόδων συντήρησης και του εργατικού κόστους.
Ελατήρια.
Τα ελατήρια καταστρέφονται με δύο τρόπους. Είτε σπάνε είτε εξασθενούν. Και οι δύο περιπτώσεις αποβαίνουν καταστρεπτικές για τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου. Τα ελατήρια των βαλβίδων χάνουν σε μεγάλους αγώνες σχεδόν το 1/3 των επιδόσεών τους. Σε ορισμένους αγώνες αντοχής, οι αγωνιζόμενοι απλά ελπίζουν να αντέξουν τα ελατήρια τους σε όλων τον αγώνα . Κάποιοι αγωνιζόμενοι σε drugster αλλάζουν τα ελατήρια των βαλβίδων πριν από κάθε πέρασμα αναζητώντας την καλύτερη δυνατή απόδοση. Η κρυογενική επεξεργασία των ελατηρίων κατά κανόνα τριπλασιάζει τον κύκλο ζωής τους πριν επέλθει κόπωση. Κατ ‘αυτό τον τρόπο καθίσταται ευκολότερος ο σχεδιασμός του κινητήρα, αφού δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στην απόδοση των ελατηρίων. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της κρυογενικής επεξεργασίας των ελατηρίων είναι η εξάλειψη ή μείωση των αρμονικών δονήσεων. Επίσης τα ελατήρια των αναρτήσεων επηρεάζονται από την κρυογενική. Τα κοινά ελατήρια πάντα χάνουν σε απόδοση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει η ανάρτηση την απόδοση της στις στροφές με αποτέλεσμα την μείωση της ταχύτητας του οχήματος. Η μείωση της απόδοσης του ελατηρίου έχει σαν αποτέλεσμα και την μείωση του ύψους της ανάρτησης. Το ύψος αυτό είναι πολύ κρίσιμο ειδικά στις μεγάλες ταχύτητες όπου επηρεάζει και την αεροδυναμική και μεταβάλει την οδηγική συμπεριφορά.


Σασμάν, διαφορικά.
Με τις ιπποδυνάμεις στα οχήματα να αυξάνονται πλέον κατά πολύ , τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται στα τμήματα της μετάδοσης. Έτσι κουρεμένα γρανάζια και κομμένοι πρωτεύοντες και δευτερεύοντες άξονες είναι συνήθη πλέον προβλήματα. Η κρυογενική μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την αξιοπιστία του συστήματος μετάδοσης. Προσοχή όμως εάν το όχημα έχει ξεπεράσει κατά πολύ την ιπποδύναμη για την οποία έχει σχεδιαστεί το σύστημα τότε είναι επεβλημένη η αγορά ενός σασμάν με προδιαγραφές για τις συγκεκριμένες ιπποδυνάμεις αφού η κρυογενική δεν μεταβάλει τις βασικές ιδιότητες του μετάλλου.
Τουρμπο.
Με την σταθεροποίηση της κρυσταλλικής δομής του μετάλλου μιας τουρμπίνας πλέον τα ραγίσματα αργούν κατά πολύ να κάνουν την εμφάνιση τους. Οι φτερωτές γυρίζουν άπιαστα και στροφάρουν περισσότερο.
Κιβώτια ταχυτήτων: Οι μειωτήρες και τα κιβώτια ταχυτήτων είναι ίσως
από τις λίγες μηχανολογικές κατασκευές που ενώ είναι αρκετά πολύπλοκες
και έχουν ελάχιστες ανοχές, καλούνται να διαχειριστούν πολύ μεγάλες τιμές
ροπών αλλά και να λειτουργήσουν σε πολύ υψηλές ταχύτητες για μεγάλο
χρονικό διάστημα. Το σύνολο των μερών των κιβωτίων ταχυτήτων
καταπονείται πολύ έντονα από πάρα πολλές δυνάμεις, ροπές, επιφανειακές
τριβές, δονήσεις κ.α. Και εδώ η κρυογενική παρουσιάζει εντυπωσιακά
αποτελέσματα. Τα κιβώτια πολλών αγωνιστικών αυτοκινήτων της BMW και
της Porsche που αγωνίζονται στο αμερικάνικο GT υπέστησαν κρυογενική
επεξεργασία και παρουσίασαν 100% αύξηση του χρόνου ζωής τους αλλά και
10% αύξηση στη μέγιστη δυνατή ροπή που μπορούν να διαχειριστούν.
Δεν είναι λοιπόν παράξενο ούτε παράλογο που όλο και περισσότεροι
κατασκευαστές αγωνιστικών αυτοκινήτων στέλνουν όλο και περισσότερα εξαρτήματα τους για κρυογενική επεξεργασία.
Εκτός όμως από τις αγωνιστικές εφαρμογές, η κρυογενική απέδειξε τη
χρησιμότητά της και σε ένα άλλο πολύ απαιτητικό περιβάλλον, στο πεδίο της
μάχης. Το τμήμα αεροπορίας και πυραυλικών συστημάτων του αμερικάνικου
στρατού (U.S. Army Aviation & Missile Command) εφάρμοσε την κρυογενική
σε διάφορα κιβώτια ταχυτήτων και μειωτήρες φορτηγών, αρμάτων μάχης
αλλά και ελικοπτέρων. Οι δοκιμές που ακολούθησαν έδειξαν επίσης
θεαματική βελτίωση του ορίου ζωής και των μηχανικών ιδιοτήτων όλων αυτών
των μηχανισμών.

Η κρυογενική είναι μια νέα τεχνολογία που έχει περάσει και στον χώρο της κατασκευής όπλων.
Στο χώρο των όπλων η κρυογενική αρχικά είχε εφαρμογή στις κάνες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία 300ο Below έχει ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μετά από μελέτες έχει καταφέρει να δημιουργήσει ειδικές συνθήκες επεξεργασίας για κάνες. Στην περιοχή που εδρεύει η εταιρεία στην Αμερική σε μηνιαία βάση εφαρμόζει την κρυογενική σε 5.000 κάνες.
Οι κάνες των όπλων κατασκευάζονται από πρόσμιξη διαφόρων μετάλλων (χάλυβες). Στη μηχανολογία, αυτοί οι χάλυβες ανήκουν στην κατηγορία των ταχυχάλυβων και η κρυογενική επεξεργασία τους προϋποθέτει εξειδίκευση. Στο μέλλον θα δούμε την κρυογενική επεξεργασία να «συνεργάζεται» και με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις όπως μαγνητικά πεδία. Αυτή η διεργασία βρίσκεται ήδη σε πειραματικό στάδιο και γίνονται δοκιμές.
Σε μια πρόσφατη δοκιμή, σε μία κάνη που δέχτηκε κρυογενική επεξεργασία και παράλληλα εκτέθηκε σε μαγνητικό πεδίο τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν ήταν εντυπωσιακά. Οι τριβές στο εσωτερικό της κάνης μειώθηκαν αισθητά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το μεταλλικό βλήμα να αναπτύξει ισχυρές ιδιότητες μαγνητών με αποτέλεσμα να μειωθεί το ωφέλιμο βεληνεκές.
Όλα αυτά γίνονται σε πειραματικό στάδιο και το σίγουρο είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

Η κρυογενική μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μέταλλα: χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό κλπ.
Η διαδικασία που ακολουθείται για την επεξεργασία μιας κάνης είναι η εξής:
Η κάνη, μόλις φτάσει στο εργαστήριο της εταιρείας Cryo καθαρίζεται σχολαστικά με ειδικό καθαριστικό. Μετά τυλίγεται μέσα σε ένα ειδικό αντιπυρικό ύφασμα για την συνολική προστασία της σε όλη τη διαδικασία.
Ο κύκλος διάρκειας της επεξεργασίας είναι 48 ώρες. Τις πρώτες 8 μέσα στον ειδικό θάλαμο η θερμοκρασία πέφτει στους –200°C. Σ’ αυτή τη θερμοκρασία παραμένει για τις επόμενες 30 ώρες. Τις επόμενες 10 ώρες η θερμοκρασία μεταβάλλεται σταδιακά και ελεγχόμενα έως ότου φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε επόμενο στάδιο μπαίνει στο φούρνο όπου αναπτύσσει θερμοκρασία 150°C για την απομάκρυνση τυχών υγρασιών και τη πλήρη επαναφορά του μετάλλου (ανόπτυση). Αυτή είναι η όλη διαδικασία. Να πούμε ότι η διαδικασία της κρυογένεσης δεν επηρεάζει τις κάνες που εσωτερικά είναι χρωμιωμένες και ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μεταλλικά τμήματα του όπλου (βάση, μηχανισμό, τσόκ, κάνη κλπ)
Τρεις (3) μέρες ουσιαστικά χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η όλη διαδικασία και μπορεί να γίνει με την αποστολή των επιμέρους τμημάτων στην εταιρεία Cryo.
Σχετικά με το τι προσφέρει η κρυογενής επεξεργασία στις κάνες, να πούμε ότι στα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται:
- αύξηση διάρκειας ζωής των κανών κατά 250%
- βελτίωση της απόδοσης κατά 30% (για την ακρίβεια βολής αυτό αφορά κυρίως τα ραβδωτά όπλα)
- μείωση των ταλαντώσεων, ειδικά στις υψηλές θερμοκρασίες
- σταθερότερη απόδοση και τέλος,
- ταχύτερη αποβολή της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται κυρίως μετά από συνεχόμενες βολές.
Η κρυογενική επεξεργασία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε κάνη, παλιά ή καινούρια.
Πολύ μεγάλα οφέλη από τη κρυογενική επεξεργασία θα αποκομίσουν οι σκοπευτές και όλοι όσοι ρίχνουν αρκετές συνεχόμενες βολές.

Αυτά ισχύουν για όλα τα μεταλλικά εξαρτήματα του όπλου. Μια άλλη σημαντική εφαρμογή που έχει η κρυογενική και αφορά τα όπλα, είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στο αλουμίνιο. Άρα βάσεις από ergal, είτε αυτά είναι αλληλεπίθετα ή αυτογεμή όπλα μπορούν να δεχτούν την κρυογενική επεξεργασία.
Η όλη διαδικασία ελέγχεται ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση.
Η κρυογενική επεξεργασία δεν επηρεάζει τις κολλήσεις που υπάρχουν μεταξύ των κανών δεν επηρεάζει το χρώμιο εσωτερικά ή εξωτερικά αν υπάρχει και δεν επιφέρει καμία αρνητική επίπτωση.
Το κόστος για τις κάνες (ανεξάρτητα αν είναι δίκανο ή αυτογεμές) από ότι μας ενημέρωσαν, ανέρχεται στα 100 ευρώ για τα υπόλοιπα εξαρτήματα το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα.


Η CRYO είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της 300below για Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια προσφέροντας τα πλεονεκτήματα της κρυογενικής επεξεργασίας στα μέταλλα με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της κορυφαίας εταιρείας κρυογενικής παγκοσμίως.
Η 300below είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη εταιρεία κρυογενικής στην Αμερική. Έχει προμηθεύσει με πάνω από 160 κρυογενικούς επεξεργαστές εταιρείες και αντιπροσώπους της σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Η ίδια η εταιρεία στην έδρα της στο Decatur IL επεξεργάζεται συνολικά πάνω από 2.000 τόνους μεταλλικών αντικειμένων το χρόνο. Ο κρυογενικός επεξεργαστής Model 701 (Cryoprocessor) της 300below αποτελεί ότι πιο σύγχρονο στην εξέλιξη των μηχανημάτων κρυογενικής επεξεργασίας. Είναι πλήρως ελεγχόμενος από ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος με το ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό της 300below και τους υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες εξασφαλίζει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι κατασκευασμένος από υλικά υψηλής αντοχής με ανοξείδωτο εσωτερικό και εξαιρετικό φινίρισμα στο εξωτερικό του τμήμα
Διαδικασία της επεξεργασίας
Η CRYO χρησιμοποιεί για την επεξεργασία των μετάλλων και μεταλλικών αντικειμένων αποκλειστικά τους κρυογενικούς επεξεργαστές της 300below.
Η διαδικασία η οποία τηρείται είναι η εξής. Τα μέταλλα τοποθετούνται μέσα στον κρυογενικό επεξεργαστή με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται ομαλή κυκλοφορία του αέριου αζώτου. Στη συνέχεια επιλέγεται από τον χειριστή το κατάλληλο πρόγραμμα επεξεργασίας αναλόγως με τη μάζα και τη σύσταση των υπό επεξεργασία υλικών. Στο πρώτο στάδιο επιτυγχάνεται η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας εως τους -300F ( -195C ). Η μεταβολή της θερμοκρασίας γίνεται με συγκεκριμένο ρυθμό για να απαλειφθεί παντελώς ο κίνδυνος του θερμικού σοκ των μεταλλικών αντικειμένων. Στη συνέχεια και αφού φτάσει η θερμοκρασία στους -300F ξεκινάει η δεύτερη φάση. Εδώ ο κρυογενικός επεξεργαστής διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία των -300F για 30-36 ώρες ( ανάλογα με το πρόγραμμα). Αυτό γίνεται για να επιτευχθεί η απόλυτη ψύξη σε όλη τη μάζα των υπό επεξεργασία υλικών και για να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για την ολοκλήρωση των εσωτερικών μετασχηματισμών της κρυσταλλικής δομής των υλικών. Κατά την τρίτη φάση ξεκινάει η σταδιακή επαναφορά των υλικών σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό γίνεται με την αντίστροφη διαδικασία της πρώτης φάσης πάντα όμως με απόλυτο έλεγχο της μεταβολής της θερμοκρασίας για την αποφυγή του θερμικού σοκ. Τέλος στην τέταρτη φάση και αναλόγως του είδους του μετάλλου τα εξαρτήματα τοποθετούνται σε ηλεκτρικό κυκλοθερμικό φούρνο. Εκεί τα μέταλλα θερμαίνονται έως τους 200C. Αυτό γίνεται για να ενεργοποιηθεί ξανά η κρυσταλλική δομή τους, να μειωθεί η ψαθυρότητα της νέας δομής και να αποβληθεί η τυχόν παραμένουσα υγρασία.
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 50 ώρες κατά τις οποίες ποτέ δεν έρχονται σε επαφή τα υπό επεξεργασία αντικείμενα με υγρό άζωτο (το οποίο δημιουργεί θερμικό σοκ) αφού γίνεται από τον κρυογενικό επεξεργαστή η μετατροπή του από υγρό σε αέριο προτού εισέλθει στον θάλαμο ψύξης.
Τελειώνοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια νέα εποχή κατεργασίας έχει αρχίσει και είμαστε τόσο στην αρχή της που κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να φανταστεί την πλήρη εφαρμογή της.

Η παρούσα εργασία είναι μια παράθεση στοιχείων και γνώσεων με σκοπό
την ευαισθητοποίηση των αναγνωστών πάνω σε ένα αρκετά εξειδικευμένο
θέμα της επιστήμης των υλικών. Έγινε με την φροντίδα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΤΡΑΚΗ ,που φοιτούν στο πρώτο έτος του ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ στο τμήμα εργαλειομηχανών C.N.C.
Οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί περισσότερο σχετικά με το θέμα, θα πρέπει να ξεκινήσει με τη μελέτη κάποιων βιβλίων μεταλλουργίας τα οποία θα του δώσουν τις απαραίτητες γνώσεις έτσι ώστε να κατανοήσει τα συγγράμματα και τα επιστημονικά άρθρα που αφορούν την κρυογενική ανακρυστάλλωση και γενικότερα τις κρυογενικές κατεργασίες. Μια καλή αρχή είναι, τα βιβλία και τα άρθρα που
χρησιμοποιήθηκαν για τη συγγραφή του άρθρου που μόλις διαβάσατε.


Στη παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω πηγές:

άρθρα από κείμενα του Γ. Πεχνιβανόγλου , Σ .Κοσκινά ,και άρθρα από την εταιρεία της CRYO στην Ελλάδα.

#9 snipercarp

snipercarp

  Νέο Μέλος

 • Μέλη
 • 13 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΚαστοριά

Δημοσιεύθηκε 05 Φεβρουάριος 2010 - 06:56 μμ

ΚΡΥΟΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΡΥΣΤΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ.

ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΙΑΤΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΠΑ.Σ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΩΝ C.N.C.

Α’ ΕΤΟΣ
Από την εποχή που ο άνθρωπος δάμασε την φωτιά ανοιχτήκαν και νέοι ορίζοντες για την εξέλιξη του.
.......
Στη παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω πηγές:

άρθρα από κείμενα του Γ. Πεχνιβανόγλου , Σ .Κοσκινά ,και άρθρα από την εταιρεία της CRYO στην Ελ


μπραβο για την συνεχεια.αλλα ξαναρωτω,υπαρχει καμια εταιρια εκτως απο εκεινη στη ηλιουπολη που σταματησε να το κανει σε οπλα,αν υπαρχει αλλη εταιρια να μασ εξυπηρετησει?να παγωσουμε τις καννες μασ βρε παιδια.ειναι οτι το καλητερο για οπλα μας και οχι μονο.ξερει κανεις κατι περι ιδιας εταιριας?

Επεξεργάσθηκε από A-7_CORSAIR, 06 Φεβρουάριος 2010 - 03:10 μμ.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ


#10 GLOCK

GLOCK

  Shooters Expert

 • Μέλη
 • 3.561 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΠάτρα
 • Όπλο:Glock 35 - Browning hp practical - Franchi Elite

Δημοσιεύθηκε 05 Φεβρουάριος 2010 - 08:07 μμ

Συγχαρητήρια αγαπητέ φίλε Γιάννη, άψογη η παρουσίαση και δημοσίευση σου για την κρυογενή επεξεργασία. Ειλικρινά χαίρoμαι που είστε μέλη και εσύ και ο snipercarp αυτού του Forum. :ok:
ΜΑΡΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
"Tον άρχοντα , τριών δει μεμνήσθαι πρώτον ότι ανθρώπων άρχει , δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει , τρίτον ότι ουκ αεί άρχει"
"Δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις, εκτός από εκείνες που εσύ εγκατέλειψες"
"Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου"
"Aν αγωνίζεσαι μπορεί να χάσεις, αν δεν αγωνίζεσαι έχεις ήδη χάσει"

#11 snipercarp

snipercarp

  Νέο Μέλος

 • Μέλη
 • 13 Δημοσιεύσεις
 • ΤοποθεσίαΚαστοριά

Δημοσιεύθηκε 05 Φεβρουάριος 2010 - 10:52 μμ

συχνα οι φοιλοι μου κοινηγοι με κοροιδευουν που ασχολουμαι με την μοριακη δομη του μεταλλου.τα οπλα μας δεν ειναι φτιαχμενα απο μαστιχα.η βλητικη αποδοση εχει να κανει με πολλα.τ α φυσιγγια ειναι σχεδον στανταρ.οταν το μεταλο μπορεις να το μεταβαλεις το κανεις.αν το οπλο σου καθεται και το αγαπας προσπαθεις να το κανεις αθανατο.800% αντοχη ζωης.καντε κατι εσεις οι απογονοι του περικλη ,εσεις απο αθηνα να βγαλουμε ακρη με αυτην την επεξεργασια μεταλου.υπαρχει κατι?